Hoe de Sintra kastelen bezoeken vanuit Lissabon? Tickets, tips & info

Volledige reisgids kopen voor € 10

Hoe de Sintra kastelen bezoeken vanuit Lissabon? Tickets, tips & info

26 april 2024 in Lissabon3 reacties

Zo’n 30 kilometer buiten Lissabon vind je het bijzondere Sintra. In deze stad vind je allerlei gekleurde villa’s en paleizen. Één van de bezienswaardigheden die zeker een bezoek waard is, is het Palácio da Pena, ofwel het Paleis van Pena. Dit paleis wordt gezien als één van de 7 wonderen van Portugal en dankzij haar felle kleuren is het ook bekend als het kleurrijkste kasteel van Europa.

Ben je op citytrip in Lissabon, dan is een bezoekje aan Sintra een perfecte daguitstap. Lees hier een complete dagplanning voor je bezoek aan Sintra.

Tickets en tours Sintra (Pena paleis) online boeken

Onze tip: Sla de wachtrij over en verzeker je van je toegang, koop je tickets online vanaf € 9. Bekijk het volledige aanbod hieronder.
Liever mee met een tour? Dan kan je online gemakkelijk een tour boeken vanuit Lissabon naar Sintra.

Ben je in Lissabon en wil je meerdere attracties bezoeken, koop dan een Lisboa Card, hiermee krijg je gratis toegang tot tal van attracties in Lissabon + gratis treintickets naar Sintra. Losse treintickets van Lissabon naar Sintra kun je hier boeken.

Inhoud artikel

  1. Geschiedenis

1.1. De middeleeuwen

In de middeleeuwen stond er een kapel op de top van de heuvel die boven Sintra uitstak en die gewijd was aan de Vrouwe van Pena. Deze kapel werd ook door de vorsten van Portugal bezocht, waardoor koning Manuel I in de zestiende eeuw een klooster op diezelfde plaats liet bouwen en die aan de Hiëronymusorde gaf.

1.2. Ruïnes

Een tijdje later, in de achttiende eeuw, werd het klooster echter zwaar beschadigd door blikseminvallen, wat werd versterkt door de grote aardbeving van Lissabon in 1755. Dit zorgde ervoor dat het klooster geheel in ruïnes kwam te liggen en het niet meer gebruikt kon worden.

1.3. Het nieuwe kasteel

Voor een paar decennia bleef het klooster er zo bij liggen, tot koning Fernando II het gebied in 1838 opkocht. Hij wilde er graag een zomerhuis van maken, maar wilde eigenlijk ook een paleis hebben die het Neuschwanstein kasteel in Bavaria kon rivaliseren. Hij liet het geruïneerde klooster door Baron Wilhelm Ludwig von Eschwege uitbreidden in 1842 in een stijl die Germaanse en Islamitische invloeden bevatte. Het oude klooster bleef roze gekleurd en het nieuwe paleis werd geel geverfd om zo nog onderscheid tussen de verschillende delen te kunnen maken. Koning Fernando II liet ook het landschap rondom het paleis veranderen in een exotische tuin met ruim 500 soorten bomen. Uiteindelijk was het nieuwe bouwwerk in 1854 af.

1.4. Nationaal monument & museum

Na de dood van Fernando kwam het gebouw in de handen van zijn tweede vrouw Elisa Hensler, die het verkocht aan koning Luís. In 1889 werd het vervolgens verkocht aan de Portugese staat en de laatste koning van Portugal, koning Amélia, verbleef tijdens de Oktoberrevolutie in 1910 haar laatste nacht in Portugal in het paleis voor ze naar Brazilië vluchtte. Na de revolutie, die leidde tot de Portugese republiek, werd het gebouw als nationaal monument geclassificeerd en tot een museum getransformeerd.

1.5. Restauraties & UNESCO

Tegen het einde van de twintigste eeuw werd het gebouw gerestaureerd en werden de kleuren, die ondertussen weggevaagd waren, opnieuw teruggebracht. Daarnaast werd het in 1995 samen met de rest van het culturele landschap van Sintra toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

  1. Het Paleis van Pena

2.1. Het Paleis van Pena: algemeen

Het Paleis van Pena is een hedonistische mix van gekleurde gebouwen, decoratieve versterkingen en mythologische afbeeldingen. Het paleis bestaat uit een mengeling van architectonische stijlen volgens de negentiende-eeuwse Romantische stijl. Zo zijn er Neo-Gotische, Neo-Manuelino, Neo-Moorse en Neo-Renaissance stijlen terug te vinden in het gebouw.

