10 x bezienswaardigheden in Levanto: het zesde dorpje van de Cinque Terre

Volledige reisgids kopen voor € 10

10 x bezienswaardigheden in Levanto: het zesde dorpje van de Cinque Terre

11 juni 2024 in Ligurië0 reacties

De mooiste plekken en bezienswaardigheden in Levanto + verblijftips

De Cinque Terre aan de Italiaanse Riviera trekt het hele jaar door toeristen. Niet vreemd, want de 5 kleurrijke dorpjes van de Cinque Terre die zich hier aan de kliffen vastklampen, zijn adembenemend mooi. Wist je dat er nog een zesde pareltje ligt: Levanto, dé ideale uitvalsbasis om de Cinque Terre te bezoeken, minder druk en minder duur. Deze gezellige kuststad hoeft zeker niet onder te doen voor de bekendere stadjes.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Levanto

Reisgids
Vliegtickets3u45 vliegen naar Genua, richtprijs € 35 vergelijk prijzen bij Momondo of Cheaptickets
Met de wagenMet de auto dien je 1110 km te rijden. Aan te raden is om te overnachten onderweg naar Frankrijk.
VerblijvenAan te bevelen overnachtingen in Levanto:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
HuurautoWil je graag meer ontdekken van de Ligurische kust, dan is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)

Inhoud artikel

Kaartje met mooiste bezienswaardigheden in Levanto

  1. Cinque Terre: een schilderachtige regio in Italië

Cinque Terre, de vijf charmante dorpjes langs de Ligurische kust van Italië, zijn moeilijk een goedbewaard geheim te noemen. Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola, en Riomaggiore lokken heel wat toeristen. De dorpjes staan bekend om hun kleurrijke huizen, dramatische kliffen en adembenemende uitzichten over de Middellandse Zee. Het gebied is een UNESCO-werelderfgoedsite en biedt een unieke mix van natuurlijke schoonheid en culturele rijkdom.

De geschiedenis van Cinque Terre gaat terug tot de vroege middeleeuwen. De dorpen werden oorspronkelijk gebouwd door vissers en boeren die zich vestigden op de ruige kliffen om te profiteren van de rijke visgronden. Door de eeuwen heen hebben de lokale bewoners hard gewerkt om de steile hellingen om te vormen tot landbouwterrassen, waarop olijfbomen en wijngaarden werden verbouwd. De geschilderde huizen, steile steegjes en al het moois rondom leveren prachtige foto’s op.

BOOTTOCHT: Een van de mooiste manieren om de Cinque Terre te verkennen is door een boottocht te maken langs de Italiaanse Riviera. Bezoek de kleurrijke dorpjes en geniet tijdens de rondvaart van het uitzicht op de wijngaarden, terrassen en charmante gebouwen vanaf de zee. Boek hier je boottocht langs de Cinque Terre.

  1. Levanto: het zesde dorpje van Cinque Terre

Maar naast die vijf beroemde dorpjes ligt nog een zesde, minder bekend exemplaar: het bijzonder mooie Levanto. Hoewel Levanto technisch gezien niet tot de "Cinque Terre" behoort, wordt het vaak het zesde dorp genoemd. Het ligt namelijk vlakbij Cinque Terre en lijkt erg hard op de vijf andere dorpjes. Levanto ligt net ten noorden van Monterosso al Mare en fungeert als toegangspoort tot Cinque Terre. Het dorp heeft een eigen unieke aantrekkingskracht en voor reizigers valt er heel wat moois te zien.

Tegenwoordig wint Levanto aan populariteit bij toeristen die op zoek zijn naar een authentieke Italiaanse ervaring zonder de drukte van de bekendere Cinque Terre-dorpen.

  1. Het kleurrijke centrum van Levanto

Het historische centrum van Levanto is een doolhof van smalle straatjes, kleurrijke gebouwen en charmante pleintjes. Het is hier heerlijk ronddwalen. Trek comfortabele schoenen aan en ga op pad. Snuif de Ligurische sfeer op en bezoek de bekendste gebouwen van het stadje. Lees verder en ontdek welke zeker een bezoekje waard zijn.

  1. Chiesa di Sant'Andrea

Deze gotische kerk, gebouwd in de 13e eeuw, is een prachtig voorbeeld van de Ligurische architectuur. De façade van laagjes wit en zwart marmer is ongewoon. Ga ook zeker naar binnen. Je vindt er niet alleen verkoeling op een warme zomerdag, maar kan er ook het mooie zwart-witte interieur bewonderen.

  1. Loggia del Comune

Het middeleeuwse Loggia del Comune is een echte must-see in Levanto. Het dateert oorspronkelijk uit de 13e eeuw, al is de huidige constructie vooral 16e-eeuws. De Loggia deed dienst als markthal. Er werden in de middeleeuwen talloze producten verhandeld, waaronder ook veel hout. Daarna werd het omgebouwd tot stadsarchief, een functie die het tot in de 18e eeuw vervulde. De mooie zuilen geven de hal een romantisch karakter.

  1. Castello di Levanto

Castello di Levanto ligt op een heuvel naast Levanto en biedt een onklopbaar uitzicht op de stad en de kustlijn. Het gebouw dateert uit de 13e eeuw en was ooit een verdedigingstoren tegen aanvallen van piraten en andere vijanden.

  1. Spiaggia di Levanto

Spiaggia di Levanto is het hoofdstrand van Levanto. Je kan hier van de zon genieten op het zand en een verfrissende duik nemen in het azuurblauwe water (boek hier je snorkeltour in Levanto). En dat met het centrum van Levanto op de achtergrond. Veel beter wordt het niet. Langs de promenade vind je verschillende restaurantjes en bars waar je visgerechten en de lokale specialiteiten kan proeven.

