Wandelen langs het Pieterpad? Te voet door Nederland met deze route + GPX kaartje
Als je graag gaat wandelen, ken je het zeker en vast al, het Pieterpad: dé lange-afstandswandelroute (LAW) van Nederland. Het is inmiddels een begrip in Nederland, maar toch zijn er veel mensen die niet (precies) weten wat het inhoudt. Het Pieterpad loopt van het Groningse Pieterburen in het Noorden van het land tot aan de Sint-Pietersberg in Maastricht, het Zuiden van het land.
Het Pieterpad staat op de bucketlist van elke wandelliefhebber. Voor diegene die graag een 4-daagse wandelen, is een langeafstandswandeling een uitdaging waarmee je nog een stapje verder gaat. En hoe gaaf is het om te zeggen dat je heel Nederland te voet hebt doorkruist?!
Inhoud artikel
Kaartje met de route wandeling van het Pieterpad
Download hier de GPX van het Pieterpad (deze bevat de dag per dag GPX route + volledige route).
De afstand en etappes van het Pieterpad
De totale afstand van het Pieterpad is bijna 500 kilometer
Dat klinkt als een behoorlijke afstand, maar toch is het voor iedereen goed te doen. Je kan namelijk de wandeling afleggen in verschillende etappes; 26 om precies te zijn. Je kan er dus voor kiezen om per dag 1 of meerdere etappes af te leggen. Je kiest dus zelf hoe veel kilometer je in 1 dag wil wandelen. Kies je voor een 1 etappe per keer of wandel je 50 kilometer of misschien wel 100 per dag?
Nederland kent weinig hoogteverschillen dus vrijwel alle etappes zijn vlak. Alle etappes starten en eindigen in een dorp of stad welke goed te bereiken zijn per openbaar vervoer. Ook zijn er in de betreffende dorpen en steden hotels, B&B’s en restaurants. Een overzicht van de verschillende etappes zijn te vinden op de website van het Pieterpad.
Tijdens je wandeling ontdek je verschillende landschappen van Nederland
Het Pieterpad voert je langs zo veel mogelijk onverharde wegen en paden waardoor je in mooie wandelgebieden terecht komt. Zo kom je langs prachtige plekjes als de Groninger klei, de Drentse zandgronden en het gevarieerde Limburgse heuvellandschap.
Ook kom je langs leuke bezienswaardigheden van het land, zoals de bekende Hunebedden, de Sint-Pietersberg in Maastricht en diverse dorpen met kastelen. In het Kasteel Vorden (op je wandelroute) kan je eventueel ook overnachten. Dat is een heel bijzondere ervaring!
De 26 etappes van het Pieterpad + waar overnachten?
Zoals hierboven reeds vermeld, kan je de wandeling afleggen in verschillende etappes. De 26 etappes zijn gemiddeld tussen de 15 en 22 km lang en beginnen en eindigen gewoonlijk op een plaats die met behulp van het openbaar vervoer te eenvoudig te bereiken is en waar je eventueel zou kunnen overnachten. Indien je dit wenst, kan je natuurlijk ook je eigen etappe-indeling maken. Je vindt de informatie op de etappe-pagina's op de website van het Pieterpad.
Hieronder heb je alvast een overzichtje van de verschillende etappes:
Het Start- en eindpunt van het Pieterpad
Waar begint en eindigt het Pieterpad?
- Het officiële startpunt is in het Groningse Pieterburen, aan de hoofdstraat 82. Hier kan je het officiële bord voor de start van het Pieterpad vinden.
- Het eindpunt is te vinden boven op de Sint-Pietersberg in Maastricht. Bij het eindpunt op de Sint-Pietersberg kan je vanaf het uitkijkplatform genieten van het uitzicht op de mergelgroeve met het mooie turquoise water.
Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om te starten in Maastricht en te eindigen in het Groningse Pieterburen waarmee je de route dus omgekeerd loopt. Het kan, maar het wordt niet vaak gedaan. De meeste mensen starten met wandelen in Pieterburen. Natuurlijk mag een bezoekje aan het bekende Zeehondencentrum in Pieterburen niet ontbreken.