Het gebouw kan verdeeld worden over 4 secties: ten eerste heb je de funderingen en de muren met daarbij 2 poorten. Daarnaast heb je het gerestaureerde oude klooster met de klokkentoren. Ten derde heb je de tuin voor de kapel en als laatste komt het paleis zelf. Het paleis ziet er aan de buitenkant nog net zo uit als 200 jaar geleden en vanbinnen brengt het decor je terug naar de jaren 1910.

Klik hier om je tickets te reserveren

2.2. Kruisgang van het oude klooster

De kruisgang van het oude klooster is bekleed met Hispano-Moorse tegels en bevat een mix van stijlen. Na de bouw van het paleis werd de kruisgang afgesloten en werd het de centrale ruimte om het kasteel te doorkruisen. Op de begane grond liggen de eetkamer van de koninklijke familie en de appartementen van koning Carlos. Ook kan je vanaf deze verdieping de appartementen van koningin Amélia te bereiken.

2.3. De eetzaal met bijkeuken

De eetzaal met bijkeuken heeft een gewelfplafond dat nog dateert uit de zestiende eeuw, maar de tegels aan de muren komen uit de negentiende eeuw. Ook de meubels van eikenhout stammen uit 1866 en waren toen speciaal voor koning Fernando gemaakt.

2.4. De appartementen van koning Carlos

De appartementen van koning Carlos zijn gelegen in de oude kapittelzaal die werden samengevoegd met de kamers van de bedienden. Hierdoor zijn de appartementen van Carlos minder statig dan de andere appartementen in het paleis, zoals die van zijn vrouw koningin Amélia. Rondom zijn appartementen lagen de kamers van zijn hofhouding, zoals die van zijn kamerheer en die van zijn butler.

2.5. De appartementen van koningin Amélia

De appartementen van koningin Amélia zijn gelegen op de verdieping boven de appartementen van Carlos en waren de voormalige kamers van koning Fernando en zijn tweede vrouw. Haar kamers zijn een stuk statiger opgezet met onder andere een pronkbed en heel wat luxe versieringen. Ook Amélia hield haar gevolg in de buurt, dus lagen de kamers van haar secretaris en hofdames rond die van haar.

2.6. Het dakterras

Het dakterras van de koningin is direct te bereiken vanuit de appartementen van koningin Amélia. Op het dakterras staat een gewelf waar in de zomermaanden een doek overheen gespannen kon worden. Daarnaast is er een zonnewijzer te zien waaraan een automatisch mechanisme vastzit dat een klein kanon afschiet.

2.7. De receptieruimte

In de receptieruimte werden de gasten van de koninklijke familie ontvangen nadat ze via de Escada das Cabaças binnen waren gekomen. De decoratie werd in 1854 gemaakt door scenograaf Paolo Pizzi en representeert het ontwerp van de Islamitische architectuur die gebruikt werd. Het perspectief van de ruimte wordt getoond volgens een soort illusie waardoor de ruimte groter lijkt dan die werkelijk is.

2.8. De eerste en tweede galerij

De eerste en tweede galerij zijn gelegen in de voormalige kamers van de abt. Na de overdracht werd de ruimte getransformeerd in een gang tussen de oude gebouwen en de kamers van het nieuwe paleis. Tegenwoordig zijn hier kunstwerken te zien die gelinkt worden aan het leven van koning Fernando II.

2.9. De rookruimte

De rookruimte is de eerste grote ruimte in het nieuwe paleis en is voornamelijk gemaakt volgens een Islamitisch design en de Mudejar kunst. De kandelaar die je hier kan zien, komt uit de negentiende-eeuw en representeert een klimplant met druiven. De meubels komen nog uit de vorige eeuw en zijn in 1940 uit India gehaald.

2.10. De Hal van de Edelen

De Hal van de Edelen is origineel ontworpen als een hal voor ambassadeuren, maar werd in 1865 opgebouwd tot een biljartruimte. Het hoogtepunt dat je hier kan bezichtigen is de grote kroonluchter in het midden van de zaal.

