Dé 12 mooiste bezienswaardigheden in Orléans: Wat zeker zien en doen?
Het mooie Orléans is een Ville d’Art et d’Histoire, een stad van kunst en geschiedenis. De hoofdstad van de regio Centre is dan ook één van de oudste steden van Frankrijk en kent een lange geschiedenis vol veroveringen en beslagen. De stad is onder andere bekend door de heldin Jeanne d’Arc, die de stad tijdens de Honderdjarige Oorlog wist te bevrijden van de Engelsen. Door de stad zijn verschillende monumenten ter ere van deze heldin te vinden, maar je vindt er ook volop andere bezienswaardigheden.
In dit artikel lees je alles over de must-see's van deze historische stad. Laat je alvast verrassen!
Inhoud artikel
De geschiedenis van Orléans
Samenkomst van druïden
De geschiedenis van Orléans gaat terug tot het Gallische plaatsje Cenabum, één van de belangrijkste steden van het Keltische volk de Carnutes waar jaarlijks de druïden samenkwamen. In het jaar 52 voor Christus werden zij echter uitgemoord door troepen van Julius Caesar, die er de nieuwe stad Aurelianum vestigde. Deze naam is later vervormd tot het huidige Orléans.
De Iraanse Alanen
In de 5de-eeuw na Christus werd de regio rondom Orléans aangevallen door zowel rebellerende Kelten als de Visigoten en Hunnen. De Romeinen vroeg de Iraanse nomadenstam de Alanen om hulp, die na de overwinning op Attila zich in Orléans vestigde. De Alanen verstoorden de lokale rust echter, waardoor de lokale bewoners niet veel van hen wilde weten. Toch zijn er nog altijd namen in de stad en de omgeving te vinden die verwijzen naar de Alanen, waarnaast de bewoners van Orléans ook regelmatig Allaines worden genoemd.
Ligging aan de Loire
Orléans was altijd een belangrijke stad door de strategische ligging aan het noordelijkste puntje van de rivier de Loire. De stad was dan ook het punt aan de rivier dat het dichtst bij Parijs lag. De Loire rivier was gevaarlijk om over te steken en er waren maar enkele bruggen over het water, waaronder bij Orléans. Hierdoor werd de stad al snel een van de rijkste steden van Frankrijk, na Parijs en Rouen. Daarnaast zorgden ook het vruchtbare land rondom de stad voor veel goede oogsten, en ook het prestige van de Universiteit van Orléans hielp mee aan de groei van de stad.
Snelle heropbouw na WO II
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Orléans door de Duitsers gebruikt als een centrum voor hun spoorwegennetwerk en als doorgangskamp voor gevangenen. Door het belang van de stad voor de Duitsers werd Orléans tijdens de bevrijding flink gebombardeerd, en een groot deel van de stad raakte beschadigd. Echter was er al tijdens de bezetting een plan gemaakt om de stad te herbouwen, waardoor Orléans als één van de eerste steden direct na de oorlog herbouwd kon worden.
De voordelen van Parijs zonder de nadelen
Ook in het heden is de stad nog steeds van belang. Zo ligt Orléans op een klein uur rijden van Parijs vandaan, waardoor het voor bedrijven zeer gunstig in de buurt van de hoofdstad ligt zonder dat zij zich in de drukte van Parijs hoeven te vestigen. Hierdoor wordt Orléans ook vaak als uitstap vanuit de hoofdstad bezocht, waarnaast het ook midden in de Loire vallei is gelegen en een perfect uitgangspunt is voor bezoeken aan de vele kastelen in de regio.
Bezoek Parijs vanuit Orléans of omgekeerd! Lees ons uitgebreid artikel met de mooiste bezienswaardigheden in Parijs.
La Pucelle d’Orléans: het symbool van de stad
Jeanne d’Arc, één van de bekendste heldinnen uit de geschiedenis
Jeanne d'Arc is het icoon van de stad Orléans. Ze speelde een belangrijke rol in de bevrijding van Orléans van de Engelsen, wat ook nog eens gezien wordt als een beslissende gebeurtenis tijdens de Honderdjarige Oorlog tussen Frankrijk en Engeland. De bewoners zijn haar altijd dankbaar gebleven en zo wordt de heldin nog altijd jaarlijks geëerd, waarnaast er meerdere monumenten in de stad te vinden zijn die Jeanne eren.
