Het British Museum in Londen bezoeken? Info, tips & tickets
Het British Museum is het nationale museum van het Verenigd Koninkrijk en huist één van de grootste collecties ter wereld. Het museum stelt verschillende kunstwerken en objecten van over de hele wereld tentoon die de Britten grotendeels meegenomen hebben vanuit hun kolonies.
Enkele van de belangrijkste objecten zijn de Steen van Rosetta, de Lindow Man en de mummie van Cleopatra. Het British Museum is bovendien gratis toegankelijk, niet gek dus dat het museum één van de meest populaire bezienswaardigheden van Londen is.
Inhoud artikel
Tours en tickets British Museum
Het verhaal van het British Museum
1.1. De privécollectie van Sir Hans Sloane
De Ierse wetenschapper Sir Hans Sloane stond aan de wieg van het British Museum. Tijdens zijn leven verzamelde hij meer dan 71.000 historische voorwerpen, 40.000 boeken, 7.000 manuscripten en 337 volumes aan natuurhistorische voorwerpen en afbeeldingen. Bij zijn overlijden liet hij zijn waardevolle verzameling na aan koning George II van het Verenigd Koninkrijk. In ruil daarvoor kreeg hij £20.000 voor zijn eigen erfgenamen. Om de grote verzameling te kunnen bewaren werd in 1753 de British Museum Act door het Britse parlement bekrachtigd. De verzameling werd ondergebracht in het Montagu House en in 1759 opende het gebouw de deuren als museum voor het grote publiek.
1.2. Verhuis van de enorme collectie
Door de jaren heen groeide de collectie enorm dankzij grote schenkingen en aankopen. Zo schonk koning George III in 1802 de Steen van Rosetta en een aantal objecten die dateren uit de Egyptische oudheid aan het museum. Daarnaast kocht het Britse parlement in 1816 de beeldencollectie van Lord Elgin. Het Montagu House werd daardoor al snel te klein voor de collectie. In 1823 begon men aan de bouw van een nieuw, neoclassicistisch museumgebouw naar het ontwerp van Sir Robert Smirke. De bouwde sleepte bijna 25 jaar aan. De spectaculaire Reading Room werd pas enkele jaren later in 1854 toegevoegd.
1.3. Het definitieve British Museum
Het National History Museum werd in 1881 afgesplitst van het British Museum om zo meer ruimte voor antieke voorwerpen te creëren. In 1973 werd ook de British Library losgemaakt van het museum en in 1997 kreeg de nationale bibliotheek uiteindelijk een eigen pand. De Reading Room werd echter wel behouden en gerenoveerd.
De collectie van het British Museum
2.1. Het gebouw
Het British Museum bevindt zich in een imposant neoclassicistisch gebouw met grote kolommen voor de ingang. Eenmaal binnen kom je terecht in een reusachtig voorportaal dat met staal en glas overkoepeld is. Deze Great Court is het grootste overdekte openbare plein ter wereld. In het midden van het plein vind je de indrukwekkende Reading Room, waar regelmatig tijdelijke tentoonstellingen worden gehouden.
2.2. De enorme collectie
De collectie van het British Museum bestaat uit ruim 8 miljoen objecten waarvan slechts een kleine selectie van zo’n 50.000 stuks tentoongesteld worden. De verschillende voorwerpen komen uit de hele wereld en vertellen het verhaal van de menselijke beschaving. Je kan er bijvoorbeeld voorwerpen uit de bronstijd en de steentijd bekijken en er liggen ook objecten uit de Egyptische, de oude Griekse en Romeinse tijd.
Daarnaast zijn er ook boeken, tekeningen en prenten van over de hele wereld terug te vinden in het museum. De bekendste stukken zijn de Steen van Rosetta, de stenen werktuigen uit de Oldowaanse periode en de Egyptische mummies. Het British Museum huist ook de grootste collectie aan antiek Chinees porselein en islamitisch aardewerk in heel Europa, evenals de grootste postzegelverzameling ter wereld.
De afdelingen en topstukken van het British Museum
Het museum is ingedeeld in verschillende afdelingen die de kunst en objecten uit de verschillende regio’s van de wereld laten zien. De afdelingen zijn daarom opgesplitst per regio in de wereld. Er is ook een aparte afdeling met prenten en tekeningen en een aparte afdeling voor de collectie aan munten en medailles. Als laatste is er ook nog een afdeling voor het behoud en wetenschappelijk onderzoek, waar je de archieven en een leeszaal terugvindt.
3.1. King's Library
In de eerste zaal van het museum vind je de King’s Library, de Koninklijke Bibliotheek die in 1820 gebouwd werd. Je wandelt er door de tentoonstelling “Enlightenment: Discovering the World in the Eighteenth Century” waar je een overzicht krijgt van de geschiedenis van het museum en de collectie.
