Hortus Botanicus in Leiden bezoeken? De oudste botanische tuin van Nederland + tickets kopen
Praktische info voor je bezoek aan de Hortus Botanicus in Leiden + waar tickets kopen
Op zoek naar wat rust en stilte tijdens je stedentrip Leiden? Breng dan eens een bezoekje aan Hortus Botanicus, de oudste botanische tuin van Nederland. Deze prachtige tuin is een oase van rust en herbergt een grote collectie plantensoorten van over de hele wereld.
Ontdek alles over je bezoek aan de botanische tuinen van Leiden + bestel je tickets voor de Hortus Botanicus online en sla de wachtrij over.
Inhoud artikel
Hoe is de Hortus Botanicus in Leiden ontstaan?
De Hortus botanicus Leiden werd opgericht in 1590 midden in het historische hart van de stad, vlak bij het Rapenburg. Het is de oudste botanische tuin van Nederland én behoort zelfs tot de oudste ter wereld. In eerste instantie werd de tuin opgericht voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs aan de Universiteit Leiden, met de focus op geneeskrachtige planten.
De tuin breidde zich in de eeuwen daarna uit en is de dag van vandaag wereldberoemd omwille van de grote verzameling zeldzame flora. Onderzoekers van over de hele wereld komen hier naartoe om de prestigieuze planten te bestuderen en de schoonheid van de botanische tuin te bewonderen. De Hortus Botanicus is bovendien ook dé plek waar de eerste grote tulpencollecties van Europa gekweekt werd door de beroemde botanicus Carolus Clusius.
TICKETS: Wil je graag de botanische tuin van Leiden bezoeken? Bestel je tickets voor de Hortus Botanicus Leiden dan online en sla de eventuele wachtrijen over.
Hortus Botanicus Leiden bezoeken
Je kan de Hortus botanicus Leiden vinden midden in de stad, verscholen achter het mooie pand van de Universiteit Leiden aan de Rapenburg. De botanische tuin is al meer dan 425 jaar de groene long van de stad en herbergt een rijke verzameling (zeldzame) planten en bloemen.
Je ziet er een buitengewone verzameling plantensoorten uit Azië, Zuid-Europa en Noord-Amerika. Het is de place to be voor een rustgevende wandeling in de stad. Door de jaren heen heeft de botanische tuin zijn collectie weten uit te breiden. Tegenwoordig beslaat de botanische tuin zo'n 4 hectare van de binnenstad van Leiden en wordt opgedeeld in verschillende tuinen die allemaal een eigen thema hebben.
🌿De verschillende tuinen in de Hortus Botanicus van Leiden
- Wanneer je door de Clusiustuin wandelt, keer je als het ware terug in de tijd: de tuin werd namelijk aangelegd als hoe de Hortus eruit zag toen hij werd aangelegd door Carolus Clusius zelf. Hier groeien planten die in de 16e eeuw bekend waren, waaronder historische (geneeskrachtige) kruiden en gewassen waaronder de tulp.
- De Von Siebold gedenktuin. Deze Japanse tuin werd aangelegd ter ere van botanicus Philipp Franz von Siebold die onder andere Japanse planten naar Nederland bracht. Je vindt er naast de (Zuidoost-)Aziatische plantsoorten en de bijzondere oude Japanse iep (welke door de botanicus werd meegebracht) ook een bronzen buste van Von Siebold.
- De Varentuin herbergt een collectie met enkele honderden verschillende winterharde varens.
- In de Chinese kruidentuin legt men de nadruk voornamelijk op de traditionele Chinese geneeskunde. Tijdens de zomerperiode kan je in een speciaal aangelegde vijver de heilige lotus bewonderen.
- In de Systeemtuin gaat het vooral over de indeling van het plantenrijk.
- En in de Rozentuin oftewel het Rosarium wandel je langs een aantal bijzondere en oudere rozen.
De verschillende kassen van Hortus Botanicus Leiden
Waan je in tropische oorden in de kassen van de Hortus
- In de tropische kassen vind je allerlei tinten groen en bijzondere bladvormen. Van de uitgebreide orchideeëncollectie tot exotische aronskelken, jadebloemen, de beruchte penisplant en verschillende soorten bekerplanten (Nepenthes). Veel van de plantensoorten komen vanuit Zuidoost Azië, Japan en Zuid-Afrika. Je kan de tropische wereld zowel vanaf de grond als via een loopbrug tussen de boomtoppen verkennen.
