De Majorelletuin in Marrakesh bezoeken? Info, tips & tickets
In de Marokkaanse stad Marrakesh liggen heel wat knap aangelegde tuinen verstopt. Eén van de mooiste tuinen van de stad is de bijzondere Majorelletuin, ondertussen een druk bezochte plek in Marokko.
De Majorelletuin is een mengeling van Marokkaanse architectuur, bijzondere exotische planten van over de hele wereld en Franse invloeden die de ontwerpers Jacques Majorelle en later Yves Saint-Laurent aan de tuin hebben toegevoegd. Je mag deze sprookjesachtige tuin zeker niet overslaan tijdens je bezoek aan Marrakesh.
Rondleiding en tours langs de mooiste tuinen van Marrakesh
De mooiste bezienswaardigheden in Marrakesh bezoeken? Ga mee met een rondleiding of tour en ontdek de mooiste tuinen van Marrakesh Kijk snel bij GetYourGuide, kijk bij Ticketbar voor nog meer aanbod of kijk hieronder.
Inhoud artikel
Het verhaal van de Majorelletuin
1.1. De Franse schilder Jacques Majorelle
Aan het begin van de twintigste eeuw trok de Franse schilder Jacques Majorelle om gezondheidsredenen naar Marokko. Op uitnodiging van een goede vriend van zijn vader verbleef hij vanaf 1917 in Marrakesh. Hij werd al snel verliefd op de kleurrijke stad en kocht er 6 jaar later een stuk land waarop hij de Villa Bou Saf Saf liet bouwen in Moorse stijl. Majorelle bleef doorheen de jaren aan zijn thuis werken. In 1931 gaf hij architect Paul Sinoir de opdracht om een studio in kubistische stijl te bouwen.
1.2. De aanleg van de tuin
Majorelle kocht nog meer grond op en plantte een grote tuin met exotische planten die hij tijdens reizen over verschillende continenten verzamelde. Majorelle werkte zo’n 40 jaar lang aan de tuin. Hij beschouwde het als zijn persoonlijk meesterwerk waar hij al zijn liefde in had gestoken.
1.3. Een duur project
Tijdens het ontwerpen en planten van de tuin bleek al snel dat het project nogal duur zou uitvallen. Om de onderhoudskosten te kunnen betalen, stelde Majorelle zijn tuin open voor het publiek en verkocht hij ook stukken land.
1.4. De dood van Majorelle
Majorelle kwam in een zwaar auto-ongeluk terecht in 1955. Hij moest verschillende operaties ondergaan en verloor zijn linkerbeen. Door financiële problemen kon hij uiteindelijk niet anders dan een deel van zijn tuin te verkopen in 1961. In datzelfde jaar raakte Majorelle verzeild in een tweede ongeluk. Hij werd overgebracht naar Parijs waar hij uiteindelijk overleed op 14 oktober 1962.
Yves Saint Laurent en de Majorelletuin
2.1. De redder van de Majorelletuin
Na de dood van Majorelle werd de tuin jarenlang verwaarloosd. De Marokkaanse autoriteiten besloten daarom de tuin te verkopen. Het leek erop dat de tuin plaats zou moeten ruimen voor een hotel tot Yves Saint Laurent de tuin in 1980 opkocht. Samen met zijn partner Pierre Bergé woonde hij middenin de Majorelletuin in de Villa Bou Saf Saf die zij omdoopten tot Villa Oasis. De kleurrijke tuin inspireerde Yves Saint Laurent om aan nieuwe collecties te werken.
2.2. Renovatiewerken
Yves Saint Laurent liet de studio van Majorelle ombouwen tot een museum waarin de islamitische kunstwerken tentoongesteld werden die de kunstenaar verzameld had. Hij liet de tuin in 2000 ook grondig restaureren. Het duurde 8 jaar lang om nieuwe irrigatiesystemen aan te leggen en om de tuin van nieuwe planten te voorzien.
2.3. Yves Saint Laurent herdenken in de Majorelletuin
Na het overlijden van Yves Saint Laurent in 2008 doneerde Bergé de tuin aan de Parijse Fondation Pierre Bergé – Yves Saint Laurent die de tuin sindsdien beheert. De assen van de modeontwerper werd uitgestrooid in de rozentuin en er werd een museum ter ere van Yves Saint Laurent opgetrokken.
Daarnaast staat er ook een Romeinse pilaar in de tuin als herdenkingsplek en ook de straat waaraan de tuin gelegen is, werd vernoemd naar de modeontwerper.
2.4. Het Berbermuseum
Op 3 december 2011 maakte het museum voor islamitische kunst plaats voor het Berbermuseum waar werken uit de collectie van Yves Saint Laurent en Bergé tentoongesteld worden die meer vertellen over de geschiedenis van het Marokkaanse berbervolk.
De Majorelletuin
De Majorelletuin is ongeveer 4 hectare groot. Binnenin de tuin snijden verschillende paadjes door de exotische plantenperken en waterpartijen. Je vindt er ook het Berbermuseum, de Majorelle-boetiek en een galerij met posters van Yves Saint-Laurent. In het café Majorelle kan je je even afkoelen met een verfrissend drankje.
3.1. Exotische planten
In de tuin vind je ruim 300 verschillende soorten zeldzame planten van over de hele wereld die Majorelle verzamelde tijdens zijn verre reizen. Je vindt er dan ook heel wat exotische soorten zoals bananenbomen, palmbomen, bougainvillea’s en cactussen. Daarnaast kan je er ook vogels bewonderen. Er vliegen onder andere ooievaars en torenvalken rond.
3.2. Vijvers en fonteinen
Water is een belangrijk onderdeel van de Majorelletuin. Er werden heel wat waterpartijtjes aangelegd die de tuin een vredevol karakter geven. Je vindt er naast de villa onder andere een mooie lelievijver en doorheen het park liggen verschillende kanalen en fonteinen verspreid.
