12 x mooiste bezienswaardigheden in Deventer: wat zeker zien tijdens je bezoek?
Deventer: een eeuwenoude Hanzestad, gelegen aan de rivier de IJssel, met een prachtige historie. Een stad aan een rivier heeft iets levendigs. En dat verklaart meteen ook de veerkracht van Deventer: een levendige stad met een monumentale sfeer en een prachtige omgeving.
Wij hebben alvast de bijzonderste pareltjes van Deventer voor jou geselecteerd.
Inhoud artikel
Pleintje Brink
De Brink is een groot en levendig plein in het hart van de stad. Begin je verkenningstocht van Deventer bij de fontein. Rondom je staan heel wat belangrijke gebouwen die je uitnodigen tot een bezoekje, maar kies misschien eerst een terrasje uit om de sfeer op te snuiven en de bekende lokale honingstaart te proberen. Zo heb je alvast alle nodige energie om aan Deventer te verkennen!
VERBLIJFTIP: FINCH - boutique hotel ligt op wandelafstand van de topbezienswaardigheden en biedt moderne accommodatie. 's Ochtends kan je er genieten van een Amerikaans of vegetarisch ontbijt. Meer info en boeken.
Bergstraat
Slenter door naar de straten van Deventer. De Bergstraat, is een van de charmante oude straatjes rond de Brink waar je tussen de historische gevels rondloopt. Van hieruit heb je ook het beste uitzicht op de tweelingtorens van de Sint-Nicolaaskerk of Bergkerk!
Sint-Nicolaaskerk
De Sint-Nicolaaskerk of Bergkerk is een romaanse basiliek die oorspronkelijk gebouwd werd in 1209 tijdens de 'Gouden Eeuw' van deze Hanzestad. Sindsdien heeft deze voormalige bedevaartsplaats enkele laat-gotische veranderingen ondergaan. Het gebouw is niet meer in gebruik als kerk, maar doet tegenwoordig dienst als tentoonstellingscentrum en concertzaal voor talrijke voorstellingen en evenementen gedurende het hele jaar. Een mooie maar bijzondere locatie voor evenementen!
De Waag van Deventer
Op het Brink plein is ook De Waag gevestigd. Het voormalige weeghuis was vroeger van cruciaal belang voor het bedrijfsleven in deze handelsstad. Het werd gebouwd in 1550 en gerestaureerd in 2003. Maar de dag van vandaag vind je in dit historische gebouw het Deventer Stadsmuseum. Het huist interessante collecties met betrekking tot de industrie- en handelsgeschiedenis van de stad.
Daarnaast zie je er ook schilderijen, zilveren voorwerpen, prehistorische vondsten en nog veel meer. Let ook zeker even op de buitenmuur van de Waag waarop een grote ketel staat die meer dan 500 jaar oud is. Er wordt gezegd dat die gebruikt werd bij een openbare executie in de late middeleeuwen toen een man die valse munten had gemaakt erin werd doodgekookt. Volgens de plaatselijke legende zitten er ook kogelgaten in die rond 1809 door Napoleons leger zijn gemaakt.
Muntentoren
De Muntentoren is een monumentaal pand waar de Deventerse muntmeesters de officiële stedelijke munten sloegen. In februari 1945 werd de Muntentoren bijna volledig verwoest bij een bombardement. Maar na de oorlog werd het complex grondig gerestaureerd en diende als tentoonstellingsruimte voor kunst. Hieraan herinnert de gevelsteen, waarop een schilderspalet, muziekinstrumenten en een uil zijn afgebeeld. Net zoals de woorden 'Die Munte' die gebeiteld staan op de buitengevel, die ons herinneren aan de tijd van de muntmeesters.
Stadhuis van Deventer
Dit bijzonder pand stap je niet zomaar voorbij. Het stadhuis is een interessant voorbeeld van hoe oud en nieuw elkaar in Deventer ontmoeten. Dit grote, nieuwe stadhuis verenigt alle stadskantoren die vroeger over de hele stad verspreid waren. Op de gevel zijn eikenhouten kozijnen aangebracht met aluminium roosters waarop de unieke vingerafdrukken van 2264 verschillende inwoners van Deventer te zien zijn. Dit is een van de duurzaamste openbare gebouwen van Nederland en werd bekroond met de Abe Bonnema Award voor Architectuur in 2017. Best origineel om te zien!
