Kasteel van Compiègne in Picardië bezoeken: alle info, tips & tickets

Volledige reisgids kopen voor € 10

Kasteel van Compiègne in Picardië bezoeken: alle info, tips & tickets

5 september 2022 in Noord-Frankrijk1 reactie

Praktische info voor je bezoek aan het Kasteel van Compiègne + tips

Terwijl jaarlijks drommen toeristen afzakken naar het – toegegeven – zeer imposante paleis van Versailles, ten zuidwesten van de Franse hoofdstad, zijn er heus wel nog andere kastelen en paleizen die een bezoek verdienen. Dichter bij huis (ten noordoosten van Parijs) bevindt zich het kasteel van Compiègne dat ook dienst deed als koninklijke residentie voor een aantal koningen en keizers, waaronder Napoleon Bonaparte.

Ben je dus op zoek naar een prachtig paleis met een rijke geschiedenis en imposante tuinen, breng dan zeker eens een bezoek aan Compiègne.

Tours en excursies boeken voor je vakantie in Picardië

De mooiste bezienswaardigheden en plekjes in Picardië bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Ga mee met een gids en tour en geniet van de omgeving. Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

  1. Geschiedenis van het kasteel van Compiègne

De geschiedenis van het kasteel begint al in 1374 onder de Franse koning Karel V. Die besloot op de plek van het huidige château een koninklijke residentie te laten bouwen. Deze precieze locatie was ook niet toevallig gekozen, want het paleis grensde aan de uitgestrekte bossen van Compiègne, waar de koningen met hun gezelschap in alle rust en naar hartenlust konden jagen.

Compiègne onder Lodewijk XV en Lodewijk XVI

Het is echter pas onder koning Lodewijk XV dat het kasteel zijn huidige vorm begint aan te nemen. In 1750 vroeg de koning aan zijn hofarchitect Jacques-Ange Gabriel om een plan uit te werken zodat het kasteel kon voldoen aan de hoge eisen van Lodewijk en de noden van die tijd.

Bijna 40 jaar na het begin van de werken (in 1751) was het gebouw in 1788 eindelijk klaar. Ondertussen waren zowel Lodewijk XV als Gabriel reeds overleden en had Louis Le Dreux de La Châtre (een van zijn studenten) in opdracht van Lodewijk XVI Gabriels taak op zich genomen.

Het resultaat?

Een prachtig paleis van wel 20.000 vierkante meter in neoclassicistische stijl. Met neoclassicisme bedoelt men een kunststroming waarbij heel hard werd opgekeken en teruggegrepen naar de Grieken en de Romeinen. Binnen de architectuur waren het dan voornamelijk de klassieke tempels die als voorbeeld dienden. Wanneer je Compiègne bezoekt met dit in je achterhoofd, zal je meteen de grote hoeveelheid zuilen en de typische driehoekige frontons (de bekroning van een ingang of een gevel) herkennen die je ook aantreft in bijvoorbeeld het Pantheon in Rome.

De Franse Revolutie en Napoleon

De Franse Revolutie die begon in 1789 maakte echter snel een einde aan zowel het leven van Lodewijk XVI als de grandeur van het paleis. In 1795 werd de inboedel van het kasteel verkocht, zoals ook gebeurde in de andere koninklijke residenties. In de jaren die daarop volgden, deden de gebouwen dienst als faciliteiten voor een militaire school.

Het was niemand minder dan Napoleon Bonaparte die het kasteel een decennium later een tweede leven gaf. Wat Versailles was voor Lodewijk XIV, was Compiègne voor Napoleon. In 1804 werd Compiègne uitgeroepen tot een keizerlijk domein en in 1807 gaf de keizer het bevel voor een complete totaalrenovatie.

Van 1808 tot 1810 werden er nieuwe appartementen en een grote balzaal gecreëerd voor de keizer en zijn toenmalige echtgenote, Joséphine de Beauharnais, in wat later zou bekend staan als de ‘empirestijl’. Dit was voornamelijk een interieurstijl waarbij onder meer de rijkelijk gedecoreerde meubels en muren de keizerlijke status van Napoleon kracht moesten bijzetten.

Napoleon beschouwde zichzelf namelijk niet zomaar als de zoveelste Franse koning, in zijn hoofd was hij een keizer, net zoals zijn grote voorbeeld Julius Caesar. Hoogmoed komt echter zoals wel vaker voor de val, en amper vijf jaar later zat de kleine keizer reeds in ballingschap op het eiland Sint-Helena, waar hij overleed in 1821.

