15 x top bezienswaardigheden van het Maasland. Info, tips & foto's
Trek je voor je volgende binnenlandse vakantie in Limburg richting Maasland? Je kunt er heerlijk fietsen op het uitgebreide fietsroutenetwerk en dankzij de veerpontjes ben je zo in Nederland. Maak ook kennis met de typische Maasdorpjes, de kunststad Maaseik met de prachtige Maaslandse renaissancegevels! Ontdek hier de leukste bezienswaardigheden in deze streek.
Inhoud artikel
Kasteel Borgitter
Van het oorspronkelijke kasteel van Borgitter, gebouwd in het begin van de 16de eeuw, bleef jammer genoeg niets bewaard. Het huidige exemplaar, in classicistische stijl, kwam er op het einde van de 18de eeuw. Je kan het kasteel niet bezoeken maar het is wel de moeite om hier even langs te wandelen of te fietsen!
Naar men vertelt vormden de eikenbomen omheen dit kasteel voor tekstschrijver Gerard Krekelberg de inspiratiebron voor zijn ode aan Nederlands-Limburg. De brave man woonde trouwens in Neeritter, net over de grens. Hoewel “In bronsgroen eikenhout” bedoeld was voor de Nederlandse Limburgers werd het lied al snel populair bij de Vlaamse Limburgers, die het nog steeds uit volle borst meezingen.
Waterburcht van Pietersheim
Pietersheim is één van de zes toegangspoorten tot het Nationaal Park Hoge Kempen. Het is de meest kindvriendelijke site van de zes plaatsen. Er is een kinderboerderij met koeien, schapen, geiten, ezels, konijnen, herten en varkentjes. Je kan er mee voor een tocht op een huifkar. De kinderen kunnen meestappen op een kabouterpad met onderweg leuke natuurspelletjes, het Huis van Lotte en Ciel, een speeltuin enz. Ouders kunnen samen met de kinderen meedoen aan een gezinsspeurtocht ‘Ridders gezocht’ en een bezoek brengen aan de Waterburcht uit de 12de eeuw.
Geschiedenis
- In de 12de eeuw verbleven hier de heren van Pietersheim op het prinselijke landgoed. Een 3D-film toont de evolutie van de burcht vanaf de 12de eeuw tot het huidige uitzicht.
- Via veilige trappen kan je naar boven tot op de poorttoren voor een knap uitzicht op de omgeving, de slotgracht, de restanten van de middeleeuwse vestingmuur, het binnenplein.
- De kapelzaal uit de 16de eeuw is mooi gerenoveerd. Vroeger vonden hier prinselijke huwelijken plaats maar dat kan ook vandaag nog.
Praktische info
- Dit alles is volledig gratis.
- Het bezoekersonthaal bevat naast een ruimte waarin je het verhaal van deze site wordt verteld ook een infokantoor van de toeristische dienst. Je kan hier ook fietsen huren, fietskaarten aankopen.
- Naast de burcht is er een horecazaak ondergebracht in het kasteel dat nog bewoond is geweest door prins Xavier de Merode.
- Voor meer info: www.pietersheim.be en www.nationaalpark.be
Museumkerk Oud-Rekem
Het voornaamste gebouw aan de Groenplaats in Oud-Rekem is de barokke Sint-Pieterskerk. De kerk kende een turbulente geschiedenis, ze werd verschillende keren afgebroken en herbouwd, brandde een keertje af en had te kampen met geldtekort voor de heropbouw.
- Omdat de kerk over de jaren te klein werd door het toenemend aantal parochianen van Rekem en Wezet, bouwde men in 1956 een grotere kerk in het Kleinveld.
- Na gedurende twee eeuwen het middelpunt te zijn geweest van het Rekemse parochiale leven, werd de oude parochiekerk datzelfde jaar overgenomen door het gemeentebestuur om ingericht te worden als museum.
- Onder het motto ‘kerk wordt weer kerk’ werd het interieur in zijn oorspronkelijke vorm gebracht en na een grondige restauratie in 2015, is ze nu weer in al haar glorie te bewonderen.
Openingsuren
- Van half januari tot half december: elke weekdag van 13u tot 17u.
- Vanaf begin februari gaat de kerk ook open op zondagen, vanaf de paasvakantie (voor 2020: 6 april) is de kerk ook op zaterdagen en feestdagen geopend.
- Sluitingsperiode: half december tot half januari.
Museumapotheek - Oud-Rekem
In de hoek op de Groenplaats in Oud-Rekem staat er een pand uit 1820. Een gedeelte van het gebouw is ingericht als museumapotheek met dokterskabinet. Rekken en potten uit de 19de eeuw met authentieke producten, kruiden, oliën, pipetten en pillendraaiers vormen een originele verzameling in een prachtig kader.