Het verhaal van Jeanne d'Arc
Ze werd geboren in 1412 in een boerenfamilie uit Domrémy, in het noordoosten van Frankrijk. Karel VI was op dat moment koning van Frankrijk, maar doordat hij leed aan psychotische episodes vochten zijn broer Louis, de graaf van Orléans, en neef John, graaf van Bourgondië, onderling om de troon, wat resulteerde in de moord van Louis op bevel van John. Deze burgeroorlog zorgde ervoor dat de Engelsen hun slag konden slaan en het noorden van Frankrijk konden in nemen. De zoon van Karel VI, Karel VII, nam in 1419 de titel van Dauphin aan maar niet geaccepteerd als opvolger door zowel de Bourgondiërs als de Engelsen.
De visioenen van Jeanne d'Arc
In 1425 begon Jeanne visioenen te krijgen van de aartsengel Michaël, sint Catharina van Alexandrië en sint Margaretha van Antiochië. Zij vertelden haar de kroonprins Karel VII te helpen koning te worden en Frankrijk te bevrijden van de Engelsen. In 1428 reisde zij naar Vaucouleurs, waar ze de kapitein vroeg haar naar de kroonprins in Chinon te brengen. Hij weigerde, tot haar voorspelling dat de Engelsen Orléans zouden gaan belegeren uitkwam.
Jeanne d'Arc als man
Verkleed als man ging Jeanne door Bourgondische grond richting Chinon, waar ze ook Karel VII wist te overtuigen om haar met een leger naar Orléans te laten trekken. Ze werd verwelkomd met argwaan, maar wist ook hier de Franse troepen te overtuigen door te vechten, waarna zij de Engelsen het wisten te verdringen.
Het terugnemen van Orléans was voor velen een teken dat het einde van de oorlog nabij was en dat de Engelsen overwonnen zouden worden. Jeanne hielp vervolgens mee om andere steden terug te winnen, en op 17 juli kon Karel VII in Reims gekroond worden tot koning van Frankrijk.
Jeanne d'Arc als ketter
De Engelsen hadden Jeanne ondertussen als ketter verklaard. Hoe kon het anders dat een boerenmeisje hun legers wist te verslaan? Nadat Jeanne naar Compiègne was gereisd om de stad tegen de Engelsen en Bourgondiërs te verdedigen, werd ze gevang genomen door het Bourgondische leger. Zij probeerde meerdere malen te ontsnappen, terwijl het Bourgondische leger wachtte op losgeld van Karel VIII. Ondanks donaties van de bewoners van Orléans wilde de koning dit niet betalen, waarna de Bourgondiërs haar verkochten aan de Engelsen.
Jeanne d'Arc voor het gerecht als heks en ketter
De Engelsen verplaatsen haar naar Rouen, waar meerdere pogingen door de troepen van Karel VIII om Jeanne te redden mislukten. De Engelsen brachten Jeanne ondertussen voor het gerecht als heks en ketter. Uiteindelijk werd ze voor het kleden als een man met de dood bestraft, en Jeanne overleed op 30 mei 1431 op een brandstapel in Rouen, op 19-jarige leeftijd.
In 1456 werd het proces tegen Jeanne door paus Calixtus III nietig verklaard en Jeanne werd onschuldig verklaard. Vervolgens werd Jeanne in de 16de-eeuw al een symbool binnen het katholicisme, maar pas in 1920 werd ze heilig verklaard.
TIP: Bezoek Orléans tijdens onze autovakantie door de Loirestreek.
Fêtes de Jeanne d'Arc
Uiteraard mag deze heldin niet vergeten worden en daarom viert men jaarlijks op de tweede zondag van mei, de nationale feesten van Jeanne d’Arc. Deze feesten herdenken niet alleen haar maar ook de bevrijding van Orléans op 8 mei 1429. In Orléans worden verschillende evenementen gehouden, zoals een middeleeuwse markt waarbij men verkleed is in traditionele klederdracht, concerten en tentoonstellingen. Ook vinden er lichtvoorstellingen tegen de façade van de kathedraal plaats.
