De 19 leukste bezienswaardigheden in Breda

16 oktober 2022 in Noord-Brabant7 reacties

Breda is gezellig, levendig, heeft tal van historische monumenten, en staat bekend als de Nassaustad. Een ietwat kleiner stadje, maar met veel bezienswaardigheden om te gaan ontdekken. De Grote Kerk op de Grote Markt spant de kroon. Je komt tijdens deze verkenning van Breda zowel in de gezellige drukte terecht als op de meest stille plekken waar je even tot rust kan komen. Het Begijnhof, het Valkenberg stadspark, een kleine beeldentuin, de Sint-Antoniuskathedraal, ze stralen één en al rust uit. Zoek je veel beleving, duik dan in de shoppingstraten. Wil je een lokaal biertje proeven, stap dan het café-brouwerij de Beyerd binnen.

Tuk op kunst en de geschiedenis van Breda, dan bezoek je het Stedelijk Museum. Breda leeft, bruist. Geen wonder dat ze al enkele jaren de prestigieuze titel 'Beste Binnenstad van Nederland' mogen dragen!

  1. Ontdek Breda met de fiets

Ontdek deze gezelligste Binnenstad van Nederland met de fiets! Boek je begeleide fietstocht hier vanaf €25!

Inhoud artikel

  1. De Grote Kerk (Onze-Lieve-Vrouwekerk)

De eerste bezienswaardigheid die je in Breda moet gaan ontdekken, is de Grote Kerk of Onze-Lieve-Vrouwekerk. Deze prachtige kerk staat op de Grote Markt van Breda en is inderdaad een grote kerk die een mooi voorbeeld is van de Brabantse gotiek. Je ziet de typische hoge vensters, de puntgevels, de luchtbogen, versieringen enzoverder. Deze kerk werd gebouwd vanaf 1410 tot in de eerste helft van de 16de eeuw in opdracht van Engelbrecht I van Nassau.

De toren, die je kan beklimmen, is bijna 100 meter hoog. Het interieur biedt een heldere eerder sobere aanblik maar dat uitzicht was ooit veel ‘drukker’ toen er veel schilderingen de kerk sierden. Er zijn gelukkig nog enkele restanten. De muur- en gewelfschilderingen getuigen van een grote historische kunstwaarde. Ook kan je hier veel beeldhouwwerken komen bewonderen. Opvallend zijn ook de kleine monumenten die hier tegen de wanden hangen.

Graftombes

Velen komen kijken naar de graftombes. Dat van Engelbrecht I van Nassau en zijn gemalin Johanna van Polanen is het meest impressionant. Je vindt het bij de kooromgang tegenover de Prinsenkapel. Verder liggen er nog begraven: Anna van Egmond, de eerste vrouw van Willem van Oranje en René de Chalon, de eerste Prins van Oranje. Soms moet je goed uitkijken waar je loopt want je zou makkelijk zomaar struikelen over één van de vele grafstenen in de vloer van blauwe vloertegels.

Prachtig interieur

Andere bezienswaardigheden zijn de koorbanken uit halfweg de 15de eeuw met fraai houtsnijwerk. In een zijbeuk staat een doopvont in brons van Mechelse makelij. Ernaast op de muur zie je de reusachtige muurschildering van Sint-Christoffel. In de Prinsenkapel, met bladgoud bekleed, die Hendrik III begin 16de eeuw liet bouwen, staat een monumentale graftombe van Engelbrecht II van Nassau en zijn vrouw. Vier dappere figuren torsen een zerk waarop een wapenuitrusting ligt. Ook de muurschildering ‘De Annunciatie’ uit de 15de eeuw trekt heel wat kijklustigen.

Willem van Oranje en Anna van Egmond

Het is altijd de bedoeling geweest om Prins Willem van Oranje naast zijn eerste echtgenote Anna van Egmond bij te zetten (was zijn uitdrukkelijke wens) maar na de moord op hem in 1584 waren de Nederlanden bezet door de Spanjaarden en lieten zij dat niet toe. Later werd een grafkelder in Delft de laatste rustplaats voor Willem van Oranje.

