Het Koninklijk Paleis van Madrid bezoeken? Info, tips & tickets voor het Palacio Real

Het Koninklijk Paleis van Madrid bezoeken? Info, tips & tickets voor het Palacio Real

16 juli 2021 in Madrid0 reacties

Het Palacio Real de Madrid was jarenlang de koninklijke residentie van de Spaanse koninklijke familie. Koning Felipe VI en zijn familie wonen tegenwoordig in een ander paleis, maar het oude koninklijk paleis doet nog steeds dienst als werkplaats van de koning en ook belangrijke ceremonies vinden hier plaats. Het paleis omvat ruim 3000 kamers en is het grootste koninklijk paleis van Europa dat nog steeds in gebruik is. Als er geen belangrijke ontmoetingen plaatsvinden, is het als toerist mogelijk om een kijkje te nemen in de rijkelijk versierde zalen van het koninklijk paleis in Madrid.

Hieronder geven we je alle informatie over het koninklijk paleis van Madrid en we geven je praktische tips voor je bezoek.

Tours en uitstappen met gids rond Madrid

Zelf op uitstap in en rond Madrid of wil je liever mee met een georganiseerde tour of gids? Tours komen je ophalen bij je hotel of verblijf. Bekijk alle tours en mogelijkheden online. Nog meer tours kijk hieronder:

Meerdere bezienswaardigheden in Madrid bezoeken? Koop een iVenture card Madrid € 75 en bezoek alle belangrijke bezienswaardigheden. Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen door GetYourGuide, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie.

Inhoud artikel

  1. De geschiedenis van het Palacio Real

Van Moors paleis tot christelijk fort

In de negende eeuw werd het eerste fort op de locatie van het koninklijk paleis gebouwd door emir Muhammad I van Córdoba. In 1036 werd het fort vervolgens overgenomen door de Moorse taifa van Toledo.

In 1083 werden de Moren echter uit Madrid verdreven en werd de stad ingenomen door koning Alfons VI van León. Hij had een groter fort nodig om zijn hele hof te kunnen huizen en besliste om het bestaande fort uit te breiden. Het gigantische fort werd echter weinig gebruikt koning Alfons XI van Castilië in 1329 naar het fort verhuisde.

Zetel van het koninklijk hof

Het fort werd daarna steeds belangrijker voor de koninklijke familie. In de volgende eeuw werd het complex eerst een tijdelijk paleis van de koninklijke familie, maar enkele decennia later werd het gebouw officieel een zetel van het koninklijk hof.

Het werd door de jaren heen ook vaak uitgebreid. Koning Hendrik III heeft in zijn regeringstijd nieuwe torens laten toevoegen aan het paleis en zijn zoon Johan II, die graag in het paleis verbleef, voegde de koninklijke kapel en de Sala Rica toe aan het complex.

Verval en heropbouw

Tijdens het verblijf van Juana la Beltraneja, de dochter van koning Hendrik IV, werd het paleis in 1476 aangevallen en raakte het complex enigszins beschadigd. Een vijftigtal jaar later raakte het koninklijk paleis nog meer in verval na een nationale opstand. Koning Karel I liet het gebouw daarna renoveren en uitbreiden door de architecten Alonso de Covarrubias en Luis de Vega.

Hij wilde ook van het paleis in Madrid de officiële residentie van de Spaanse koninklijke familie maken, maar dat gebeurde uiteindelijk pas onder koning Filips II in 1561. De koningen die volgden lieten bijna allemaal iets renoveren of toevoegen aan het paleis om er hun stempel op te drukken.

Zware brand

Op kerstavond 1734 brak er echter een heftige brand uit in het paleis. De brand werd pas laat geblust omdat de bewaker de kerkklokken had geluid en niet de speciale klokken die geluid moesten worden bij gevaar. De brand hield maar liefst 4 dagen aan en vernietigde het oude deel van het paleis, het zogenaamde Alcázar, inclusief een groot aantal kunstwerken.