- Daarnaast vind je uit de werkkamer van de dokter bijvoorbeeld ook nog een originele bevallingsstoel, bevallingstangen en zowaar lijkschouwersmateriaal.
- Verder kan je er ook nog een verzameling glazen en stenen potten, weegschalen, maat- en mengbekers, een tandartsstoel, een toonbank met lessenaar en diverse medische boeken bekijken.
- Dit alles is in originele staat bewaard door de familie Humblé, die vanaf de 19de eeuw een drogisterij annex apotheek had en vanaf 1891 ook een dokterspraktijk van Dr. Gerard Humblé.
- Deze praktijk werd door zijn zoon, dokter Frans Humblé verder gezet tot in 1970. In 1985 werd de inhoud van de medische praktijk door de weduwe Humblé overgedragen aan vzw Renovatie Rekem.
- In de maanden juni, juli en augustus kan je de Museumapotheek iedere zondag tussen 13u en 17u gratis bezoeken.
Uikhoverpoort - Rekem
De Uikhoverpoort uit 1630 is de laatste officiële toegangspoort van Rekem. Het is niet toevallig dat de Uikhoverpoort hier opgetrokken werd, deze plaats is al lang een oversteekplaats van de oude Maasarm die langs de burcht van rekem vloeide. In de 14de en de 15de eeuw werd deze poort aan de oude Maasarm dan ook nog dikwijls als “Maaspoort” aangeduid.
- Aangezien de Maas al jarenlang verderop tussen Uikhoven en Geulle vloeide, werd in de volksmond het woord Maaspoort stilaan vervangen door Uikhoverpoort.
- De poort is rijkelijk versierd met arduinsteen en in de gevel prijkt het wapenschild van de familie d’Aspremont-Lynden-Reckheim.
- Links van de poort staat de voormalige dienstwoning van de poortwachter, toen een vrij belangrijke functie.
- De Uikhoverpoort is de enige van de vijf stadspoorten die niet is moeten wijken voor het moderne verkeer. De Uikhoverpoort is nu ingericht als eetcafé!
De historische markt van Maaseik
De stadskern van Maaseik is vrij klein, maar dit staat in schril contrast tot de veelheid aan historische gebouwen en objecten van groot belang die in deze aangename Limburgse Maasstad te bewonderen zijn. Maaseik is de laatste jaren ook uitgegroeid tot een shoppingcentrum en weet geregeld belangrijke tentoonstellingen aan te trekken.
Gebouwen op de markt
- Omheen de Markt van Maaseik staat een schat aan historische gebouwen, waarvan er veel dateren uit de 17de eeuw.
- Bij elk huis geven infobordjes een bondige uitleg. Ze dragen namen als ‘De Vrede’ (nr. 14), ‘De Leliën’ (nr. 33), ‘Den Prince van Luyk’ (nr. 36), ‘Den Swaen’ (nr. 38), ‘Den Rooden Leeuwe’ (nr. 40), enz …
- Op het nummer 46 bevindt zich de oudste apotheek van ’t land!
- Op het plein tronen de gebroeders Van Eyck, in een marmeren versie uit 1864, de schilders van het meesterwerk ‘Het Lam Gods’, dat in Gent in de Sint-Baafskathedraal staat opgesteld.
Onze tip: Ontdek onze uitgestippelde stadswandeling door Maaseik!
Sint-Catharinakerk - Maaseik
In de Sint-Catharinakerk, gebouwd in 1840, wordt de meest waardevolle kerkschat van Limburg bewaard. Het absolute pronkstuk van de collectie is de “Codex Eyckensis”, uit de 8ste eeuw en daarmee het oudste evangelieboek dat in de Benelux te vinden is. Verder zie je hier ook de oudste Angelsaksische kerkgewaden van Europa, manuscripten, smeedwerk in goud en zilver, … Ook de kerk zelf, met haar opvallende kopergroene toren en prachtig stucwerk, is een aanrader en een bezoek waard.
- Van april tot oktober is de kerk open van dinsdag tot vrijdag en op zondag tussen 13 en 17u.
- Op zaterdag tussen 13 en 16:30u.
- Meer info op de website.
Museum John Selbach - Maaseik
Het Museum John Selbach omvat honderden schilderijen uit de periode van de 16de tot de 20ste eeuw die kunstliefhebber John Selbach verzamelde. Daarnaast zijn er ook sculpturen uit 16de en 17de eeuw, bronzen beelden uit 19de eeuw en stijlkamers van renaissance tijd tot Biedermeier. Op de bovenverdieping wordt de fraaie speelgoed- en poppencollectie van Corinne Selbach getoond, met exemplaren die teruggaan tot de late 18de eeuw.
