Op fietsvakantie door Nederland? Alle info en tips + mooiste streken!

Volledige reisgids kopen voor € 10

Op fietsvakantie door Nederland? Alle info en tips + mooiste streken!

10 oktober 2022 in Nederland0 reacties

Een fietsvakantie in Nederland is de perfecte actieve vakantie in de huidige tijden. Of je nu heel sportief veel kilometers wilt rijden of ontspannen van de omgeving wilt genieten, met een tent achter op de fiets of van accommodatie naar accommodatie: bij een fietsvakantie heb je alle vrijheid om op je eigen tempo te reizen en om te gaan en staan waar je wilt.

Nederland kent weinig hoogteverschillen waardoor het fietsen niet heel pittig is, en met een uitgebreid fietsnetwerk rij je makkelijk de mooiste routes door stad, platteland en natuur. Wij hebben alvast 7 tips voor je op een rijtje gezet om de perfecte fietsvakantie in Nederland te maken.

Inhoud artikel

  1. Welke aanbieders van fietsreizen zijn er?

Een overzicht van de bekendste aanbieders waar je een fietsreis of fietsvakantie kan boeken.

  1. Plan op voorhand waar je gaat fietsen

De eerste stap om goede voorbereidingen te treffen voor je fietsvakantie in Nederland is te bedenken waar je precies wilt gaan fietsen. Nederland is in vergelijking met vele andere landen niet zo groot maar dat betekent niet dat je zo het hele land kan doorfietsen. Er zijn heel veel mooie streken te vinden waar je meerdere dagen rond kan fietsen, maar het is natuurlijk ook mogelijk om van de ene kant van het land naar de andere kant te fietsen als je wat langer tijd hebt.

Op weg met de fiets

Afhankelijk van waar je precies wilt fietsen, kan je ook nog de vraag stellen of je meteen op je fiets springt of eerst een stukje met de auto of het openbaar vervoer reist om vervolgens pas op locatie op de fiets te stappen. Zo zou je bijvoorbeeld een mooie rondreis op de fiets kunnen plannen die begint en eindigt in je eigen straat, maar misschien wil je juist een specifieke provincie leren kennen en daar rond gaan fietsen. Fiets je daar dan eerst ook nog heen, of zet je de fiets achteraan op de fietsendrager om met de auto eerst die richting uit te rijden?

Nederland kent heel wat mooie fietsgebieden die verschillende dingen te bieden hebben. Zo is de ene regio perfect voor mountainbikers doordat er meer natuurgebieden liggen met onverharde paden of er wat meer hoogtemeters gemaakt kunnen worden, terwijl je in andere delen van het land juist heerlijk van stad naar stad kan fietsen over de dijken langs de rivieren. Volgende puntje geeft je al een idee over de mooiste streken om te fietsen.

Op zoek naar een actieve vakantie op de fiets? Bekijk het aanbod bij SNP vanaf € 228 per persoon voor 3 dagen.
  1. Mooiste regio's om te fietsen in Nederland

Fietsvakantie Limburg

  • Limburg staat bekend om het glooiende landschap, wat voor wat meer uitdaging kan zorgen tijdens de fietstocht. Mede hierdoor is het één van de populairste provincies van Nederland om te fietsen.
  • Daarnaast was Limburg ook één van de eerste provincies die fietsknooppunten introduceerden, waarbij fietsers makkelijk routes kunnen creëren door verschillende knooppunten aan elkaar te verbinden.
  • Met een fietsvakantie in Limburg kan je ook direct een bezoek brengen aan Maastricht of Valkenburg.

Fietsen in Noord-Brabant

  • Binnen Noord-Brabant zijn heel veel mooie recreatieve gebieden te vinden waar je heerlijk kan fietsen.
  • Denk hierbij bijvoorbeeld aan de verschillende nationale parken binnen de provincie, zoals de Loonse en Drunense Duinen, één van de grootste stuifzandgebieden van het Europese continent, of het waterrijke Biesbosch op de rand met Zuid-Holland.
  • Daarnaast vind je in Noord-Brabant ook veel gezellige steden zoals Utrecht, ‘s-Hertogenbosch, Bergen op Zoom en Eindhoven waar je aan het einde van een dag waarop je vele kilometers hebt gefietst heerlijk kan neerploffen op een terrasje om bij het ondergaan van de zon nog even een drankje te doen.

