Ontdek 10 x minder bekende vakantiebestemmingen in Europa

Ontdek 10 x minder bekende vakantiebestemmingen in Europa

23 augustus 2024 in Nieuws0 reacties

Er zijn zo van die plekjes, alleen nog maar in Europa, die veel te weinig bekend zijn bij de doorsnee toerist, laat staan bij Jan Publiek. Onbekend, onbemind? Misschien, maar dat hoeft niet zo te zijn. Lees je mee welke bestemmingen wij selecteerden uit onze jarenlange ervaring als reisjournalist die wij op zijn minst even mooi vinden als de veel meer bekende toeristentoppers.

Minder bekend maar zeer mooi!

10 x bestemmingen, dichtbij of in het zuiden, telkens in Europa en bovendien steeds een autoroute en/of stadswandeling beschikbaar. Download, print & ga op ontdekking!

Kaartje met bestemmingen

  1. Murcia-Valencia, een zonovergoten rondreis

De steden Murcia en Valencia ken je beslist maar dit keer willen we het hebben over de regio’s Murcia en Valencia. Met een compleet uitgewerkte rondreis willen we aan beide regio’s meer aandacht schenken. Met een autoroute en 4 stadswandelingen mis je niets.

1.1. De regio Murcia

De regio Murcia vind je tussen de stad Valencia en Andalusië, het diepe zuiden van Spanje. Natuur? Trek dan de Sierra de Espuna in. Dit natuurpark wordt de groene long van de stad Murcia genoemd. Zin in cultuur? Cartagena ligt in de zuidelijke punt van de regio Murcia, aan de Middellandse Zee.

De stad heeft een haven, maar het is er één groot openluchtmuseum met het Teatro Romano, de overblijfselen van een kathedraal, een kasteel, enkele kerken en andere bezienswaardige gebouwen. Caravaca de la Cruz is een bedevaartsoord. Men bewaart er hét Heilig Kruis en er staat ook een kasteel. Natuurlijk wil je de stad Murcia zélf ook zien, doe je best met onze stadswandeling. Mis er dan zeker niet het historische hart met heel veel prachtige gebouwen en kerken.

1.2. De regio Valencia

De regio Valencia heeft heel wat meer schoonheid dan enkel de gelijknamige stad Valencia.
Elche kan uitpakken met 3 troeven: palmbomen (een kwart miljoen), de Dame van Elche en Misteri d’Elx. Met die palmbomen en het Misteri d’Elx prijkt de stad op de UNESCO Werelderfgoedlijst. En die Dame van Elche is een buste van een vrouw uit de 4de eeuw v.C.

Alicante heeft meer te bieden dan zijn bekende luchthaven. Er is Spaanse barok, de wijk Santa Cruz, de Avenida Maisonnave (dé bekendste winkelstraat).

Bezoek de grotten van Canelobre, dit zijn de diepste en tevens grootste grotten van Spanje. Zalen vol, gevuld met kolommen en zuilen gevormd door stalagmieten en stalactieten, het lijken wel kleine kathedralen.

  1. Umbrië, om meteen verliefd op te worden

Umbrië, la bella. Wie er al eens was, zal het beamen. Wordt de regio soms omschreven als een alternatief voor Toscane, dan is dit ten onrechte. Umbrië is anders dan Toscane, maar zeker éven mooi met eigen typische kenmerken, een eigen karakter. Mis niets van Umbrië met onze complete rondreis.

2.1. Landschappen in Umbrië

Ben je favoriet van glooiende landschappen waar het groen en zilver van olijfbomen overheersen? Waar kleine maar stemmige cultuursteden je met open armen ontvangen om er hun culturele bezienswaardigheden te ontdekken. Waar wijngaarden evenwaardige wijnen opleveren als die uit de meer bekende wijnstreken. Waar vruchtbare vlaktes de valleien vullen en water van rivieren voor ‘voedsel’ zorgt. Waar het Lago Trasimeno de grote blauwe vlek op de kaart is. Waar een mediterraan klimaat het aangenaam houdt. Dat en nog veel meer, dat is Umbrië in enkele woorden beschreven.