Lebuinuskerk
De Lebuinuskerk is de hoofdkerk van Deventer. De huidige kerk, een gotische hallenkerk, kwam tot stand tussen 1450 en 1525. Ze was rijk versierd met muurschilderingen en stond vol heiligenbeelden en altaren. Aan deze katholieke praal kwam een einde toen in 1580 de calvinisten de kerk in bezit namen en haar omdoopten tot Grote Kerk. Het interieur werd ernstig vernield en ten slotte witgepleisterd. Gelukkig zijn er nog op verschillende plaatsen in de kerk gevolgen te vinden van de calvinistische beeldenstorm zichtbaar.
Buiskensklooster
Het 15e-eeuwse Buiskensklooster is een voormalig zusterhuis van de Zusters van het Gemene Leven, een groep volgelingen van Geert Grote en de Moderne Devotie. Meer informatie over deze beweging en zijn stichter vind je in het Geert Grote Huis.
Naast het voormalige Buiskensklooster ligt de openbare Kloostertuin. In de tijd dat de stad omsloten werd door een vestingmuur is een deel van de kloostertuin bebouwd geweest met huisjes. Door het verval van de woningen is deze groene long in de oude binnenstad.
Geert Grote Huis
Bezoek het fascinerende Geert Grote Huis en kom meer te weten over Geert Grote en de broeders en zusters van het Gemene Leven. Geert Grote (1340 - 1384) was de belangrijkste inwoner in de geschiedenis van Deventer. Hij staat bekend als de grondlegger van Devotio Moderna, ofwel de 'Moderne Devotie'. Deze vernieuwende beweging droeg een persoonlijke geloofsbeleving hoog in het vaandel en predikte een eenvoudig en oprecht leven.
Broederenkerk
De Broederenkerk werd gebouwd tussen 1335 en 1338 in opdracht van Eleonora van Engeland die toen hertogin van Gelre was. Rond 1300 werd hier een Franciscaner klooster gesticht en de kerk was het belangrijkste onderdeel ervan. De kerk die je vandaag ziet, dateert echter bijna volledig uit de 19e eeuw toen nagenoeg de hele structuur herbouwd en uitgebreid werd in de vroeg-gotische stijl. Alleen de dakstructuur kan nog echt middeleeuws worden genoemd.
Nationaal Park Sallandse Heuvelrug
Eventjes tot rust komen in de natuur tijdens je verkenningstocht? Dat kan in het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug, tussen de gemeenten Hellendoorn en Holten! Het Nationaal Park beslaat een oppervlakte van 35 km² en is bovendien uniek. Hier vind je namelijk één van de grootste aaneengesloten droge heidegebieden van Europa.
Het hoogste punt van het park is de Koningsbelt die 75 meter boven het Normaal Amsterdams peilt. En in de uitgestrekte heidevelden leven vandaag heel wat wilde dieren en plantensoorten. Ook een populatie korhoenders, Europese nachtkruidverdelgers en verschillende hagedissoorten hebben van de Sallandse Heuvelrug hun thuis gemaakt. Breng wat tijd door in de natuur en geniet van de prachtige vergezichten en landschappen!
Kasteel Het Nijenhuis
Kasteel Het Nijenhuis mag ook echt niet ontbreken op het lijstje. Het kasteel is een van de best bewaarde herenhuizen in Overijssel. Het ligt tussen de dorpen Heino en Wijhe en wordt omgeven door een prachtig landschap. Het kasteel werd voor het eerst in geschriften vermeld in 1382 en heeft sindsdien verschillende uitbreidingen en restauraties ondergaan.
Kunstverzamelaar Dirk Hannema overtuigde de Overijsselse overheid om het kasteel te redden en op zijn initiatief werd het ook gerestaureerd. Diverse schilderijen, tekeningen en andere elementen uit zijn collectie werden erin ondergebracht. Het landhuis wordt omgeven door bossen, siertuinen en gazons die aangekleed werden met zijn standbeelden.
- Wie een toegangskaartje koopt, kan zowel de binnenkant van het kasteel bezoeken als rondwandelen in de beeldentuin. Meer info op de website.
Mis niets tijdens je rondreis door Noord-Nederland met onze reisgids
Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door Noord-Nederland? Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Noord-Nederland met een volledige uitgestippelde rondreis langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Noord-Nederland.