3.2. Oud-Egypte: de Steen van Rosetta
In de afdeling van Oud-Egypte en Soedan staan enkele van de oudste voorwerpen uit de collectie. Sommige stukken zijn zelfs meer dan 100.000 jaar oud. Een van de topstukken is de Steen van Rosetta uit de tweede eeuw voor Christus. In deze steen werd een tekst in oude Egyptische hiërogliefen, in Demotisch schrift en in het Grieks gebeiteld. De steen van Rosetta speelde een sleutelrol bij het ontcijferen van de oude Egyptische hiërogliefen.
3.3. Oud-Egypte: mummies
Je kan hier ook een groot aantal mummies zien. Die werden meegenomen uit Egypte toen het land nog een kolonie van Groot-Brittannië was. Je kan hier de mummie van Cleopatra en ook een granieten buste van Ramses II aanschouwen. Andere hoogtepunten van deze afdeling zijn de Amama-tabletten en de Gayer-Anderson Cat, een bronzen beeld van een kat uit het oude Egypte.
3.4. De Griekse en Romeinse afdeling
De tweede afdeling van het British Museum is die over de Griekse en Romeinse tijd. Hier vind je een deel van de Atheense Akropolis en ook het bronzen hoofd van Augustus. Ook de Elgin Marbles, de beeldencollectie uit het Parthenon van de Britse ambassadeur Lord Elgin is hier te vinden. Hij bracht die in 1806 mee uit Griekenland. Andere topstukken zijn de goudschat van Aegina, de Oscan-tabletten en verschillende voorwerpen uit het paleis van Knossos.
3.5. De Prehistorie en Europa
De afdeling Prehistorie en Europa herbergt allerlei voorwerpen en vondsten die dateren uit de prehistorie. Hier staat bijvoorbeeld de Lindow Man, een prehistorisch lichaam dat erg goed bewaard is gebleven door de turflaag waarin het zich bevond. De Lindow Man werd pas in 1984 ontdekt en opgegraven.
Een ander belangrijk werk in deze collectie zijn de schaakstukken van walrusivoor en walvistanden die op het eiland Lewis in de Schotse Hebriden opgegraven werden. De schaakstukken dateren waarschijnlijk uit het twaalfde-eeuwse Noorwegen.
3.6. De Aziatische afdeling
Azië heeft ook een eigen afdeling in het British Museum. Je vindt er verschillende kunstwerken en objecten uit India, Cambodja, Thailand, China en nog meer Aziatische landen. De topstukken hier zijn de Amaravati-beelden van Indiase goden uit de tweede eeuw voor Christus, de verschillende Boeddhabeelden en de zeer grote collectie aan Chinees porselein.
3.7. Afrika, Oceanië en Amerika
In de afdeling over Afrika, Oceanië en Noord- en Zuid Amerika staat onder andere een 2,5 meter hoog beeld uit Paaseiland. Het standbeeld werd in 1868 van Paaseiland naar Engeland gebracht. Je vindt hier ook een Mexicaanse galerij met verschillende voorwerpen, mozaïeken en bizarre maskers.
3.8. Het Midden-Oosten
Er is ook een hele afdeling aan het Midden-Oosten gewijd waar duizenden objecten de bezoekers een beeld geven van de verschillende beschavingen uit het Midden-Oosten. Je komt er meer te weten over de Assyriërs, de Babyloniërs, en de Sumerische bevolking. Het topstuk hier is de Oxus Treasure, een schat uit het oude Perzië met maar liefst 170 gouden objecten, zoals vazen, armbanden en andere sieraden.
3.9. Schilderkunst
Daarnaast is er ook een afdeling waarin je verschillende prenten en tekeningen terug kan vinden van belangrijke kunstenaars. Je kan er werken van Leonardo da Vinci, Michelangelo, Rubens en Rembrandt bewonderen. Het British Museum huist ook een uitgebreide collectie aan munten en medailles.
Openingstijden van het British Museum
- Het museum is dagelijks open van 10:00 tot 17:30, met uitzondering van 1 januari en tussen 24 en 26 december.
- De Great Court blijft een half uurtje langer open.
- Op vrijdag blijft het museum open tot 20:30.
- De kassa’s sluiten een half uur voor sluiting en op vrijdagen drie kwartier.
Tickets voor het British Museum
Het British Museum is gratis te bezoeken, maar een donatie wordt wel op prijs gesteld. Voor speciale, tijdelijke tentoonstellingen worden wel entreekosten gevraagd. Je kan een audiogids kopen voor £7 in het Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans, Russisch, Arabisch, Koreaans, Japans en Mandarijn.
5.1. Begeleide tours
Wie graag wat meer tekst en uitleg krijgt, kan online makkelijk tickets voor een begeleide tour kopen. Je gaat dan mee met een gids die je alles vertelt over de topstukken van de collectie. Zo haal je het meeste uit je bezoek aan het British Museum.