Van katholieke kerk naar protestants

Vanaf het kasteel van Breda liep er een pad dat toegang gaf tot de Prinsenkapel. Het is nu eens een katholieke kerk geweest en nadien protestants maar sinds 1637 kwam ze definitief in protestantse handen. Nu is het een ‘evenementenkerk’ voor bijeenkomsten, mogelijk tot 1000 personen.

  • Geopend van maandag tot zaterdag: 10.00-17.00 u en op zondag van 13.00-17.00 u .
  • Toegang gratis. Audiotour tegen betaling.
  • Meer informatie op de website
  1. Het Spanjaardsgat

Het Spanjaardsgat is een waterpoort, restant van een vesting die het kasteel van Breda moest beschermen. De poort diende om overtollig water van de slotgracht af te voeren. De opdracht werd gegeven door Hendrik III van Nassau in 1610. Aan beide zijden van het ‘gat’ staan twee forse torengebouwtjes met zeven hoeken (Granaattoren en Duiventoren).

Hier worden ieder jaar de Spanjaardsgatconcerten gegeven: een gratis muziekfestival op pontons. Dit is ook de plek waar Sinterklaas ieder jaar aankomt in Breda met zijn boot.

De list met het turfschip

De list met het turfschip is een van de bekendste overwinningen tijdens de Tachtigjarige Oorlog: deze list leidde tot de inname van Breda op 4 maart 1590 en was niet alleen een militaire, maar vooral ook morele overwinning voor de troepen van Maurits van Nassau, de latere prins van Oranje.

De Nederlanden waren in 1568 in opstand gekomen tegen de hertog van Alva en de Spanjaarden. De Spanjaarden begonnen met een offensief waarbij Breda en andere steden vrijwel direct ingenomen werden. Na de moord op Willem van Oranje in 1584 leek het een kwestie van tijd voordat de opstand onderdrukt zou zijn. De 18-jarige Maurits nam het commando over de troepen over, maar het leger van de graaf was militair te zwak om de stad Breda te heroveren.

Het Paard van Troje, maar dan met turf

Een turfschipper uit Leur benaderde Maurits en vertelde dat hij een vaste leverancier was aan het kasteel van Breda, het schip werd niet meer gecontroleerd. Net zoals in het Paard van Troje, verstopten de manschappen zich en kwamen pas tevoorschijn toen ze de haven van Breda binnen waren. Op die manier konden het kasteel en de stad weer ingenomen worden.

  1. Het Kasteel van Breda

Al in de 12de eeuw stond hier een kasteel. Leden van het vorstenhuis Oranje-Nassau woonden er ruim 150 jaar. Het begon in de eerste helft van de 15de eeuw met Graaf Engelbrecht I van Nassau (1370-1442) die naar Breda op bezoek kwam en er Johanna van Polanen huwde. Later begin 16de eeuw hield Willem van Oranje (ook wel de beroemdste bewoner van dit kasteel), graaf van Nassau-Dillenburg of ook nog bekend als Willem de Zwijger, zich hier op.

In 1667 werd in dit kasteel de Vrede van Breda getekend door vertegenwoordigers van Engeland, de Republiek der Verenigde Nederlanden en Frankrijk, waardoor er een einde kwam aan de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog. Stadhouder-koning Willem III bouwde tussen 1686 en 1695 het kasteel verder uit, waarbij het de naam Prinsenhof krijgt.Het kasteel wordt nog amper bewoond na deze jaren. Sinds 1828 huist hier de Koninklijke Militaire Academie nadat ze toestemming hebben gekregen van Willem I

  1. Valkenberg Stadspark

Dit is het Valkenberg stadspark, de vroegere kasteeltuin waar de kasteelbewoners graag hun vrije tijd doorbrachten met valkenjacht, vandaar ook de naam. Stap bij de ingang van het park eerst even naar links om daar een heel mooi uitzicht te krijgen op het kasteel. Als je hier in het stadspark wandelt, kom je ook enkele fundamenten tegen van oude stukken vestigingsmuur.

