7 x mooiste bezienswaardigheden Helmond: wat zien en doen tijdens je bezoek?
Helmond, een stad met opvallende architectuur
Helmond is geen te grote stad, het is er erg knus. Een kasteel staat midden in de stad omgeven door autowegen wat een bizar zicht oplevert. Al even vreemd is de koepelkerk omarmd met een glazen wandelpromenade en nu het theatergebouw! Ook kubuswoningen kan je er bewonderen, de eerste die in Nederland werden opgetrokken trouwens. Noem het dus gerust een stad voor zij die geïnteresseerd zijn in vreemde kunst en cultuur.
Benieuwd naar wat je allemaal kan beleven en zien in deze stad? Lees gerust verder en ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Helmond.
Inhoud artikel
Grote Markt van Helmond
De Grote Markt van Helmond, een langgerekt marktplein met heel wat horeca, grote winkelketens en leuke andere shops. Hier kan je even halt houden om een gezellig terrasje te doen of een winkeltje te bezoeken. Tijdens je wandeling door Helmond struin je ongetwijfeld op de Grote Markt. Het is een mooi plein maar heel bijzonder is ze nu ook weer niet.
Wil je graag meer zien van het noorden van Brabant? Download onze gratis preview reisgids Noord-Brabant en ontdek alvast enkele mooie plekjes.
Sint-Lambertuskerk
De Sint-Lambertuskerk werd gebouwd in 1856-1861 naar een ontwerp in neogotische stijl van de architect Th. Molkenboer. De 3-beukige kruisbasiliek wordt gekenmerkt door veelhoekige bakstenen pijlers en een achtkantige toren.
Je moet ook zeker eens binnenin een kijkje nemen. De H. Lambertuskerk bevat een preekstoel uit de 18de eeuw, neogotische kerkbanken en een barokorgel ook uit de 18de eeuw. Maar als bezoeker moet je het allemaal proberen te zien van achter een gesloten glazen deur als je hier niet op het gepaste moment bent, want de kerk is beperkt te bezichtigen.
Het Speelhuisplein
Het Speelhuis, 'wat vreemd' zal je eerste bedenking zijn bij dit gebouw. Het Speelhuis is een kerk met een grote koepel, byzantijnse stijl, met een glazen wand eromheen. Dit is dus het gloednieuwe theatergebouw van Helmond. Een gedroomde locatie die werd aangeboden nadat het vroegere Helmonds theatergebouw in de stad opging in de vlammen op 29 december 2011.
Een goed jaar na de brand vond de eerste opvoering in de tijdelijk omgevormde Onze-Lieve-Vrouwekerk plaats. Maar dat beviel iedereen zo goed dat het idee groeide om er een definitief onderkomen van te maken, mits wat ombouw. Er moesten uiteraard zitplaatsen komen voor de toeschouwers, een haard, toiletten in de voormalige sacristie, kleedkamers voor de artiesten, een theatercafé, etc. Deze omvorming gebeurde wel mét behoud van de schilderijen, de muurschilderingen van Charles Eyck, het kerkorgel, de zuilen, de koepel, het reliëf met de ‘Ter dood veroordeling van Jezus’.
Wil jij graag Helmond zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze stadswandeling door Helmond en mis geen enkel plekje!
Museum Helmond
Museum Helmond heeft twee locaties: Kunsthal Helmond en Kasteel Helmond. De Kunsthal Helmond bevindt zich op het Frans Joseph van Thielpark, een futuristisch uitziend plein met bomen in brons en andere sculpturen. De collectie van de Kunsthal Helmond wijdt aandacht aan volgende thema’s: moderne en hedendaagse kunst, mens en werk en stadshistorie aan de hand van kunst en fotografie. Er lopen steeds tijdelijke exposities.
- Openingsuren: van dinsdag tot en met vrijdag, van 10u00 – 17u00.
- Tijdens het weekend en op feestdagen van 12u00 – 17u00.
- Tot het Museum Helmond behoort ook het Kasteel Helmond, op een steenworp hier vandaan (op 5 minuten wandelen).
Kasteel van Helmond
Nog een vreemd zicht in Helmond is de locatie van het Kasteel Helmond en omliggend kasteelpark. Het is omgeven door flatgebouwen, fabrieksgebouwen, drukke wegen, een fly-over. Het is de grootste waterburcht van Nederland, bijna 700 jaar oud (1325-1350). Gebouwd in opdracht van Lodewijk Berthout van Berlaer, heer van Helmond. Het vormde een belangrijke verdedigingsplek voor het hertogdom Brabant. Het is bewoond geweest door 4 adellijke families.
Het kasteel is omgevormd tot een museum en maakt het deel uit van het Museum Helmond, zoals hierboven reeds vermeld. Je krijgt er het verhaal van het stadskasteel en de adellijke families die er woonden. Behalve de vaste collectie lopen er ook tijdelijke expo’s. Rond het kasteel kan je wandelen in wat overblijft van het kasteelpark waarin een aantal kunstbeelden staan.
Piet Blomplein met kubuswoningen
Het Piet Blomplein met kubuswoningen. Het blijft uniek om zien, zo’n kubuswoning. Deze van Helmond werden ontworpen door de architect Piet Blom. Ze dateren uit 1976 – 1977. Hiermee zijn ze ouder dan de bekendere kubuswoningen in Rotterdam (bouwjaren 1982-1984). De indeling van een doorsnee kubuswoning ziet er ongeveer zo uit: een entree en trappenhuis in de zeshoekige kolom, keuken en woonkamer, de slaapkamers. Heb je ze gevonden?
Wijk Brandevoort
Wijk Brandevoort is eigenlijk niets meer dan een vinexwijk net buiten het centrum van Helmond. Toch wordt deze woonwijk gezien als één van de bezienswaardigheden van Helmond. Dit vooral vanwege de bijzondere bouwstijl van de gebouwen. Houd je van architectuur? Dan is het zeker de moeite waard om deze woonwijk te bewonderen!
Vooral De Veste, ook wel gekend als de stadskern, is een opvallend onderdeel van Brandevoort. De Veste is een deel van de wijk met onder andere een gracht en huizen gebouwd in de stijl van Amsterdamse grachtenpanden. Een erg leuke achtergrond voor een foto!
Mis niets met onze reisgids Noord-Brabant
Herkenbaar: Bij je bezoek aan Nederland wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je bezoek? Koop onze volledige reisgids Noord-Brabant met een uitgewerkte autoroute, 5 stadswandelingen, 2 fietsroutes, tips + verborgen pareltjes. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids om in de stemming te komen en ga op pad!