Dit is het oudste en beste opvangcentra voor zeehonden ter wereld. Ze zijn er om het welzijn van de zeehonden in Nederland zoveel mogelijk te waarborgen en doen tevens wetenschappelijk onderzoek naar zeehonden en hun leefomgeving.
Onze tip: Maak het jezelf gemakkelijk en verblijf in Pieterburen. Zo kan je na een goede nachtrust en een heerlijk ontbijtje aan je avontuur beginnen. Bekijk het volledige aanbod hotels in Pieterburen of omgeving.
Route herkenning en routeboekjes van het Pieterpad
Je kan de route van het Pieterpad makkelijk herkennen aan de internationaal bekende markeringen die in rood-wit zijn aangebracht. Er worden zowel stikkers als verfstrepen gebruikt. De markeringen hangen aan bomen of paaltjes en worden twee keer per jaar gecontroleerd en onderhouden door vrijwilligers.
Onze tip? Koop je voor alle zekerheid de routeboekjes van het Pieterpad
De markeringen kunnen al eens ontbreken, of je kan ze soms over het hoofd zien. Daarom is het aan te raden om de routeboekjes, behorende bij het Pieterpad, te kopen. De routeboekjes bestaan uit 2 delen en je kan ze kopen op Bol.com.
Met deze routeboekjes ben je zeker dat je niet in de knel komt te zitten wanneer je een markering mist. In de boekjes vind je per etappe een uitgebreide routebeschrijving en duidelijke kaart terug. Daarnaast krijg je ook wat meer achtergrondinformatie zodat je meer te weten komt over het gebied waarin je wandelt.
Let op: Het kan zijn dat er een aantal routewijzigingen gebeurd zijn die nog niet in de laatste druk van de boekjes zijn opgenomen. Deze kan je vinden op de website van het Pieterpad. Check deze website dus altijd voordat je begint met een etappe. Verdwalen is onmogelijk.
Bereid je voor op deze langeafstandswandeling
Maar, hoe bereid je je nu zo goed mogelijk voor op deze Langeafstandswandeling? Welke schoenen zijn geschikt? Wat moet je meenemen als je het Pieterpad wil gaan wandelen? Omdat de route zowel bij ervaren als onervaren wandelaars populair is, zijn dit veel gestelde vragen.
Je paklijst hangt wel een beetje af van hoe en wanneer je wandelt. Wandel je in de zomer of in de winter? Doe je telkens één dag per etappe of wandel je een paar dagen achter elkaar? Slaap je onderweg in hotels, op een camping of ga je na een dag etappe naar huis? Wil je kamperen? Dan zal je natuurlijk ook je kampeeruitrusting moeten meenemen. We geven je alvast een paar tips mee:
Train vooraf
Misschien heb je al vaker een (meerdaagse) langeafstandswandeling gedaan of ben je wel vertrouwd met 15-20 kilometer wandelen per dag. Er is ook een grote kans dat je dat (nog) niet hebt, want het Pieterpad is ook heel populair onder onervaren wandelaars.
Wanneer je een paar keer een wandeling maakt van zo'n 5 kilometer, kan je niet meteen aan het Pieterpad gaan starten en lange etappes per dag gaan wandelen. Zorg dus dat je vooraf goed traint door grote afstanden te wandelen zodat je een goede conditie hebt opgebouwd wanneer je begint aan het wandelen van het Pieterpad.
Natuurlijk zijn goede wandelschoenen heel belangrijk
Dit is misschien wel het belangrijkste van je hele voorbereiding. Maar wat zijn nou goede wandelschoenen? Je moet vooral kijken wat voor JOU goede wandelschoenen zijn. Een tip is om te kijken naar lichte en luchtige schoenen. Probeer ze ook altijd even uit, zo weet je zeker dat je wandelt op iets wat voor jou geschikt is en prettig wandelt. Lees in onze blogpost meer over tips bij het kopen van goede wandelschoen.
