Bezoek Lagos de Covadonga in het Nationaal park Picos de Europa + kaartje

Koop de volledige reisgids voor € 10

Bezoek Lagos de Covadonga in het Nationaal park Picos de Europa + kaartje

27 augustus 2024 in Noord-Spanje0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan Lagos de Covadonga in Los Picos de Europa

Ver weg van de drukte, in het hart van het nationaal park Picos de Europa, liggen de Lagos de Covadonga, twee schilderachtige meren die zijn uitgegroeid tot het postkaartje van de regio Asturië. Bij het bezoeken van de meren komt wel wat planning kijken. Zo moet je in het hoogseizoen verplicht met een vooraf gereserveerde bus reizen én er zijn verschillende wandelroutes. We vertellen je in deze blogpost alles wat je moet weten over een bezoek aan de meren van Covadonga.

Praktische info & tickets voor je roadtrip door Asturias

Duur8 dagen ()
Vliegtickets2u vliegen naar luchthaven Asturias (OVD), boek je vliegtickets bij Cheaptickets
HuurautoDe regio in Noord-Spanje verkennen met een huurauto, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
CamperLiever op verkenning met de camper maar heb je er zelf geen? Reserveer je camper bij Goboony
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
Tours en activiteiten
  • Wandeltour door het historische centrum van Oviedo incl. kathedraal, €20 (boek hier je wandeltour)
  • Begeleide dagtocht langs de Cantabrische kustlijn vanuit Cudillero, €85 (boek je dagtocht)
  • Geniet van een wandeltocht met gids in het hart van het Nationaal Park Picos de Europa, €88 (boek je wandeltocht)

Inhoud artikel

  1. Lagos de Covadonga, een prachtig natuurwonder

De Lagos de Covadonga bestaan uit twee glinsterende meren: het Enolmeer en het Ercinameer. Beide meren liggen op een hoogte van meer dan 1000 meter boven zeeniveau en worden omringd door de majestueuze toppen van de Picos de Europa. De meren worden van elkaar gescheiden door een heuvel, waarop je een indrukwekkend uitzicht over beide meren en de hele omgeving wacht.

Wanneer je de Lagos de Covadonga voor het eerst ziet, rolt er gegarandeerd een ‘wauw’ over je lippen. Het heldere, blauwe water van de meren weerspiegelt de omringende bergen en wolken (als de zon schijnt tenminste) en de groene omgeving vormt het perfecte kader. De grazende koeien met hun klinkende bellen maken het plaatje helemaal compleet.

  1. Maak een wandeling rond de meren

  • Afstand: 5,7 km
  • Duur: twee uur
  • Type wandeling: luswandeling
  • Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

De klassieke rondwandeling om de meren Enol en Ercina is een gemakkelijke route die geschikt is voor bijna iedereen. De route is ongeveer 5 kilometer lang en duurt gemiddeld 2 tot 3 uur. Tijdens deze wandeling heb je een adembenemend uitzicht op beide meren, de omliggende bergen en de groene weiden. De route is goed gemarkeerd en gidst je langs de oevers van de meren.

De wandeling begint bij de parking Buferrera, waar iedereen aankomt (bekijk ligging). Kom je met de bus, dan krijg je uitleg bij je aankomst over hoe je de wandelroute kan volgen. Je wandelt op een comfortabel pad dat hier en daar verstevigd werd met houten treden. Na het eerste deel van de wandeling kom je aan op een grote vlakte waar het meer Ercina zich voor je uitstrekt. Je wandelt verder langs de oever van het meer, volgt het pad verder omhoog, door het bos en hier en daar over rotsen, en je komt uit bij het tweede meer, Lago de Enol. Vandaar wandel je tot slot verder naar de parking waar je vertrokken bent. Een korte wandeling, maar wel eentje die continu verandert!

Boek je begeleide dagtocht naar Lagos de Covadonga

  1. Mooiste uitzichtpunten over Lagos de Covadonga

Mirador Entrelagos

Het nadeel van de rondwandeling is dat je één cruciaal stuk mist: de Mirador Entrelagos. Dat is het uitkijkpunt dat zich op de heuvel tussen beide meren bevindt (bekijk ligging). Niet getreurd, je kan het heel makkelijk aan de wandelroute toevoegen. Wanneer je bij het eerste meer aankomt, zie je rechts van je een wandelpad naar de top van de heuvel. Het is eigenlijk een langgerekte trap omhoog. Even stevig dus, maar het uitzicht is absoluut de moeite waard. Wandel dan weer naar beneden langs dezelfde kant en vervolg de rondwandeling rond de meren.

