Op reis naar Lapland? Wat te zien & doen tijdens je vakantie Lapland + tips
Wat te doen en zien tijdens je vakantie in Lapland? Alle info en tips
Bij Lapland denken mensen meteen aan een prachtig winterwonderland met rendieren en husky’s waar je kan genieten van de ongerepte natuur vol dennenbossen, bevroren meren en uitgestrekte sneeuwvlaktes.
Het gebied, dat geen officieel land is maar een uitgestrekte regio in het noorden van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland, is niet alleen in de winter maar het hele jaar door een fantastische vakantiebestemming voor actievelingen, rustzoekers en noorderlichtjagers. Kortom, een bestemming voor iedereen!
Tickets en tours voor je bezoek aan Lapland
Lapland bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de daguitstappen en tours in Lapland.
Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.
Inhoud artikel
Lapland, wat moet je weten?
Lapland, het land van de ‘Lappen’, is geen daadwerkelijk land maar een culturele regio in het noorden van Scandinavië dat bewoond wordt door de Sami, ook wel bekend als de Saami, Sámi of Samen. De naam ‘Lappen’ wordt minder vaak gebruikt doordat dit als beledigend wordt ervaren.
Een woordje uitleg
Het meest bekende gedeelte van Lapland is Fins Lapland of Lappi, de gelijknamige regio gelegen in Finland. Dit is de grootste regio van Finland en omvat het noordelijke deel van het land. De hoofdstad van deze regio is Rovaniemi, welke gelegen is op de Poolcirkel, in het zuiden van de regio.
Het Zweedse deel van Lapland, ook wel Lappland genoemd, is gelegen in het landsdeel Norrland, terwijl het Noorse deel van Lapland het gehele noordelijke deel van het land omvat. Lapland strekt zich verder nog uit in Rusland, in het noordwesten van het schiereiland Kola. Dit ligt vrijwel geheel boven de poolcirkel en wordt begrensd door de geologische breuklijn in het westen. Lapland wordt ook wel de laatste wildernis van Europa genoemd. Het landschap van het gebied is uitgestrekt met veel bossen, meren, en vlaktes tussen de bergen.
Leuk weetje: Wist je dat er in Lapland meer rendieren te vinden zijn dan mensen. Zo zijn er alleen al in Fins Lapland zo’n 200.000 rendieren te vinden, terwijl er in het gehele land bij elkaar zo’n 195.000 mensen wonen.
Kaartje ligging Lapland
Lapland omvat de noordelijke delen van Noorwegen, Zweden, Finland en zelfs een klein deel van Rusland (Kola Schiereiland). Hieronder zie je alvast de ligging van Lapland op de kaart.
De Sami, nomadisch volk van Lapland
De Sami zijn van oorsprong een nomadisch volk van jagers en verzamelaars. Ze volgden de rendierkuddes tijdens hun trek en waren niet verboden aan enige politieke of geografische grenzen. De Sami woonden in lavvu, tenten van veelal rendierenhuid die makkelijk af te breken en te vervoeren waren. De melk en het vlees van de rendieren werd ook veel gebruikt, waarnaast er ook Sami veelal van de visserij leefden.
Tradities van de Sami werden jarenlang verboden
De Sami werden jarenlang gediscrimineerd, waarbij het hen voor lange tijd verboden werd om hun eigen taal te spreken en hun tradities uit te oefenen. Velen gaven het nomadenbestaan op en voegden zich in de Scandinavische samenleving. Maar gelukkig is er tegenwoordig meer respect voor de Sami en hun cultuur en is er ook bescherming gekomen voor hun leefwijze. De Sami hebben in Noorwegen, Zweden en Finland hun eigen parlement die met de nationale overheden samenwerkt.
De meeste Sami wonen tegenwoordig in vaste huizen en trekken niet meer rond maar er zijn nog altijd families die teruggetrokken leven. De traditionele klederdracht, de muziek, handwerk en andere cultuur van de Sami wordt veelal gerekend tot de folklore.
Het grootste deel van de Sami woont in het binnenland van Noorwegen. En ondanks dat de Sami niet verenigd zijn in één land of staat hebben ze wel een eigen vlag, bestaande uit een rood vlak, een groene en vervolgens een gele streep en een groter blauw vlak, met links gecentreerd een cirkel. De cirkel is in het rode en groene deel van de vlag blauw gekleurd en in het gele en blauwe deel van de vlag rood.
Welke talen spreken ze in Lapland?
