23 x bezienswaardigheden in Limburg: wat zien & doen?
De mooiste plekken en bezienswaardigheden In Belgisch-Limburg
Laat je verrassen door de Belgisch Limburg, waar er nog veel ruimte is om te genieten van wat een landschap zo mooi maakt. Weidse vlakten bezaaid met akkers, bossen en heide, duinen, vengebieden en beekvalleien,... Daartussen vind je ook enkele leuke bezienswaardigheden waar je meer leert over het mijnverleden van deze streek, de kunst en geschiedenis!
Ontdek hier onze favoriete plekjes in Belgisch Limburg.
Inhoud artikel
De Limburgse hoofdstad Hasselt
Het sfeervolle Hasselt is de perfecte locatie voor een heerlijk weekendje weg of een leuke citytrip. Deze Limburgse hoofdstad heeft namelijk heel wat te bieden, van interessante musea tot een prachtige Japanse tuin. -Je kan Hasselt het beste bezoeken met onze wandeling door het centrum van Hasselt. We brengen je langs musea, gezellige pleinen, aangename terrasjes en al de bruisende winkelstraten. Zelfs een vergeten binnentuin laten we je ontdekken! Waar wacht je nog op?
Zelf overnachten in Hasselt? Bekijk onze 10 x favoriete hotels en verblijven in Hasselt.
Japanse Tuin in Hasselt
Maar één van de echte trekpleisters in Hasselt om te bezoeken is de Japanse Tuin. Een tuin vol symboliek vlakbij het centrum en de grootste Japanse tuin van Europa (maand oktober). Een uitgelezen plaats waar je meer te weten komt over de Japanse cultuur en natuur.
De tuin heeft de ambitie om je als bezoeker de oorspronkelijke bedoeling van een Japanse tuin te laten ontdekken, een plaats voor bezinning, rust en meditatie. Ervaar zelf of ze hier in geslaagd zijn. Wil je graag de Japanse Tuin in Hasselt bezoeken? Lees meer in ons uitgebreid artikel over de Japanse Tuin met alle informatie voor je volgende bezoek!
Schulensbroek en Schulensmeer in de Demervallei
In het westen van de provincie Limburg vind je het prachtige Schulensmeer en natuurgebied Schulensbroeg, in de vallei van de Demer. Het is een van de grootste natuurgebieden in Vlaanderen en ligt in Herk-de-Stad op de weg tussen Hasselt en Diest. Met al dat water is het het natuurdomein een uitstekende plek om te vissen, met de kajak te varen of een duikje te nemen in de zomer.
In het bezoekerscentrum kan je een kaartje ophalen met de verschillende wandelingen die er door het natuurdomein lopen. Zie je het graag van uit de hoogte? Beklim het uitkijkplatform en geniet er van de weidse natuur. Meer info op de website
Genk
Openluchtmuseum Bokrijk
Benieuwd waar onze huidige gebruiken en tradities vandaan komen? In het Openluchtmuseum Bokrijk ontdek je hoe het verleden onze toekomst inspireert! Al in 1958 werd dit Openluchtmuseum officieel geopend. Hier bewonder je de basis van een erfgoedcollectie aangevuld met talrijke gebruiksvoorwerpen. Je krijgt hier een goed idee van hoe onze voorouders leverden.
- Rond 1890 werden de eerste openluchtmusea gebouwd: 'Skansen' in Zweden, het 'Norsk Folkmuseet' in Noorwegen. Deze vormden een inspiratie voor Bokrijk.
- In Bokrijk werden de allereerste gebouwen gereconstrueerd door een kunstschilder, Ch. Wellens, die heel wat boerderijtjes uit de Kempen getekend en geschilderd had. Jozef Weyns was dan de eerste beheerder van het openluchtmuseum.
Laat je in Bokrijk onderdompelen in het verhaal over vakmanschap, bewonder demonstraties of steek zelf de handen uit de mouwen tijdens boeiende ateliers. Bezoek het Arboretum en verken het vijvergebied De Wijers al ‘Fietsend door het Water’.
Domein Kattevennen
Het Domein Kattevennen is één van de 6 toegangspoorten tot het Nationaal Park Hoge Kempen. De naam doet misschien anders vermoeden, maar katten zijn hier niet het thema, wel de kosmos. In de Cosmodrome beleef je een fascinerende ontdekkingstocht in het heelal.