- De Victoriakas is de warmste kas van de botanische tuin. Hier groeit de Victoria amazonica (ook wel gekend als de Reuzenwaterlelie) met bladeren die groter dan een meter kunnen worden en die tot wel 40 kilogram kunnen dragen.
- In de Wintertuin bevindt zich onder andere de entreebalie, de Hortuswinkel, het Hortus Grand Café en de Tuinkamer. In deze kas vind je de Wollemi pine (een van de zeldzaamste bomen ter wereld), bijzondere succulenten, palmvarens, een collectie oeroude en vleesetende planten.
Klik hier om je tickets te reserveren
De Oude Sterrewacht
In de 19e eeuw werd een deel van de tuin afgestaan voor de bouw van de Oude Sterrewacht, een historisch observatorium dat de dag van vandaag behoort tot de oudste universitaire sterrenwachten ter wereld. Tegenwoordig is de Oude Sterrewacht geen actief observatorium meer, maar een museum en educatief centrum voor de Leidse Universiteit. Er worden regelmatig rondleidingen waarbij je meer te weten komt over de rijke geschiedenis van de sterrenkundee en één van de oudste telescopen in Nederland kan bewonderen. Je kan er ook tijdelijke tentoonstellingen en lezingen bijwonen en evenementen organiseren.
Koffietje drinken bij het Hortus Grand Café
Na een bezoek aan de botanische tuin van Leiden kan je nog even nagenieten met een lekker kopje koffie of thee en een stukje taart in het Hortus Grand Café. Grote honger? Kies dan voor de lunchkaart, hierop staan allerlei gerechten klaargemaakt met ingrediënten uit de eigen tuin! Naast de planten en bloemen groeien er namelijk ook groenten en fruit in de Hortus Botanicus. Bij mooi weer kan je plaatsnemen in het zonnetje op het aangrenzende Curatorenterras met zicht op de prachtige omgeving. Je kan eventueel een tafeltje op voorhand reserveren online.
Waar tickets kopen voor de Hortus Botanicus Leiden?
- Tickets voor de Hortus Botanicus Leiden kan je zowel online als ter plekke aankopen.
- Wil je graag de botanische tuin van Leiden bezoeken en wachtrijen vermijden? Bestel je tickets voor Hortus Botanicus Leiden online op voorhand!
- Met de Leiden Museumkaart heb je gratis toegang tot het museum.
- COMBITICKET: Ben je van plan om in Leiden een rondvaart te maken? Dan kan je best meteen een combiticket kopen. Hiermee heb je toegang tot Hortus botanicus Leiden en geniet je van een boottocht door Leiden. Bestel je ticket inclusief boottocht in Leiden.
Hoe bereik je de Hortus Botanicus in Leiden?
De Hortus botanicus ligt in de oude binnenstad van Leiden
- Vanaf het centraal station van Leiden wandel je in ongeveer 15 minuten wandelen naar de Hortus.
- Je kan ook de bus nemen en afstappen bij de halte in de Paterstraat, Breestraat of Rapenburg.
- Ben je met de wagen? Er zijn een aantal parkeergarages in het centrum of net buiten de stad. Een aanrader is het Parkeerterrein aan de Haagweg, op 10 minuten wandelen van de botanische tuin. Er rijdt ook een gratis pendelbusje tot deze parking.
- De Hortus Botanicus ligt in de oude binnenstad van Leiden. Met onze stadswandeling door Leiden kom je langs de botanische tuin.
Ligging van de Hortus Botanicus in Leiden op de kaart
Info voor je bezoek aan de Hortus Botanicus Leiden
- Wanneer je de Hortus Botanicus ook bezoekt, alle seizoenen hebben zo hun eigen charme.
- Hortus Leiden is in de zomer (maart t/m 20 september) dagelijks geopend van 9u tot 18u en in de winter (21 september t/m 20 maart) van 10u tot 17u.
- Een bezoek aan de tuin duurt ongeveer 2 uur.
- Op zoek naar een souvenirtje? In de Hortus Shop kan je kiezen uit ruime selectie aan producten als: thee, planten, zaden, boeken, maar ook eigen producten zoals de Hortushoning en het Hortusbier van Brouwerij Pronck.
- Meer info op de website.