2.11. De kapel van het oude klooster

De kapel van het oude klooster heeft momenteel nog steeds haar oude layout van de zestiende eeuw. Het schip heeft een Gotisch gewelf en zestiende-eeuwse tegels. Het altaarstuk werd door Nicolau de Chanterene gemaakt tussen 1529 en 1532, maar de ramen zijn met neo-Gotisch glas-in-lood bekleed uit de negentiende eeuw.

2.12. Het Pena Park

Rondom het paleis ligt het Pena Park en de Valley of the Lakes: een bosgebied van zo’n 85 hectare groot. In het bos zijn maar liefst 200 verschillende soorten bomen en planten te vinden die koning Fernando van overal in de wereld liet komen, waaronder varens uit Australië en Nieuw Zeeland. Het park is verdeeld in verschillende tuinen, zoals de tuinen van konigin Amélia die in Franse stijl gebouwd is en de Camellia tuinen.

  1. Openingsuren van het Pena paleis

  • Het paleis is van april tot en met oktober geopend van 09:45 uur tot 19:00 uur, en het park van 09:30 uur tot 20:00 uur.
  • Laatste tickets voor het paleis worden om 18:15 uur verkocht en de laatste toegang is om 18:30 uur.
  • Voor het park is de laatste verkoop en laatste toegang om 19:00 uur.
  • Van november tot maart zijn het paleis en het park van 10:00 uur tot 18:00 uur geopend.
  • Het paleis is gesloten op 25 december en op 1 januari.
  1. Hoe je tickets boeken?

  • Tickets kunnen online gekocht worden. Wanneer je je tickets online koopt dien je een datum van bezoek en de soort en hoeveelheid tickets te selecteren.
  • Iedereen onder de 18 jaar en senioren ouder dan 65 jaar krijgen korting op hun ticket voor het paleis.
  • Dagelijks is er om 14:30 uur een begeleide tour. Een plaatsje tijdens een tour kan ter plaatse geboekt worden. Hiervoor moet je betalen bovenop de toegangsprijs. De tour duurt ongeveer anderhalf uur en wordt in het Engels gehouden.
  • Ga mee met een tour vanuit Lissabon, zo hoef je zelf niets te regelen.
  1. Palacio Nacional de Sintra (Nationaal Paleis van Sintra)

Het Nationaal Paleis van Sintra ligt in het historisch centrum van de Sintra en huist tegenwoordig een museum. Het paleis in Moorse stijl wordt gekenmerkt door twee grote kegelvormige schoorstenen.

Het is een veel kleiner paleis dan de andere in de buurt, maar desalniettemin zeker de moeite waard voor een (snel) bezoekje.
Boek alvast je ticket voor het Palacio Nacional de Sintra online.

  1. Quinta da Regaleira

Quinta da Regaleira is kasteel met sprookjesachtige tuin die aangelegd is rondom het paleis. Je kan hier echt uren rondslenteren. De tuin verbergt een waterval, gezellige zitplekjes, torens, mysterieuze grotten die je elders heen brengen... Je kijkt hier ongetwijfeld je ogen uit. Let vooral ook op het prachtige zicht dat je hebt op het Quinta de Regaleira kasteel… Tip: neem een zaklamp mee of smartphone met flashlight als je de grotten en torens beter wil verkennen.

  1. Castelo dos Mouros

Van het kasteel van Pena kan je naar het Moorse kasteel wandelen, oftewel het Castelo dos Mouros. Dit werd gebouwd in de tiende eeuw door de Moren hoog op een heuvel. Hierdoor heb je een prachtig panoramisch uitzicht vanuit het kasteel, wat toen erg strategisch was om de vijand in het oog te houden. Wanneer je het Castelo dos Mouros bezoekt, wandel dan zeker over de indrukwekkende verdedigingsmuren en neem een kijkje naar de wachttorens. Zin om even uit te rusten? Binnen kan je iets eten en drinken.
Boek je tickets voor het Castelo dos Mouros online.

  1. Palácio e Parque de Monserrate

Dit romantische paleis met park onderscheidt zich van de andere paleizen, niet alleen door de Arabische invloeden, maar ook omdat het minder druk is. Het paleis van Monserrate is zowel binnen als buiten erg mooi. Het is gelegen in een botanisch park, gecreëerd door William Stockdale (schilder van landschappen), botanicus William Nevill en tuinmeester James Burt.