Leer er meer over planeten en sterren, over de onbereikbare maar intrigerende ruimte. In een observatorium kan je met een reuzetelescoop het heelal leren ontdekken. Overdag kijk je naar de zon, ’s avonds wordt er gekeken naar de maan, de sterren en de planeten. Cosmodrome is trouwens één van de zes volkssterrenwachten in Vlaanderen.
Themawandelingen
- Heel leuk zijn ook de themawandelingen voor de kinderene: het Planetenpad, het Stenenpad en de Stokkenmanroute.
- Zo kan je het hele jaar door mee op een ruimtemissie door het zonnestelsel.
- Het Planetenpad is maar 1,4 kilometer lang, maar op deze route combineer je én gezond bewegen in een prachtige natuur én een leerrijke kennismaking met de geheimen van ons zonnestelsel en de acht planeten.
- Eveneens op het domein is het Stenenpad aangelegd. Met stenen uit Belgische steengroeven én uit het buitenland (ondermeer uit de Eifel).
- Op het pad liggen ruim 30 unieke rotsblokken, die elk een deeltje ‘vertellen’ over de wetenschap en geschiedenis rond de aarde.
- Bekijk hier nog meer info
C-mine expeditie
Op de vroegere domeinen van de mijn van Winterslag vind je C-mine expeditie waar je een stukje mijnbeleving meekrijgt. Je bezoekt hier geen mijn maar kan allerlei belevingen meemaken met geluid en licht. Er is een echokamer, leuke verhalenkokers met 3-D beelden, panoramakijker,..
- Via de tunnel die de snelheid van een grauwvuurontploffing simuleert kan je de schachtbok beklimmen.
- Er is een tussenplatform dat voor iedereen haalbaar is. Wie tot gans boven wil krijgt 360 treden te verwerken (vanop het tussenplatform de witte trap nemen).
- Vanop de top van 62 meter krijg je dan uiteraard een mooi panorama.
- Hoogtepunt bij dit bezoek is de virtuele reis in de mijn van Winterslag in de jaren ’50. Dit moet je gezien hebben. Via een speciale bril en geluidsinstallatie reis je gedurende een tiental minuten boven en in de mijn. Deze simulatie is van uiterst hoge kwaliteit en maakt een bezoek aan C-mine de moeite waard.
- Ontdek hier meer info en inspiratie voor een weekendje weg naar Genk met leuke tips in de omgeving.
Labiomista
Op de fundamenten van het mijnverleden en de oude dierentuin van Zwartberg ontdek je LABIOMISTA, een evoluerend kunstwerk dat je meeneemt in de unieke visie van kunstenaar Koen Vanmechelen over identiteit, fertiliteit en bioculturele diversiteit.
Terwijl je in een 24 hectare park de weg vindt door een openluchtexpositie met tal van zijn (levende) kunstwerken en installaties worden universele maatschappelijke onderwerpen als diversiteit en mensenrechten tastbaar en bespreekbaar dankzij de taal van de kunst.
Nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan Genk? In hotel ZUID voel je meteen de warme gastvrijheid! Geniet van een heerlijke Italiaanse espresso in de ochtend of een heerlijke Zuiderse gerechten in de avond. Daarna overnacht je in kamers die gezellig zijn ingericht en voorzien zijn van een comfortabele badkamer met een walk in douche! Meer info en boeken.
Borgloon
Niet ten onrechte mag Borgloon “parel van Haspengouw” genoemd worden. Dit eeuwenoude stadje vormt één gemeente samen met een twaalftal dorpen, hier en daar verborgen in het omgevende landschap. In dat bijzonder mooie en aangename Haspengouwse landschap kun je het hele jaar door genieten van een wandeling.
Natuurlijk vormen de periodes van bloesems en rijp fruit hoogtepunten, op andere tijdstippen heb je dan weer een beter zicht op de karakteristieke vormen van zowel de fruitbomen als die van het landschap. Lees meer over de beste periode om de bloesems te zien. Enkele andere bekende plekken die een bezoekje waard zijn, zijn volgende kunstobjecten:
Reading Between The Lines - Doorkijkkerk
Tijdens deze wandeling kom je langs een doorzichtige kerk, de zogenaamde Reading Between The Lines. Hoe gek dit ook klinkt, het is waar en ook best een bijzonder kunstwerk. Meer nog, het is één van de meest bijzondere kerken ter wereld. Het lijkt op een optische illusie van een traditionele parochiekerk, maar het is een uniek kunstobject.