Mirador del Príncipe

Vlakbij de parking ligt nog een ander uitkijkpunt (bekijk ligging). Je bereikt het na een korte klim omhoog. Daar zie je hoe de bergen rondom het meer gaan en heb je zicht op het eerste meer. Het is het hoogste uitkijkpunt over de meren en zeker een bezoekje waard (indien het weer een beetje meezit).

  1. Bezoekerscentrum Pedro Pidal Visitor Center

Onderweg, aan het begin van de wandeling, zal je ook langs het Pedro Pidal Visitor Center passeren. In dit bezoekerscentrum kom je meer te weten over de fauna en flora in de omgeving en de lokale cultuur. Zeker interessant voor wie de Picos de Europa beter wil leren kennen. Ook de lokale tradities komen kort aan bod en je leert meer over hoe de meren ontstaan zijn.

  1. Hoe bereik je Lagos de Covadonga?

Let op: enkel bereikbaar met de bus

De Lagos de Covadonga trekken flink wat volk. De parking die boven ligt, werd al snel overrompeld door toeristen uit binnen- en buitenland en de smalle bergweg ernaartoe kon al dat verkeer niet slikken. Daarom is het nu in het hoogseizoen verplicht om met een bus naar de meren te gaan. De weg wordt afgesloten voor elk ander type verkeer. Die bussen vertrekken vanuit het dorpje Cangas de Onís (bekijk ligging) en maken nog drie haltes vooraleer je op de parking bij de meren aankomt.

  • Het is absoluut nodig om tickets vooraf online te kopen, het liefst enkele dagen op voorhand.
  • De plaatsen zijn beperkt en iedereen wil deze meren gezien hebben.
  • Tickets, info en uren vind je op deze website.
  • Geef Cangas de Onís Subida Lagos in als vertrekplaats en Lagos de Covadonga als aankomstplaats.

Dat hoogseizoen mag je bovendien bijzonder breed opvatten. Ook tijdens de weekends in april, mei, oktober en november en tijdens feestdagen geldt de regel. Kortom, ga je niet op een weekdag naar de meren, dan neem je gewoon beter de bus. Het is ook lekker comfortabel, en betaalbaar. Je vertrekt makkelijk en snel vanuit Cangas de Onís en wordt terug afgezet aan het busstation, dat overigens in het centrum ligt.

Kaartje met ligging van de Meren van Covadonga

  1. Info & tips voor een bezoek aan de Lagos de Covadonga

Ben je van plan om de Lagos de Covadonga te bezoeken, dan geven we je graag nog enkele tips.

  • Je moet de bus op voorhand boeken en dus hang je vast aan een bepaald tijdslot. Tickets boeken kan hier.
  • Om het meeste uit je tijd te halen, kan je de wandeling lichtjes aanpassen volgens de weersomstandigheden. Is het zonnig wanneer je aankomt, wandel dan meteen door naar de meren om ze in het zonlicht te zien. Het weer kan namelijk razendsnel veranderen in de Picos de Europa. Is het zwaarbewolkt of regent het zelfs, dan kan je eerst het museum onderweg bezoeken en hopen op opklaringen eenmaal je bij de meren aankomt.
  • Trek geschikte kleding en goede wandelschoenen aan om de wandeling te maken. De Picos de Europa staan bekend om hun snel veranderende weersomstandigheden, dus zorg ervoor dat je je kleedt in lagen en een waterdichte jas meeneemt.
  • Vergeet ook niet om voldoende water en snacks mee te nemen, al is er ook een restaurant waar je iets kan eten en drinken naast het eerste meer.
  • Houd de tijd in de gaten. Je kiest de uren van de bus beter een beetje te ruim dan te krap. Voorzie zeker drie uren bij de meren. Zo heb je ruim de tijd om de meren te bewonderen, de wandeling te maken en van de uitkijkpunten te genieten.
  • Neem een picknick mee en kies er een mooi plekje uit voor een onvergetelijke dag. Houd onderweg wel je horloge in de gaten en zorg ervoor dat je op tijd terug bent op de parking.
  1. Wat nog meer zien en doen in de buurt van Lagos de Covadonga?