Ontdek de mooiste fietsroutes in Noord-Brabant? Download onze gratis preview reisgids Noord-Brabant.

Fietsen in Zuid-Holland

  • De provincie Zuid-Holland kent een mooi afwisselend landschap van duinlandschappen aan de kust, polders in het binnenland, en bossen tussendoor, met binnen dat landschap vele oer-Hollandse dorpjes en grote steden.
  • De drukke randstad wisselt zich af met de rust van het Groene Hart, en je kan hier dan ook mooie tochten maken van stad naar stad via het platteland.
  • Zuid-Holland kent daarnaast ook een uitgebreid knooppuntensysteem waarbij je vele verschillende routes kan verzinnen door het mooie landschap.

Fietsen door de Bollenstreek

  • Ga je een fietstocht maken in het voorjaar, dan is de bollenstreek in de omgeving van Leiden en Haarlem een perfect gebied om te fietsen. Deze streek kleurt in het voorjaar mooi op als de vele tulpenbollen, maar ook de andere bloemen, beginnen te bloeien.
  • Door de regio zijn vele routes uitgestippeld, die ook te combineren zijn met andere routes door Noord- en Zuid-Holland.
  • Een fietsvakantie door de Bollenstreek is ook mooi te combineren met tochten door de duinen en bezoekjes aan mooie oude stadjes in de omgeving.

Bollenstreekroutes

  • De bloemen kan je het best bezichtigen met enkele heerlijke fietstochten die in de regio uitgestippeld zijn.
  • Er is heel wat keuze en je hebt bijvoorbeeld een fietsroute van 40 kilometer door de gehele Bollenstreek en een route van 25 kilometer die door de Bollenstreek naar de duinen toe rijdt, maar je kan ook een fietsroute van 5 kilometer rondom Lisse rijden.
  • Bij verschillende fietsroutes zal je langs de Tulperij aan de Oude Herenweg 16B in Voorhout komen. Hier kan je een rondleiding krijgen over de tulpenvelden.
  • Op de website van de Bollenstreek kan je verschillende fiets- en wandelroutes vinden tussen de tulpenvelden.
  • Ook houden ze jaarlijks op de Flower Map bij welke bloemenvelden in bloei staan.

Ontdek Amsterdam op de fiets

  • Waarom zou je een fietsvakantie niet direct combineren met een stedentrip naar Amsterdam? Zowel door de stad als door de omgeving lopen vele fietsroutes waarmee je de stad op een andere manier leert kennen, maar waarbij je ook de drukte van Amsterdam kan afwisselen met de natuur in de omgeving.
  • Neem bijvoorbeeld steden zoals Haarlem en Zaandam mee in je fietsroute, of breng een bezoek aan Volendam.

Wil je graag nog meer moois van de Nederlandse hoofdstad ontdekken?
Download je gratis reisgids Amsterdam en mis niets van je fietsvakantie of stedentrip, wie graag een rondreis maakt kan Holland boven Amsterdam verkennen met onze route.

Fietsen in Gelderland

Wil jij ook graag een van deze mooie fietsregio's ontdekken? Download onze gratis reisgids Gelderland en ontdek onze vier bijzondere fietsroutes in Gelderland.

Fietsen op de Waddeneilanden

  • De eilanden voor de noordkust van Nederland zijn ook uitstekend te ontdekken op de fiets. De eilanden zijn aardig klein en makkelijk in enkele dagen rond te fietsen, waarnaast sommige eilanden ook autoluw zijn en de ultieme rust kunnen bieden voor een ontspannende fietsvakantie.
  • Tussen de verschillende eilanden zijn ook veerdiensten te vinden zodat je tijdens je fietsvakantie kan eilandhoppen tussen de verschillende Waddeneilanden.

Ontdek Texel, het grootste eiland van de Waddeneilanden. Download onze complete rondreis op Texel, en ontdek zo de mooiste plekjes met de fiets!

Fietsen in Zeeland

  • Fietsen in Zeeland staat garant voor zee en land, maar dan in een unieke combinatie. Het is ideaal om deze provincie met de fiets te ontdekken. Heb je geen fiets bij? Er zijn verschillende plekken waar je fietsen, mountainbikes, tandems en bakfietsen kan huren.
  • Ga zelf op pad of ontdek onze mooiste 5 fietsroutes in Zeeland. Elk zo anders ondanks dezelfde thema’s van zee en land.
  • Véél natuur, stiltegebieden (zalig), genietbare stadjes en dorpen als Middelburg en Zierikzee en houden we af en toe tijdens het fietsen halt voor een momentje erfgoed- en terrascultuur. Bekijk onze 5 fietsroutes in Zeeland, langs alle knooppunten.