Bereid je route en overnachtingsplekken voor
Bedenkt vooraf hoever je ongeveer wil gaan wandelen per dag. Zo kan je vooraf je etappes bepalen en je route uitstippelen. Je kan dan de route bestuderen in het routeboekje en checken of er geen wijzigingen zijn in deze route.
Ook kan je op deze manier je start- en eindpunt bepalen en wat zaken voorbereiden. Je kan dan vooraf je accommodatie boeken, een parkeerplek voor je auto vinden of het dichtstbijzijnde treinstation uitzoeken. Wil je een B&B, een hotel of een kampeerplek? Reserveer dit alvast zodat je zeker bent van je plekje. Op de website van het Pieterpad kan je ook fijne accommodaties vinden nabij de wandelroute.
Tips voor het inpakken van je dagrugzak
Neem in elk geval tijdens je dag etappe een rugzak mee met een aantal essentiële spullen. Ook de rugzak zelf is belangrijk. Zorg voor een rugzak die lekker zit, dus een goede pasvorm heeft. Zorg ook ervoor dat de rugzak niet te klein is, maar ook zeker niet te groot. Voor een dag etappe zonder kampeerspullen is een rugzak van 30 liter voldoende.
Een aantal handige spullen tijdens de wandeltocht zijn:
Wat kost het wandelen van het Pieterpad?
Natuurlijk is de wandelroute gratis
Je kan het daarom zo duur maken als je zelf wil. Ga je telkens naar huis om te slapen? Dan betaal je natuurlijk niets voor je overnachtingen. Maar wil je het pad in 1 keer wandelen of wil je telkens een heel weekend spenderen aan het wandelen? Dan is het handig om tussentijds te overnachten. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om met een tentje op een camping te logeren. Dit kost je maar een paar euro per nacht. Wil je bijkomen in een goed bed in een hotel of B&B, dan betaal je iets meer.
De accommodaties zijn niet de enige kosten. Je wil natuurlijk ook goed eten. Verblijf je op een camping en heb je een gaspitje bij je? Dan kan je zelf bijvoorbeeld een pasta klaarmaken in de avond. Ga je liever in een restaurant eten en bij een hotel ontbijten? Dan kost je dit meer.
Ook het vervoer kost je geld. Het makkelijkste is om met de trein te reizen naar je startplek en vanaf je eindplek terug naar huis. Je kan je auto bij het startpunt van de dag etappe (gratis) te parkeren en uiteindelijk de trein terug te nemen naar je startpunt. Dit scheelt weer in treinkosten.
Daarnaast heb je ook nog de investering in je rugzak en wandelschoenen die je bij de kosten kan optellen, al heb je daar natuurlijk langer plezier van. Kortom: de kosten hangen af van hoe vaak je buiten huis overnacht en eet. Je kunt het heel low-budget houden of je trakteert jezelf op lekker eten en goede bedden voor een duurdere prijs.
Kan je eten en drinken onderweg?
Je doorkruist heel wat dorpjes en steden tijdens je wandeling. Uiteraard zijn er verschillende cafeetjes en restaurants gevestigd nabij de wandelroute. Tijd voor een koffietje of wat energie opdoen door een flinke maaltijd naar binnen te spelen? Gelijk heb je, er zijn meer dan genoeg horecagelegenheden. Ze noemen het ook wel de 'pleisterplaatsen'.
Plan je je route al op voorhand? Dan kan je even een kijkje nemen op de website, hier kan je verschillende horecazaken langs het Pieterpad terugvinden. Verspil je liever geen tijd? Dan kan je ook altijd een gezonde snack of een lekker broodje kopen in een supermarkt die je tegenkomt.
Download onze gratis reisgidsen Nederland
Wil jij ook graag Nederland zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!
Amsterdam | Friesland | Fietsgids Elfstedentocht | Zuid-Holland | Gelderland | Holland boven Amsterdam | Maastricht-Valkenburg | Noord-Brabant | Noord-Nederland | Rotterdam | Texel | Zeeland |
---|
| | | | | | | | | | | |
Op reis naar Nederland? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Nederland.