Het park zal je betoveren met zijn vele watervallen en meertjes, kromme padjes, ruïnes en hoekjes vol verrassingen. Je vindt er ook tal van Portugese plantensoorten én planten uit elk continent van de wereld. Ook in het paleis kijk je je ogen uit. bezoek zeker de muziekzaal, de receptiezalen en bekijk enkele privékamers op de eerste verdieping.
Boek je tickets voor het Paleis van Monserrate online.

  1. Convento dos Capuchos

Convento dos Capuchos is een oud klooster waar alles op mini-mensenmaat lijkt ontworpen te zijn. Je kan er door smalle doorgangen en ruimtes met lage plafonds dwalen. Bezoek ook zeker de tuin en bos rondom het klooster.

  1. Palácio de Queluz

Het nationale paleis van Queluz is een perfect voorbeeld van typische 18de eeuwse Portugese architectuur. Dit Palácio werd ooit gebouw in opdracht van Pedro III en werd in gebruik genomen als koninklijke residentie. Vandaag vind je in het paleis een interessant museum van decoratieve kunst. Een groot deel van de kunstcollectie was vroeger nog in handen van de koninklijke familie.

De meeste zalen in het paleis zijn rijkelijk versierd met sierlijke decoratie, zoals de Sala do Trono, waar je fijn houtsnijwerk kan bewonderen en de muren vol spiegels bekleed zijn. Wandel ook zeker door de tuinen van het paleis van Queluz en bewonder al het pracht en praal.
Boek je tickets voor het paleis van Queluz online.

  1. Tips: Hoe de wachtrijen vermijden?

11.1. Wanneer Sintra bezoeken?

  • Het is aan te raden om of meteen na openingstijd of tegen het einde van de dag het paleis te bezoeken.
  • De periodes tussen 11:00 uur en 12:00 uur en tussen 15:00 uur en 16:00 uur worden als de drukste periodes gezien.
  • Ook is het aan te raden om het paleis in het laagseizoen te bezoeken, bijvoorbeeld in maart of in november.

11.2. Hoe bezoeken?

Breng eerst een bezoek aan het paleis zelf voor je de tuinen in gaat. De route door het paleis gaat één richting op en wanneer je achter een grote groep andere mensen loopt kan het lang duren voor je weer uit het paleis bent.

11.3. Voorrangsticket

Het is ook mogelijk om online een voorrangsticket aan te schaffen. Het ticket geeft je voorrang bij de toegangsrij van het paleis.

Ben je in Lissabon en wil je meerdere attracties bezoeken, koop dan een Lisboa Card, hiermee krijg je gratis toegang tot tal van attracties in Lissabon + gratis treintickets naar Sintra. Losse treintickets van Lissabon naar Sintra kun je hier boeken.

  1. Wegbeschrijving naar Sintra

12.1. Te voet

Vanuit het centrum van Sintra is het Paleis van Pena wandelend te bereiken, maar hou er wel rekening mee dat dit een flinke klim is.

12.2. Met het openbaar vervoer

Trein
Neem vanuit het centrum van Lissabon de metro naar treinstation Rossio
. Hier kan je elk half uur een trein naar rechtstreekse trein naar de halt Sintra nemen (niet Portela de Sintra). De treinrit duurt ongeveer 40 minuten.
Of, als u per vliegtuig aankomt, neem je een trein rechtstreeks van Estacao do Oriente (treinstation Oriente) dat dicht bij de luchthaven van Lissabon ligt.

Bus
Vanuit het treinstation van Sintra kan je de bus naar het paleis nemen. Tussen 09:00 uur en 19:00 uur rijden er bussen op de gele lijn, nummer 434, en de groene lijn 435. Ze rijden gemiddeld 4 keer per uur. Tickets kan je kopen bij de chauffeur of in de kiosk tegenover het station, kijk voor een dagpas indien je de bus meer dan 1 x wil gebruiken die dag.

Op lijn 434 (gele lijn) en lijn 435 (groene lijn) kan je tussen de verschillende bezienswaardigheden rijden. Bekijk de tabel van de bussen hier.
Bekijk hieronder de 2 routes
Bus 434: Neemt je mee naar Paleis van Pena en Chetastelo dos Mouros
Bus 435: Neemt je mee naar Quinta da Regaleira en het Paleis van Monserrate

12.3. Met de auto

Het wordt afgeraden om met de auto Sintra in te gaan. Het verkeer is erg druk en er zijn niet veel parkeerplekken in het historische centrum (of kom zeer vroeg). Wanneer je er toch voor kiest om met de auto te gaan is het zo’n 30 kilometer van Lissabon vandaan. Het is aan te raden je wagen buiten het centrum te parkeren en van daar een taxi of openbaar vervoer te nemen.