Na je bezoek aan het kasteel ook even door het centrum van Compiègne wandelen? Download dan zeker onze stadswandeling door Compiègne en mis niets.

Napoleon III

Napoleon III (een neef van Bonaparte), was van 1852 tot 1870 keizer van de Franse Republiek en ook hij was dol op Compiègne. De keizer vond dit de ideale locatie om een heel divers spectrum aan gasten te ontvangen, gaande van wetenschappers en schrijvers tot buitenlandse staatshoofden. Onder Napoleon III werden er opnieuw bijgebouwd en kreeg het interieur een update in wat later zou bekend staan als de zeer eclectische ‘Second Empire-stijl’.

Wereldoorlog I en vandaag

Fast forward bijna 50 jaar later, toen het Franse volk de decadente koningen en keizers definitief aan de kant had geschoven voor een republiek die op dat moment in een oorlog (Wereldoorlog I) verwikkeld zat met Duitsland. Het waren achtereenvolgens de Engels, de Duitsers en tot slot de Fransen zelf die het kasteel als hoofdkwartier gebruikten tijdens de strijd.

Tegenwoordig is de rust weer neergedaald over het kasteel van Compiègne, behalve dan misschien elk jaar in april. Dan vormt het plein voor het paleis namelijk de startplaats voor de wielerklassieker Parijs-Roubaix. Een idyllische plaats alvorens de wielrenners meer dan 250 kilometer over de helse en net iets minder goed aangelegde kasseien in Noord-Frankrijk moeten dokkeren.

  1. De historische appartementen van het kasteel van Compiègne

De verschillende appartementen en zalen katapulteren je meteen een paar eeuwen terug in de tijd en dat is geen toeval. Na de Tweede Wereldoorlog besloot men om de kamers in te richten en te restaureren zoals ze er vroeger uitzagen, inclusief de meubels en de kunstwerken die er vroeger hingen.

Weetje: het grondplan van Compiègne is geen rechthoek of vierkant, maar een driehoek. De reden hiervoor is dat het kasteel zich vroeger aan de rand van de stadsomwalling bevond, waardoor de architect (Ange-Jacques Gabriel) zijn ontwerp moest aanpassen.
  • Naast de privé-vertrekken waren er natuurlijk ook heel wat zalen waarin gasten konden worden ontvangen en dat liefst op zo spectaculair mogelijke wijze.
  • Zo functioneerde ‘La Galerie des Colonnes’ als een erg lichtrijke lobby met hoge ramen en is de ‘Escalier d’Honneur’ (versierd met de koninklijke symbolen zoals een scepter en een lauwerkrans) een majestueuze trappenhal recht tegenover de hoofdingang.
  • In de elegante balzaal kan je je dan weer vergapen aan de plafondschilderingen die de indrukwekkendste militaire overwinningen van Napoleon (Bonaparte) op een rijtje zetten.
  • Diezelfde balzaal werd onder Napoleon III als een gigantische eetkamer gebruikt.
  • De ‘Galerie Natoire’ uit 1859 is dan weer de enige ruimte die stamt uit de tijd van Napoleon III en daarmee is het ook de ‘nieuwste’ zaal in het paleis. Charles-Joseph Natoire maakte voor deze zaal negen schilderijen met als thema ‘Don Quichot’. In het Frankrijk van de 18de eeuw was de roman van Cervantes extreem populair, met als gevolg dat Natoire een aantal scènes uit het boek op doek vereeuwigde.
  1. De koninklijke en keizerlijke appartementen

Bewonder de slaapkamer van Napoleon Bonaparte

In dit deel van het kasteel – het hart van het paleis – resideerden verschillende koningen en keizers van Lodewijk XV tot Napoleon III. Van alle ruimtes springt de keizerlijke slaapkamer hier het meest in het oog. De combinatie van karmozijnrood met goud die zowel wordt doorgetrokken in de meubels als in de wanddecoratie springt in het oog en geeft de ruimte een heel bijzondere en luxueuze sfeer. Dit was dan ook de slaapkamer van niemand minder dan Napoleon Bonaparte toen hij in Compiègne verbleef.