- Voor groepen is het museum open per reservatie.
- Individueel kan je het iedere eerste zaterdag van de maand bezoeken tussen 11 en 15u.
Apotheekmuseum - Maaseik
Rond het marktplein van Maaseik prijken verschillende oude gevels in Maasstijl. Achter één van de gevels, nr. 46 (bouwjaar 1695), vind je de oudste privéapotheek van België. Gedurende 250 jaar hebben hier vanaf 1704 tot 1959 zes generaties apothekers gewerkt.
- Van 2011 t.e.m. 2012 werd er naarstig gewerkt aan de restauratie van de oudste privéapotheek van België met als doelstelling de apotheek opnieuw tot leven te brengen, waardoor er een ‘Stop in de tijd’ gecreëerd werd.
- De stad Maaseik besliste de apotheek uit de 18de eeuw terug tot leven te brengen. Met de restauratie ging de de laatste inrichting van de apotheek van G. Van Venckenray, verloren. Omdat dit toch een herinnering van formaat is voor de Maaseikenaren, heeft Van Venckenray terug een plaats gekregen in het museum in de vorm van een kleine tentoonstelling.
- De apotheek is een combinatie tussen oud en nieuw, met veel aandacht voor de activiteiten van de apotheek.
- Van juni tot oktober is het apotheekmuseum open van dinsdag tot vrijdag tussen 10 en 17u. Op zaterdag en zondag is het open van 10 tot 13u en 13:30 tot 17u.
Nationaal Park Hoge Kempen
Het Nationaal Park Hoge Kempen is sinds maart 2006 officieel het eerste Nationaal Park in België, niet toevallig opgericht in de groenste provincie van Vlaanderen. Het ligt verspreid over As, Dilsen-Stokkem, Genk, Lanaken, Maasmechelen en Zutendaal. Iets meer dan 5700 hectaren groot is het natuurgebied. Download hier onze fietsroute Lanaken, ga zelf op ontdekking in dit prachtige natuurgebied!
Dennenbossen, zandwegen, heide in alle kleuren, grote waterplassen, vele soorten dieren, meer dan 280 kilometer bewegwijzerde wandelpaden, fietsen via knooppunten van het fietsroutenetwerk Limburg, ‘n verkenning van op het paard, simpelweg genieten van de wondermooie natuur … het Nationaal Park Hoge Kempen is een heerlijke grote groene vlek in Limburg.
Het Nationaal Park Hoge Kempen heeft 9 toegangspoorten: Terhills, Domein Kattevennen, Station As, Lieteberg in Zutendaal, Mechelse Heide, Domein Pietersheim, Duinengordel, Bergerven, Thorpark. Hoewel de natuur uiteraard op elke van de zes plekken de rode draad vormt, is er overal iets speciaals te beleven en te bezichtigen. Bij elke toegangspoort vind je informatieborden over de site zelf en het Nationaal Park Hoge Kempen algemeen. Meer info op www.nationaalparkhogekempen.be
De Brug Vroenhoeven belevingscentrum
Aan het bruggencomplex in Vroenhoven werd in 2015 naast een evenementenruimte ook een gloednieuw belevingscentrum geopend. Er zijn twee thema’s: de Tweede Wereldoorlog en de binnenvaart.
- Met het deel over de Tweede Wereldoorlog krijg je het verhaal van de strijd en de gevechten rond de bruggen over het Albertkanaal. Er is heel veel beeldmateriaal en er zijn ‘hokjes’ waarin de sfeer van de strijd en het leven van de soldaten wordt opgeroepen. Maar ook de burgers komen uitgebreid aan bod. Op het einde van dit thema kom je in een grotere ruimte terecht en kan je plaatsnemen op een bank om te luisteren naar getuigenissen van burgers.
- Het tweede thema, de binnenvaart, zal zowel kinderen als volwassenen aanspreken. Je krijgt hier op een eenvoudige manier uitgelegd hoe de binnenscheepvaart verloopt.
- Hoogtepunt is de simulator waarbij je volgens een gekozen moeilijkheidsgraad een binnenschip uit een sluizencomplex moet manoeuvreren. De commando’s zijn in het Engels maar alles spreekt voor zich. Voor die simulatie moet je niet extra betalen, je kan dus varen zoveel als je wilt. Maquettes en andere animaties leggen ondermeer uit hoe sluizen werken en nog veel meer.
Praktische info
- Er is hier ook een brasserie met uitzicht op het Albertkanaal.
- Tijdens de rondgang in het belevingscentrum kom je ook langs een mooi uitzichtspunt.
- Open van woe t.e.m. zondag, ma. en di. gesloten. Openingsuren 10-17u.