2.2. Cultuur in dorpen en steden

Dit vind je in zowel het kleinste dorpje als een grotere stad, vaak hoog gelegen op een heuvel, even vaak nog ommuurd als tastbare getuige van een rijk verleden. Allemaal hebben ze iets wat een bezoekje aangenaam maakt. Het middeleeuwse verleden, strada dei Vini (wijnroutes), fresco’s, de beste olijfolie, …

Umbrië is ook de regio waar Franciscus vandaan komt, de heilige uit Assisi. Zijn naam, zijn aanwezigheid in kerken, op pleinen, in het straatbeeld, … de H.Franciscus blijft de toeristen naar Assisi lokken. Spoleto laat veel geschiedenis zien, uit de tijd van de Romeinen, de middeleeuwen. Smalle straatjes, historische huizen, pareltjes van kerken en pleinen.

In Spoleto wordt je verwend als toerist. Orvieto (wat een Duomo!), Gubbio (het Piazza Grande is er ‘overbevolkt’ met prachtige bouwwerken, Citta di Castello (ommuurd stadje met veel renaissance paleizen).

2.3. Van Perugia tot Trasimeno

De hoofdstad van Umbrië is Perugia. Het is een stad in ’laagjes’ met de oudste delen boven met prachtige kerken en andere gebouwen, gezellige pleinen en waardevolle musea. Via smalle trappen en aflopende steegjes daal je af naar de benedenstad.

De grootste en tegelijk mooiste plek van Umbrië vind je in een noordwestelijke uithoek en ze heeft een blauwe kleur: het meer Trasimeno.

Niet alleen het diepblauwe water zelf, ook de de natuur en de omliggende dorpjes maken van het Trasimeno gebied een geliefde bestemming.

Met een rondrit van het meer kom je te weten hoe natuur en cultuur er in een mooie harmonie leven.

  1. De Morvan (Bourgogne), waar savoir vivre nog bestaat

Zowat op de middellijn gelegen van het grote Frankrijk, in de regio Bourgogne, daar kan je de Morvan situeren. Uitlopers van het Centraal Massief, uitgestrekte weiden waar de beige Charolais koeien vredig aan het grazen zijn. Veel pure natuur niet gehinderd door industrie of andere vervuiling.

Heuvels bebost of met rotsen, idyllische plekjes, oases van rust en kalmte, ver weg van de grote drukte in de steden. De Morvan is een regio waar je verrast wordt door de warme gastvrijheid van een bevolking die nog kennis heeft van ‘savoir vivre’ en woorden als winstbejag, luxe, materialisme het minste van hun zorgen zijn.

3.1. Rondreis in de Morvan

In zo’n omgeving vertoef je dus als je kiest voor een rondreis in de Morvan. Nederlanders en Belgen komen hier graag onthaasten. Wij kunnen ze geen ongelijk geven. Het summum van de Morvan-beleving onderga je letterlijk in het Parc Naturel Regional du Morvan, in het hart van de Bourgogne. De Morvan is doorweven met kleine rustige wegen met de blik op weiden, naald- en loofhoutbossen, riviertjes die kabbelend hun weg zoeken.

3.2. Liggen er dan géén steden in de Morvan?

Toch wel, maar je moet er geen drukke smeltkroes verwachten, maar wel een rustig stadsleven. Beaune is bekend voor zijn gekleurde dakpannen van het Hospice en je kan er naar een wijnmuseum. Wie naar Zuid-Frankrijk afreist, komende uit België, heeft het bord van Dijon langs de autostrade al zien passeren maar bijna 99.9 % kans dat je er niet stopt.

Dijon is tegelijk hoofdstad van Bourgondië, de geboortestad van de mosterd én bakermat van de Kir. Behalve het fenomeen van veel torens zijn er nog wel meerdere getuigen van een gevuld verleden. Bovendien kan je gratis binnen in vijf musea waaronder je het Musée des Beaux-Arts zeker niet mag missen omdat je dáár het ‘Wonder van Dijon’ met eigen ogen kan aanschouwen.

3.3. En dit moet je zeker zien in de Morvan

Wie houdt van kleinschalige stadjes, die kan die honger stillen met Autun (middeleeuws gedeelte, romeins theater, stadspoorten uit het begin van onze jaartelling), Château-Chinon (Musée du Septennat met alle geschenken die François Mitterand als president ontving), Vezelay (basiliek), Epoisses (kaas) e.a.