Zwevende kapel
De Zwevende kapel in de buurt van Borgloon is van de hand van de kunstenaar Frits Jeuris in samenwerking met regionaal landschap Haspengouw. Het kerkje werd gemaakt uit boomstammen van oude kerselaars. Je kan de ligging van de Zwevende kapel hier vinden op de kaart.
Hamont-Achel
Grevenbroekmuseum
De geschiedenis van Hamont-Achel en de omgeving wordt hier verteld aan de hand van maquettes, voorwerpen, kaarten, brochures, filmpjes enz. Er zijn 7 zalen elk met een eigen thema: prehistorie, nederzettingen, de Romeinse zaal, de burchtenzaal, belangrijke gebouwen en de stadszaal met ondermeer een maquette van de 18de-eeuwse stad Hamont.
Praktische info
- Het museum is open tussen mei en september van maandag tot vrijdag tussen 9 en 16u. Op zaterdag tussen 9:30 en 15u. Op zondag van 9:30 tot 12:30.
- Van oktober tot april zijn de openingsuren beperkter.
- Meer info op de website.
Tongeren
Je zou het misschien niet denken maar ook Tongeren is zeker de moeite waard om even te bezoeken. Met onze stadswandeling door Tongeren leer je de oudste stad van België beter kennen. Je vindt er onder andere het oudste Begijnhof van de Benelux, een pittoresk gebouw dat een plekje op de werelderfgoedlijst van UNESCO kon veroveren. Ook het Teseum is een belangrijke bezienswaardigheid en in het Gallo-Romeins museum kan je de geschiedenis van de stad induiken.
Onze tip: Ga voor meer dan één dag de streek verkennen. Logeer in de mooiste B&B's en kleinschalige hotels in de buurt. (Flexibiliteit, en achteraf annuleren mogelijk).
Sint-Truiden
Sint-Truiden is de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan de regio. Ook voor deze stad hebben we een stadswandeling door Sint-Truiden uitgestippeld die je langs de bekendste bezienswaardigheden brengt. Je passeert onder andere het Begijnhof en de Begijnhofkerk die beide op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Op de Grote Markt kan je een lekker streekbiertje proeven op een van de gezellige terrassen.
Catharinadal
Het Klooster Catharinadal, bij het kasteel Genenbroek biedt onderdak aan een kaasmakerij met de gelijknamige naam. Hier werd onderwijs gegeven voor meisjes uit rijke families. Er was toen ook een oliemolen, een spinhuis, een wasblekerij, een kerk en een boerderij verbonden aan het klooster.
De Franse Revolutie maakte komaf met het klooster. De zusters moesten vluchten en het klooster werd volledig omgebouwd tot een volwaardige boerderij. Wat je nu nog ziet zijn gevels uit 1815. De gotische gewelfde kelder van het spinhuis is nog in goede staat gevrijwaard gebleven. Met melk van hun eigen koeien baat men hier nu nog steeds een ambachtelijke kaasmakerij uit met ruim 140 kazen en andere zuivelproducten. Meer info voor rondleidingen op de website.
Kiosk Vrijheidsboom De Lier
Op het Michielsplein in Achel staat er al sinds 1935 een kiosk. Toen bestond de lokale fanfare Kempenbloei al 75 jaar en dat moest gevierd worden. Men kreeg een kiosk waar de fanfare bij goed en slecht weer kon optreden.
De grote boom naast de kiosk is een lindenboom. Deze werd geplant in 1919, een jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog. De boom staat symbool voor de herwonnen vrijheid, vandaar de naam Vrijheidsboom.
Achelse Kluis
De Sint-Benedictusabdij of de Achelse Kluis is een grensgeval, letterlijk dan tussen Noord-Brabant (Nederland) en Noord-Limburg. Rond de gebouwen liggen bossen, natuurgebieden met heide, akkers, de Warmbeek op Belgisch grondgebied en de Tongelreep in Nederland.
De Achelse Kluis is en blijft verrassend voor elke bezoeker. De stilte in de vlakte aan de Achelse Kluis, op een strategische ligging aan de landsgrenzen, heeft een ongelofelijke aantrekkingskracht op duizenden toeristen, fietsers en toevallige wandelaars. Download onze fietsroute in de buurt van de Achelse Kluis.