3.3. Majorelleblauwe muren
In de tuin vallen vooral de felblauwe muren en gebouwen op. Die zijn geschilderd in een specifieke kobaltblauwe kleur die Majorelle vaak gebruikte in zijn schilderijen. Hij had zelfs een patent op die specifieke blauwe tint die tegenwoordig bekend staat als het majorelleblauw. De gele details en oranje aardewerken vloeren en potten zorgen voor een harmonisch contrast met de blauwe gevels. De gebouwen steken zo ook mooi af tegen de groene beplanting in de tuin.
3.4. Het Berbermuseum
Het oude atelier van Majorelle huist tegenwoordig het atelier het Berbermuseum. Je kan er een ruime collectie van meer dan 600 kunstwerken bewonderen die allemaal uit de privécollectie van Yves Saint-Laurent en Pierre Bergé komen. De werken geven een overzichtelijk beeld van hoe het nomadische berbervolk hun leven leidde in de Marokkaanse bergen. Je vindt er onder andere juwelen, traditionele kledij van de Berbers en kunstwerken.
3.5. Binnenin de villa
Binnen de villa kan je de Majorelle-boetiek bezoeken. Daar kan je het grootste deel van de schilderijen van Majorelle bewonderen. Nog in de villa kan je uitrusten in het Café Majorelle, de ideale plek voor een verfrissend drankje.
Het Yves Saint Laurent Museum
4.1. Een modern ontwerp
Naast de Majorelletuin ligt het recente Yves Saint Laurent Museum. Het moderne gebouw werd in opdracht van Pierre Bergé opgetrokken door de architecten van het Franse architectenbureau Studio KO. Voor het ontwerp baseerden zij zich op een stofpatroon dat Yves Saint Laurent ontworpen had.
4.2. Couture van Yves Saint Laurent
Binnen neem je een kijkje in zijn artistieke visie. Er worden meer dan 1000 stuks van de hand van de Franse ontwerper tentoongesteld. De bekendste stukken zijn de Mondriaanjurk en de iconische vrouwensmoking.
Openingstijden van de Majorelletuin
- De Majorelletuin is dagelijks open.
- Tussen 1 oktober en 30 april is de tuin open tussen 08:00 en 17:30
- Tussen 1 mei en 30 september kan je de tuin bezoeken van 08:00 tot 18:00.
- In de maand van de ramadan zijn de openingstijden verkort en is de tuin tussen 09:00 en 17:00 open.
Tickets voor de Majorelletuin
- Tickets zijn enkel ter plekke bij de tuin te verkrijgen.
- Daarnaast dien je voor het Berber Museum nog apart toegang te betalen.
- Kinderen onder de 12 jaar mogen gratis naar binnen.
- De Majorelletuin is de bekendste, maar niet de enige tuin in Marrakesh.
- Je kan er ook de Agdal- en Menara-tuinen bezoeken die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan.
- Online kan je tickets kopen voor een tour langs die prachtige tuinen.
- Zo kan je de mooiste tuinen van de stad allemaal bezoeken en hoef je nergens in de wachtrijen te staan.
Hoe vermijd ik de wachtrijen?
Om de grootste wachtrijen te vermijden kan je het beste in het laagseizoen naar Marokko reizen. Vermijd de zomermaanden, want dan is het er niet alleen druk, maar ook heel erg warm. Schoolvakanties in het voor- en najaar zijn ook drukker dan anders. We raden ook aan om de tuin in de vroege voormiddag of net op het einde van de namiddag te bezoeken. Het is er dan niet alleen minder druk, maar ook minder warm.
Hoe bereik ik de Majorelletuin?
8.1. Te voet:
De Majorelletuin ligt iets verder buiten het centrum van Marrakesh, maar je kan de tuin nog steeds goed te voet bereiken. Het is ongeveer een half uurtje wandelen vanaf de medina van Marrakesh, zo’n veertig minuten vanaf het plein Djemaa el Fna en een klein uurtje vanaf het Bahia Paleis.
8.2. Met het openbaar vervoer:
De Majorelletuin ligt tussen een aantal grote wegen waarlangs verschillende buslijnen rijden. Je kan de bussen L1, L12, L13, L15, L38, L44 en L441 nemen naar de halte Ben Tbib, of de lijnen L4, L9, L11, L18, L36 en L37 naar de halte Boukar Bab Doukala of de halte Alfa 2000. Marrakesh ontdekken met een hop-on-hop-off tour? Boek je tickets voordelig online.
8.3. Met de auto:
In Marokko zijn de medina’s autovrij, maar buiten het centrum vind je veel parkeermogelijkheden. Je zal je auto buiten het centrum moeten achterlaten op één van de parkings. Je zal wel steeds moeten betalen voor de parkeerplek. Er zal meestal een parkeerwacht naar je toe komen die je om parkeergeld zal vragen.
Praktische info voor je bezoek
Filmpje: ontdek de prachtige Majorelle tuin
Benieuwd naar hoe de Majorelle tuin eruitziet? Bekijk dit filmpje en krijg een mini-rondleiding langs de bekendste mooiste plekjes van de tuin. Als je al dat moois in het echt wil bewonderen, zal je natuurlijk zelf de Majorelle tuin moeten bezoeken!
Waar overnachten in Marrakesh (met korting)
Wil je niets missen tijdens je vakantie in Marokko
Wil je er ook zeker van zijn dat je geen belangrijke of mooie plekjes mist tijdens je vakantie in Marokko? Dan is er goed nieuws, want wij gingen op rondreis en deden al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Marokko voor € 7,5 en ontdek onze rondreis. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Marokko.