Roodharigendag

Tot in 2018 werd hier de traditionele groepsfoto gemaakt op Roodharigendag, een dag waarop roodharigen samenkomen. Sinds 2018 vindt deze dag plaats in Tilburg.

Het Baroniemonument

Een van de publiekstrekkers in dit prachtige park, is het Baroniemonument. Dit monument werd geplaatst in het park ter herinnering aan de 500-jarige band (1904) tussen Breda en het huis Oranje-Nassau.

  1. Begijnhof van Breda

Het Catharinabegijnhof van Breda bestond al in 1267 maar lag toen op een andere plek. Sinds 1535 bevond zich hier het begijnhof. Daarmee is dit het oudste begijnhof van heel Nederland. Het laatste begijntje dat hier leefde, overleed in 1990.

Wil je graag wat meer te weten komen over het leven van de begijnen hier in Breda? Dan kan je het Begijnhofmuseum bezoeken op nummer 29. Hoe de begijnen hier leefden en werkten wordt er mooi in woord en beeld gebracht. Er zijn tevens relieken te zien. Het museum is gesloten op maandag. Openingsuren: van 12.00-16.00 u.

  1. Vaar langs de Singels

Een stad op een bijzondere manier ontdekken, dat doe je per boot! Je kan in verschillende steden met singels en kleine riviertjes de stad ontdekken zoals je ze nog nooit gezien hebt (ook een grote aanrader om zo Gent en Brugge te ontdekken). Mag het wat bijzonderder zijn? Dan moet je zéker de BBQ-boot huren!

  1. Eglise Wallonne - De Waalse kerk

Dit was het gebedshuis van de begijnen tot de Reformatie daar een eind aan maakte. Toen heette ze nog de Wendelinuskapel. Deze kapsel werd gebouwd door Johanna van Polanen (1428-1440). Door de Reformatie moesten de begijnen hun kerk afstaan aan de Franssprekenden (besluit Dordrecht 1578). Charles de Héraugière, een Waalse militair-gouverneur die een rol speelde in de Tachtigjarige Oorlog, eiste de kerk op. Zodoende kreeg de kerk de naam ‘église wallonne’.

Ook toen de Spanjaarden in 1625 de macht overnamen en de kerk opnieuw deel uitmaakte van het begijnhof, bleef die naam behouden. Ze is in gebruik voor evenementen, huwelijken, concerten etc. In Breda bestaat nog steeds een protestantse kerkgemeenschap die instaat voor diensten in het Frans in deze Waalse kerk.

  1. Stedelijk Museum Breda

In het Stedelijk museum (het gebouw zelf is niet te missen: aan de linkerkant zie je het oorspronkelijke gebouw, rechts spot je direct de nieuwbouw uit glas) ontdek je de geschiedenis van Breda. Hier kan je een verzameling bekijken van allerlei religieuze voorwerpen uit kerken en kloosters, kunst, digitale kunst en nog veel meer.

De linkerkant van het gebouw was enkele eeuwen het 'oudemannenhuis': een gasthuis voor oude mannen. In de jaren vijftig werd het de Beyerd, een cultureel centrum. Sinds 2017 maakt het deel uit van het Stedelijk Museum Breda.

Topstukken van het museum:

  • Het schilderij "Portret van Mary Stuart en haar zoon Willem III" van Gerard Honthorst
  • De schilderijen van Petrus van Schendel, ook wel 'meester van het licht'genoemd.
  • Christus en de Samaritaanse Vrouw bij de Stad Breda. (Dit is het oudste geschilderde gezicht op een Nederlandse stad)
  • De 6 stillevens van Jan Hendrik Frederiks uit 1799
  • De schilderijen van Auguste Allebé
  1. Brouwerij De Beyerd

In 1628 bestond de brouwerij ‘De Drie Hoefijzers’ al in deze straat. Deze werd overgenomen door Interbrew en verdween uit het straatbeeld. Sinds 2004 is er echter opnieuw een brouwerij in de straat: De Beyerd. Zij kochten de licentie om opnieuw 'De Drie Hoefijzers' te mogen brouwen. Er wordt vandaag gebrouwen volgens de originele recepten. Je kan hier de brouwerij komen ontdekken, of gezellig iets gaan drinken in het café. Ook een ideale plaats voor een tussenstop als je honger hebt.