  1. Tussen Aube en Bourgogne, lieflijke regio als geen ander

Ben je als een actieve natuurliefhebber op zoek naar een regio in Frankrijk waar wandelen en fietsen je een streek leren kennen die behalve prachtige natuur biedt ook nog een 1000 jaar geschiedenis met zich meedraagt? Overweeg dan een rondreis tussen de Aube en de Bourgogne?

4.1. Verrassende bezienswaardigheden

Laat je er dagelijks verrassen door het lieflijke karakter met zijn heerlijke valleien, de vele bossen, de Seine en haar bijriviertjes. Je vindt er ook het Lac du Der, een kunstmatig meer, het grootste meer van Europa en bijzonder geliefd als natuurgebied om te wandelen en fietsen.

Het is de regio rond Troyes, de stad met de scheve vakwerkhuizen, de gezellige steegjes, de Seine, de kerken, en net buiten de stad de vele outlet shops.

Andere interessante stadjes of dorpjes zijn Essoyes (kunstenaarsdorp met impressionist Renoir als uithangbord), Chaumont (op een rots tussen het dal van de Suze en de Marne). Ook Langres, vesting- én museumstad met vakwerkhuizen en huizen in een renaissancestijl, is een bezoek waard.

4.2. Geboorteplaats van een president

Tussen de Aube en de Haut-Marne ligt Colombey-les-Deux-Eglises en wie een beetje zijn geschiedenis kent, weet dat Charles de Gaulle hier woonde. Op een heuvel zie je al van ver het Lotharingse kruis staan met het Mémorial ernaast, een bezoekerscentrum over het leven, het wel en wee van één der meest geliefde Franse presidenten.

4.3. Karakterdorpjes en religie

Wil je weten wat in Frankrijk bedoeld wordt met een ‘petite cité de caractère’, dan moet je naar Châteauvillain, ten zuiden van Colombey-les-deux-Eglises. We verklappen al dat natuur, geschiedenis en patrimonium er de ordewoorden zijn.

De abdij van Fontenay is UNESCO Werelderfgoed en hét toonbeeld van de Cisterciënzer orde. Ze is het hele jaar te bezoeken, een unieke plek van stilte, devotie en spiritualiteit. Maar ook de abdij van Clairvaux ligt in deze regio tussen de Aube en de Bourgogne. Zo kan je twee bekende abdijen in één trip bezoeken.

  1. Baskenland en Cantabrië, het groene Spanje

Wil je een tip voor een onvergetelijke rondreis in het noorden van Spanje? Zo een trip die je in positieve zin van de ene verrassing in de andere doet belanden? Opteer dan voor een rondreis door Baskenland en Cantabrië, ook wel aangeduid als het groene Spanje omdat het hemelwater die kleur in de regio in stand houdt.

Bilbao, Santander, misschien nog de Picos de Europa. Als je zomaar spontaan deze plaatsen krijgt opgesomd bij de vraag wat je van Baskenland en Cantabrië voorstelt, dan krijg je van ons al je punten.
Maar weet je ook dat de natuurparken er schitterend zijn? De kustlijnen er nogal grillig zijn en dat je er zoveel mooie dorpjes en stadjes kan bezoeken.

5.1. De hoogste bergtoppen

Uiteraard is het niet mogelijk om de Picos de Europa er zomaar even bij te nemen. Doch eens proeven en misschien later er nog een keer terugkomen. Met een bezoekje aan Fuente Dé (met kabellift naar 1800 m) krijg je al een goed beeld van de bergketen. Covadonga ligt hoog tussen de bergen. Van hier uit kan je tot bij een uitgestrekt meer wandelen. Bulnes ligt mooi afgelegen, is met de wagen zelfs niet bereikbaar, maar een beetje avontuur (met kabellift) of te voet laten je wél Bulnes zien.

5.2. De hoofdstad van Cantabrië is Santander

Op het eerste zicht is Santander niet zó toeristisch maar met het historische stadscentrum (kathedraal, plaza Porticada, plaza de Pombo) en een paar knappe vergezichten vanaf de stranden) heb je toch al wat voor een paar uren verkenning.
Langs de Costa de Cantabria zijn San Vicente de la Barquera, Comillas en Santillana del Mar populaire badplaatsen.