Nog meer ontdekken tijdens je vakantie? Lees onze uitgebreide blogs met bezienswaardigheden in Zeeland of download onze gratis fietsgids Zeeland.

  1. Creëer een fietsvakantie die bij jou past

Denk goed na over hoe jij graag jouw fietsvakantie in wilt vullen. Ben jij een actieveling die graag vele kilometers achter elkaar wilt fietsen, dan kan je ervoor kiezen om een lange rondreis te fietsen waarbij je dagelijks grote afstanden aflegt. Wil je het juist liever rustig aan doen dan is het ook mogelijk om dagelijks kleinere afstanden te fietsen waarbij je onderweg de mogelijkheid hebt om af te stappen en van de omgeving te genieten. Een fietsvakantie is gemakkelijk aan te passen naar jouw wensen.

Waar en hoe overnachten tijdens je fietsvakantie?

  • Hou hierbij ook rekening met de overnachtingen. Zo is het mogelijk om aan het einde van de dag op een camping een tentje op te zetten, maar hiervoor moet je wel extra bagage meenemen. Denk hierbij niet alleen aan een (lichtgewicht) tent, maar ook aan een slaapzak en matje, een kookstelletje, pannen, kookgerei en servies. Bekijk hier leuke fietsvakanties via SNP
  • Wanneer je geen zin hebt om extra bagage mee te nemen of het niet ziet zitten om na een dag fietsen ook nog je eigen accommodatie op te zetten kan je natuurlijk ook blijven slapen in verschillende huisjes, bed en breakfasts of hotels. Wat dacht je van een fietsvakantie bij Landal?
Vergeet je al eens iets als je op fietsvakantie vertrekt? Wij hebben een checklist voor elk type fietser samengesteld zodat jij steeds voorzien bent van een goede uitrusting.

Daarnaast kan je een fietsvakantie ook zo invullen dat je vanuit één locatie meerdere dagtochten gaat maken. De meeste mensen denken bij een fietsvakantie toch al snel aan een trektocht waarbij je van punt A naar punt B rijdt, maar je kan er ook voor kiezen om een accommodatie voor de gehele periode te boeken en vanuit deze locatie meerdere losse fietstochten te maken. Zo kan je een specifiek gebied uitstekend leren kennen, waarnaast je je ook minder verplicht hoeft te voelen om op de fiets te stappen als het een dagje wat minder weer is.

  1. Stippel je route uit

Wanneer je een beetje een idee hebt welke regio je wilt bezoeken en hoe jouw perfecte fietsvakantie er uit zou zien kan je gaan bedenken welke route je wilt gaan fietsen. Nederland kent zo’n 34.000 km aan bewegwijzerde fietsroutes. Er zijn verschillende langeafstandsroutes die je kan fietsen, maar Nederland kent ook een uitgebreid knooppuntensysteem waarbij het mogelijk is om je eigen fietsroute samen te stellen door verschillende knooppunten met elkaar te verbinden.

Overal vind je bordjes met een cijfer en met een routebord naar de andere knooppunten in de omgeving

Het is op deze manier mogelijk om routes door de stad, maar ook over het platteland en door de nationale parken van Nederland zelf uit te stippelen. Er zijn echter ook al een groot aantal routes uitgestippeld die gebruik maken van deze knooppunten, zowel voor dagtochten als voor langere trektochten. Deze kan je in zijn geheel rijden tijdens je fietstocht, maar kan je ook combineren met andere langeafstandsroutes of er zelf een mooi rondje van maken door middel van het knooppuntensysteem.

Of je nu een recreatieve fietser of een sportfietser bent, of je nu lange of verre fietstochten wil maken. Fietsnavigatie is eigenlijk altijd wel handig! Lees meer over de beste fietsnavigatie!