5.2. Gratis tours
Verder worden er ook gratis tours georganiseerd in het museum.
- Dagelijks kan je meelopen met de Daily Eye-Opener Tour. Deze tour duurt zo’n 30 tot 40 minuten en neemt je mee langs een specifieke galerij. De tijdstippen waarop deze tour vertrekt en welke galerijen de tour aandoet verschilt.
- Daarnaast wordt er op dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag een Lunchtime Gallery Talk gehouden om 13:15. Deze tour duurt drie kwartier en gaat over een specifiek onderwerp dat elke dag verschilt.
- Als laatste kan je elke vrijdagavond mee met een Spotlight Tour. Deze tour duurt slechts 20 minuten en neemt je om 17:00 en 17:30 mee naar het Parthenon of de Steen van Rosetta en om 18:30 en 19:00 langs de Verlichting of het Oude Egypte.
Hoe vermijd ik de wachtrijen?
De enige rijen waarin je bij het British Museum moet wachten, zijn de rijen voor de tassencontrole bij de ingang. Die wachtrijen schuiven over het algemeen vrij snel en je zal dus niet lang in de rij hoeven te staan.
Hoe bereik ik het British Museum?
7.1. Te voet:
Het British Museum ligt in het centrum van London en is vanaf de meeste toeristische trekpleisters makkelijk te voet te bereiken. Zo is het vanaf Piccadilly Circus of Trafalgar Square zo’n twintig minuten wandelen naar het British Museum, vanaf St. Paul’s Cathedral en de Big Ben een half uur en zo’n vijftig minuten vanaf de Tower of London.
7.2. Met het openbaar vervoer:
- Je kan de metro nemen om het British Museum te bereiken. Stap af bij Tottenham Court Road via de rode metrolijn Central of de zwarte lijn Northern. Je kan ook afstappen in Holborn of Russel Square via de blauwe metrolijn Piccadilly of in Goodge Street via de lijn Northern. Van deze vier metrostations is het British Museum binnen de tien minuten te voet te bereiken.
- Je raakt er ook makkelijk met de bus. Neem bus 1, 8, 19, 25, 38, 55, 98 of 242 naar New Oxford Street, bus 14, 24, 29, 73, 134, of 390 naar Tottenham Court Road of Gower Street of bus 59, 68, X68, 91, 168 of 188 naar Southampton Row.
7.3. Met de auto:
De dichtstbijzijnde parkeerplaats is die aan Bloomsbury Square, zo’n drie minuten wandelen vanaf het British Museum. Het British Museum valt echter in de Congestion Charging Zone, wat inhoudt dat enkel auto’s met een speciale vergunning er mogen parkeren. Het is bovendien erg duur om in het centrum van Londen te parkeren. We raden daarom aan om buiten het centrum van London te parkeren en met het openbaar vervoer verder te gaan.
Praktische info voor je bezoek aan het British Museum
- Het museum is rolstoeltoegankelijk. Bij de ingang aan Great Russel Street zijn er aan beide kanten van de trap liften en de ingang aan Montague Place is ook zonder problemen toegankelijk.
- Het British Museum is erg groot en is het dan ook niet mogelijk om alles in één bezoek te zien. Plan vooraf wat je wil zien en kies eventueel één of twee afdelingen uit om te bezoeken.
- Door het museum zijn bepaalde routes uitgestippeld die 1 uur of 3 uur duren en er is ook een speciale route voor een bezoek met kinderen en routes langs specifieke objecten.
- In het museum zijn ook een restaurant en twee cafés te vinden.
- Grote tassen, koffers en bagage zijn niet toegestaan in het museum.
- Tassen en andere persoonlijke voorwerpen worden voor de veiligheid bij de deur gecontroleerd.
- Er is gratis wifi beschikbaar in het museum.
- Statieven en selfiesticks zijn niet toegestaan in het museum. In de meeste galerijen mag je wel voor persoonlijk gebruik fotograferen.
- Koop tickets voor een begeleide tours online, zo kom je meer te weten over de werken.
Filmpje: een kijkje in het British Museum
Het British Museum omvat een van de grootste collecties objecten ter wereld en doorloopt de hele menselijke geschiedenis. Benieuwd naar enkele van de wereldberoemde stukken die je in het museum kan vinden? Bekijk dan alvast dit filmpje. Om de meesterwerken zelf te bewonderen, zal je natuurlijk naar Londen moeten gaan!
Extra! Download je gratis stadswandeling Londen
Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Londen. Ideaal om Londen volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer ontdekken in Londen? Koop onze reisgids Londen met 3 stadswandelingen en 100 highlights (+ GPS coördinaten) of download de gratis preview reisgids Londen en ga op pad!