12.4. Ga mee met een tour vanuit Lissabon

Beschik je niet over vervoer ter plaatse, of wil je graag onder begeleiding van een gids de kastelen bezoeken, dan kan je ook mee met een tour vanuit Lissabon.

12.5. Neem de Hop-on/Hop-off bus in Sintra

Ga mee met de Hop-on/Hop-off bus, zie alle belangrijke bezienswaardigheden en geniet van het prachtige uitzicht vanaf het uiterste westerse puntje van Europa bij Cabo da Roca. Je bezoekt 7 haltes tijdens de route. Boek je tickets online.

12.6. Overnachten in Sintra

Wil je graag ook 's avonds in Sintra rondwandelen of meerdere dagen de kastelen bezoeken, dan kan je er ook voor opteren een hotel in of rond Sintra te boeken. Wijzelf verbleven in het Sintra1012 Boutique Guesthouse, netjes en keurige tegen een voordelige prijs. Hier slaap je al vanaf € 56/nacht, meer info en online boeken;

  1. De antieke Sintra tram

De antieke Sintra toeristentram brengt je niet naar de paleizen maar naar het strand aan de Atlantische kust. Als je tijd hebt kan je een daguitstap maken met de tram naar Praia das Maças aan de kust, reken op zo'n 45 minuten. Zijn de wachtrijen te lang voor de tram, dan kan je ook opteren om de bus te nemen, lijn 441.

De eerste tram vertrekt om 10u20 (bekijk de vertrekuren hier). In Praia das Maças kan je genieten van het strand of maak een wandeling van 3 km naar het mooie dorpje Azenhas do Mar.

Neem de tram ten noorden van het station van Sintra (ongeveer 15 minuten wandelen), niet ver van het museum voor Moderne Kunst. (bekijk de ligging op de kaart)

  1. Praktische info + planning daguitstap

Planning voor een daguitstap van Lissabon naar Sintra

  • Vertrek vroeg in station Lissabon Rossio naar Sintra (8u a 9u)
  • Vanaf het station ga je naar het Pena paleis, met de bus 434 of taxi
  • Na je bezoek aan het Pena paleis kan je een bezoek brengen aan de Camellias tuinen
  • Daarna breng je een bezoek aan het Castelo dos Mouros
  • Vanaf het Castelo dos Mouros breng je een bezoek aan het Palacio National de Sintra
  • Na je bezoek aan het Palacio National de Sintra wandel je naar Sintra centrum, ga iets eten en breng een bezoek aan Quinta de Regaleira
  • Vanuit Quinta de Regaleira kan je een bezoek brengen aan Paleis van Monserrate (met bus 435 of taxi)
  • Na je bezoek aan Monserrate ga je via het treinstation van Sintra, terug naar station Lissabon Rossio
  1. Kaartje met de paleizen en kastelen rond Sintra

Hieronder zie je de verschillende paleizen en bezienswaardigheden op een kaartje liggen.

  1. Filmpje: sfeerbeelden Paleis van Pena

Met dit filmpje kan je je helemaal voorbereiden op je bezoek aan het Paleis van Pena dankzij de leuke sfeerbeelden van zowel buiten het sprookjeskasteel als binnen.

  1. Download je gratis stadswandeling Lissabon + reisgids Portugal

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Lissabon. Ideaal om Lissabon volledig te verkennen op eigen tempo. Wil je graag nog meer zien? Koop dan onze uitgebreide reisgids Portugal met 4 stadswandelingen + een complete rondreis met meer dan 89 bezienswaardigheden en heel wat leuke adresjes (+ GPS coördinaten). Liever een voorproefje? Download zeker ook de gratis preview reisgids Portugal en ga op pad!

Portugal

Gratis reisgids Portugal downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 5 maart 2020 - ann hollebeke

Superhandige gids met alle bezienswaardigheden die er toe doen! Je hoeft niet met boeken te sleuren:)

- 16 april 2019 - Linda wenselaer

Reisgids zeer structureel en overzichtelijk Neem hem mee als we in mei richting Lissabon Sintra trekken

- 24 februari 2019 - Sandra

De reisgids gaf ons meteen een goed beeld van de bezienswaardigheden in Lissabon. Bovendien ontdek je ook een paar verborgen pareltjes. Super!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?