Westminster Abbey in Londen bezoeken: tips, info + wat zeker zien?

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Westminster Abbey in Londen bezoeken: tips, info + wat zeker zien?

4 september 2019 in Londen0 reacties

De ‘Collegiate Church of St Peter at Westminster’, beter bekend als Westminster Abbey, is een belangrijke historische plek waar de Britse koningen en koninginnen al sinds de elfde eeuw gekroond en begraven worden. Ook wordt de kerk gebruikt voor koninklijke huwelijken en over de eeuwen heen vonden er maar liefst 17 bruiloften plaats in de kerk, waarvan de meest recente het huwelijk van Prins William en Kate Middleton in 2011. Één ding is dus zeker: Westminster Abbey is een bijzonder monument in de Britste hoofdstad London die zeker een bezoek waard is.

Tours, tickets & wachtrijen vermijden

Inhoud artikel

  1. De geschiedenis van Westminster Abbey

Op de plaats waar Westminster Abbey zich vandaag bevindt, stond vroeger in de zevende eeuw een kerk. Toch dateren de beginselen van de huidige kerk naar de tiende eeuw: dit was de tijd toen koning Edgar en Sint Dunstan een gemeenschap van Benedictijnse monniken stichtten op deze plaats. Er ontstond een klooster, de St Peter’s Abbey, dat tussen 1042 en 1052 werd herbouwd door koning Edward de Belijder om zichzelf te voorzien van een koninklijke uitvaartkerk. De kerk werd officieel pas ingewijd op 28 december 1065. Dat was vlak voor het overlijden van Edward, die vervolgens als eerste in de kerk werd begraven.

1.1. Het begin van vele kroningen

Harold II, die Edward opvolgde, is hoogstwaarschijnlijk in de kerk gekroond, maar de eerste gedocumenteerde kroning is die van Willem de Verover in hetzelfde jaar. Zijn kroning in deze kerk was het begin van de kroningen van alle vorsten van Engeland en later ook Brittannië, op Edward V en Edward VIII na. Edward V is nooit gekroond, omdat hij als één van ‘de Prinsen in de Toren’ op mysterieuze wijze verdween. Edward VIII trad af nog voordat hij gekroond kon worden om met Wallis Simpson te kunnen trouwen.

1.2. De huidige kerk

Ondanks dat de kerk al voor een tijd gebruikt werd, is de constructie van de huidige kerk pas in 1245 gestart onder koning Henry III. Hij liet de kerk herbouwen in een Anglo-Franse Gotische stijl als ode aan koning Edward en als passende koninklijke setting voor zijn eigen tombe. De werken duurden tot 1517 en het project werd grotendeels afgemaakt door architect Henry Yevele onder koning Richard II. Desondanks werd het gebouw al op 13 oktober 1269 ingewijd.

1.3. Van kerk tot kathedraal

Het Benedictijnse klooster dat al die tijd in Westminster verbleef, werd opgeheven in 1539 door Henry VIII. In 1540 benoemde hij de kerk tot kathedraal, waarbij de kerk bewaard bleef van de vernieling die de meeste Engelse kloosters in deze periode ondergingen. Tot 1550 bleef de kathedraal onder het bisdom van Westminster, waarna het tot 1556 onder het bisdom van London viel.

1.4. Collegiate Church of St Peter

Koningin Mary I of England gaf het gebouw uiteindelijk terug aan de Benedictijnse monniken, maar koningin Elizabeth I ontnam hen de kerk weer in 1559. In 1560 gaf zij de kerk de status van ‘Royal Peculier’: een kerk die direct onder de vorst valt in de plaats van onder een bisdom. De kerk werd hierbij hernoemd tot de ‘Collegiate Church of St Peter’.

1.5. Restauraties

In 1722 begon de bouw van de 2 westelijke torens van de kerk door Nicholas Hawksmoor. Hij gebruikte Portland steen voor de bouw naar het vroege beeld van de Neogotiek. De muren en vloeren van de kerk werden gerestaureerd. Verdere verbouwingen en restauraties werden in de negentiende eeuw gehouden door Sir George Gilbert Scott. In 1760 werd de laatste vorst in de kerk begraven na de dood van George II, waarna alle leden van de koninklijke familie in Windsor zijn begraven.

1.6. Bombardementen

Tijdens de Blitz op 15 november 1940 was de kerk slechts lichtelijk aangetast door de bombardementen, maar een half jaar later tijdens de bombardementen in de nacht van 10 op 11 mei, werd de kerk geraakt door brandbommen. De meeste van deze bommen werden op tijd geblust, maar één bom ontvlamde buiten het bereik van de brandblussers, waardoor een deel van het plafond naar beneden kwam. Na de Tweede Wereldoorlog moest de kerk daarom grondig gerenoveerd worden.