Lapland heeft geen officiële taal, mede doordat het zo uitgestrekt ligt over verschillende landen. Zo wordt er logischerwijs in het Finse deel Fins gesproken, in het Zweedse deel Zweeds, in het Noorse deel Noors en op Kola Russisch. Desondanks spreekt vrijwel iedereen in Lapland goed Engels en soms zelfs ook Duits.
De Sami hebben echter daarnaast ook nog hun eigen talen. De verschillende talen worden verzameld onder de naam Samisch, wat een officieel erkende minderheidstaal is in Noorwegen, Zweden en Finland. Samische talen behoren tot de Finoegrische talenfamilie en lijken het meest op de Finse talen. De verschillende Samische talen overschrijden de grenzen en worden mede daardoor als één taal behandeld, maar de verschillende varianten zijn onderling niet allemaal evengoed verstaanbaar.
Tegenwoordig zijn er nog zo’n 6 levende Samische talen met een eigen schrift, maar er zijn er in totaal 11 bekend. Het Noord-Samisch wordt nog het meest gesproken en heeft zo’n 15.000 sprekers. Deze taal wordt vooral veel gesproken in het noordelijkste deel van Lapland, in het gebied waar Noorwegen, Zweden en Finland samenkomen.
REISGIDS: Wil je graag zoveel mogelijk zien van Lapland? Download je reisgids Lapland en mis niets tijdens deze onvergetelijke reis.
Lapland als vakantiebestemming
Lapland is een prachtig uitgestrekt vakantiegebied waar je perfect terecht kan voor een actieve vakantie met activiteiten zoals sneeuwschoenwandelen, langlaufen en sledetochten, maar ook hiken en kanoën. Daarnaast kan je er genieten van de rust in een warme hot tub of genieten van een sauna, of ga op zoek naar het noorderlicht.
Hoe reis je het beste naar en door Lapland?
- Alle soorten activiteiten zijn in elk deel van Lapland te doen waardoor het mogelijk is om in bijvoorbeeld Noors Lapland of juist Fins Lapland te verblijven, maar het is ook zeer goed mogelijk om een roadtrip door het hele gebied te maken waarbij je meerdere landen aandoet.
- In de winter worden de grote wegen goed onderhouden en dagelijks sneeuwvrij gemaakt waardoor je veilig rond kan rijden, maar ook het openbaar vervoer is goed te gebruiken.
- Daarnaast is het ook mogelijk om met een georganiseerde reis mee te gaan, maar je kan natuurlijk ook op één locatie verblijven.
Door de noordelijke ligging ben je al snel meerdere dagen onderweg met de auto, zeker in de winter. Daardoor is het aan te raden om naar Lapland te vliegen. Zo kan je bijvoorbeeld naar Helsinki vliegen om vanuit daar verder te vliegen naar Inari in het noorden van Finland. In het hoogseizoen kan je vanuit Amsterdam en Brussel ook vaak direct naar Inari vliegen. Een dergelijke tocht is al snel zo’n 4 tot 5 uur. Voor Noors Lapland kan je het beste naar Tromsø vliegen, en voor Zweden trek je naar Kiruna of Skellefteå.
Kan je haast niet wachten? Ontdek hieronder de leukste uitstappen in Lapland!
Wat is de beste reistijd voor een vakantie Lapland?
Lapland is eigenlijk altijd de moeite waard om te bezoeken. Je kan het jaar door naar deze prachtige bestemming afreizen maar afhankelijk van je wensen kunnen bepaalde periodes je meer bieden. Maar, welke periode je ook kiest, elk heeft zijn charme. Zo kan je bijvoorbeeld evenveel genieten van de natuurpracht in de zomer als in de winter!
Hieronder vind je alvast de voor- en nadelen van de verschillende periodes
- De periode van december tot half april is een populaire tijd waarin je het echte winterwonderland kan aanschouwen. Er liggen in deze periode dikke pakken sneeuw en je hebt veel kans om het noorderlicht te spotten. De dagen zijn in deze periode korter en je hebt de Poolnacht, waarbij de zon niet boven de horizon uitkomt.
- Februari is statistisch gezien de koudste maand, maar je ontvangt hier ook meer zonlicht en daarbij warmte van de zon, en de dagen worden al snel weer langer. Op gegeven moment is er in deze maand langer daglicht dan in België en Nederland.
- Eind maart en april wordt het weer wat warmer, maar dit zijn ook nog populaire weken voor de locals, en vooral in de skigebieden zijn er veel mensen te vinden in deze periode. De dagen zijn langer, de temperatuur rijst boven het vriespunt uit en de nachten zijn helder.
