13 typisch Nederlandse gerechten: welk eten zeker proeven tijdens je vakantie? + foto's
Welke gerechten in Nederland zeker eten en proeven?
Vertrek je binnenkort naar Gelderland, Zeeland of heb je een citytrip Amsterdam gepland? Dan moet je zeker eens de lokale specialiteiten proeven! Nederland kent namelijk ook heel wat traditionele en culinaire gerechten.
In dit blogartikel lees je meer over de Nederlandse specialiteiten en gerechten die je zeker een keer geproefd moet hebben!
Inhoud artikel
Stroopwafels
De stroopwafel vindt haar oorsprong in Gouda en wordt ook wel de siroopwafel genoemd. Deze lekkernij bestaat uit twee geruite wafels waartussen een heerlijke laag zoete stroop gesmeerd is. Stroopwafels worden vooral als tussendoortje gegeten bij een kopje koffie of thee. Je kan ze ook altijd op de markt kopen, zo zijn ze nog lekker vers en warm!
Ben je op vakantie in Gouda? Dan moet je zeker voor een ‘full siroopwafel-experience’ gaan in de Goudse siroopwafelfabriek. Vergeet ook zeker niet enkele stroopwafels mee te nemen als souvenirtje.
Wist je dat stroopwafels vroeger een stuk groter waren? Toen hadden ze bijna altijd een diameter van bijna 10 centimeter! Tegenwoordig kan je ze in verschillende formaten kopen.
Zoute haring of een Hollandse Nieuwe
Of je er nu van houdt of niet, een zoute haring (of een Hollandse Nieuwe) moet je geproefd hebben wanneer je op vakantie bent in Nederland! Ieder jaar, rond juni begint het zogenaamde “haringseizoen” en komt de Nieuwe Haring op de markt. Deze rauwe vis met fijngesneden ajuintjes kan je terugvinden bij eender welk viskraam. Je kan hem zowel in stukjes eten als op een broodje.
Wil je graag de haring opeten zoals het écht hoort? Dan pak je de haring bij z’n staart en laat je hem zo je mond inglijden. Het ziet er misschien niet zo appetijtelijk uit maar het is het proberen zeker waard!
Bitterballen
Bitterballen zijn heerlijke gefrituurde kleine (vlees)ragoutballetjes. Je kan het wat vergelijken met een kleine ronde versie van de vleeskroket. De naam van deze lekkere snack kom voort uit het feit dat bitterballen vroeger werden gegeten bij een bittertje, een sterk alcoholisch kruidendrankje. In 2020 werd deze Nederlandse snack uitgeroepen tot cultureel erfgoed!
De dag van vandaag vind je bitterballen in verschillende smaken. Zo zijn er ook vegetarische versies te verkrijgen. Meestal worden bitterballen geserveerd met mosterd. Heerlijk warm tussendoortje als je met vrienden gezellig op café zit.
Wil je het graag typisch Nederlands maken? Dan kan je altijd een portie bitterballen uit de muur halen! Iets wat je niet overal tegenkomt, zo’n reusachtige snack-muur.
Alle soorten drop
Drop mag zeker niet ontbreken op ons lijstje! Hier zijn ze namelijk dol op! Je moet het snoepje dus zeker eens geproefd hebben tijdens je verblijf, maar we waarschuwen je: de smaak van drop is namelijk niet voor iedereen weggelegd.
De dag van vandaag bestaan er enorm veel varianten. Zo heb je de honingsdrop, Engelse drop, zoute drop, maar vooral muntdropjes zijn een grote favoriet in Nederland. Je kan het snoepgoed terugvinden in zo goed als alle supermarkten in Nederland.
Nog op zoek naar inspiratie voor je verblijf in Nederland? Bekijk onze uitgestippelde rondreizen door Nederland.
Kaas, kaas, kaas en nog een kaas!
Alsof we je hiermee verbazen.. Nederlanders zijn echte kaaskoppen! Uiteraard zijn er ook heel wat andere landen waar je kaas kan proeven maar de typische Hollandse kazen hebben hun eigen smaak, vorm en structuur. Een van de bekendste kazen in Nederland en zelfs wereldwijd is de Goudse kaas, afkomstig uit Gouda. Nederland produceert maar liefst zo'n 950 miljoen kilo kaas per jaar en is daarmee één van de grootste kaasproducenten ter wereld.
Onze tip? Bezoek zeker eens de kaasmarkt in Gouda.