Doodendraad van Hamont-Achel
De Doodendraad in Achel is een 200 meter lange reconstructie van de Doodendraad die in de zomer van 1916 werd aangelegd door de Duitsers om ‘ongewenst grensverkeer’ tussen het neutrale Nederland en het bezette België te verhinderen. Onder ongewenst verkeer moet je o.a. begrijpen: deserterende soldaten, zowaar ook jonge patriotten die zich als vrijwilliger wilden opgeven voor het Belgische leger, spionnen, brieven- en andere smokkelaars, de gewone burger die de bezetting niet langer mentaal en fysisch aankon,…
Constructie
- De constructie bestond meestal uit 5 of 7 rijen ijzerdraad op houten palen van wel 2 meter hoog. Tussen de draden was er een opening van zowat 30 centimeter. De onderste draad was op 25 centimeter van de grond gespannen.
- Er stonden drie rijen naast elkaar, de buitenste dienden ter afschrikking. Op de middelste zaten porseleinen potjes die dienden als isolatoren.
- Op de draad zat een hoogspanning van liefst 2000 volt wisselstroom, vergelijkbaar met de impact van een blikseminslag.
Slachtoffers
Cijfers zijn bekend dat er over de ganse lengte van deze ‘grens’ (vanaf het drielandenpunt in Vaals tot aan de Belgische kust) meer dan 1000 slachtoffers moeten gevallen zijn, de meeste daarvan waren gewone burgers. Het klinkt onwaarschijnlijk maar veel meer duizenden, naar verluidt zelfs 20 000 mensen, slaagden erin om heelhuids de versperring door te komen. Zo werd bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een raamwerk van rubber om er veilig door te geraken, sommigen slaagden er zelfs in om met een polsstok naar Nederland te springen.
Vandaag is een wandeling langs de Doodendraad een stille getuige van een eerder weinig gekend ‘wapen’ dat de Duitsers inzetten tijdens de Groote Oorlog. Het was de geschiedkundige kring ‘De Goede Stede Hamont’, die het initiatief ertoe nam. Je kan onze wandeling langs de Doodendraad in Achel hier downloaden.
Museum Liberation Garden in Leopoldsburg
In het museum Liberation Garden krijg je het verhaal te zien en te horen van de Tweede Wereldoorlog in Leopoldsburg (Limburgse Kempen). Hier ligt het grote militaire Kamp van Beverlo. Dat de strijd hier hard werd gestreden, bewijzen de meer dan 100.000 gesneuvelden in de regio. Het is een modern interactief museum waar beleving centraal staat.
Voor dit nieuwe museum (geopend in mei 2023) koos men als locatie de prachtige officiersvilla uit 1850. Je verneemt er meer over het Kamp tijdens de Tweede Wereldoorlog, over de strijd rond de kanalen en de Operatie Market Garden. Lees meer over ons bezoek aan museum Liberation Garden.
Mijnverleden van Beringen
Beringen heeft een rijk mijnverleden, na de sluiting van de mijnen werd er heel wat verbouwd maar toch kan je nog veel herkennen van de typische mijncité. De stad is dus onlosmakelijk verbonden met het mijnverleden en dat is een toeristische troefkaart voor Beringen.
Be-Mine
Beringen en be-MINE worden alsmaar meer in één adem genoemd. Waar vroeger steenkolen naar boven werden gehaald, kan je nu naar e-Mine. Het is de industriële erfgoedsite waar toerisme, recreatie, wonen, winkelen en werken nu de hoofdtoon voeren.
Be-Mine is aldus een ideale startplaats om wat met de mijnbouw te maken heeft, te komen ontdekken. Be-Mine is overigens de enige mijnsite in Limburg waar het industriële erfgoed nog zo goed mogelijk is bewaard gebleven. De mijngebouwen, de terrils, de koeltorens, de kolenwasserijen,.. In dit mooi mijndecor kunnen de bezoekers op interactieve wijze kennis maken met het boeiend mijnverleden. Meer info op be-Mine.
Mijnmuseum Beringen
Op al je vragen wat je al zo lang wou te weten komen over het ontginnen van steenkool, zal je een antwoord vinden in het Mijnmuseum. Mijnwerkers daalden honderden meters af om kolen boven te halen.