Het nieuwe paleis

Koning Filips V gaf meteen de opdracht om een nieuw paleis te laten bouwen op de plek van het nu verwoeste Alcázar. De muren die overeind waren gebleven werden neergehaald en de Italiaanse architect Filippo Juvarra werd aangesteld om de bouw van het nieuwe paleis in goede banen te leiden.

Het ontwerp dat Juvarra had gemaakt voor het project was geïnspireerd door de ontwerpen van Bernini voor het Louvre in Parijs. Juvarra stierf echter in maart 1736 waarna zijn leerling Giambattista Sacchetti het project over nam. De bouw van het nieuwe paleis was klaar in 1755.

Grootschalige renovatie

In de negentiende eeuw begon koning Ferdinand VII aan een ambitieus renovatieproject van het koninklijk paleis. Het doel was om het ouderwetse paleis in Italiaanse stijl om te bouwen tot een modern paleis dat er eerder Frans uitzag. Zijn kleinzoon en latere koning Alfons XII kwam echter met het idee om het paleis in een Victoriaanse stijl te renoveren. Het paleis werd grotendeels gerestyled volgens de ontwerpen van architect José Sequndo de Lema.

Het einde van het paleis

Het einde van het Spaanse Koninkrijk in 1931 luidde ook het einde in van het koninklijk paleis als officiële residentie. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog raakte het paleis beschadigd, maar na het herstel van de monarchie in 1947 werd het bouwwerk grondig gerestaureerd. De koninklijke familie woont tegenwoordig in het Zarzuela-paleis en het Palacio Real wordt vooral veel gebruikt voor staatsceremonies.

  1. De highlights tijdens je bezoek aan het koninklijk paleis

Het Koninklijk Paleis van Madrid is maar liefst 135 000 vierkante meter groot. Het paleis bestaat uit 3418 kamers die verdeeld zijn over 4 vleugels. De façade van het plein aan het Plaza de la Armeria bestaat uit drie verdiepingen opgetrokken in rustiek steen, Ionische pilaren en een grote balustrade.

Escalera Principal

De Escalera Principal, de grote trap, staat in één van de eerste zalen die je binnen tegenkomt. De ruimte werd in 1789 door Sabatini gebouwd en de trap bestaat uit één enkel stuk marmer. Bovenaan de trap staan twee leeuwen, gemaakt door Felipe de Castro en Robert Michel, en op de verschillende verdiepingen staan beelden van Karel III en Karel IV. Het plafond is beschilderd met fresco’s van Corrado Giaquinto.

Real Biblioteca

De Real Biblioteca werd naar de begane grond verplaatst in de tijd van Maria Christina en bevat een grote collectie aan manuscripten en boeken. Zo is het eerste exemplaar van Don Quichot te vinden in de bibliotheek evenals de bijbel van Doña María de Molina en een codex van Isabella I over de tijd van Alfons XI. Daarnaast kan je er ook antieke kaarten bewonderen.

Farmacia Real

De Farmacia Real, de koninklijke apotheek, werd tijdens de regering van Filips II toegevoegd. Sindsdien worden er uitsluitend medicijnen voor de koninklijke familie van Spanje gemaakt en geleverd. In de ruimte zijn potten van La Granja de San Ildefonso en van Talavera da Reina te zien.

Arméria Real

In de Arméria Real kan je één van de belangrijkste collecties van wapens en wapenuitrustingen ter wereld bewonderen. De collectie omvat wapens, legeruitrustingen en martelwerktuigen vanaf de dertiende eeuw tot de hedendaagse tijd. Zo zijn er wedstrijduitrustingen van Karel V en Filips II te zien, evenals de volledige uitrusting van Karel V tijdens de historische Slag bij Mühlberg.

De vertrekken van Karel III

Op de eerste verdieping vind je de privé-appartementen van Karel III. Je vindt er onder andere de Halberdier’s kamer die ontworpen werd door Sabatini en versierd werd met het fresco Venus en Vulcanus van Tiepolo en 2 schilderijen van Luca Giordano met scenes uit het leven van Solomon.