Enkele specialiteiten die je hier geproefd moet hebben:

  • biertapas
  • bier-ijs
  • een van de vele bieren in het biercafé
  1. Sint-Antoniuskathedraal

De voorgevel van deze prachtige Sint-Anthoniuskathedraal laat de mooie strakke neoclassicistische stijl zien. Ze is gebouwd in de eerste helft van de 19de eeuw. Doet het fronton je ook niet denken aan een Griekse tempel? Binnen kan je kijken naar een preekstoel van Vlaamse makelij (Hendrik Peeters-Divoort). Ook het orgel is Vlaams getint (familie Loret orgelbouwers). Normaal gezien is de kerk geopend op dinsdag, woensdag, donderdag en zaterdag van 12.00-16.00u.

  1. Kasteel Bouvigne en het Mastbos

Kasteel Bouvigne is nu het hoofdkantoor van het Waterschap Brabantse Delta en daarom kan je alleen doordeweeks het park bezoeken. Het kasteel kan niet zomaar bezocht worden. Het is een van de officiële trouwlocaties van de stad Breda.

Ontdek de prachtige tuinen

Deze tuinen zijn prachtig om in te gaan wandelen. Dit landgoed heeft drie verschillende types tuinen: een Franse tuin (die werd rond 1913 aangelegd), een Engelse tuin (aangelegd rond 1920) en een Duitse tuin (aangelegd in de jaren 1930).

Het Mastbos

Het kasteel grenst aan het Mastbos: een van de mooiste bossen in de regio. Ga hier ook zeker eventjes gezellig picknicken als je tijd hebt!

  1. Het Poolse oorlogskerkhof (Polish war cemetery)

Breda werd bevrijd door Polen. Meer dan 500 Poolse soldaten verloren hun leven in Nederland, 163 daarvan liggen in dit Poolse kerkhof.

  1. Grote Markt

Je kon al niet om de Grote Markt heen toen je de Grote Kerk ging bezoeken, maar blijf zeker ook even stilstaan bij deze gezellige Grote Markt: hier kan je op een van de vele terrasjes iets gaan drinken of even gaan lunchen. Zeker in de zomer is dit een grote aanrader: gezelligheid troef!

  1. Wolfslaar: kinderboerderij

Ben je een dagje op stap met de kinderen? Dan zullen zij een uitstapje naar de kinderboerderij zeker waarderen. Deze kinderboerderij is namelijk best groot, je kan er zeker enkele uren spenderen. In de zomer is ook het zwembad geopend.

  1. Futurodome: de oude gevangenis

Op de Nassausingel kan je niet naast de Futurodome kijken: deze vroegere vrouwengevangenis kan je nu ook gaan bezoeken.

Sterker nog: deze locatie is omgetoverd tot een eventlocatie: je kan hier cellen huren om te vergaderen (echt), Levend Cluedo komen spelen, een rondleiding krijgen in deze vroegere gevangenis of een van de diners die hier plaatsvinden, bijwonen. Meer info op de website

Hou jij van street art? Dan moet je zeker de Street art tour van Breda, de Blind Walls Gallery, volgen! Je downloadt de app en kan gelijk op weg. Een zeer speciale manier om Breda te ontdekken.

  1. Voor de voetbalfans: NAC

NAC is al sinds jaar september 21912 dé voetbalclub van Breda. Wil je graag een voetbalwedstrijd volgen? Dan moet je even op voorhand zorgen voor kaartjes.