  1. Fiets een van de bekende fietsroutes van Nederland

Fietserpad

  • De bekendste en langste wandelroute van Nederland, het Pieterpad van Pieterburen in Groningen tot aan de Pieterberg in Limburg, kent ook een variant voor fietsers: het zogenaamde Fietserpad. Deze route loopt vlak langs het wandelpad vanaf de Waddenzee in het noorden tot vlak aan de grens in het zuiden.
  • De route is in totaal zo’n 500 km lang en wordt standaard onderverdeeld in 9 etappes die je via Zuidlaren, Emmen, Ommen, Almen, Doetinchem, Gennep, Venlo en Montfort van Pieterburen naar Maastricht leiden.

Elfstedentocht

  • De bekende schaatstocht door het Friese platteland kan alleen gehouden worden wanneer de winter streng genoeg is dat er voor langere tijd een pak ijs van minstens 15 cm ligt over een route van zo’n 200 km.
  • De laatste keer dat de Elfstedentocht gehouden werd was dan ook in het vorige millennium. Jaarlijks wordt er echter ook een variant gehouden waarvoor geen vrieskou nodig is, namelijk de Fietselfstedentocht.
  • Deze tocht is zo’n 235 km lang en trekt officieel van Bolsward naar Harlingen, Franeker, Dokkum, Leeuwarden, Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum en weer naar Bolsward. Natuurlijk hoef je niet op de Fietselfstedentocht te wachten om deze te kunnen fietsen en kan je de route op elk moment in het jaar afleggen.
  • Er is ook een langere variant van 325 km die je ook langs veel kleine dorpjes brengt.
Fietsliefhebbers kunnen een fietsvakantie boeken rondom de elf steden en kunnen de tocht in hun eigen tempo fietsen. Boek je 7-daagse fietsvakantie langs de Elfsteden.

Limesroute

  • De Limes was zo’n 2000 jaar geleden de noordelijke grens van het Romeinse Rijk. Deze grens lag tussen Katwijk aan Zee en Berg en Dal bij de huidige grens met Duitsland.
  • Langs deze grens een mooie wandel- en fietsroute die je voor zo’n 220 km langs locaties brengt die aan de Romeinse tijd herinneren.
  • De route wordt meestal in 6 etappes verdeelt en brengt je onder andere langs Alphen aan de Rijn, Castellum Hoge Woerd in Utrecht, en Nijmegen.
  • Onderweg kom je langs verschillende monumenten en musea waar je meer te weten kan komen over de Romeinen in Nederland.
  1. Zorg dat je een goede fiets hebt

Om op fietsvakantie te kunnen is één van de belangrijkste benodigdheden natuurlijk de fiets zelf. Misschien heb je nog een goede fiets staan en kan je natuurlijk die gebruiken voor je fietsvakantie, maar het kan ook zijn dat jouw fiets met ducktape aan elkaar vasthangt of dat je helemaal geen fiets in bezit hebt.

Je kan dan een fiets huren bij een van de vele verhuurders in Nederland of je kan ook altijd een goede fiets aankopen. Liever een elektrische fiets? Lees ons blogartikel met de beste e-bikes!

Welk type fiets heb je nodig voor een fietsvakantie in Nederland?

Voor een fietsvakantie door Nederland heb je niet per se een specifieke fiets nodig. Door het vlakke landschap kan je de tochten met zowel een stadsfiets, een rennersfiets of een mountainbike. Je kan dus kijken waar jij zelf het beste op fietst.

Zorg dat je fiets in goede staat is

  • Check op voorhand even of je fiets in goede conditie is. Wanneer je al een fiets hebt staan is het dan ook aan te raden om even te controleren of de remmen en versnellingen het nog goed doen.
  • Zijn je banden niet zodanig versleten dat je ze tijdens de vakantie moet gaan vervangen en of de ketting gesmeerd moet worden.
  • Moeten bepaalde onderdelen van de fiets binnenkort vervangen worden? Dan is het aan te raden om dit voor de fietsvakantie vast te regelen. Zo heb je minder kans dat je tijdens het fietsen opeens een band moet verwisselen of een fietsenmaker moet zoeken.
  • Zorg ook dat je een goed zadel hebt zodat je comfortabel zit en tijdens het lange fietsen geen last krijgt van zadelpijn.

Wil je een nieuwe (elektronische) fiets gaan kopen voor je fietsvakantie? Zorg dan dat je dit ruim op tijd doet. Zo kan je eerst nog een paar weken aan je fiets wennen en eventuele instellingen goed afstellen voor je voor een langere periode op de fiets stapt.