Troonzaal

Ook de Salón del Trono van het koninklijk paleis vind je in de privévertrekken van Karel III. De troonzaal stamt uit 1772 en werd versierd met verschillende bronzen beelden van onder andere de Medici-leeuwen rondom de troon. Op het plafond zie je de fresco ‘De apotheose van de Spaanse monarchie’ van Tiepolo.

Kroningskamer

In de kroningskamer van het koninklijk paleis, ooit het appartement van de moeder van Alfons XIII, vind je de troon, de scepter en de kroon van Karel III. Daarnaast worden ook de historische toespraken van Juan Carlos I tijdens zijn troonsafstand en de toespraak van opvolger en huidige koning Felipe VI tentoongesteld. Een andere blikvanger zijn de tapijten van Jacopo Amigoni.

Comedor del Gala

Op de eerste verdieping vind je verder ook de Comedor del Gala van het Palacio Real. Deze bankethal werd in 1879 in opdracht van Alfons XII gebouwd in de vroegere vertrekken van de koningin. Het plafond van de hal werd versierd met 3 fresco’s die uit de 3 oude ruimtes overgebleven zijn.

De Stradivarius-kamer

Ook de kamers van Infante Luis, de hertog van Chinchón, zijn omgebouwd naar andere ruimtes. Hier vind je tegenwoordig de kamer met muziekinstrumenten en de Stradivarius-kamer waar originele violen van Antonio Stradivari worden tentoongesteld.

Capilla Real

Je zal tijdens je bezoek aan de eerste verdieping van het koninklijk paleis van Madrid ook de Capilla Real passeren. Deze koninklijke kapel werd in 1748 gebouwd naar een ontwerp van Sacchetti en Ventura Rodriquez. Het altaar wordt versierd door een zilveren reliëf van Ercole Ferrata en de ruimte werd aangekleed met fresco’s van Giaquinto.

Real Cocina

De kelder van het paleis wordt grotendeels ingenomen door de Real Cocina. De koninklijke keukens zijn één van de oudste en best bewaarde keukens van een Europees koninklijk verblijf. Het huidige ontwerp van de keukens stamt uit het einde van de 19e eeuw toen het complex gerenoveerd werd. In 2017 werden de keukens opnieuw gerenoveerd waardoor ze er nu in uitstekende vorm bij staan.

Galería de Pintura

Een hoogtepunt in het Palacio Real is de Galería de Pintura. Daar wordt een grote collectie schilderijen tentoongesteld met verschillende waardevolle topwerken. Je kan er bijvoorbeeld het werk ‘maagd met kind’ van Luis Morales en het ‘portret van de katholieke Isabella’ van Juan de Flandes en ‘Salome met het hoofd van Johannes de Doper’ van Caravaggio bewonderen. Er hangen verder ook werken van Federico Madraz, Goya, Sorolla en Velázquez.

De tuinen

Aan de westkant van het paleis liggen de tuinen Campo del Moro. Deze tuinen werden door Filips IV aangelegd. Hij besteedde veel aandacht aan mooie fonteinen en zorgde voor een gevarieerd plantenbestand. De tuinen werden echter lang verwaarloosd en pas in de 19e eeuw werden ze opnieuw aangelegd in de Engelse landschapstijl.

Aan de noordelijke kant van het paleis vind je de kleinere Jardines de Sabatini. Deze tuinen werden in 1933 aangelegd op de locatie van de voormalige koninklijke stallen. De tuinen zijn helemaal symmetrisch en werden geïnspireerd door de Franse stijl. Aan de oostkant van het paleis kan je wandelen op het openbare plein Plaza de Oriente.

  1. Openingstijden van het koninklijk paleis van Madrid

Zowel het Koninklijke Paleis als de Campo del Moro tuinen zijn dagelijks open.