- Hoe ging het daar aan toe ondergronds? En wie werkte er bovengronds om het werk beneden draaiende te houden?
- Hoe kwam het tot de sluiting? En hoe ontstond eigenlijk een terril? Aan de hand van videobeelden, getuigenissen, audiofragmenten,… wordt het in het Mijnmuseum op interactieve en multimediale wijze uitgelegd.
- Meer info op de website
Mijnkathedraal of Sint-Theodarduskerk
De Sint-Theodarduskerk in Beringen is een zeer grote katholieke kerk die als bijnaam ‘Mijnkathedraal’ heeft, dat heeft te maken met omvang van de kerk en het feit dat deze gebouwd werden in opdracht van de mijn.
Op de binnenplaats heb je het mooiste zicht op de kerk en zijn omvang. Op die binnenplaats is er toegang tot een moskee en een kapel. De architect was Henry Lacoste die ook de plannen tekende voor de mijnkathedraal van Zwartberg. De toren meet net iets meer dan 71 meter. Heel bijzonder zijn de bogengalerijen aan de voorzijde.
Natuureducatief centrum De Watersnip
Om het natuurgebied van de Vallei van de Zwarte Beek beter te leren kennen, is het Bezoekerscentrum De Watersnip de aangewezen plek. Hier kan je een wandelkaart kopen waar alle wandelpaden op staan en wanneer ze toegankelijk zijn. Zo is het rode wandelpad bijvoorbeeld enkel toegankelijk in het weekend, meer info lees je hier.
Observatiemuur Zwarte Beek
De observatiemuur laat zowel kinderen als rolstoelgebruikers toe om een kijkje te nemen op de heide van de Zwarte Beek. Je kan in dat gebied niet wandelen want het is militair domein en daarom is de observatiemuur dus ideaal! Om ze in volle bloei te zien kom je best van begin augustus tot begin september, al verschilt die periode wel eens van jaar tot jaar.
Er zijn hier ook heel wat zeldzame dieren. Heb je een verrekijker, dan komt die goed van pas! De observatiemuur zorgt ervoor dat die vogels en andere kleine dieren niet gestoord worden. De runderen die hier grazen, zijn van het Angus-ras. Hun kenmerken zijn onder meer hun zwarte kleur, korte poten en het ontbreken van een hoorn. Ze komen vooral voor in Schotland en gedijen het best op schrale weilanden.
ZLDR Luchtfabriek in Heusden-Zolder
Nog een plek om meer te weten te komen over het mijnverleden van deze streek is de ZLDR Luchtfabriek. In het voormalige ophaalmachinegebouw en de persluchtcentrale wandel je rond en met filmpjes, getuigenissen van ex-mijnwerkers, infoborden kom je heel wat te weten.
Hoe kon een mijnwerker eigenlijk ademen 800 meter diep onder de grond? Hoe voelt het om in een eindeloze schacht te staan? Hoe werden de liften bediend? Beleef het op de site van ZLDR Luchtfabriek. Van zodra je ergens langskomt dan starten de filmpjes met getuigenissen op. Ga er zeker eens langs, de toegang is gratis, lees hier meer.
Onze tip: Ga zeker de ophaalcabine binnen, je kan er een verhaal horen hoe de machine werd gebruikt. Niet te technisch en zeer leerrijk. Vergeet ook niet de grote koker in te stappen. Het is een optische illusie die je wat draaierig maakt, je kan je wel vasthouden.
Lommel
Huis Aerts
Het Huis Aerts in Lommel is een beschermd monument en werd opgericht in 1805 door Jan Jacob Aerts, de eerste Lommelse burgemeester, en zijn vrouw Maria Elisabeth Van Ham. In het houten bovenlicht van de centrale toegangsdeur vind je trouwens de initialen terug van de bouwheer en zijn echtgenote en, in de vier hoeken, de vier cijfers van het bouwjaar 1805.
- Oorspronkelijk was aan het huis Aerts ook een agrarische functie gekoppeld, doch dit gedeelte van het woonhuis werd in de jaren 20 van de 20ste eeuw afgebroken.
- Op de plaats van het vroegere agrarische gedeelte werd bij de restauratie in 1994 een transparante nieuwbouw toegevoegd, zodat het oorspronkelijke bouwvolume en de verhouding tot het marktplein hersteld werd.