1.7. UNESCO Werelderfgoed

In 1987 werd Westminster Abbey samen met de Houses of Parliament en St Margaret’s Church op de UNESCO Werelderfgoedlijst gezet.

  1. Westminster Abbey: het gebouw

Westminster Abbey was naast een kroningskerk ook een uitvaartkerk en de meeste vorsten zijn samen met hun familie sinds de elfde eeuw in de kerk begraven. In totaal zijn er dan ook maar liefst 600 herdenkingstekens en ongeveer 3.000 graven in de kerk te vinden. Niet alleen leden van de koninklijke familie liggen hier begraven, maar ook grote Britse namen zoals Sir Isaac Newton, David Livingstone en Ernest Rutherford. Verder zijn hier ook nog kunstenaars en schrijvers begraven en zijn er tombes te vinden van Geoffrey Chaucer, Ben Jonson, John Dryden en Robert Browning.

Westminster Abbey

2.1. Koninklijke grafmonument

Verscholen achter het altaar vind je het koninklijke grafmonument van koning Edward de Belijder. Hierrond liggen nog 5 andere grafmonumenten van vorsten, zoals die van als Henry III. Als beginners van de huidige kerk zijn zij centraal gelegen en daardoor zijn hun graven goed te bezichtigen.

2.2. Poets’ Corner

In de Poets’ Corner liggen ruim 100 dichters en schrijvers uit de Britse geschiedenis begraven of worden ze er herdacht met een herdenkingsteken. Geoffrey Chaucer, de schrijver van de Canterbury Tales, was de eerste die hier werd begraven. Recenter werd ook CS Lewis, schrijver van de Narnia boeken, hier begraven. Daarnaast zijn er gedenktekens te vinden voor schrijvers als Charles Dickens, Rudyard Kiplin, William Shakespeare en Jane Austen.

2.3. Henry VII Lady Chapel

De Henry VII Lady Chapel werd door de zestiende-eeuwse geschiedschrijver John Leland ‘een wonder van de wereld’ genoemd. De kapel geeft een beeld van de late middeleeuwse architectuur met een indrukwekkend plafond en hoge glas-in-lood ramen. Ook de 95 beelden van heiligen langs de muren zijn impressionant. In de kapel zijn 15 koningen en koninginnen begraven, waaronder Elizabeth I, Mary I, Mary Queen of Scots en de overblijfselen van de Prinsen in de Toren, namelijk Edward V en Richard. De tombe van Henry VII zelf is hier ook te vinden. Op de tombes zijn bronzen graffiguren aangebracht van de koning en zijn vrouw Elizabeth.

2.4. De Coronation Chair in St George’s Chapel

De Coronation Chair in St George’s Chapel is één van de belangrijkste en bekendste meubels ter wereld en wordt als ruim 700 jaar lang gebruikt voor kroningen. Bij een kroning wordt de troon in het centrum van de kerk neergezet, vlak voor het hoge altaar.

2.5. De onbekende soldaat

In de kerk ligt ook het graf van de onbekende soldaat. Deze ‘Unknown Warrior’ werd na de Eerste Wereldoorlog in 1920 uit Vlaanderen meegenomen en begraven in het centrum van het schip bij de westelijke deur. Het graf herdenkt alle onbekende soldaten die tijdens de wereldoorlogen gestorven zijn.

  1. Openingstijden Westminster Abbey

  • Westminster Abbey is het gehele jaar door geopend, maar aangezien het een werkende kerk is worden bepaalde delen van de kerk soms afgesloten voor diensten.
  • De kerk is standaard geopend van maandag tot en met vrijdag van 09:30 uur tot 15:30 uur.
  • Op woensdagmiddagen is het geopend van 16:30 uur tot 18:00 uur.
  • Op zaterdagen van mei tot augustus is de kerk van 09:00 uur tot 15:00 uur geopend.
  • Van september tot april kan je er terecht van 09:00 uur tot 13:00 uur.
  • Op zondagen is de kerk alleen geopend voor diensten.
  • Op de website van Westminster Abbey staan de precieze openingstijden van Westminster Abbey.
  • Online vind je ook de verschillende diensten die op de dag van bezoek gehouden worden aangegeven.
  1. Tickets om Westminster Abbey te bezoeken

4.1. Waar tickets kopen?

Tickets zijn zowel ter plaatse als online aan te schaffen. Online dien je de gewenste datum te selecteren, waarna je het soort en de hoeveelheid tickets dient te selecteren. Je kan er vervolgens bij kiezen of je bepaalde dingen nog wilt toevoegen aan je winkelwagen, zoals een tourgids of een klein souvenir.