Bezoek je Orléans in deze periode? Probeer dan zeker dit evenement bij te wonen. Het geeft net dat tikkeltje extra belevenis en je ervaart de stad in volle glorie.
Cathédrale Sainte-Croix d'Orléans
Cathédrale Sainte-Croix in Orléans
De grootste bezienswaardigheid van Orléans is de Cathédrale Sainte-Croix. Niet alleen is het een prachtig bouwwerk, ook is het gebouw gelinkt met Jeanne d’Arc, die tijdens haar verblijf in Orléans regelmatig in de kathedraal aanwezig was. In de kathedraal zijn 10 prachtige glas-in-lood ramen te vinden die in de 19de-eeuw geplaatst werden, die het verhaal van de Maagd van Orléans vertellen.
- De kathedraal van Orléans werd origineel tussen 1278 en 1329 gebouwd. Hiervan zijn echter maar enkele funderingen overgebleven.
- Vervolgens werd de kerk herbouwd in Gotische stijl. Hierbij werd het ontwerp van de Notre-Dame de Paris gevolgd, met een façade die in drieën is verdeeld, 2 torens aan weerszijde van de façade en een torenspits op de kruising van het dak.
- De kathedraal van Orléans is 140 m lang, 40 m breed en 88 m hoog.
- Uiteindelijk werd de Sainte-Croix kathedraal op 8 mei 1829 ingewijd, op het 400-jarig jubileum van de bevrijding van Orléans.
Het indrukwekkende interieur van de kathedraal
- Het interieur van de kathedraal wordt versierd met banners die aan de pilaren zijn gehangen, en verschillende beelden van onder andere Jeanne d’Arc.
- Ook is er een aparte kapel gewijd aan de heilige Maagd van Orléans.
- Daarnaast zijn er zuilen een kunstwerken te vinden die de soldaten die in de twee Wereldoorlogen vochten herdenken.
- De kathedraal huisvest verder het prachtige orgel dat origineel afkomstig is uit de Abdij van Saint-Benoît sur Loire. In het complex is ook een museum te vinden.
Van heinde en verre te zien
Tijdens je rondreis of autovakantie in de Loirestreek zal je de kathedraal al zeker van ver zien liggen. De torens van de kathedraal torenen boven de stad uit. De kathedraal ligt aan het einde van de Rue Jeanne d’Arc, de hoofdstraat van de stad vernoemd naar de heldin. In de buurt van de kerk zijn nog andere bezienswaardigheden te vinden. Loop ook ’s avonds een keer langs het gebouw, wanneer de kathedraal mooi verlicht wordt.
Maison de Jeanne d'Arc
Schuin tegenover het westelijke einde van de Rue Jeanne d’Arc vind je het Maison de Jeanne d’Arc. Dit is een reconstructie van het middeleeuwse vakwerkhuis waar Jeanne tijdens het Beleg van Orléans verbleef. Het originele gebouw werd tijdens de Slag om Frankrijk in 1940 verwoest.
Desondanks biedt deze replica een goed beeld van het leven van Jeanne d’Arc, waarbij de kamers de ruimtes zoveel mogelijk zijn gereconstrueerd. In de ruimtes zijn interactieve displays te vinden die het verhaal over de belegering vertellen en het leven van de heldin illustreren.
Centrum van Orléans
Slenter door de vele kleine, gezellige steegjes en straatjes maar ook langs de grote, mooie boulevards. Je vindt er opvallend veel kleine, lokale winkeltjes waar je gegarandeerd een leuk souvenir kan kopen. Wil je graag even je dorst lessen? Ga dan naar het Place du Martroi, hier vind je allerlei gezellige terrasjes en je hebt nog eens prachtig zicht.
Place du Martroi
De Place du Martroi wordt gezien als het centrale punt van Orléans. Op het plein staat de Manège Sellier, een carrousel met zowel paarden als voertuigen als een luchtballon en een raket. En rondom het plein zijn verschillende indrukwekkende bouwwerken te vinden, evenals vele winkels, restaurants en cafés. Hier kan je dus eventjes uitrusten en gezellig een kopje koffie drinken. Ook is er een grote fontein op het plein te vinden waar kinderen in de zomerdagen graag doorheen rennen.