Oliebollen
Mmm, oliebollen! Oliebollen zijn simpelweg reusachtige deegbollen die men frituurt. Sommige oliebollen worden ook gevuld met krenten, rozijnen, appels en andere lekkernijen. Wanneer ze de oliebollen serveren, worden ze ook nog eens bestrooid met een beetje poedersuiker! In Nederland worden oliebollen traditioneel gegeten op oudejaarsavond maar je kan ze het hele jaar door terugvinden.
Erwtensoep of snert
Wil je je graag even opwarmen met een lekker soepje na een stevige wandeling? Probeer dan eens de erwtensoep of ‘snert’! Het is een vrij dikke soep die wordt bereid met spliterwten, knolselderij en prei. Meestal wordt er ook nog varkensvlees of een rookworst aan toegevoegd.
De erwtensoep wordt in Nederland traditioneel gegeten met roggebrood belegd met katenspek, kaas of boter. Sinds 2018 staat het gerecht zelfs op de lijst van cultureel erfgoed!
Wist je dat er in Nederland jaarlijks een Wereldkampioenschap Snertkoken gehouden wordt?
Stamppot: boerenkool met worst
Een stamppot boerenkool is een echt typisch Nederlandse hoofdgerecht! Wij Belgen kennen het ook wel als 'stoemp'. Het is een traditioneel gerecht dat meestal bereid wordt met aardappelen en groenten. Alle ingrediënten worden in één pan gekookt en fijngestampt. Men serveert het gerecht het liefst met een kuiltje jus en een lekker stuk rookworst! Er bestaan de dag van vandaag heel wat varianten. Zo kan je stamppotten eten met zuurkool, spinazie, andijvie.. Noem maar op. Het gerecht wordt vooral in het winterseizoen gegeten.
TIP: Op zoek naar een unieke locatie te verblijven? Lees ook onze tips met de leukste plekken om bijzonder te overnachten in Nederland.
Tompoes
Voor veel Nederlanders is de tompoes hun favoriet gebakje. Het is een plakkerige cake met een vulling van banketbakkersroom, en bedekt met een laagje roze marsepein langs boven. Iedere Nederland heeft ook zo zijn tactiek om een tompoes op te eten.
Pindakaas
Wie Nederland zegt, zegt tegelijk pindakaas. Pindakaas is een pasta van gemalen pinda’s en olie, en wordt erg vaak gegeten als broodbeleg.
Bossche Bol
De Bossche bol is een heerlijk zoet gebakje afkomstig uit Den Bosch. Het bolvormige gebak bestaat uit soezenbeslag, gevuld met slagroom en overgoten met pure chocolade. De Bossche lekkernij wordt vaak verward met de moorkop en terecht. De lekkernijen lijken verdacht veel op elkaar, maar zijn toch niet hetzelfde. Een moorkop bestaat uit zeer luchtig deegwaar, in tegenstelling tot de Bossche Bol, waar alleen de omtrek bestaat uit een laagje deegwaar.
Volgens de "Bossche etiquette" is het de bedoeling dat je de bol omgekeerd op eet met je handen!
Brabants worstenbroodje
Last but not least, een Brabants worstenbroodje! Het Brabants worstenbrood is een typisch brood uit Noord-Brabant. Een authentiek Brabants worstenbroodje wordt gevuld met een worst van varkensgehakt. In tegenstelling tot een saucijzenbroodje is een worstenbroodje niet van bladerdeeg, maar van zacht witbrooddeeg gemaakt. Traditioneel werd het vooral gegeten tijdens kerstmis en carnaval maar een worstenbroodje kan altijd smaken, niet?!
In 2016 werd het Brabants worstenbrood door UNESCO opgenomen in de lijst van immaterieel erfgoed. En terecht!
Poffertjes
Poffertjes zijn mini-pannenkoekjes bestrooid met een dikke laag poedersuiker en echt oer-Hollands. Bezoek je Nederland dan komt je ze zeker tegen bij een bezienswaardigheid of op een event. Je hebt een speciale poffertjespan nodig om ze te bakken. Er zit gist in het deeg zodat ze een beetje ‘opblazen’. Lekker met bloemsuiker en boter, maar ook met chocoladesaus en vanille-ijs.
TIP: Wil je graag zelf poffertjes maken thuis? Koop je speciale poffertjespan hier.
Download onze gratis reisgidsen Nederland
Wil jij ook graag Nederland zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!
Amsterdam | Friesland | Fietsgids Elfstedentocht | Zuid-Holland | Gelderland | Holland boven Amsterdam | Maastricht-Valkenburg | Noord-Brabant | Noord-Nederland | Rotterdam | Texel | Zeeland |
---|
| | | | | | | | | | | |
Op reis naar Nederland? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Nederland.