One World Observatory in New York bezoeken? Info, tips & tickets
Het One World Trade Center heeft de lege plek in de skyline ingenomen waar de Twin Towers ooit prijkten. Het gebouw doet dienst als kantoorpand en is ook het hoofdgebouw van het nieuwe World Trade Center. De wolkenkrabber stond eerst bekend als de Freedom Tower, maar kreeg al snel de naam van één van de Twin Towers.
Op de bovenste verdiepingen ligt het One World Observatory, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over New York City. Het is het hoogste gebouw van de Verenigde Staten en zelfs van het hele westelijk halfrond.
Lees hier meer over mijn bezoek aan het One World Observatory, hoe je de wachtrijen kan vermijden en reserveer alvast je tickets online.
Tickets en tours One World Trade Center
Eenvoudig de wachtrijen overslaan en uren wachten uitsparen? Koop je tickets online. Dit zijn flexibele tickets, met de mogelijkheid om te annuleren tot 24u voor aankomst.
Wil je nog meer zien van New York City, dan kan je ook een Sightseeing Pass kopen of een New York Explorer Pass, hiermee bespaar je tot 55% op toegangsgelden voor je bezienswaardigheden naar keuze.
Inhoud artikel
Geschiedenis van het One World Trade Center
1.1. Ontstaan One World Trade Center
Het oorspronkelijke World Trade Center werd vanaf 1966 gebouwd en bestond uit 7 wolkenkrabbers. Het was een project met als doel Lower Manhattan nieuw leven in te blazen en de bedrijfswereld naar dit deel van New York te lokken. De 2 beroemdste torens, de One World Trade Center en de Two World Trade Center, stonden beter bekend als de Twin Towers. De bouw van de wolkenkrabbers duurde 20 jaar, en halverwege de jaren ’80 stonden er uiteindelijk 7 gloednieuwe gebouwen.
1.2. De aanslagen van 11 september
Op 11 september 2001 vlogen twee vliegtuigen de Twin Towers in. De aanslag werd opgeëist door terreurorganisatie Al Quaida en bijna 3000 mensen kwamen om het leven.
Onze tip: het is aan te raden om de tickets voor het One World Observatory vooraf online te kopen. Dat kan nog tot vlak voor het bezoek. Zo hoef je niet in de wachtrij voor de kassa te staan.
1.3. De heropbouw
Men wou het World Trade Center meteen herbouwen. In 2002 werd een open ontwerpwedstrijd gehouden om het gebied opnieuw aan te leggen nadat de eerste plannen door het publiek afgewezen werden. Het winnende ontwerp was van de hand van Daniel Libeskind. Er werd ook beslist om een nieuwe wolkenkrabber te bouwen die de Twin Torens moest vervangen. Het ontwerp voor de toenmalige Freedom Tower werd bedacht door David Childs. De bouw van het One World Trade Center duurde van 2006 tot 2015. De nieuwe toren haalde het Empire State Building in als het hoogste gebouw in New York.
Het nieuwe One World Trade Center
- Het One World Trade Center is gelegen op de noordwesthoek van het 6,5 hectare grote World Trade Center. Inclusief de spits bovenop de toren is de wolkenkrabber 541 meter of 1776 voet hoog.
- Een symbolische hoogte, want 1776 is het geboortejaar van de Verenigde Staten. De bovenste verdieping wordt de 104e verdieping genoemd, ook al zijn er eigenlijk maar 94 verdiepingen.
- De One World Trade Center is bovendien gebouwd op een betonnen basis van 56 meter hoog om het gebouw tegen eventuele grondaanvallen te kunnen beschermen. Het gebouw heeft de vorm van een achthoek.
Wil je ook graag New York City verkennen? Download onze gratis reisgids New York met een compleet uitgewerkte stadswandeling langs de mooiste bezienswaardigheden van de Big Apple!
Het One World Observatory
Op de 100ste, 101ste en 102de verdieping bevindt zich het One World Observatory, het observatiedek van het gebouw. Dat deel van het gebouw kan het publiek bezoeken. Het is erg populair bij toeristen die er van een prachtig uitzicht over New York City kunnen genieten.
3.1. De ingang
Als je de wolkenkrabber binnengaat, moet je eerst langs de beveiliging passeren. Daarna kom je in het Global Welcome Center terecht waar bezoekers via een videoscherm begroet worden in tien verschillende talen. Vervolgens kom je in de Voices-ruimte, waar je door een video-installatie meer leert over de bouw van het One World Trade Center en de bouwvakkers die mee hebben gewerkt aan de toren. Daarna loop je naar de liften via de Foundations-gang, waar je nog meer te weten komt over het gebouw.
3.2. De Sky Pods
De liften staan bekend als de Sky Pods en doen er nog geen minuut over om naar de 102de verdieping te komen. In de lift kunnen 15 mensen tegelijk mee. Tijdens de rit naar boven wordt een time-lapsevideo getoond van de ontwikkeling van New York.
3.3. Het See Forever Theater
Wanneer je boven bent, krijg je in het See Forever Theater eerst een video van 2 minuten over New York te zien. Wanneer de video afgelopen is, gaat het scherm omhoog en kan je het One World Observatory verder ontdekken.
Klik hier om je ticket voor One World Observatory te reserveren
3.4. Het eigenlijke One World Observatory
Op de 100ste verdieping heb je spectaculaire uitzichten op New York, New Jersey en Brooklyn. Er zijn ook 2 interactieve installaties die met de nieuwste technologieën video’s en foto’s van New York tonen. Ook vind je hier de Sky Portal, een ronde schijf waarop real-time video’s worden getoond van de straten van New York. Bovendien kan je op deze verdieping ook een souvenir kopen in de giftshop.
