16x bezienswaardigheden Leeuwarden: wat zeker zien tijdens je bezoek?
Leeuwarden is de hoofdstad van Friesland én een van de oudste steden van Nederland. De historische binnenstad en een aantal wijken uit de 19e eeuw zijn dan ook erg mooi met hun historische herenhuizen, kerken sfeervolle grachten en oude winkelpanden. Niet voor niets wordt Leeuwarden 'Klein Amsterdam' genoemd. De hele stad is eigenlijk een openluchtmuseum, ideaal voor een dagje uit!
Inhoud artikel
Oldehove
Iedereen kent de scheve toren van Pisa, maar ook in Leeuwarden is men de trotse eigenaar van eentje. Deze herkenbare, scheve toren Oldehove typeert de skyline van Leeuwarden. In 1529 eisten de inwoners van de stad, een toren die groter was als die van Groningen. Zo gezegd, zo gedaan. De toren werd gebouwd en begon toen lichtjes te kantelen. De bouwvakkers deden er alles aan om de kanteling tegen te gaan, maar niets mocht baten en werd het project enkele jaren later stopgezet.
In 1595 werd de rest van de vervallen kerk gesloopt waarvan de toren ooit deel uitmaakte, maar de bakstenen toren zelf bleef gespaard. Het bouwwerk is 39 meter hoog en wie de 183 treden trotseert, wordt beloond met een onklopbaar uitzicht over Leeuwarden. De toren is meestal opengesteld voor toeristen tegen betaling van een kleine toegangsprijs.
Keramiekmuseum Princessehof
Het uitstekende Keramiekmuseum Princessehof is gevestigd in het voormalige stadspaleis van Maria Louise van Hessen-Kassel, prinses van Oranje Nassau. Het paleis dateert uit de 18e eeuw.
Vandaag de dag vind je een de meest gevarieerde collecties Chinees porselein van het land en heel wat Nederlandse art-nouveau- en art-deco-stukken uit de periode tussen 1880 en 1930. Denk maar aan werken van de befaamde Picasso. Verder is er een vaste collectie te bezichtigen en een reeks tijdelijke tentoonstellingen. Meer informatie over de openingsuren en prijzen vind je op de website.
Historisch Centrum Leeuwarden
Nergens anders dan in het Historisch Centrum van Leeuwarden kom je meer te weten over de geschiedenis van de stad. Dit museum bewaart het archief van Leeuwarden, dat teruggaat tot de middeleeuwen. Verder vind je er ook een enorme collectie standbeelden, een uitgebreide bibliotheek en een gemeentelijke kunstverzameling.
Prinsentuin
Even lekker genieten van de rust aan het water? Dat kan je het beste aan het park en de jachthaven van de Prinsentuin. Hier werd in 1648, onder het beschermheerschap van prins Willem Frederik van Nassau, een zogenaamd lusthof aangelegd ter ere van het einde van de Tachtigjarige oorlog en de Vrede van Münster. Het was 150 jaar lang een privétuin totdat het door koning Willem I voor het publiek werd geopend.
De dag vandaag kan je hier onder andere ook terecht voor concerten en evenementen! Maar ook watersport liefhebbers kunnen hier hun volle gang gaan.
Natuurmuseum van Leeuwarden
Een ander belangrijk museum is Het Natuurmuseum, gevestigd in een voormalig weeshuis. Hier vind je steeds wisselende tentoonstellingen en een uitgebreid programma met diverse activiteiten die ervoor zorgen dat er altijd iets nieuws te beleven is. Zo worden er fascinerende stukken tentoongesteld die je heel wat bijleren over de natuurgeschiedenis van Friesland. Het gigantische walvissenskelet is zonder enige twijfel dé blikvanger van dit museum.
Jacobijnenkerk
Deze Grote- of Jacobijnenkerk werd oorspronkelijk gebouwd als onderdeel van een in 1245 gesticht klooster. Het is daarmee het oudste gebouw van de stad. Een eeuw later werd de kerk door een brand beschadigd, maar gelukkig werd de kerk in haar oude glorie hersteld.
Tijdens grote verbouwingen in de jaren zeventig van de vorige eeuw werden overblijfselen van muurschilderingen uit de 16e eeuw ontdekt. Die werden in 1575 voltooid en enkele jaren later tijdens de Reformatie overschilderd. Breng een bezoekje aan deze kerk en bewonder deze mooie muurschilderingen.
Kanselarij van Leeuwarden
De Kanselarij van Leeuwarden is één van de belangrijkere gebouwen in de stad. Het werd opgetrokken in opdracht van koning Filips II als zetel van het Hof van Friesland. In 1814 werd het omgebouwd tot een ziekenhuis en werd vervolgens gebruikt als kantoor voor civiele en militaire verzekeringen. In 1892 werd het gerestaureerd en tot 2013 deed het dienst als museum. Tegenwoordig is de kanselarij dé open community in Friesland waar het onderwijs, het bedrijfsleven en de overheid elkaar ontmoeten.
Stadhouderlijk Hof
Altijd al eens een kijkje willen nemen in een residentie van een koninklijke familie? In Leeuwarden kan het! Het Stadhouderlijk Hof is een voormalige residentie van de Nederlandse koninklijke familie en was tot 1971 in hun bezit.