Surfen in Levanto

Dankzij de consistent goede golven is Levanto een van de beste surfplekken aan de Ligurische kust. Er zijn verschillende surfscholen en verhuurbedrijven waar beginners en ervaren surfers terecht kunnen. Nood aan wat actie?

OVERNACHTINGSTIP: Misschien wel een van de mooiste plekken om te overnachten in Levanto: Villa Preia 'La Pietra'. Deze prachtige villa ligt aan het einde van een zandstrand met directe toegang tot de zee.

  1. Wandelen en fietsen in en rond Levanto

Levanto is een eveneens een uitstekende uitvalsbasis voor wandel- en fietsliefhebbers. Er zijn verschillende routes die je kan verkennen, variërend van gemakkelijke wandelingen langs de kust tot uitdagende trektochten door de heuvels.

De Sentiero Azzurro is een beroemde wandelroute die Levanto verbindt met de dorpen van Cinque Terre. Het zal je niet verrassen dat je onderweg adembenemende uitzichten hebt over de kustlijn. De route van Levanto naar Monterosso al Mare is wel populair bij toeristen, je zal er dus niet alleen zijn. Meer info over de wandeling.

Fiets je liever? Dan raden we de Ciclopista del Mare aan. Dat is een voormalige spoorlijn die is omgebouwd tot een fietspad. De 6 kilometerslange route loopt langs de kust, dwars door de oude spoorwegtunnels die Levanto verbinden met Bonassola en Framura en biedt een prachtig uitzicht op de zee en de omliggende natuur. Bovendien zijn er op deze route geen auto's toegelaten, je kan er dus zorgeloos wandelen en fietsen waar je maar wil!

E-BIKE: Heb je zelf geen fiets? Dan kan je ook deze begeleide e-biketocht van Levanto naar Framura boeken, alles wordt voor jou geregeld.

  1. Tafelen en wijnen in Levanto: een must

Levanto staat, net als de rest van Italië, ook bekend om zijn uitstekende gastronomie en lokale wijnen. De restaurants in het dorp zijn de uitgelezen plek om enkele van die gerechten te proberen.

Proef zeker de trofie al pesto, een traditioneel Ligurisch pastagerecht met pesto. Deze specialiteit kan je proeven bij Il Falcone (bekijk ligging). Andere lokale favorieten zijn farinata (een kikkererwtenpannenkoek) en focaccia. Levanto ligt ook in een wijnstreek en er zijn verschillende wijnhuizen en wijnbars waar je lokale wijnen kan proeven. Ga niet naar huis zonder een glaasje van de beroemde Sciacchetrà te hebben besteld.

WIJNTOUR: Boek hier je rondleiding en wijnproeverij in de Levanto-vallei.

  1. Hoe bereik je Levanto?

Naar Levanto met de trein

  • De trein is misschien wel de handigste manier om Levanto te bereiken. Het dorp ligt op de hoofdspoorlijn tussen La Spezia en Genua, met frequente verbindingen naar de dorpen van Cinque Terre en andere steden in de regio.
  • Vanuit La Spezia rijden er regelmatig treinen van naar Levanto. Je doet ongeveer 20 minuten over het traject.
  • Vanuit Genua duurt het ongeveer 1,5 uur om Levanto te bereiken.

Met de auto

  • Als je met de auto reist, is Levanto goed bereikbaar via de snelweg A12.
  • Er zijn verschillende parkeerplaatsen in en rond het dorp, maar in het hoogseizoen raken die wel snel vol. Het is daarom aan te raden om vroeg aan te komen om een goede parkeerplek te vinden.

Veerdienst naar Levanto

Tijdens de zomermaanden zijn er veerdiensten die Levanto verbinden met de dorpen van Cinque Terre en andere kustplaatsen. Het is de leukste manier om de regio te verkennen.

  1. Waar overnachten in Levanto?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je bezoek aan Levanto? Er zijn verschillende accommodaties gevestigd in het centrum van de stad of je kan er ook voor kiezen om net buiten het stadscentrum te overnachten. Hieronder alvast enkele van onze enkele van onze favoriete verblijven of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Levanto.

  • Hotel Nazionale is een driesterrenhotel in het hart van Levanto, dicht bij het strand. Het hotel wordt beheerd door een familie en combineert traditionele elegantie met een eigentijds design en moderne gemakken. Op het panoramische dakterras heb je een prachtig uitzicht over de stad.
  • Park Hotel Argento ligt op wandelafstand van het treinstation, ideaal voor een daguitstap naar de andere dorpjes van de Cinque Terre. Het hotel biedt verder ook mooie kamers, een panoramisch terras én een eigen wellnesscentrum.
  • Villa Valentina is uitstekend gelegen, biedt ruime, modern ingerichte kamers, iedere ochtend een ontbijtje en je hebt de mogelijkheid om er gratis fietsen te huren. Zo kan je de omgeving op eigen houtje verkennen.
  1. Download onze reisgids door Piëmonte en Ligurië

We hebben een unieke rondreis uitgestippeld die je door Piëmonte en Ligurië. De twee regio's hebben elk hun eigen troeven die je in deze 14-daagse autoreis zal leren kennen. Download hier onze gratis reisgids Piëmonte - Ligurië, of koop de volledige reisgids Piëmonte en Ligurië hier online.

Ligurië & Piëmonte

Gratis reisgids Ligurië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?