Op de 101ste verdieping bevinden zich drie verschillende eetgelegenheden. Zo kan je een kleine snack halen bij het One Café, een cocktail drinken of een kleine hap eten bij de One Mix, en genieten van een luxueus diner bij One Dining. Op de 102de verdieping bevinden zich ruimtes voor speciale evenementen.
September 11 Memorial & Museum
Het nieuwe One World Trade Center ligt direct naast het September 11 Memorial Park en het herdenkingsmuseum. Het memorial bestaat uit twee watervallen en reflecterende vijvers die zich bevinden op de plek waar vroeger de Twin Towers stonden. Op de rand van de watervallen zijn de namen gegraveerd van iedereen die op 11 september om het leven is gekomen. Dagelijks worden er witte rozen gelegd bij de namen van de personen die op die dag jarig zouden zijn.
Het memorial is gelegen op het Memorial Plaza. Om de vijvers heen staan ruim 400 jonge bomen, die de hoop en de heropbouw na 11 september symboliseren. Aan dat plein ligt ook het museum. Je vindt er artefacten van Ground Zero en je leert er meer over de wereldwijde impact die de aanslagen gehad hebben. Bovendien kan je ook persoonlijke verhalen en getuigenissen lezen en horen in het museum.
Openingsuren van het One World Observatory
- Het One World Observatory is dagelijks open.
- Tussen 4 januari en 30 april en tussen 5 september en 20 december is de toren open tussen 09:00 en 21:00. De laatste tickets worden dan verkocht om 20:15.
- Van 1 mei tot 4 september opent de toren een uur eerder, om 08:00. De laatste tickets worden dan verkocht om 20:45 en ondanks het feit dat de toren al om 21:00 sluit, kunnen mensen die al boven zijn tot 22:00 genieten van het adembenemende uitzicht.
- Tussen 21 december en 3 januari is de toren open tussen 08:00 en 20:00 en worden de laatste tickets verkocht om 19:15.
- Op feestdagen en herdenkingsdagen gelden er andere openingstijden.
Hoe je tickets voor het One World Observatory boeken?
Met het ticket dat je koopt, heb je toegang tot de wolkenkrabber op een bepaald tijdstip van een bepaalde dag. Wanneer je later dan je aangewezen tijd aankomt, hangt het van de drukte op dat moment af of je nog mee kan. Als je te laat komt en er is geen plaats meer zal je moeten wachten tot er opnieuw plaats is.
Tickets kun je aan de kassa’s ter plaatse kopen, maar beste kan je je tickets online boeken.
Hoe de wachtrijen vermijden?
Het One World Observatory is vanzelfsprekend een erg populaire toeristische attractie in New York City. Wachtrijen kunnen er dan ook snel behoorlijk lang worden. Houd er bovendien rekening mee dat je steeds een kwartier voor je aangewezen tijdstip aanwezig moet zijn voor de beveiliging.
Onze tip: het is aan te raden om de tickets voor het One World Observatory vooraf online te kopen. Dat kan nog tot vlak voor het bezoek. Zo hoef je niet in de wachtrij voor de kassa te staan.
Hoe bereik ik het One World Observatory?
8.1. Te voet
De ingang van het One World Observatory is te vinden aan West Street. Vanaf het Rockefeller Park is het een kleine vijf minuten wandelen, en vanaf Battery Park, bij de boot naar het Vrijheidsbeeld en Ellis Island, is het een klein kwartiertje wandelen. Daarbij kom je ook nog langs het September 11 memorial.
8.2. Met het openbaar vervoer
- Vanaf 8th Ave, Columbus Circle en Penn Station kan je de metrolijnen A en de C nemen naar Chambers St, of de lijn E naar het World Trade Center.
- Vanaf 7th Ave, Times Square en Penn Station kan je metro 1 nemen naar Rector St of de lijnen 2 of 3 naar Fulton St.
- Vanaf Times Square, Broadway en Herald Square kan je ook nog de metro's R of W nemen naar Cortland St.
- Vanaf de East Side kan je op het Grand Central Station opstappen op de metro’s 4 of de 5 naar Fulton St.
8.3. Met de auto
Het is niet aan te raden om met de auto door New York City te rijden. Wel kan je een taxi nemen naar de hoek van West Street en Vesey Street in Downton Mahattan.
Praktische info voor je bezoek
- Je mag alleen een kleine tas meenemen naar boven en er zijn geen kluisjes om grotere tassen achter te laten.
- Foto’s mag je natuurlijk maken, maar je mag geen foto’s nemen met flits of met een statief.
- Eten en drinken mag je niet meebrengen naar het One World Observatory.
- Eenvoudig de wachtrijen overslaan en uren wachten uitsparen? Koop je tickets online.
Ligging van het One World Observatory op de kaart?
Filmpje: de spectaculaire uitzichten vanuit het One World Observatory
Benieuwd hoe het One World Observatory er vanbinnen uitziet of wil je graag de spectaculaire uitzichten zien? Bekijk dan dit filmpje! Als je alles met je eigen ogen wil zien, moet je natuurlijk zelf een bezoekje brengen aan New York!
Mis niets tijdens je bezoek aan New York met onze reisgids
Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan New York City? In de gratis reisgids New York kan je een complete stadswandeling vinden, maar heb je nog meer goesting in New York? Koop dan onze volledige reisgids New York met 6 volledig uitgewerkte wandelingen en heel wat verborgen pareltjes en bekende bezienswaardigheden in de Big Apple.