5.3. Bilbao is wellicht de bekendste en de drukste

Bilbao is nog niet zo lang ontdekt door de doorsnee toerist. Behalve het gerenommeerde Guggenheim Museum (moderne kunst) had Bilbao weinig te bieden, maar nu is het een hippe stad met enkele waardevolle musea.

In de historische kern is de kathedraal de trekpleister. Vitoria-Gasteiz zal geen belletje doen rinkelen, vermoeden we. De zetel van de Baskische regering is hier gevestigd, maar daar heb je als toerist weinig aan. Dan kiezen we voor de oude stadskern met kerken en pleinen, voor de talrijke musea, de kathedraal, de stadsparken.

Wil je een idee om de kustlijn te volgen, dan stellen we de Costa de Vizcaya graag aan je voor, noordelijk van Bilbao. Een fantastische route is deze van Armintza via Bako tot Matxitxako met onderweg hét hoogtepunt Gaztelugatxe. Via een smal paadje kom je er.

  1. Galicië: het ruige noordwesten van Spanje

Moet je dan echt die pelgrimstocht ondernemen te voet om ooit in Santiago de Compostela te komen? Helemaal niet. Tijdens een rondreis Galicië kom je er sowieso. Mis je iets bij het begin, niet erg want je eindigt er ook je rondreis. Galicië is die regio in Spanje ten noorden van Portugal.

6.1. Santiago, meer dan een bedevaartsoord

Santiago de Compostela is er vanzelfsprekend dé toeristische topper. Doe je onze stadswandeling, dan hoef je niets te missen van de pelgrims- en universiteitsstad. Maar mogen we je ook én het binnenland én de noordelijke en zuidelijke kusten van Galicië kort voorstellen?

Een foto zegt soms meer dan lyrische beschrijvingen, en toegegeven, eigenlijk zouden we hier een paar fotobeelden slechts moeten tonen om te begrijpen waarom Galicië het ‘ruige noordwesten’ van Spanje vormt. Hier tref je een ruwe kustlijn aan de Rias Bajas, verken je vissersdorpjes en mooie stadjes, kan je genieten van schoonheid in diverse baaien, prachtige panorama’s. Ga bijvoorbeeld naar Ria de Pontevedra en Ria de Arousa. Het is er genieten van de natuur, de panorama’s en de lekkere witte wijnen en mosselen.

6.2. Niet te missen bezienswaardigheden in Galicië

La Coruña heeft prachtige tuinen, boeiende musea, mooie kerken en pleinen en is ook een havenstad.
In Lugo ben je in het binnenland van Galicië. Ontdek er de 10 stadspoorten, de vestingmuur, de leuke pleinen. Je zal je niet snel vervelen, want je kan ook de vallei van Salnés verkennen met paleisjes, tempels, kapelletjes.

Galicië is tevens bekend voor zijn prima wijnen. Cambados is een wijnstadje van waaruit je verschillende wijnroutes kan starten. Vigo is de grootste stad van de Galicië regio, Mirador de la Madroa (op een zijbaantje van de kustweg) biedt een fantastisch uitzichtpunt op de Ria de Vigo. Pontevadra heeft een historische stadskern met leuke straatjes om in te wandelen. Nog meer kan je lezen in een reisgids over Galicië waarin we een 8-daagse rondreis uitvoerig beschrijven.

  1. Langs de Dourovallei tot Salamanca, een lange ‘streep’ schoonheid

Je vindt de rivier de Douro en haar vallei in het noorden van Portugal. Een rondreis Dourovallei en Centraal-Portugal biedt een ideale gelegenheid om deze beide regio’s beter te leren kennen. Je start in Porto en volgt de Douro tot aan de Spaanse grens.

7.1. Zelfs een uitstap naar Salamanca

Als toemaatje kan je zelfs even die grens over steken en een uitstapje naar Salamanca maken.

Met 2 uitgeschreven autoroutes ontdek je op eigen ritme de leukste en mooiste dorpjes en stadjes in de Dourovallei zoals Pinhao, Peso da Régua, Villa Real, Lamego.

Je kan op verkenning in het Parque Natural do Douro Internacional dat de grens vormt tussen Spanje en Portugal.