- In de lente en zomermaanden kan je genieten van alle groene pracht van Lapland terwijl je helemaal bij kan komen van de rust en stilte. Ideaal om te kamperen, hiken en kanoën. De temperatuur komt veelal boven de 10°C uit, en het is extra lang licht. Rondom 21 juni, Midzomerzon, gaat de zon eigenlijk bijna niet onder, en rijst deze al binnen enkele minuten weer boven de horizon uit. Juni en juli zijn in deze maanden het hoogseizoen.
- De maanden september tot en met december zijn vervolgens het laagseizoen. Het wordt weer donkerder maar het is dan ook erg rustig, en door de langere nachten krijg je ook in september al kans op het noorderlicht, maar de temperaturen liggen nog niet zo laag als in de volle wintermaanden.
Noorderlicht spotten, hoe en waar?
De Aurora Borealis is een bijzonder natuurverschijnsel waarbij er (groene) lichten door de donkere hemel lijken te dansen. Door bepaalde activiteiten op de zon komen er deeltjes in onze dampkring terecht die vervolgens voor de groene maar ook gele, paarse of zelfs rode kleuren zorgen. Om dit te kunnen zien moet het wel goed donker zijn en vrijwel onbewolkt, waarnaast je ook zo min mogelijk onnatuurlijk licht in de omgeving wilt hebben.
Wanneer het Noorderlicht spotten?
Hierdoor si er niet echt één goede periode voor het noorderlicht, maar doordat het in de winterperiode langer donker is heb je dan het meeste kans om de dansende lichten te kunnen zien. Echter heb je ook in maanden zoals april of september de kans om het licht waar te nemen, zolang het maar donker genoeg is en er weinig bewolking in de lucht hangt.
Ben jij ook benieuwd naar hoe dit natuurfenomeen is ontstaan? Lees ons uitgebreid artikel over het Noorderlicht en kom er alles over te weten!
Rovaniemi: Santa Claus Village
Op een kleine 10 km afstand van Rovaniemi in Finland ligt Santa Claus Village. Dit is de woonplaats van de kerstman, en je kan hier het hele jaar door op bezoek bij Santa. Het dorp is een soort pretpark waar je het huis van de kerstman kan bezichtigen, kan knuffelen met Rudolph en co, een kaart kan versturen met een echte stempel van de kerstman, sledetochten kan maken, kan winkelen en natuurlijk kan overnachten.
TOURS: Wil jij ook graag de woonplaats van de kerstman bezoeken? Bekijk het aanbod daguitstappen naar Santa Claus Village en bestel je tickets online! Zo hoef je niet in lange wachtrijen aan te schuiven.
Utsjoki
In de gemeente Utsjoki in het uiterste noorden van Finland zijn nog verschillende Sami dorpjes te vinden waar de Sami hun rituelen en gebruiken zoveel mogelijk op de traditionele manier uitoefenen. Hier kan je dus zeer goed kennis maken met de cultuur van de Sami en hun verhalen en muziek horen. Ga op rendiersafari, lunch in een Sami tent en ontdek de band met de natuur. Ook in andere delen van Lapland zijn Sami dorpen en musea over de Sami cultuur te vinden.
Maak een sneeuwscootersafari
De sneeuwscooter is een uitstekend vervoersmiddel om de plaatsen waar weinig sneeuw wordt geruimd te kunnen bereiken, en het is dan ook een geweldig middel om het winterwonderland van Lapland te ontdekken. Na een grondige uitleg krijg je extra kleding en een helm aangereikt en klim je achter het stuur of achter op een sneeuwscooter. Er zijn tochten van enkele uren of een hele dag, maar ook meerdaagse tochten, waarnaast een sneeuwscootersafari ook goed te doen is met kinderen.
Ontdek het volledige aanbod sneeuwscootersafari's in Lapland
Sneeuwschoenwandelen
Wandelen in de dikke pakken sneeuw zonder sneeuwschoenen is eigenlijk niet te doen zonder weg te zakken in de sneeuw, dus probeer het eens met sneeuwschoenen! Door tennisrackets met ijzeren klauwen aan je laarzen te klemmen kan je gemakkelijker over de sneeuw lopen. Bij een wandeling krijg je eerst uitleg over de techniek. Ook hier kan je weer enkele uren of meerdere dagen op pad. Een bijzonder leuke ervaring!
