Plantentuin Meise bezoeken? Tips & achtergrond info

Volledige reisgids kopen voor € 8,5

Plantentuin Meise bezoeken? Tips & achtergrond info

26 februari 2021 in Nieuws3 reacties

Wist je dat deze plantentuin in de Groene Gordel van Brussel één van de grootste botanische tuinen ter wereld is? Ze heeft niet minder dan 18.000 soorten planten die je kan zien op een terrein van 92 hectaren groot in Meise. Het Plantenpaleis vormt hierbij het hoogtepunt waarbij je wandelt tussen duizenden planten, zelfs in de toppen van de takken. Soms haalt de Plantentuin het nieuws met zijn reuzenaronskelk die in bloei staat, niet langer dan 72 uur maar vooral bekend door zijn verschrikkelijke geur die ze dan afstoot. Het bekendste evenement is het WonderWeekend waarbij je met je gezin een nachtje kan komen overnachten in kartonnen tentjes.

Wat je zeker moet gezien hebben in de Plantentuin van Meise

Bij de ingang krijg je een plannetje van het domein. Het is 92 hectaren groot en het best is om doelgericht er doorheen te wandelen. De aangebrachte pijlen zijn een hulpmiddel in combinatie met het plannetje. Tijdens het weekend en de schoolvakanties is er ook een treintje dat dienst doet als gratis hop on hop off. Het hoogtepunt bij je bezoek is het Plantenpaleis, een reuzegrote serre met 13 kasten. Je wandelt in verschillende klimaten en op verschillende werelddelen. Geen saaie bedoening hoor! Er zijn informatieborden, je wandelt tussen en boven de takken, je ontdekt de evolutie van de planten en je komt langs de waterlelies. En onderweg kom je ook die stinkplant tegen, de reuzenaronskelk.

Ten noorden van het Plantenpaleis ligt de oudste serre van het land, de Balatkas met daarachter het Herbetum. Deze serre werd ontworpen in 1854 en stond eerst in het Leopoldpark (Europese wijk) en daarna in de Kruidtuin om tenslotte in 1941 te verhuizen naar de Plantentuin in Meise. Het Kasteel van Bouchout, centraal in het zuiden van het park kan je soms bezoeken naar aanleiding van tijdelijke tentoonstellingen. Daarnaast ligt een gebouwencomplex met de tuinwinkel. In totaal zijn er zo'n 50 gebouwen in de Plantentuin en tientallen thematuinen. Je kan er dus rustig een ganse dag doorbrengen. Om je honger en dorst te stillen kan je terecht in de Oranjerie, aan de rand van het domein tussen de 2 ingangen.

Het WonderWeekend en je baby op een waterlelie

Je baby zittend of liggend op een reuzenwaterlelie is natuurlijk voor vele ouders een uniek plaatje. Dat kan geregeld worden in de Plantentuin van Meise. Uiteraard moeten de reuzenwaterlelies op hun grootst zijn. Dit is steeds in de maand juli. Ze organiseren één of meerdere dagen en inschrijven is vooraf noodzakelijk. Wees er snel bij want er kunnen maximum 130 baby's (max. 1 jaar oud) per dag op de waterlelie's. Meer informatie.

Halfweg de maand augustus heeft het gezinsfestival WonderWeekend plaats. Dan overnacht je met je gezin in een kartonnen tentje in de Plantentuin van Meise. Dit is beperkt tot één nacht (aankomst op vrijdag of op zaterdag). Je verblijft 24 uur lang in de tuin en kan mee genieten van allerlei activiteiten voor jong en oud. Er zijn de gekste verrassingsacts, avondshows, veel doe- en ontdek-activiteiten. En honger hoef je niet te lijden. Wie iets anders wil kan terecht in het Restaurant Zonder Bestek of bij Spaghetti Splash of deelnemen aan een barbecue onder begeleiding. Meer informatie.

Wat brengt de toekomst?