Combineer je bezoekje aan de botanische tuin met Leiden
Combineer je bezoek aan de Hortus Botanicus met een bezoekje aan de stad Leiden. Leiden is een oude historische stad vol nostalgie en monumentale panden. De stad is eigenlijk een groot openluchtmuseum met maar liefst 288 monumenten, van hofjes tot stadspoorten en kerken. Naast de oude historie zijn er leuke winkelgebieden en gezellig horeca. Al met al genoeg reden om een bezoek te brengen aan deze stad.
Waar overnachten in Leiden?
Voor je bezoek aan het charmante Leiden, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Leiden online bekijken.
Huys van Leyden
Huys van Leyden is een gezellig boetiekhotel in het historische centrum, vlak naast de Oude Singel. Dit monumentale pand dateert uit 1611 en heeft vele originele stijlkenmerken. Huys van Leyden biedt hotelkamers die een unieke indeling kregen. De kamers zijn ingericht in lichte kleuren en hebben houten vloeren en boxspringbedden. Afgezien van het ontbijtbuffet en het à-la-cartemenu kan je genieten van een diner, afternoontea of een privérondvaart op de grachten. Meer info en boeken.
Rembrandt City Hotel Leiden
Het Rembrandt City Hotel Leiden ligt in het historische centrum van Leiden. Dit comfortabele hotel en de goed onderhouden en gezellige kamers zijn de ideale plek om deze levendige universiteitsstad te ontdekken. Meer info en boeken.
FAQ: Veelgestelde vragen over een bezoek aan Hortus Botanicus Leiden
Heb je na het lezen van deze blogpost nog enkele vragen? In deze FAQ beantwoorden we alvast enkele veelgestelde vragen over Hortus botanicus Leiden gebasseerd op de interesses van menig reizigers.
Je kan de Hortus botanicus Leiden ook zeker bezoeken met kinderen. Zo is er het speurboekje Overlevers, waarin ze meer leren over oude en bijzondere planten. Er is ook een Natuurclub voor kinderen van 8 tot 12 jaar, waar ze spelenderwijs meer over de natuur ontdekken. Verder kan je ook samen gezellig picknicken in de tuin of genieten van een kindermenu in het Hortus Grand Café. Het merendeel van de tuin is tevens toegankelijk voor kinderwagens! Kinderen t/m 3 jaar hebben gratis toegang.
Ja, de Hortus botanicus Leiden is rolstoeltoegankelijk. De meeste delen van de tuin (op de Tropisch Terras, de loopbrug in de Tropische Kassen, de Victoriakas en de loopbrug in de Wintertuin na) zijn geschikt voor rolstoelgebruikers, en er zijn ook routes die je makkelijk kan volgen. Ben je slecht te been? Dan kan je ook gebruikmaken van de gratis rolstoelen bij de ingang (je kan deze ook op voorhand reserveren door een mailtje te sturen naar hortus@hortus.leidenuniv.nl).
In de Hortus vind je veel prachtige planten en bloemen die je vast wilt vastleggen. Dit mag, mits je je houdt aan de algemene regels. Zo is een statief verboden en dien je op voorhand te vragen of je gebruik mag/kan maken van een drone. Zorg er ook voor dat je tijdens het maken van foto's geen andere bezoekers belemmert. Wanneer je foto's maakt, kan je de Hortus Botanicus gerust taggen op sociale media.
Na je bezoek kan je gerust genieten van een hapje en koffietje in het Hortus Grand Café, maar je mag ook je eigen eten en drinken meenemen zolang je dit niet consumeert in de gebouwen van de Hortus. Zorg er ook altijd voor dat je afval in de daarvoor bestemde prullenbakken gooit.
Filmpje: Sfeerbeelden van de Hortus Botanicus in Leiden
Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten van je bezoek aan de Hortus Botanicus Leiden? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf van deze prachtige botanische tuin in Nederland wil bezichtigen, zal je natuurlijk zelf moeten afreizen naar Leiden.
Download onze gratis stadswandeling door Leiden
Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling door Leiden. Die hebben we voor jou uitgestippeld zodat je zeker niets mist van de stad. De wandeling brengt je langs alle belangrijke bezienswaardigheden en geeft je wat meer uitleg over de plekken waarlangs je passeert. Nog meer ontdekken van Zuid-Holland, koop dan zeker onze volledige reisgids Zuid-Holland.