Laat je meetrekken door husky's
Een van de activiteiten waar je bij Lapland al snel aan denkt is een tocht in een slee getrokken door husky’s. De prachtige actieve beesten brengen je op grote snelheid door prachtige landschappen. Je krijgt eerst uitleg over de techniek en helpt de honden voor de slee te spannen, waarna je onder begeleiding op pad gaat. Ook hierbij zijn zowel dagtochten als meerdaagse tochten mogelijk.
EXCURSIE: Boek je husky tocht in Lapland online op voorhand en vertrek zorgeloos op vakantie.
Inpaklijst voor je vakantie in Lapland
Binnenshuis is het gelukkig overal lekker warm maar eens je naar buiten gaat, bescherm je jezelf best tegen de koude temperaturen. Wanneer je naar het noorden reist, ben je hoogstwaarschijnlijk goed gepakt en gezakt. Je hebt nu eenmaal een dikke, warme jas nodig en goede wandelschoenen die tegen de koude kunnen.
Om je op weg te helpen, hebben we alvast enkele belangrijke items voor je opgelijst die je zeker niet mag vergeten wanneer je naar het koude noorden reist. Nog meer tips? Check dan zeker onze handige inpaklijst voor je vakantie.
Wat zeker meenemen op vakantie naar Lapland?
- Een dikke, warme ski-jas, ski-broek en wandelsokken
- Thermokleding komt altijd van pas, maar je kan ook een paar normale kledij meenemen voor wanneer je op restaurant gaat of dergelijke
- Warme handschoenen, sjaal en een muts
- Snowboots
- Zwemkledij: het lijkt misschien gek maar in heel wat hotels kan je je opwarmen in een sauna of hot tub
- Ook een zonnebril kan handig zijn want de zon kan soms fel in de ogen schijnen
- Dus ook zonnecrème is zeker aan te raden als je niet wilt verbranden
- Ook handcrème, gezichtscrème en bodylotion zijn onmisbaar! Je huid wordt namelijk erg droog van de koude.
Tip: Een rondreis naar Lapland doe je niet meermaals per jaar. We begrijpen dan ook dat je liever niet investeert in bijvoorbeeld dure skikledij. Je kan deze misschien wel lenen bij familieleden en/of kennissen. Zo kan je op die manier toch wat geld besparen.
Auto huren in Lapland
Om zoveel mogelijk van Lapland te zien, trek je natuurlijk best rond met een auto. Op die manier kan je zelf gaan en staan waar je wilt en kan je de regio op eigen houtje verkennen. Je kan er voor kiezen om zelf naar het noorden te reizen met je eigen wagen (bekijk de beste route naar Noorwegen) of je kan altijd een auto huren. Dit wordt ook gezien als een goedkopere optie.
Toch van plan om met je eigen wagen te rijden? Zorg er dan voor dat je auto winterklaar is. In de winterperiode ben je verplicht om met winterbanden te rijden en scheppen bij je te hebben.
Auto rijden in Lapland
Auto rijden in Lapland verschilt niet zo heel veel met auto rijden in België of in Nederland. Je rijdt er alleen langs en door adembenemende (winters) landschappen. De wegen zijn over het algemeen wel goed onderhouden. Hier en daar kan het wel eens glibberig zijn maar de sneeuw wordt iedere dag weggehaald door de strooiwagen en sneeuwschuivers. Het enige waar je misschien rekening mee moet houden, zijn elanden die hier zomaar over de straten lopen. Schrik dus niet op als je opeens een rendier voor je wagen ziet.
Bijzonder overnachten in Lapland
In Lapland zijn veel plekken waar je kan overnachten. Zo kan je kamperen of overnachten in hotels of appartementen. Echter zijn er ook heel veel bijzondere plekken waar je kan overnachten. Bekijk alvast het volledige aanbod hotels in Lapland hier.
Ice Hotel Jukkasjarvi
Het Ice Hotel in Jukkasjarvi in Zweden werd in 1989 opgericht, en is hiermee het oudste ijshotel ter wereld. Niet gek dus dat dit hotel wereldberoemd is. Elk jaar wordt zeer helder ijs uit de Torne rivier gehakt waarmee vervolgens een hotel wordt opgebouwd. Het hotel heeft dan ook elk jaar weer een nieuw thema. Kunstenaars maken kunstwerken van de eerste sneeuw in de verschillende ruimtes van het hotel.
