Koersen in de Groote Oorlog, een unieke Virtual Reality beleving
In het Centrum Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde loopt sinds begin mei de expo ‘Koersen in de Groote Oorlog’. Het handelt over een dusver wat onderbelicht maar uiterst boeiend thema. Met ‘Koersen in de Groote Oorlog’ biedt het CRVV twee vliegen in één klap. Je maakt kennis met het thema via twaalf wielrenners die door het uitbreken van de Groote Oorlog soms noodgedwongen plots soldaat op de fiets werden. Het zijn 12 unieke, soms bizarre verhalen vol emotie, overlevings- en geldingsdrang, heldenmoed, ongeluk, … tot spionage toe. Alles wordt ondersteund met sprekende beelden en authentieke objecten. Daarnaast word je met een Virtual Reality (VR)-beleving in slechts enkele seconden tijd teruggeflitst in een decor en is het alsof je zélf meefietst. We gingen eens ‘proeven’ van die VR-beleving én verdiepten ons in de verhalen van de wielrenners-soldaten.
De expo, 'Koersen in de Groote Oorlog'
Moet je een liefhebber pur sang zijn van de velokoers of van oorlogsgeschiedenis ? Beslist niet. Je komt heel wat te weten over wat er zich afspeelde in en naast het wielerpeloton tijdens de vier oorlogsjaren 1914-1918. Je kan de verhalen lezen van twaalf dappere soldaten die vóór de oorlog begon, in koerskledij de supporters deden juichen, maar in soldatenplunje aan onwaarschijnlijke oorlogsactiviteiten onderworpen waren. Zo is er het verhaal van François Faber, Tourwinnaar in 1909, die op een vreemde manier tussen de loopgraven aan zijn einde kwam. Alex Benscheck keerde, tien dagen nadat hij het Kriegsmeisterschaft von Preuzen had gewonnen - jazeker, ook tijdens de oorlog werd er gekoerst - terug naar het front op 16 augustus 1916. Bij het schoonmaken van zijn geweer, schoot hij zichzelf dodelijk in de borst. Hij was vergeten dat er nog een kogel instak. Je komt te weten wie de Zwarte Duivels waren, die in de Slag der Zilveren Helmen op 12 augustus 1914 nabij Halen de Duitsers een nederlaag aansmeerden. Er is het fantastische verhaal van Hélène Dutrieu, jawel, een vrouw die als stuntvrouw, rallyrijder, piloot en als wielrenster ongeziene avonturen beleefde.
Authentieke fietsen, foto’s, soldatenkledij, … je vindt het allemaal terug op deze tentoonstelling waaraan bijzonder veel research en het een moeilijke taak bleek om materiaal bijeen te krijgen.
Virtual Reality-beleving
In een hoek van de expo staat een klein podium met drie fietsen en evenveel tv-schermen. Hier kan je dankzij de VR-beleving zelf in de huid kruipen van een renner in oorlogstijd en wordt ‘koersen in de oorlog’ dus wel heel letterlijk.
Je krijgt een helm opgezet met een VR-bril. Het spektakel duurt 8 minuten wat kort kan lijken maar wat je daarvoor krijgt is heus wel de moeite. Toegegeven, de eerste momenten voelt het wat raar aan en bezorgt je wat kriebels in de buik. Soms begeef je je precies echt tussen de figuren. Soms is het alsof je als een ‘menselijke’ drone over een oorlogsgebied vliegt. Spectaculair, meeslepend, verrassend. In je oortjes krijg je het verhaal verteld van hoe Paul Deman zich ten dienste stelde als spion op de fiets. Paul Deman is een West-Vlaming uit Outryve die in 1913 de eerste Ronde van Vlaanderen won. Knap in beeld gebracht, met net écht geluid van kogels die om je oren vliegen. De ene keer sta je nog aan de start van de Ronde van Vlaanderen en sprint je mee op de piste voor de overwinning, een ander moment dien je je tijdens een spionage opdracht te verstoppen in het struikgewas omdat Duitsers op je afkomen. Méér geven we niet prijs omdat je het vooral zélf moet beleven.
Hoef je op de fiets zelf mee te trappen? Eigenlijk niet, één fiets kan ook zo aangepast worden om rolstoelgebruikers de kans te bieden ook de VR-beleving te doen. Zelf meefietsen verhoogt alleen maar de fysieke beleving.
Praktische voor een bezoek aan het CRVV in Oudenaarde
VR-beleving samen met tentoonstelling ‘Koersen in de Groote Oorlog’ in het Centrum Ronde van Vlaanderen, Markt 43, 9700 Oudenaarde. Elke dag van 10.00 tot 18.00 u. Boek vooraf online een ticket of ter plaatse. Ticket ‘Koersen in de Groote Oorlog’, inclusief bezoek permanente Ronde-tentoonstelling en consumptie in brasserie Peloton: 10 euro. Mét de virtual reality beleving erbij: 15 euro.
Heb je géén combiticket van 15 euro geboekt en je beslist tijdens je bezoek alsnog de VR-beleving te willen doen, dan kan dat naar gelang de beschikbaarheid op dat moment, aanvraag bij de balie. Alle info op www.koersenindegrooteoorlog.be en de website van het Centrum Ronde van Vlaanderen www.crvv.be.
Het boek Koersen in de Groote Oorlog
Er verscheen ook een boek ‘Koersen in de Groote Oorlog’ van Patrick Cornillie, dichter, journalist, auteur van wielerboeken, fietsgidsen. Uitgegeven bij Lannoo.
Verkrijgbaar voor 24,99 euro in het Centrum Ronde van Vlaanderen en online te bestellen. Rijkelijk voorzien van illustraties, 208 bladzijden. ISBN 978 94 014 5330 1
Direct online bestellen bij Bol.com (gratis verzending + morgen al geleverd)