Verder kan je ook nog de appartementen van de keizerin (bijna allemaal in empirestijl) en de appartementen van de koning van Rome (zo genoemd omdat de pas geboren koning van een paar maanden oud hier toen verbleef) bezoeken. Ook hier is het heerlijk om te ontdekken in welke luxe en pracht en praal de royals en hun gasten verbleven. Het gebeurde namelijk wel vaker dat andere adellijke personen voor een (langere) periode hun intrek namen in het kasteel.

  1. Second Empire Museum en het Museum van de Keizerin

Wanneer je de appartementen verlaat, kan je jezelf nog wat verder verdiepen in het leven en het bewind van Napoleon III. Deze man was keizer van Frankrijk van 1852 tot 1870 en was een neefje van Napoleon Bonaparte, vandaar dus de naam.

Op deze plek vonden ten tijde van Napoleon III overigens de befaamde ‘Séries’ plaats. Dit waren evenementen waarbij gasten uit verschillende takken (wetenschap, politiek, cultuur …) werden uitgenodigd om te verblijven in Compiègne. In ruil voor hun gezelschap en hun inzichten werden ze dan geëntertaind en in de watten gelegd. Zo was de befaamde beeldhouwer Jean-Baptiste Carpeaux ooit te gast in deze vertrekken en kan je nu een aantal van zijn beeldhouwwerken hier bezichtigen.

Een andere kunstwerk is dat van keizerin Eugénie (de vrouw van Napoleon III) met haar hofdames, aan de hand van Franz Xaver Winterhalter. Deze Duitse portretschilder was halverwege de 19de eeuw een graag gezien gast aan de Europese hoven. Ook van de Belgische koning Leopold I en zijn vrouw Louise-Marie maakte hij een portret. Het museum is niet zozeer informatief, maar het dompelt je aan de hand van de vele knappe kunstwerken en decoraties onder in het hofleven van die tijd.

Museum van de Keizerin

Het Museum van de Keizerin is een soort toevoeging aan het Second Empire Museum. Hier wordt echter meer gefocust op de private levens van de vorsten in plaats van op hun publieke levens. Zo moest de koninklijke familie in 1870 na het uitroepen van de Derde Franse Republiek in ballingschap naar Engeland. Napoleon III en Eugénie waren zo de laatste keizer en keizerin van Frankrijk.

REISGIDS: Mis niets tijdens je vakantie met onze reisgids Noord-Frankrijk.

  1. Musée National de la Voiture et du Tourisme

Dit bijzondere museum werd in 1927 geopend dankzij de vice-voorzitter van Touring Club de France, Léon Auscher. Verwacht je hier echter niet aan een uitgebreide collectie blitse auto’s: de focus ligt op transport in het algemeen. Zo zijn er heel wat koetsen en andere door paarden getrokken voertuigen (van de 17de tot begin 20ste eeuw) en wordt er verder stilgestaan bij de begindagen van de ‘automobielen’.

Toch is het de moeite om hier even binnen te springen, al was het maar voor een van de pronkstukken van het museum: een elektrische auto uit het jaar 1898 (!), genaamd ‘La Jamais Contente’. In 1899 werd met deze auto het wereldsnelheidsrecord verbroken met meer dan 10 km/u. Met 105,882 km/u was dit meteen ook de eerste auto die over de toen magische grens van 100 km/u ging. Een streepje chauvinisme: de autocoureur en tevens ontwerper die het record verbrak was de Belg Camille Jenatzy.

Ontdek nog meer van de mooiste kastelen in Frankrijk.
  1. Kasteeltuin en het bos van Compiègne

Naast al het moois binnen zijn ook de tuinen van het kasteel met een oppervlakte van 20 hectare zeker de moeite om te bezoeken. De tuin, ook wel ‘Le Jardin Remarquable’ genoemd, is netjes onderhouden en past bij de grandeur van het kasteel.

Louis-Martin Berthault was de architect die door Napoleon begin 19de eeuw werd aangesteld om een tuin (of park) aan te leggen tussen het gerenoveerde paleis (waar Berthault ook verantwoordelijk voor was) en het bos van Compiègne. In de lentemaanden is het hier heerlijk toeven tussen de bloemen die in bloei staan en de standbeelden die het geheel extra sfeervol maken. Ook leuk? Wanneer je de tuin binnenwandelt kan je rechts van de kiosk picknicken, best wel een uniek plekje om je lunch te verorberen.