Santuario de Covadonga

Onderweg met de bus maak je een halte bij het Santuario de Covadonga, een basiliek die druk bezocht wordt door pelgrims. Hier vond namelijk de Slag bij Covadonga plaats in 722. Don Pelayo behaalde hier de eerste Spaanse overwinning tegen de Moren, die kwamen oprukken vanuit het huidige Marokko en bijna heel Spanje veroverd hadden. De overwinning vormde een omkeerpunt. Het was het begin van de Reconquista, de herovering van Spanje op de Moren, en tevens de start van het koninkrijk Asturië.

Don Pelayo won de slag, zo vertelt de legende, dankzij goddelijke inmenging. Daarom wordt hier nu de "Maagd van Covadonga" gevierd, "La Santina" genaamd. Ze kreeg een standbeeld in een grot en vlak daarnaast werd de basiliek in haar eer opgetrokken. Vandaag wordt de kerk beschouwd als het historische en culturele centrum van Asturië en dat trekt heel wat toeristen.

Ruta del Cares

Als je meer tijd hebt, overweeg dan om de beroemde Ruta del Cares af te leggen, een van de meest spectaculaire wandelpaden in Spanje. Deze route, die door een smalle kloof loopt, biedt ongelooflijke uitzichten op de Cares-rivier en de steile kliffen rondom. Een must voor de wandelaars onder ons!

Bulnes

Bulnes is een charmant dorpje dat tot twintig jaar geleden afgesloten was van de buitenwereld. De tijd heeft er tot dan ook echt stilgestaan. De stenen woningen, de smalle straten die nooit auto’s hebben gezien en de ruïnes van het kasteel voeren je even helemaal terug in de tijd. Je bereikt Bulnes na een stevige wandeling omhoog of via een ondergronds treintje. Meer info over de trein.

  1. Waar overnachten in de buurt van Lagos de Covadonga?

Op zoek naar een verblijfplaats in de buurt van Lagos de Covadonga? Er zijn verschillende goede uitvalbasissen in de omgeving die elk hun eigen charme en voordelen hebben, afhankelijk van wat je zoekt in je verblijf. Een van de meest populaire plekken om te verblijven is het dorpje Cangas de Onís. Dit stadje ligt op ongeveer 30 minuten rijden van de meren en biedt een breed scala aan accommodaties, variërend van kleine, gezellige hotels tot landelijke huizen en appartementen. Een ideale verblijfplaats want ook de bussen vertrekken hier naar de meren.

Hieronder alvast vier verblijven in Cangas de Onís

  • Hotel Ecos del Sella, een driesterrenhotel met kamers in boetiekstijl gelegen in een idyllische omgeving. 's Ochtends geniet je van een heerlijk ontbijt alvorens je de meren gaat bezoeken. Meer info en boeken.
  • Het Imperion Hotel zit gevestigd in een gerestaureerd Asturisch huis, naast de beroemde Romeinse brug van de stad. De meeste kamers hebben een eigen terras met een prachtig uitzicht en je kan er gratis parkeren. Meer info en boeken.
  • Hotel Santa Cruz aan de rivier de Sella ligt op wandelafstand van het centrum en biedt ruime, modern ingerichte kamers voorzien van alle luxe en comfort. Meer info en boeken.
  • Net buiten het centrum van Cangas de Onís bevindt zich Hotel Mirador de la Cepada, een viersterrenhotel met uitzicht op de bergen, de vallei van de rivier de Sella of het stadje. Meer info en boeken.
  1. Filmpje: Sfeerbeelden van de wandeling naar Lagos de Covadonga

Benieuwd naar wat je mag verwachten van deze wandeling naar Lagos de Covadonga in de Picos de Europa? Bekijk dan onderstaand filmpje voor een klein voorproefje. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Asturië in Noord-Spanje.

  1. Wil je niets missen tijdens je vakantie in Noord-Spanje?

Herkenbaar: Bij je bezoek aan dit prachtige stukje Spanje wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je bezoek? Koop onze volledige reisgids Noord-Spanje met een uitgewerkte autoroute, 2 stadswandelingen, tips + verborgen pareltjes. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Noord-Spanje om in de stemming te komen en ga op pad!

Noord-Spanje

Gratis reisgids Noord-Spanje downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?