Standbeeld van Jeanne d'Arc
Op het plein staat ook het beeld van Jeanne d’Arc te paard. Het beeld werd in de 19de-eeuw gemaakt door Denis Foyatier. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte het beeld beschadigd, maar na de oorlog werd het weer gerepareerd door Paul Belmondo.
Hôtel Groslot
Vlak bij de kathedraal van Orléans is het Hôtel Groslot gelegen, een charmant herenhuis dat tussen 1550 en 1555 werd gebouwd voor Jacques Groslot. In 1790 werd het Hôtel Groslot het stadhuis van Orléans, en ondanks dat dit niet meer het geval is worden bruiloften er nog regelmatig gehouden.
- In dit statige huis is het mogelijk om in de geschiedenis van het bouwwerk te duiken
- Je komt hier onder andere in gerestaureerde ruimtes zoals de hoofdsalon, het voormalig kantoor van de burgemeester en de trouwzaal.
- Naast authentieke meubels zijn er ook verschillende kunstwerken en memorabilia tentoongesteld.
- Voor het gebouw staat een bronzen standbeeld van Jeanne d’Arc.
- Achter het gebouw vind je ook nog een mooi parkje waar je even heerlijk kan genieten van de rust.
Pont George V
Wandel langs de Loire naar Pont George V
De Pont George V overbrugt de rivier de Loire niet ver van het centrum van Orléans. Een oude brug over de Loire die ooit een belangrijk rol speelde in de verdediging van de stad. De stenen brug is in totaal 325 m lang en 15,2 m breed, en wordt gebruikt door de trams die door de stad rijden, evenals voetgangers en fietsers. Vanaf de brug heb je een prachtig zicht over het centrum van de stad.
Musée des Beaux-Arts d’Orléans
Het Museum van de Schone Kunsten ligt schuin naast de kathedraal van Orléans Het museum werd in 1797 al geopend en is hiermee één van de oudste provinciale musea van Frankrijk. Na een korte sluiting in de 19de-eeuw, waarbij de kunstwerken in de Jardin des Plantes d’Orléans werden geplaatst, werd het opnieuw geopend in 1823. Vervolgens werd de historische collectie geschieden van de kunstcollectie om het Musée Historique et Archéologique de l’Orlèanais te vormen.
- De huidige collectie van het Musée des Beaux-Arts bestaat uit zo’n 2000 schilderijen uit de 15de- tot aan de 20ste-eeuw.
- Daarnaast vallen er ook 700 beelden, 1200 decoratieve kunstwerken, 10.000 tekeningen en 50.000 prints binnen de collectie.
- In het Musée des Beaux-Arts d’Orléans kan je onder andere werken zien van Van Dyck, Gauguin, Picasso, Delacroix Bandinelli en Rodin.
- Het museum huist daarnaast de grootste collectie aan pastellen van Frankrijk na het Louvre.
Rue de Bourgogne
Voor het winkelen in Orléans moet je op de Rue de Bourgogne zijn. Deze straat in het centrum van de stad is bijna 2 km lang en staat vol met winkeltjes, restaurants, bars en cafés. Niet alleen bekende merken worden gerepresenteerd aan de Rue de Bourgogne maar ook lokale boetiekjes en luxe merken.
Musée Historique et Archéologique de l’Orléanais
Het Musée Historique et Archéologique de l’Orléanais ontstond nadat de historische collectie van het Musée des Beaux-Arts verhuisde naar het Hotel Cabu. Dit gebouw wordt als één van de mooiste werken in Orléans uit de Renaissance gezien en is daardoor op zichzelf al een bezienswaardigheid.
Eenmaal binnen in het museum vind je verschillende schatten uit de omgeving, zoals de verzameling aan Gallische en Gallo-Romeinse bronzen beelden van Neuvy-en-Sullias, een aantal zeldzame beelden uit het Gallo-Romeinse tijdperk. Ook zijn er verschillende objecten, afbeeldingen en meer te vinden die een kijkje geven in de geschiedenis van de stad, evenals in het leven van Jeanne d’Arc.
FRAC Centre-Val de Loire
Aan de rand van de stad kan je het FRAC Centre vinden, het museum voor de moderne kunst van Orléans. Alleen het gebouw zelf is al een bijzonder staaltje futuristische architectuur, en kent ook wel de bijnaam De Onstuimigheid. Naast beelden en schilderijen zijn in het museum ook vele installaties te zien. Daarnaast worden er ook culturele evenementen gehouden in het centrum rondom kunst en architectuur.