Bij de tickets zit standaard een multimedia gids die te verkrijgen is in het Nederlands, Engels, Frans en nog heel wat andere talen. De tickets die online worden aangeschaft geven ook snelle toegang tot de kerk.

4.2. Korting & gratis toegang

Tickets zijn een klein beetje duurder als je ze ter plaatse bij Westminster Abbey koopt. Senioren ouder dan 60 en studenten krijgen een korting en kinderen tussen de 6 en de 16 jaar betalen ook iets minder. Kinderen tot 5 jaar mogen gratis mee, en ook invaliden kunnen gratis naar binnen.

Op woensdagmiddag krijgt iedereen een korting. Opgelet: deze tickets zijn alleen ter plaatse te halen en hebben geen multimedia gids.

4.3. Begeleide tour

Het is ook mogelijk om een begeleide tour door Westminster Abbey te boeken. Deze kunnen ter plaatse geboekt worden en kosten iets meer dan de standaard toegangsprijs. De begeleide tours worden meerdere keren per dag gehouden en het commentaar tijdens de tour wordt alleen gegeven in het Engels.

Van april tot en met september gaan tours om 10:00 uur, 10:30 uur en 11:00 uur, met van maandag tot en met vrijdag nog 2 extra tours over de middag. Van oktober tot en met maart gaan de tours om 10:30 uur en 11:00 uur, met van maandag tot en met vrijdag eveneens 2 extra tours.

  1. Vermijd de drukte

Om de wachtrijen bij Westminster Abbey te vermijden is het aan te raden om tickets vooraf online te boeken, zodat je meteen door kan lopen bij de entree. Daarnaast raad ik je aan om buiten het hoogseizoen en op een doordeweekse dag een bezoek te brengen aan Westminster Abbey om zo in minder grote drukte de kerk te kunnen bezichtigen.

  1. Wegbeschrijving naar Westminster Abbey

6.1. Te voet

Westminster Abbey is vanaf veel paatsen in het centrum van London goed al wandelend te bereiken. Zo is het een kwartiertje te voet vanaf Buckingham Palace en Trafalgar Square. Vanaf de Tower of London is het een uur lopen langs de kade van de Thames.

6.2. Met het openbaar vervoer

Westminster is goed te bereiken vanaf de Westminster en St James’s Park haltes. Beide haltes zijn met de gele Circle en groene District metrolijnen te bereiken. Daarnaast is de Westminster halte ook te bereiken met de grijze Jubilee metrolijn.

6.3. Met de auto

De dichtstbijzijnde parkeerplaats is het Q-Park Westminster dat op nog geen 5 minuten wandelafstand van Westminster Abbey is gelegen. Westminster Abbey valt wel in de Congestion Charging Zone, wat inhoud dat parkeren gelimiteerd is tot auto’s met een speciale vergunning en de kosten voor parkeren hoog zijn. Ik raad je dus aan om buiten het centrum van London te parkeren en met het openbaar vervoer verder te gaan.

  1. Praktische info voor je bezoek

  • Westminster Abbey is een werkende kerk en er worden dus dagelijks kerkdiensten gehouden. Hiervoor worden bepaalde delen van de kerk soms afgezet, maar wanneer je deel een dienst graag wil bijwonen, is de toegang natuurlijk wel mogelijk.
  • Ondanks dat Westminster Abbey een kerk is, heeft het geen strikte dresscode. Wel wordt er gevraagd om je fatsoenlijk en met respect te kleden.
  • Hoeden of petten moeten in de kerk worden afgezet.
  • Er worden tassencontroles gedaan bij de entree en grote tassen en koffers mogen niet worden meegenomen.
  • Het is niet toegestaan om binnen Westminster Abbey foto’s te maken.
  • Er is een café, het Cellarium Café, in Westminster Abbey waar je de hele dag door iets kan komen eten en drinken.
  1. Een kijkje binnen Westminster Abbey tijdens de royal wedding

In dit filmpje wordt er teruggeblikt op de royal wedding van Prins William en Kate Middleton met daarbij een mooi zicht op het interieur van het gebouw. Kijk even binnen in het prachtige Westminster Abbey in al haar glorie en krijg zo een idee van hoe prachtig deze historische plek werkelijk is.

  1. Waar overnachten in Londen? (met korting)

Op zoek naar een hotel, hostel of appartement, tijdens je bezoek aan Londen? Ontdek het aanbod met promoties (tijdelijk aanbod).

Booking.com

  1. Combineer Westminster Abbey & download je gratis stadswandeling Londen

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Londen. Ideaal om Londen volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer ontdekken in Londen? Koop onze reisgids Londen met 3 stadswandelingen en 100 highlights (+ GPS coördinaten) of download de gratis preview reisgids Londen en ga op pad!

Londen

Gratis reisgids Londen downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?