Dit paleis werd oorspronkelijk gebouwd door de rentmeester-generaal van de Spaanse koning in 1564. Het werd in 1587 gekocht door Willem Lodewijk, graaf van Nassau-Dillenburg en zijn vrouw, gravin Anna van Nassau. Na hun dood viel het hof in de handen van Ernst Casimir en daarna werden eerst zijn nagelaten eigenaar. Vandaag kan je er heerlijk overnachten in een prestigieus hotel.
Verblijf in dit paleisachtige hotel en overnacht in een van de prestigieuze kamers van Hotel-Paleis Stadhouderlijk Hof met bijzondere uitstraling. 's Ochtends genieten van een heerlijk ontbijtbuffetje met op de achtergrond het indrukwekkende, 18e-eeuwse decor!
Stadhuis van Leeuwarden
Recht tegenover het paleis prijkt het stadhuis van Leeuwarden dat dateert uit 1715. Ook dit is een indrukwekkend bouwwerk in classicistische barokstijl. Het stadhuis onderging eerder al enkele verbouwingen. Let vooral op de ramen in empirestijl.
Wilhelminaboom
In het hart van het Raadhuisplein vind je de Wilhelminaboom, een grote boom met een cirkelvormig hek eromheen. Dit is een lindeboom die in 1898 werd geplant ter ere van Koningin Wilhelmina. Het hek werd ontworpen door Hendrik Kramer die waarschijnlijk werd bijgestaan door Tiete van der Laars. In heel Nederland werden soortgelijke monumenten aangelegd nadat koningin Wilhelmina in 1890 gekroond werd. Leuk om even langs te lopen!
Boomsma Distilleerderijmuseum
Graag even iets anders dan al die historische gebouwen? Breng dan een bezoekje aan het Boomsma Distilleerderijmuseum: een traditionele distilleerderij die volledig ingericht is in de stijl van de jaren '30. Je maakt er kennis met Boomsma Beerenburger, een kruidig en bitter drankje dat hier gebrouwen wordt. Je kan er een minidocumentaire over de drank bekijken, een rondleiding krijgen en ook genieten van een lekker glas Boomsa Beerenburger of deelnemen aan een uitgebreide proeverij. En.. vergeet natuurlijk niet enkele flessen te kopen, een uitstekend souvenir!
De Waag
De Waag was een van de belangrijkste plekken van Leeuwarden voor handelaars en kooplieden, want hier werden de goederen gewogen en gemeten. De Waag staat er al sinds 1483, maar het huidige huis dateert van rond 1590. Het vaakst werden hier zuivelproducten gewogen, vooral boter. Die werden dan in grote hoeveelheden op de wekelijkse marktdagen aan de man gebracht.
Interessant weetje: Tussen 1830 en 1860 werden hier jaarlijks gemiddeld 1.656.922 kg boter, 225.905 kg kaas en 24.326 kg andere goederen gewogen.
Fries Museum
Het Fries Museum, dé culturele hotspot in Friesland! In het Fries Museum worden permanente en tijdelijke tentoonstellingen gehouden over de Friese steden en haar inwoners. Het museum won de Global Fine Art Award en heeft meer dan een miljoen objecten die de lokale geschiedenis, ambachten en kunst belichten.
Tot de interessantste exposities behoren de Hindelooperzaal, de Popta-schat (Fries zilverwerk) en het legendarische zwaard van de Grote Pier. Er is ook een zaal gewijd aan het leven van de danseres en spion Mata Hari die in 1876 als Margaretha Zelle in Leeuwarden werd geboren.
Voor een toegangsticket van een volwassene betaal je 15€. Meer info over de prijzen vind je op de website.
Blokhuispoort
Blokhuispoort is de voormalige stadsgevangenis van Leeuwarden. Maar geen zorgen, vandaag de dag herbergt het gebouw een museum waar je meer te weten komt over hoe het dagelijkse leven van de gevangen eruitzag. In het complex bevinden zich ook enkele kleine winkeltjes, eigenzinnige start-ups, galerijen en restaurantjes. Het is een intrigerende plek waar je zeker wat tijd moet doorbrengen! Meer info over de Blokhuispoort lees je hier.
Lovefontein
In het kader van het project 11Foundations werd in elke Friese stad een fontein geplaatst. De fontein in Stavoren en Workum mag je alvast niet missen maar de allermooiste staat toch wel hier in Leeuwarden. Catalaanse kunstenaar Jaume Plensa plaatste twee metershoge witte gezichten. Zo kijkt een jongen recht in de ogen van een jongen een meisje in een magische mistwolk.
Nationaal Park de Alde Feanen
Een heerlijk nationaal park gelegen tussen Drachten en Leeuwarden. Het park is bijna 4000 hectare groot en wordt gekenmerkt door moerasbossen, rietlanden, graslanden en uitgestrekte meren. Het gebied is een paradijs voor vogels en vogelliefhebbers zullen zich hier dan ook helemaal kunnen uitleven. Met een zogenaamde “fluisterboot” ga je op zoek naar bijzondere vogels.
Daarnaast vind je er veel pittoreske molentjes en kun je er genieten van talloze mooie wandel- en fietsroutes. Liever sporten op het water? De meren in Alde Feanen zijn erg populair, je kan er allerlei bootjes huren en het gebied vanaf het water verkennen. Meer informatie vind je op de website.
Mis niets tijdens je rondreis door Noord-Nederland met onze reisgids
Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door Noord-Nederland? Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Noord-Nederland met een volledige uitgestippelde rondreis langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Noord-Nederland.