Sedert 2014 is de Plantentuin nu onder beheer van de Vlaamse Gemeenschap en de plannen zijn ambitieus met een beperkt budget. Men wil van 150.000 bezoekers per jaar naar 250.000 bezoekers per jaar in 2024. Daartoe staan er heel wat nieuwigheden op het programma. Zo wil men elke bezoeker boeien gedurende de 4 seizoenen. Er komen 5 verhaallijnen rond de thema's 'Rijke geschiedenis' met kasteel en park, 'Meesterlijk groen' met planten die hier ontwikkeld werden en waarvan we wereldleider zijn (begonia's, orchideeën, zalea's, chrysanten ...), 'Groene Ark' een wandeling door het behouden van de vele plantensoorten, 'Wereldtuin' met 18.000 soorten van over de ganse wereld, 'Lekker Vlaams' met groenten van eigen bodem zoals witloof die zijn roots kent in de Plantentuin.

Er komen nog 7 acties tot 2024 zoals de bouw van een Bezoekerscentrum (bouw start in 2018), een 'Welkomsttuin' tussen de ingang en het kasteel, 'Historische tuinen', het beëindigen van de werken in het Plantenpaleis, het Vlaams horticultureel meesterschap zal getoond worden én een nieuwe serre 'De Groene Ark' moet het mogelijk maken om de bezoeker wegwijs te maken in het behoud van de plantensoorten. Er zal dus heel veel veranderen in het domein maar belangrijk is dat het nooit een bouwwerf zal worden, de werken zijn steeds kleinere clusters die het bezoek niet hinderen.

Het ontstaan en hun missie

‘Le Jardin Botanique de Bruxelles’ werd gesticht in 1796 in hartje Brussel. Het werd pas belangrijk in 1826 toen het als ‘Koninklijke maatschappij van kruid-, bloem- en boomkwekerijen der Nederlanden’ een paar keer van locatie wijzigde in Brussel. Uiteindelijk kwamen ze na de Tweede Wereldoorlog in Meise terecht. Als Plantentuin Meise hebben ze als taak om 18.000 plantensoorten te bewaren en te tonen aan het publiek maar anderzijds zijn ze ook een onderzoeksinstelling. Daarnaast beschikken ze over een van de grootste herbaria ter wereld met 4 miljoen stuks, gedocumenteerd door een immense bibliotheek met meer dan 250.000 boeken. Om al deze opdrachten naar behoren te kunnen vervullen beschikken ze over 180 betalende medewerkers bijgestaan door een 100-tal vrijwilligers.

Van de 4 miljoen gedroogde planten in hun herbarium zijn er reeds 1,2 miljoen gedigitaliseerd en wereldwijd te raadplegen. Hun onderzoek verloopt vooral in de Benelux, Arctische gebieden en Midden-Afrika (Rwanda, Burundi en Congo). Een van hun doelen is de plantendiversiteit veilig te stellen en dan kan door o.m. de zadenbank. Soms is ondersteuning ter plaatse nodig waarbij ze planten in Meise kweken en dan weer gaan planten ter plaatse. Zo zijn de koperplanten in Katanga een bekende realisatie.

Het is wellicht duidelijk dat er wel veel meer gebeurt dan wat je te zien krijgt. Alle informatie voor een bezoek en hun werking kan je nalezen op www.plantentuinmeise.be

Wil jij ook niets missen tijdens jouw verblijf in Brussel?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Brussel? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Brussel met alle belangrijke bezienswaardigheden in de stad en unieke stadswandelingen. Download je gratis preview reisgids Brussel.

Brussel

Gratis reisgids Brussel downloaden


Geschreven door

Geert Van de Voorde

- 6 augustus 2020 - Linda Vanrietvelde

Veel goede tips. Duidelijke routes. Jammer dat de wegenkaarten niet zo duidelijk zijn. Maar overal zeer informatief. Dankjewel

- 5 augustus 2020 - elly kennes

Ik heb de eerste wandeling gedaan. Heel mooi georganiseerd. Ik ga ze alvast doen met de kleinkinderen om zo de belangrijkste gebouwen van Brussel te leren kennen. Vermoedelijk zullen ze later wel nog eens in Brussel moeten zijn, en om het even waar ze in Brussel moeten zijn, er zal altijd een aanknooppingspunt / herkenningspunt zijn met de wandeling die ze ooit deden met hun oma (moeke). Heel tof gedaan. Bedankt !!!

- 26 augustus 2018 - Rita S'Jegers

Een mooie gids. We gaan hem zeker gebruiken. helaas zijn onze plannen door omstandigheden vooruitgeschoven. We hopen in september - begin oktober er naartoe te kunnen gaan.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?