Ten zuiden van dit natuurpark liggen in de Serra de Marofa kris kras enkele versterkte dorpjes. Bergdorpjes die lange tijd een 100 km lange verdedigingslinie vormden langs de grens met Spanje . Castel Rodrigo, Pinhel en Almeida zijn zo’n versterkte dorpjes waarover we schrijven.

7.2. Porto, de tweede stad van Portugal

Porto verkennen doen we met een stadswandeling. Musea zorgen voor de culturele inbreng. Kerken in overvloed vullen de religieuze beleving in. Verder liggen er wel nog een paar fraaie gebouwen verspreid in de stad, mooi om van dichterbij te gaan bezichtigen. We zijn in de bakermat van de portwijn, dus mogen de porthuizen niet ontbreken. Kies maar uit, alle grote producenten hebben er hun kelders en verkoopplaatsen.

7.3. Salamanca, een wandeling door de geschiedenis

Salamanca moet één van de meest gezellige pleinen van Spanje hebben, de Plaza Mayor, waar barok overheerst. Huizen in plateresco stijl (variant renaissance), de schitterende kathedraal al zijn het er eigenlijk twee want bij de bouw van de nieuwe liet men de oude kathedraal gewoon staan.

Ook nog andere mooie kerken, een paar kloosters, het Huis met de Schelpen, enz. Het mag je niet verbazen dat het historische centrum van Salamanca op de UNESCO Werelderfgoedlijst voorkomt.

  1. Perche, het groene Normandië

Het Normandië als regio van een vreselijk oorlogsverleden en van een prachtige kustlijn, dát Normandië ken je. Maar ken je het groene Normandië? De Perche moet qua natuur het mooiste zijn dat in Normandië te vinden is, op minder dan 500 km van Brussel. Zo lieflijk mooi is het landschap van de Perche en toch nog zo onbekend. Charmante plekjes, kastelen, uitgestrekte landgoeden, ‘manoirs’, heerlijk rustgevende wandelpaden, veel bos en nog niet overspoeld door toeristen. Ontdek het allemaal in de rondreis Perche.

8.1. Chartres, een niet te missen stad aan de rand

Chartres met als blikvanger de kathedraal in de bovenstad. De kerk waar je vandaag naar kijkt is al de 6de versie. Opvallend is het verschil in stijl van de twee torens (gotisch en romaans). Binnen valt het Chartresblauw op, bepaald door de blauwe tinten in de glas-in-loodramen, de ramen zijn wereldbekend.

In de benedenstad is het leuk wandelen langs de oevers van de l’Eure en in de middeleeuwse steegjes, verken de stad met onze stadswandeling.

8.2. Ontdek écht onbekende plekjes

Weinig zeker dat de namen van de volgende stadjes bekend in de oren klinken: Nogent-le-Rotrou, Mortagne-au-Perche.
In het eerste is het kasteel Château Saint-Jean een publiekstrekker. Er is een heemkundig museum in gevestigd. Rond het kasteel staan infoborden met uitleg over de geschiedenis van het kasteel.
Het tweede is een historisch stadje, niet groot maar laat dat de culturele pret niet bederven. De église Notre Dame, het musée Percheron (over de Perche) en het musée Alain (filosoof) en een paar mooie gebouwen laten toe om enkele interessante uren door te brengen mocht je de genoemde bezienswaardigheden bezoeken. Het is ook de bakermat van de bloedworst (boudin noir).

  1. Lyon, doe de moeite en laat je verrassen

Lyon is nog zo’n typische ‘op-weg-naar-het-zuiden’ stad van Frankrijk. Wie niet voor de Ring rond Lyon kiest, rijdt via de A6 de stad binnen en komt er plots langs de Rhône terecht. De huizen en de boulevard evenwijdig aan de A7 die je er aansnijdt biedt een totaal verkeerde aanblik van de stad.

Wie de moeite doet om de binnenstad te ontdekken, zal dikwijls verbaasd opkijken. Is dit Lyon, zo’n mooie stad? Ja dus, en dat bewijzen de vele positieve reacties van zij die onze stadswandeling in Lyon er al deden. Wat kan Lyon me bieden, vraag je je misschien af? Welnu, de stad is zo groot en er valt echt waar zoveel te zien dat je Lyon gewoonweg niet in één dag gezien krijgt.