  1. Ga op Photowalk

Wil je graag wat meer leren over fotografie maar hou je niet zo van ellenlange uitleg en theorie en wil je veel oefenen? Dankzij de Photowalks in Breda kan je gezellig tijdens een wandeling veel bijleren over fotografie: je leert hoe je de mooiste foto's kan maken en oefent volop. Later kan je de foto's ook posten met een hashtag op Instagram, zo kan je kijken wat de groep allemaal gefotografeerd heeft.

  1. Onderwijshotel De Rooi Pannen Breda

Op een prachtige locatie aan de rand van het centrum van Breda is het Onderwijshotel De Rooi Pannen gevestigd. Een uniek concept! Onder leiding van verschillende praktijkdocenten brengen de studenten hun kennis en ervaring hier in de praktijk. Het hotel is gevestigd in een voormalige Kazerne die is omgetoverd tot een onderwijshotel. Het bijzondere hotel biedt 3 verschillende kamertypes die prachtig zijn gerenoveerd met behoud van de authentieke elementen. Meer info en boeken.

  1. Apollo Hotel Breda City Centre

Apollo Hotel Breda, dat is Brabantse gezelligheid op een centrumlocatie!

Dit voormalige postkantoor van Breda biedt aangename accommodatie en een heerlijk ontbijt in de ochtend, zo kan je relaxed aan jouw dag in Breda beginnen. En na een dagje heerlijk vertoeven in de stad, kan je genieten in het elegante Restaurant Puur dat moderne internationale en Nederlandse gerechten serveert, waaronder veel maaltijden met seizoensgebonden en lokale ingrediënten. Meer info en boeken.

  1. Hotel Nassau Breda, Autograph Collection

Het Nassau Breda Hotel is gevestigd in een elegant, historisch gebouw in het centrum van Breda. Het hotel heeft een grote diversiteit aan kamers, onderverdeeld in 4 kamertypen waar je helemaal tot rust kan komen. Alle karakteristieke kamers en suites zijn luxe uitgerust en bijzonder ingericht met luxueuze bedden en een stijlvolle badkamer.

Hotel Nassau Breda is van oorsprong een uitgebreid complex van diverse rijksmonumenten in één van de oudste straten van Breda. 's Avonds kan je dan ook genieten van heerlijk bereide gerechten in het Liefdegesticht, een restaurant dat gevestigd is in een voormalig klooster. Je kan van het ontbijt genieten boven het koor van de kerk, met uitzicht op de kapel en de gebrandschilderde ramen. Ontdek de historie van deze bijzondere locatie! Meer info en boeken.

  1. Mis niets met onze reisgids Noord-Brabant

Herkenbaar: Bij je bezoek aan Nederland wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je bezoek? Koop onze volledige reisgids Noord-Brabant met een uitgewerkte autoroute, 5 stadswandelingen, 2 fietsroutes, tips + verborgen pareltjes. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids om in de stemming te komen en ga op pad!

Noord-Brabant

Gratis reisgids Noord-Brabant downloaden


Geschreven door

Katrijn Hendrickx

- 9 november 2024 - Jeanine De Poorter

Alles wat we wilden weten stond in de gids vermeld !

- 7 september 2024 - Marleen Cordeels

Breda was voor mij een relatief onbekende stad, maar heeft me heel erg verbaasd hoeveel historie hier nog te zien is. Jullie stadswandeling was prima, samen met de bijhorende uitleg.

- 18 mei 2023 - Marc Bondroit

Tip: Rondvaart met de Zilvermeeuw door het natuurgebied de BiesBosch -Varen duurt 2u. Lunch aan boord is mogelijk maar niet verplicht. Enig mooie natuur (heel veel soorten vogels) in hartje Nederland, 1u over de Belgische grens.

- 1 april 2023 - Arthur De Smet

Ja, dat ws zeer interessant en mij beste dank Groetjes Arthur

- 3 december 2022 - Alfons Vaes

Zeer nuttig. We hadden een aangenaam verblijf in Oosterwijk, ‘s Hertogenbosch Heusden en andere kleine stadjes. Mooie natuur en vriendelijke mensen. De gids was een nuttig instrument bij onze tocht.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?