Nog op zoek naar een gezellig verblijf tijdens je bezoek aan Orléans? Bekijk het volledige aanbod accommodaties op Booking.com.
Parc Floral de la Source
Helemaal in het zuiden van de stad is het Parc Floral de la Source gelegen. Dit park is gelegen rondom de bron van de Loiret. Het park werd in 1964 geopend en is door het Ministerie van Cultuur benoemd tot een Jardin remarquable. Het park is dan ook zeker een bezoekje waard, ook al ligt het een stuk verder uit het centrum van Orléans. Geniet hier van de rust en stilte met een prachtige omgeving.
Het Parc Floral de la Source is zo’n 35 hectare groot en omvat verschillende open tuinen die in april tot een zee van bloemen verandert, maar ook stukken die bebost zijn. Daarnaast kan je er een bezoek brengen aan de vlindertuin en zijn er verschillende vogels te zien. Voor de kinderen ligt er ook een speeltuin in het park.
Onze tip: Geniet met het hele gezin van een picknick in deze mooie omgeving. Neem foto's van de beelden, fonteinen en speeltuinen en bewonder de vele exotische planten en zie een zijrivier van de Loire.
Festival de Loire
Aan het einde van september worden om het jaar 5 dagen feest gevierd in Orléans ter ere van de rivier de Loire. De Loire is altijd al van belang geweest voor de stad en was een belangrijk aandeel in de handel. Tijdens het festival, dat 5 dagen duurt, komt de Port of Orléans vol te liggen met honderden verschillende soorten rivierboten, zoals traditionele sablières en vissersboten.
Terwijl je over de oude straten uit de 18de-eeuw loopt kan je genieten van heerlijk eten, de mensen in middeleeuwse klederdracht aanschouwen en meedoen met verschillende evenementen. Het festival wordt afgesloten met een grote vuurwerkshow vanaf het water. Natuurlijk kan je in deze periode ook heerlijke riviercruises maken.
Waar overnachten in Orléans?
Heb je nog geen verblijf voor je bezoek aan Orléans? Wij hebben alvast onze favoriete top drie voor je uitgekozen! Wil je graag het volledige aanbod bekijken? Bekijk hier de mooiste hotels in Orléans en haal het beste uit je vakantie!
Appart'City Orléans
Kies je graag zelf waar je gaat en staat wanneer jij dat wilt? Dan kan je altijd verblijven in het Appart'City Orléans. Het aparthotel ligt in het centrum van Orléans, op een steenworp van het treinstation, en biedt studio's en appartementen met eigen kookgelegenheid. Maar je kan ook altijd bijschuiven voor het heerlijke ontbijtbuffet. Meer info en boeken.
Hôtel d'Orléans
Het Hôtel d'Orléans is een driesterrenhotel in het historische centrum van Orléans, op slechts 5 minuutjes lopen naar het geboortehuis van Jeanne d'Arc. De kamers zijn modern ingericht en voorzien van alle comfort dat je maar kan wensen. Na het verkennen van de stad kan je heerlijk genieten van een drankje in de bar van en in de ochtend kan je naar keuze uitgebreid ontbijten op je kamer of in het restaurant. Meer info en boeken.
Empreinte Hotel & Spa
Mag het eens wat luxueuzer zijn? Dan raden we je het Empreinte Hotel & Spa aan! Zoals de naam het al doet vermoeden, kan je hier na een drukke dag genieten van de wellnessfaciliteiten. Het 4-sterrenboetiekhotel Empreinte Hotel & Spa ligt aan de oevers van de rivier de Loire en elke ochtend wordt in de ontbijtzaal een ontbijtbuffet met zoete en hartige producten en lokale producten verzorgd. Klinkt als verwennerij. Meer info en boeken.
Mis niets tijdens je verblijf in de Loirevallei met onze reisgids!
We hebben onze route door de Loirevallei volledig uitgeschreven in een overzichtelijke reisgids zodat je zorgeloos op reis kan gaan. Nog meer weten? Koop onze complete reisgids Loirevallei. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Loirevallei!