- Nu herbergt het Huis Aerts de glasshop van het Glazen Huis en een kleine congresruimte op de zolderverdieping. In de glasshop vind je werken van glasblazers van Lommel of van mensen die hier in het glasatelier hun producten hebben vervaardigd.
Het Glazen Huis
Het Vlaams Centrum voor Hedendaagse Glaskunst, is een ontwerp van Philippe Samyn en partners, of ook wel Het Glazen Huis genoemd. De 30 meter hoge glazen kegel torent hoog boven het stadscentrum uit en wordt ’s avonds opgelicht door 10.000 LED-lichtjes.
In het Glazen Huis kan je terecht voor tijdelijke tentoonstellingen en kan je glaskunstenaars aan het werk zien in het atelier. Het GlazenHuis wil glas promoten in al haar facetten: glas in het dagelijkse gebruik, glas in design, glas in de geschiedenis en nog veel meer! Wat is de link tussen Lommel en glas vraag je je misschien af? Om glas te produceren heb je fijn wit zand nodig, en dat is in overvloed aanwezig in Lommel!
Kerk Sint-Pietersbanden
Als je de Sint-Pietersbandenkerk in Lommel bezoekt zijn er een aantal zaken die je aandacht opeisen: het fijne houtsnijwerk van de vier biechtstoelen, de koorbanken, de drie retabels en de prachtige glasramen vooraan.
Tussen 1902 en 1914 werd de kerk bemeubeld met neogotisch meubilair, veelal ontworpen door Vincent Lenertz. Voor de uitvoering van zijn ontwerpen, deed Lenertz een beroep op de meest vooraanstaande kunstenaars en ambachtslui, die deel uitmaakten van de Sint-Lucasgilde. Kerk en inrichting vormen hierdoor een zelden geziene neogotische eenheid.
Sahara van Lommel
Sahara in België? De Sahara van Lommel is ontstaan door zandontginning in de jaren ‘50 – ’60 van de vorige eeuw. Daardoor zie je nu grote plassen water omgeven door bossen en dorre zandvlakten. Het zand dat zeer fijn is, een perfecte witte kleur heeft en van hoge kwaliteit is, werd gebruikt voor de glasnijverheid.
De Sahara is zo’n 200 hectaren groot en maakt deel uit van het Bosland, een gebied van ca. 4500 hectaren groot dat zich uitstrekt over meerdere gemeenten. Een wandeling is de ideale manier om kennis te maken met alle facetten van het Bosland.
TIP: Wil jij ook een wandeling door de Sahara maken? Ontdek hier onze wandeling in Lommel.
Bruegelmuseum in Peer
Wat de échte geboorteplaats is van Pieter Brueghel de Oude blijft een mysterie. Hoewel, onderzoek toont aan dat het mogelijk is dat hij in Grote-Brogel, een deelgemeente van Peer, zou geboren zijn. Het Bruegelmuseum gaat uiteraard dieper in op die vraag en dit in een verrassende documentaire.
Ook krijg je in het museum een overzicht van zijn ganse oeuvre te zien, niet de originele werken vanzelfsprekend want die hangen wereldwijd verspreid in musea met naam en faam. Toch is het museum zeker een bezoekje waard als je geïnteresseerd bent in de kunst van Bruegel.
Klankbos in Neerpelt
Zin om eens écht te luisteren naar de natuur? Dat kan in het Klankbos van Neerpelt. Hier leg je een kort parcours af in een bosje waar 16 klankinstallaties zijn opgehangen. Door het spel van de wind hoor je klanken, geluiden, … geluidskunst in de vrije natuur.
Beleef er klank en stilte in een aangenaam decor. Er is ook een parcours speciaal op kindermaat. Vrij bezoek kan het hele jaar door. Een gratis plattegrond van het parcours kan je uit een vogelkastje halen bij een infobord op de parking en op meerdere plaatsen. Meer info op de website.
Nationaal Park Hoge Kempen
Het Nationaal Park Hoge Kempen is sinds maart 2006 officieel het eerste Nationaal Park in België, niet toevallig opgericht in de groenste provincie van Vlaanderen. Het ligt verspreid over As, Dilsen-Stokkem, Genk, Lanaken, Maasmechelen en Zutendaal. Iets meer dan 5700 hectaren groot is het natuurgebied. Download hier onze fietsroute Lanaken, ga zelf op ontdekking in dit prachtige natuurgebied!