Naast overnachten kan je er ook terecht in de Ice Bar, waar je warme chocolademelk kan drinken uit glazen gemaakt uit ijs. Slapen doe je onder dikke dierenhuiden en warme slaapzakken, maar er zijn ook enkele kamers die verwarmd worden. Meer info en boeken!
Kakslauttanen Arctic Resort
In het Kakslauttanen Arctic Resort in Kakslauttanen in Finland kan je overnachten in moderne glazen iglo’s, waarbij je vanuit je bed het noorderlicht kan aanschouwen door het glazen dak. Enkele iglo’s komen met een eigen badkamer met sauna.
Daarnaast zijn er ook traditionele houten chalets te boeken. Deze hebben hun eigen open haard en privé sauna. Op het resort kan je terecht in 2 verschillende restaurants waar je kan genieten van Laplandse specialiteiten. Als je geen accommodatie met eigen sauna hebt geboekt kan je gebruik maken van de 6 sauna’s met relaxruimtes, waarna je in het ijsgat kan springen om af te koelen. Meer info en boeken.
Snowhotel Kirkenes
In Noorwegen kan je terecht in het Snowhotel Kirkenes, in het noordelijkste puntje van Noorwegen. Hier kan je terecht in de sneeuwsuites die alleen beschikbaar zijn in de winter. Deze ruimtes worden versierd met sneeuwsculpturen, en je overnacht onder thermische spreien en warme slaapzakken.
Daarnaast zijn er het hele jaar door houten hutjes te boeken die geïnspireerd zijn door de traditionele Sami hutten. De grote ramen van deze hutten geven je zicht op het noorden, zodat je het noorderlicht vanuit je warme bed kan aanschouwen. Meer info en boeken!
Tips om de koude temperatuur te overleven
- Kleed je in laagjes aan om jezelf goed warm te houden, maar zorg ook dat je je hierbij comfortabel kan blijven bewegen.
- Maak gebruik van 3 laagjes: een eerste laag dicht bij het lichaam, thermokleding; een tweede laag om je te verwarmen en een derde en bovenste laag om je te beschermen tegen het weer, dus een wind- en waterafstotende ski-jas bijvoorbeeld.
- Draag geen katoenen kleding! Dit houdt je lichaam niet warm. Gebruik liever wol of synthetisch materiaal.
- Zorg dat je je voeten goed warm houdt. Vaak zijn wollen sokken in je sneeuwschoenen warm genoeg, maar een laag onder de wollen sokken kan ook fijn zijn.
- Zorg dat je geen te strakke sokken draagt. Als je voeten koud hebben, krijgt je hele lichaam koud. Zorg dus ook dat je goede wandelschoenen hebt waarin je genoeg ruimte overhoudt om dikke sokken aan te doen. Lees ons blogartikel met de beste wandelsokken en bereid je alvast voor!
- Bij sommige activiteiten is het aan te raden om een vierde laag aan te doen. Zo krijg je bij een sneeuwscootertocht vaak een thermo-overall aangeboden, evenals een goede muts waarop je de helm kan dragen en goede laarzen en handschoenen. Bij een wandeling wil je je echter goed kunnen blijven bewegen en is een vierde laag al snel minder praktisch.
- Neem dikke handschoenen mee. Wanten zijn beter dan vingerhandschoenen, maar je kan ook onder je wanten dunnere vingerhandschoenen dragen. Zorg net als bij je sokken dat de handschoenen niet te strak zitten om een goede doorbloeding te behouden.
- Vergeet je zonnebril niet! De sneeuw weerkaatst het licht waardoor het fel in je gezicht kan schijnen.
- Maar neem ook zeker je zonnecrème mee voor wanneer de zon kan schijnen!
- Zorg dat je niet te warm hebt wanneer je ergens binnen gaat en draag dus niet eerst een halfuur voor je naar buiten gaat al je verschillende laagjes. Zo hebben de laagjes buiten namelijk geen zin meer. Trek je schoenen, warme trui en jas echt pas op het laatste moment aan.
- Neem een goede crème voor je huid mee. Door de kou buiten en de warmte binnen kan je huid sneller uitdrogen. Daarnaast wordt het aangeraden om je haar niet te wassen voor je naar buiten gaat.
- Door de kou zal je niet snel dorst hebben maar ook in lage temperaturen moet je genoeg blijven drinken.
Mis niets tijdens je bezoek aan Lapland
Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan het bijzonder mooie Lapland? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. We hebben een complete digitale reisgids Lapland voor je uitgewerkt met de mooiste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden. Download je gratis reisgids Lapland hier.