- Meer informatie op www.debrugvanvroenhoven.be
Wereldvredesvlam - Riemst
Dit monument aan de brug over het Albertkanaal in Riemst maakt deel uit van een internationaal netwerk van 'World Peace Flame'. In 1999 werden toen op de vijf continenten een vredesvlam aangestoken. In 2012 was Riemst aan de beurt dankzij een lokale vzw. De initiatiefnemers willen hiermee aandacht vragen voor wereldvrede in de ruime zin van het woord. Meer informatie: www.wereldvredesvlamriemst.be
Kasteel Neercanne
Kasteel Neercanne ligt eigenlijk op Nederlands grondgebied maar is vlakbij Riemst en is momenteel een sterrenrestaurant en een locatie voor evenementen. Je ziet hier een uniek terrassenkasteel dat prachtig gerestaureerd werd. De geschiedenis gaat terug tot de 14de eeuw en verloopt zoals bij de meeste kastelen: een paar keer in brand gestoken, herbouwd, verbouwd, vergroot en diverse keren gewijzigd van eigenaar en functie.
Door wat lobbywerk kwam dit kasteel op Nederlandse grond te liggen bij de grensbepaling in 1839. Doordat het na de Tweede Wereldoorlog compleet verwaarloosd was werd het eigendom van de Stichting Het Limburgs Landschap die het heeft gerestaureerd in verschillende fases, ook de originele baroktuinen werden hersteld.
Kanne mergelgrotten - Riemst
Probeer het je voor te stellen. Miljoenen jaren geleden lag hier de zee. De kalk van de schelpdieren vermengde zich met klei, en dat deed mergel ontstaan. Die kalksteen zorgde en zorgt nog steeds voor heel wat bedrijvigheid in Riemst. Vanaf 1400 werd de mergel hier ontgonnen, en dat is in het kort de ontstaansgeschiedenis van de mergelgrotten van Kanne.
- Een bezoek aan de mergelgrotten kan in groep en duurt ongeveer 1u15.
- Uiteraard kan je niet zomaar de grotten (er ligt een gangenstelsel van meer dan 300 km!) inlopen. Je kan kiezen voor een ondergrondse en/of bovengrondse rondleiding waarbij je Kanne vanbinnen en vanbuiten beter leert kennen.
- De gids neemt je mee voor een tocht in het ondergrondse labyrint met onder meer bezoek aan de gangen met prehistorische muurschilderingen, een tentoonstelling over hoe een blok mergel uit de groeve werd gehaald, een fossielenmuseum, de lageringruimte van het grottenbier, een champignonkwekerij, ...
- Individueel bezoek is mogelijk zonder reservatie. Dat kan iedere zaterdag en zondag om 13u30. Tijdens de maanden juli en augustus zelfs elke dag om 13u30.
- Er is een constante temperatuur van zowat 12°C in de grotten. Voorzie dus een extra laagje bovenkledij.
- Info over de verschillende bezoekmogelijkheden vind je op www.grottenvankannevzw.be
Rivierpark Maasvallei
De Maas is een indrukwekkende regenrivier en vormt 40 km lang de Belgisch Nederlandse grens van Maastricht tot Kessenich. Het RivierPark heeft een gevarieerd landschap met een wirwar van oude rivierarmen, oeverwallen, stroomgeulen, grindbanken… met aansluitend enkele goed omlijnde woonkernen. Het is een gebied met een eigen gezicht en met enkele monumentale historische plaatsen. Je kan hier fantastisch wandelen en fietsen, ontdek hier onze uitgestippelde fietsroute.
Waar overnachten in (de buurt van) Nationaal Park Hoge Kempen?
Nog op zoek naar een aangenaam verblijf in de buurt van het Nationaal Park Hoge Kempen? Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of bekijk het volledige aanbod hotels, B&B's en appartementen in het Nationaal Park Hoge Kempen en omgeving.
Terhills Hotel
Wil je graag bijzonder overnachten? Verblijf dan zeker in het Terhills Hotel. Terhills Hotel ligt op een boogscheut van Terhills, de hoofdtoegangspoort van het Nationaal Park Hoge Kempen. Na een heerlijke nachtrust in de stijlvolle kamers, kan je meteen richting het nationaal park waar je geniet van een prachtig uitzicht over wat men het mooiste panorama van België noemt. Meer info en boeken.
Twinstone Lodge
Twinstone Lodge is gelegen op het domein Kattevennen op 6 km van C-Mine en biedt unieke accommodatie met een aangename tuin en terras. Je hebt meteen toegang tot een Turks bad en een sauna. In de omgeving kan je uitstekend fietsen en het vakantiehuis kan fietsverhuur regelen indien je dit wenst. Meer info en boeken.
5 x gratis fiets- en wandelroutes in het Maasland