Dennenbossen, zandwegen, heide in alle kleuren, grote waterplassen, vele soorten dieren, meer dan 280 kilometer bewegwijzerde wandelpaden, fietsen via knooppunten van het fietsroutenetwerk Limburg, ‘n verkenning van op het paard, simpelweg genieten van de wondermooie natuur … het Nationaal Park Hoge Kempen is een heerlijke grote groene vlek in Limburg.
Het Nationaal Park Hoge Kempen heeft 6 toegangspoorten: Connecterra, Kattevennen, Lieteberg, Mechelse Heide, Pietersheim en Station As. Hoewel de natuur uiteraard op elke van de zes plekken de rode draad vormt, is er overal iets speciaals te beleven en te bezichtigen. Bij elke toegangspoort vind je informatieborden over de site zelf en het Nationaal Park Hoge Kempen algemeen. Meer info op de website.
Connecterra in Maasmechelen
Het Connecterra in Maasmechelen is een klein paradijs voor natuurliefhebbers. Een bijzondere plek waar meer dan een kwart eeuw geleden de steenkoolmijn van Eisden nog op volle toeren draaide. Het is gelegen in het Nationaal Park van de Hoge Kempen en ziet er vandaag de dag helemaal anders uit. Je kan hier genieten van een verrassend mooi landschap van ‘bergen en meren’ met spectaculaire panorama’s, ideaal voor de perfecte landschapsfoto!
Connecterra heeft ook 4 terrils vanwaar je een onvergetelijk uitzicht hebt op het omliggende landschap van de Maasvallei en het Nationaal Park Hoge Kempen. Echt wel een bezoekje waard!
Weetje: De naam 'CONNECTERRA' is een samenvoeging van 'connect' (verbinden) en 'terra' (aarde). Enerzijds is het een duidelijke verwijzing naar het mijnverleden, anderzijds wil het haar bezoekers en wandelaars terug leiden naar een ervaring en verbondenheid met de aarde en met moeder natuur.
Overnachten in Limburg
Tijdens je bezoek aan het charmante Limburg heb je natuurlijk ook een goed verblijf nodig. Wij hebben voor jou alvast een overzicht gemaakt van de mooiste hotels en enkele leuke alternatieven in Limburg. Lees hieronder alvast onze 3 favorieten.
Bijzonder overnachten in de Tranendreef
In de dreef naar het kasteel van Hex kan je de druppelvormige boomtenten vinden. Van april tot en met september kan je er ook echt in slapen (zie ligging hier). Bij de boomtenten van Nederlandse kunstenaar Dré Wapenaar in de Tranendreef vind je ook Field Furniture 'Pure Nature' van Ardie Van Bommel, een zit-, was-, toilet-, en barbecue-eenheid gebaseerd op fruitkisten die je zo vaak ziet in het Haspengouwse landschap.
Wil je graag in een boomtent overnachten? Reserveer dan via [email protected]. In een boomtent kamperen kan met 2 volwassenen en 2 (kleine) kinderen onder de 12 jaar.
Kasteel Pietersheim – Lanaken
Op een unieke locatie in Lanaken kan je je even in een sprookje wanen, overnacht hier in het kasteelhotel Pietersheim. In 2010 won dit kasteel nog de Vlaamse monumentenprijs en bij een bezoek zal je zeker begrijpen waarom. In de omgeving vind je pittoreske dorpjes, historische steden en verschillende activiteiten voor jong en oud. De kamers van Kasteel Pietersheim zijn sfeervol en luxueus ingericht. ’s Ochtends kan je genieten van een vers en gezond ontbijt.
Onze tip: Boek je overnachting in Kasteel Pietersheim online.
BareFood GIULIA
BareFood GIULIA is een boetiekhotel in een gerenoveerd herenhuis, gelegen in het centrum van Hasselt. Je kunt er overnachten in een van zeven unieke luxekamers vol kunst en design, na een dagje stappen in het levendige Hasselt. Meer info en boeken.
Nog meer verblijven in Limburg? Lees hier onze favorieten hotels en B&B's in de regio.
Download de gratis wandel- en fietsgids Belgisch Limburg
Wil je graag meer ontdekken van het Belgisch Limburg? Met onze gratis wandelboek en fietsboek ga je op verkenning in de natuur op eigen tempp.