Twee wandelroutes in Lyon

Lyon bestaat uit drie grote wijken: Vieux-Lyon, Presqu’ile en Croix-Rousse. Deze laatste is een heuvel, eigenlijk een dorp in de stad. Je komt er best met het toeristentreintje. Op het schiereiland Presqu’ile wandel je langs pleinen, kerken en prachtige gevels, zijn er talrijke musea gevestigd.

Ontdek de mooiste hotels in Lyon tegen de scherpste prijs. Kijk hier voor aanbod + prijs

9.2. Een wandeling door de geschiedenis van Lyon

Vieux-Lyon barst van de middeleeuwse geschiedenis, maar ook de Romeinse periode laat zich er nog zien met het theater en het Musée Gallo Romain. De basiliek Notre Dame de Fourvière (jaarlijks 1.5 miljoen bezoekers) is de absolute aantrekkingspool van de ‘biddende’ heuvel van Vieux-Lyon. In de buurt vind je zowaar een ‘broertje’ van de Parijse Eiffeltoren.

9.3. Wat nog meer in Vieux-Lyon?

Je vindt er magnifieke uitzichtpunten op de stad en omgeving (het mooiste van uit de Jardin du Rosaire). Je mag de muurschilderingen niet missen. Schrik hoef je niet te hebben als je je waagt in de ‘traboules’. Opletten dien je dan wel bij het stijgen en dalen van ‘les montées’, de lange trappenstraten. Het Parc de la Tête d’Or is de groene zuurstoflong van de stad. Mobiliteit in Lyon is een schoolvoorbeeld van hoe een grote stad daar kan mee omgaan. Aan het Musée des Confluences gebeurt iets ‘magisch’, de samenvloeiing van de Saône en de Rhône.

  1. Franche Comté, waarom zo miskend?

De regio Franche-Comté is een regio waar variatie in het landschap, dorpjes en stadjes met een historisch verleden en lekkere kazen en wijnen voor voldoende ingrediënten zorgen om er een overheerlijke vakantie door te brengen.

10.1. Haute-Saône

Het departement van Haute-Saône vind je in het noorden van Franche-Comté. Ga op zoek naar toeristische gidsen die deze bestemming belichten, het aanbod is heel beperkt. Op de rondreis Franche-Comté die we in elkaar knutselden brengen we wél veel aandacht aan de regio.

Onze route loopt vanaf Vesoul (historisch centrum) over Luxeuil-les-Bains (naam gemaakt als kuuroord), Fougerolles (het land van de kersen), het plateau les Mille Etangs (walhala voor wandelaars en fietsers), Ronchamp (mysterieuze kapel) en tenslotte tot Belfort (citadel).

Een hotel boeken in de Franche-Comté

Booking.com

10.2. De Jura, een regio in de Franche-Comté

Om de overgang tussen de Haute-Saône en de zuidelijk gelegen Jura vlot te verteren, kan je in Sochaux misschien het Musée de l’aventure Peugeot bezoeken. Het onderwerp steekt al in de naam van het museum, maar dat had je wel al begrepen. Of je kan ook Besançon verkennen. Daar vind je een citadel (UNESCO Werelderfgoed), eerder een stadje in de stad. Verder nog mooie herenhuizen, de ‘trajes’ of binnenkoertjes en een paar musea.

10.3. De Jura kent geen massatoerisme

Waarom niet eigenlijk? Hier heb je het fenomeen van de keteldalen (reculée’s), tal van wilde rivieren, watervallen, meren, bossen, abdijen en kloosters. Geef toe, daar vul je al enkele vakantiedagen mee in. We brengen de vallei van de Lison onder de aandacht. Louis Pasteur is de centrale figuur van Arbois (museum, wandeling) maar Arbois heeft ook een wijnmuseum en op de Place de la Liberté vind je het Maison Hirsinger van de bekende pralines.

Verder zijn er nog de watervallen van Hérisson, het fort Saint-Antoine waar de bekende Comté kaas gemiddeld acht maanden ligt te rijpen. Je kan lange wandelingen maken naar de hoogte van de Mont d’Or. In Salins-les-Bains heb je de zoutfabrieken en is er een museum over het witte goud. In Lons-le-Sounier kan je de kaasfabriek bezoeken waar het bekende kaasje La vache qui rit geproduceerd wordt.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?