  • In de wintermaanden van oktober tot en met maart is het Palacio Real dagelijks open tussen 10:00 en 18:00
  • In de zomermaanden van april tot en met september is het Palacio Real dagelijks open tussen 10:00 en 20:00.
  • Op 12 oktober is het paleis open van 17:00 tot 21:00, ter gelegenheid van de nationale feestdag, en op 24 en 31 december is het complex open van 10:00 tot 15:00. Het paleis is gesloten op 1 en 6 januari, 1 mei en 25 december en ook tijdens officiële ceremonies.
  1. Tickets om het koninklijk paleis van Madrid te bezoeken

Je kan je tickets voor het koninklijk paleis zowel ter plekke als online kopen. Ter plekke krijgen kinderen tussen de 5 en 16 jaar, studenten tot 15 jaar en senioren ouder dan 65 jaar korting. Kinderen jonger dan vijf jaar mogen gratis naar binnen.

Onze tip: koop online je ticket voor een rondleiding door het Palacio Real. Zo krijg je heel wat info bij wat je ziet en je kan de lange wachtrijen overslaan!

Op de Internationale Museumdag op 18 mei en op maandag tot en met donderdag in de laatste twee uur voor sluitingstijd kan iedereen gratis naar binnen. Toegang tot de tuinen Campo del Moro is altijd gratis.

In het paleis is het mogelijk om een audiogids te huren voor 3 euro of je kan ook meegaan met een Engelstalige of Spaanse tour. Die duurt 90 minuten en brengt je langs alle belangrijke plekken. Een gids geeft je dan uitleg bij wat je allemaal ziet.

  1. Hoe vermijd ik de wachtrijen?

Het palacio real van Madrid is één van de populairste bezienswaardigheden in de stad. Aangezien er veel toeristen naartoe gaan, staan er ook vaak lange wachtrijen. Je gaat het beste vroeg in de voormiddag of later op de avond, maar de beste manier om de wachtrijen te vermijden is door vooraf online je tickets te kopen. Je kan de rij dan overslaan en hoeft enkel nog voorbij de veiligheidscontrole.

  1. Hoe bereik ik het koninklijk paleis van Madrid?

Te voet

Het koninklijk paleis van Madrid ligt in het centrum van de stad naast de Manzanares-rivier. Vanaf de Plaza de España wandel je in 10 minuten naar de ingang van het paleis en vanaf het Plaza de Jacinto Benavente doe je er een kwartiertje over.

Met het openbaar vervoer

Om het Palacio Real te bereiken kan je het beste de metrolijnen 2 of 5 naar de halte Ópera nemen. Deze halte ligt voor de tuinen aan de oostkant van het paleis en het is nog maar enkele minuten wandelen naar de ingang van het paleis. Je kan ook de buslijnen 3 25, 39 en 48 nemen naar Plaza de Oriente, Ópera of Palacio Real. Een andere optie is de trein naar het station Príncipe Pío. Dat station ligt ten noorden van Campo del Moro.

Met de auto

Parkeren vlakbij het koninklijk paleis kan bij de Parking Cuesta de San Vicente aan de Cuesta de San Vicente 14-16 of bij de Parking Indigo CC. Príncipe Pío aan de Paseo de la Florida. Beide parkeerplaatsen liggen naast het paleis en het is maar enkele minuten wandelen naar de ingang.

  1. Waar overnachten in Madrid?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf in de Spaanse hoofdstad Madrid? Wij hebben alvast enkele van onze favoriete adresjes voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Madrid.

  1. Download je gratis reisgids en mis niets bij je bezoek aan Madrid

Om ervoor te zorgen dat je niets mist tijdens je bezoek aan de Spaanse hoofdstad, hebben we een mooie stadswandeling in Madrid uitgestippeld die je langs alle belangrijke bezienswaardigheden brengt. Zo hoef je zelf niets meer op te zoeken!

Madrid & Toledo

Gratis reisgids Madrid downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?