Belvédère des Beaux-Monts

Aan het kasteel vertrekt de Avenue des Beaux Monts. Deze 5 km lange en 60 meter brede laan brengt je naar de Belvédère des Beaux-Monts. Vanaf hier heb je een mooi en indrukwekkend uitzichten over de lager gelegen bossen en het kasteel in de verte. In tegenstelling tot de tuinen die het best tot hun recht komen in de lente, heeft de wandeling naar dit uitzichtpunt in elk seizoen zijn charme.

Nog een weetje voor de geschiedenisliefhebbers onder ons: op 11 november werd in de bossen van Compiègne in een rijtuig van een trein de wapenstilstand ondertekend die een einde maakte aan de Eerste Wereldoorlog.
  1. Praktische info en tickets voor het kasteel van Compiègne

  • Het kasteel van Compiègne is dagelijks geopend van 10 tot 18 uur, behalve op dinsdag en een aantal feestdagen (Nieuwjaar, Kerstmis …).
  • De tuinen zijn het hele jaar door geopend, al sluit de toegang wel vroeger in de wintermaanden.
  • Dieren zijn niet toegelaten. Noch in het kasteel, noch op het domein.
  • Een toegangsticket kost tussen de 5€ en 10€ (afhankelijk of er tijdelijke expo’s zijn of niet), maar wat mogelijk nog veel interessanter is: iedereen jonger dan 26 jaar oud mag gratis binnen.
  • Elke eerste zondag van de maand is er dan weer gratis toegang voor iedereen.
  • Meer info op de website.

TIP: Ben je toevallig op stedentrip naar Parijs en bezoek je het kasteel van Compiègne als tussenstop? Dan kan je overwegen om de Parijs Museumpas aan te kopen. Hiermee heb je niet alleen toegang tot de top-musea in Parijs maar ook tot het kasteeldomein van Château de Compiègne. Bestel je Parijs Museumpas hier.

  1. Hoe bereik je het kasteel van Compiègne?

  • Met de auto: Vanuit Brussel ben je al snel 3 uur onderweg naar Compiègne, vanuit Rijsel anderhalf uur.
  • Met de trein: De trein is een interessante optie als je in Parijs bent. Op 40 minuten sta je in het station van Compiègne en van daar uit is het amper 10 wandelen.
Maak er een weekendje weg van met onze rondreis door Zuid-Picardië.

Wat is de ligging van het kasteel van Compiègne op de kaart?

  1. Onze tip: Bezoek ook het Kasteel van Pierrefonds

Het kasteel van Pierrefonds ligt op 15 minuten rijden van het kasteel van Compiègne. Dit kasteel werd in de 19de eeuw grondig gerenoveerd in opdracht van keizer Napoleon III. Het resultaat is een waar sprookjeskasteel waar je je terug in de middeleeuwen waant. Er werden heel wat films en tv-series opgenomen. Bijzonder is de catacombe waar praalgraven staan.

Klik hier om je tickets voor het kasteel van Pierrefonds te reserveren

  1. Waar overnachten in de buurt van het kasteel van Compiègne?

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en appartementen nabij het kasteel van Compiègne en omgeving.

  • B&B Hôtel Compiègne modern driesterrenhotel inclusief ontbijt. Alle kamers zijn modern ingericht en voorzien van airco. Meer info en boeken.
  • Les Jardins Carnot is een stijlvol ingerichte bed and breakfast gelegen op een kilometer afstand van het kasteel. De B&B beschikt verder ook over een aangename tuin en een terras. Meer info en boeken.
  • Tussen rivier en bos in Margny-lès-Compiègne, vind je het Aiden by Best Western T'aim Hotel. Een modern 4* hotel dat ruime kamers biedt met een zithoek, een satelliet-tv en een eigen badkamer met een haardroger en een douche. En 's morgens biedt het hotel een continentaal ontbijt of een ontbijtbuffet. Meer info en boeken.
  1. Mis niets tijdens je rondreis door Noord-Frankrijk met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door Noord-Frankrijk? Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Noord-Frankrijk met een volledige uitgestippelde rondreis langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Noord-Frankrijk.

Noord-Frankrijk

Gratis reisgids Noord-Frankrijk downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 10 juli 2024 - Maertens Robert

Verrassende ontdekking zowel het kasteel, tuin als omgeving.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?