  1. Ga voor de vakantie een paar keer trainen

Het is aan te raden om voor je vakantie eerst een paar keer te trainen, zeker wanneer je niet regelmatig langere afstanden fietst. Meerdere dagen achter elkaar op de fiets zitten is toch even wat anders dan je dagelijkse korte fietstochtje van huis naar werk. Daarnaast fiets je met kilo’s bagage achterop toch anders dan wanneer je alleen een rugzak draagt.

Het kan ook verstandig zijn om vast uit te zoeken hoe je simpele reparaties uit zou moeten voeren, zoals het plakken van een band, het terugleggen van de ketting of het wisselen van een binnenband. Kijk wat Youtube video’s die de reparatie uitleggen of gebruik onze checklist voor fietspech. Zo weet je straks enigszins wat je moet doen als je pech onderweg krijgt.

  1. Verstandig (in)pakken

Vooraleer je vertrekt, moet ook nog even je tassen pakken voor de reis. In tegenstelling tot bij een rondreis waar je meerdere koffers mee kan nemen of een vakantie met de auto waarbij je de hele auto vol kan proppen kan je voor een fietsvakantie maar beperkt pakken.

Je moet alles nou eenmaal op de fiets mee zien te krijgen, en dan wil je niet te veel extra kilo’s achter op de bagagedrager hebben. Het is dus belangrijk om goed na te denken over wat je wel en niet mee gaat nemen, wat je echt niet kan vergeten en wat minder belangrijk is om mee te nemen.

Enkele belangrijke zaken die je best meeneemt tijdens je fietsvakantie

  • Denk hierbij natuurlijk aan belangrijke (wettelijke) documenten zoals identiteitsbewijzen. Maar ook je portemonnee en een oplader voor je telefoon.
  • Maar vergeet ook zeker niet om een EHBO-set mee te nemen, evenals een reparatiekitje voor je fiets en wat extra materialen om te kunnen vervangen, zoals een extra binnenband.
  • Wanneer je een tent mee neemt wil je dat deze ook lichtgewicht is, maar ook dunne matjes en slaapzakken nemen minder ruimte en gewicht in dan bijvoorbeeld een dekbed.
  • Of bekijk onze checklist voor fietser. Zo zal je zeker niets vergeten!

Tips bij het inpakken!

  • Bevestig meerdere tassen op je fiets, zoals tassen met een rolsluiting achterop, tassen voorop en een stuurtas.
  • Zo kan je bijvoorbeeld alle belangrijke documenten en objecten waar je snel bij wilt kunnen, komen best in je stuurtas te stoppen.
  • Zo pak je gemakkelijker je zonnebril, een fietskaart en een fototoestelletje uit het kleine tasjes voorop de fiets dan wanneer deze helemaal verstopt onder in je tas achter op de fiets terecht zijn gekomen.
  • Zorg dat je kiest voor waterdichte fietstassen zijn, en bevestig een bidonhouder aan het frame van je fiets zodat je je fles water niet ook nog kwijt hoeft in een tas.
  • Wanneer je met meerdere mensen op fietsvakantie gaat, raden we aan om zoveel mogelijk spullen te verdelen. Denk bijvoorbeeld aan een tube tandpasta, zonnecrème en shampoo.
  • Ook is het aan te raden om niet in één keer boodschappen te doen, want dan moet je voor een langere periode extra veel meezeulen.
  1. Kleed je goed aan

  • Tijd om op de fiets te stappen! Zorg dat je je goed kleed voor de rit. Natuurlijk wil je fietskleding dragen dat comfortabel zit maar zorg ook dat de kleding goed ademt om warmte beter kwijt te raken.
  • Ook een losse broek of een rok is af te raden omdat dit voor schuurplekken kan gaan zorgen.
  • Een fietsbroek of andere sportkleding werkt perfect voor langere afstanden.
  • Zorg echter ook voor waterdichte fietskleding voor regenachtige dagen en extra laagjes op koudere dagen, maar vergeet ook zeker geen winterfietshandschoenen en fietshelm.
  • Ook een goede zonnecrème kan belangrijk zijn tijdens warme zomerdagen.
  1. Mis niets tijdens je verblijf in Gelderland met onze reisgids

We hebben onze route door Gelderland volledig uitgeschreven in een overzichtelijke reisgids zodat je zorgeloos op reis kan gaan. Nog meer weten? Koop onze complete reisgids Gelderland. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Gelderland.

Gelderland

Gratis reisgids Gelderland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?