Roadtrip door de Spaanse Pyreneeën: mooiste route langs dé highlights + verblijftips

Koop de volledige reisgids voor € 10

Roadtrip door de Spaanse Pyreneeën: mooiste route langs dé highlights + verblijftips

30 juli 2024 in Noord-Spanje6 reacties

Op roadtrip door de Spaanse Pyreneeën? Ontdek hier onze 14-daagse route langs de mooiste bezienswaardigheden

De Spaanse Pyreneeën vormen een indrukwekkende bergketen langs de grens tussen Frankrijk en Spanje, met toppen die tot 3.000 meter reiken. Deze majestueuze regio biedt niet alleen een adembenemend natuurlandschap met groene valleien en ongerepte nationale parken zoals Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, maar ook sfeervolle badplaatsen waaronder het pittoreske Cadaqués en San Sebastián in Spaans Baskenland.

Tijdens deze 14-daagse autoroute ontdek je de diversiteit van de regio en volgt grotendeels de N-260, een schilderachtige ‘carretera nacional’ die zich uitstrekt van Catalonië naar Aragón, en de reis vervolgt via Navarra naar het Baskenland.

Inhoud artikel

Op roadtrip door de Spaanse Pyreneeën

Er zijn meerdere mogelijkheden om deze roadtrip door de Spaanse Pyreneeën af te leggen. Wie deze prachtige route met zijn eigen wagen wilt afleggen, zal eerst door Frankrijk moeten. Volg de meest efficiënte en beste route naar het zuiden van Frankrijk, richting Banyuls-sur-Mer vlakbij de Spaanse grens. De roadtrip begint in het pittoreske kustplaatsje Portbou.

Kom je liever met het vliegtuig, en boek je ter plekke een huurauto? Dan kan je vliegen op de luchthaven van Girona (boek hier je vliegtickets). Vanaf de luchthaven is het zo’n uurtje rijden tot Portbou. Je kan ook de eerste dag overslaan en meteen in Figueres (dag 2) beginnen. Die keuze is uiteraard volledig aan jou. Om deze roadtrip af te leggen ben je zo'n 14 dagen onderweg, maar je kan de route zoveel mogelijk inkorten of uitbreiden als je zelf wilt.

14-daagse roadtrip door de Spaanse Pyreneeën op de kaart

Dag 1: Portbou - Cap de Creus

Wie net een hele lang autorit achter de rug heeft, kan dan nu eindelijk de benen strekken in de charmante kustplaats Portbou, de eerste bestemming op deze roadtrip. Portbou heeft een schilderachtige ligging aan de kust van de Golf van Biskaje, en wordt omgeven door indrukwekkende berglandschappen. Wandel hier langs de kades van de haven waar je allerlei vissersboten en jachten in het water ziet dobberen, breng een bezoek aan de neogotische kerk van Santa María of geniet nog even van een verfrissende duik in de zee bij Playa de Portbou alvorens je de reis verder zet.

Llança aan de Costa Brava

De weg slingert zich langs de kust, met adembenemende uitzichten op de Middellandse Zee, op weg naar de volgende bestemming: Llança. Onderweg kom je nog langs Colera, Platja de Grifeu en El Port. Llança is een oud vissersdorpje aan de Costa Brava met een charmant centrum waar je van het ene kronkelige straatjes naar het andere wandelt. Neem plaats op een van de terrasjes op Plaça Major en bewonder de Església Sant Vicenç de Torre del Abbat. Vergeet ook zeker niet om op de Passeig Marítim te genieten van de heerlijke Spaanse keuken (bekijk ligging).

Na je bezoek aan Llança, rijd je richting Parque Natural de Creus, bekend om zijn ruige kustlandschappen en unieke geologische formaties. Eerst kom je nog langs El Port de la Selva, nog zo'n charmant vissersdorpje met een mooie haven en het indrukwekkende Monestir de Sant Pere de Rodes. Het voormalige klooster is een architecturaal verfijnd voorbeeld van Catalaans-romaans design en is een belangrijk herkenningspunt in deze omgeving.

Het klooster was het belangrijkste spirituele centrum van dit gebied tussen de 11de en 14de eeuw. Je kan zien dat dit klooster een belangrijke rol speelde in het religieuze en culturele leven van de streek en dit aan de grandeur en grootte van het complex. Je komt er meer over te weten tijdens een boeiende rondleiding door de kloostergangen.

Vlak voordat je het klooster bereikt, zie je ook de boeiende ruïnes van het middeleeuwse dorp Santa Creu de Rodes, inclusief de overblijfselen van de kerk van Santa Helena de Rodes. Vanuit het klooster zelf kan je genieten van een van de beste uitzichten op het schilderachtige gebied waar je morgen een hele dag doorbrengt, Cap de Creus.

OVERNACHTINGSTIP: Op dag 2 verken je de mooiste plekken van Parque Natural de Creus. Er zijn verschillende steden en dorpjes die je kan gebruiken als uitvalbasis, Roses en Cadaqués zijn een van de populairste. Bekijk hier het volledige aanbod hotels in Cap de Creus.

Dag 2: Cap de Creus

Cap de Creus is een schiereiland en kaap gelegen in het uiterste noordoosten van Catalonië. Het beslaat ongeveer 190 km² en is een van de grootste natuurparken in deze regio. Het natuurpark is een geologische speeltuin die echt de moeite waard is om te voet of met de fiets te verkennen. Je kan de rand van het gebied ook met de auto goed bereiken en zo een voorproefje krijgen van wat het park te bieden heeft, maar zorg ervoor dat je ook wat tijd hebt voor off-road avonturen. Al wandelend of fietsend krijg je toch de beste impressie van dit schilderachtige kustgebergte.

  • Langs de kustlijn liggen bizarre rotsformaties die door de invloed van wind en zee in dierenvormen zijn gevormd, er zijn ook duizelingwekkende kliffen en een reeks idyllische verborgen baaien.
  • Verken de hoofdstad van Cap de Creus, Cadaqués, met zijn witgekalkte huizen, azuurblauwe water en de overvloedige zon. Niet zo gek dat bekende kunstenaars - niet alleen de lokale kunstenaar Salvador Dalí, maar ook schilders als Magritte, Matisse en Picasso - hier allemaal gewoond hebben.
  • Wandel naar Cap Norfeu (bekijk ligging), vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de Badia de Jóncols in het noorden en Badia de Montjoi in het zuiden.
  • Bezoek de baaien rond Roses of Sant Pere Pescador, met zijn prachtige ligging aan een lang zandstrand waar je kan windsurfen en kitesurfen.

TOURS: Zoals je kan lezen, valt hier meer dan genoeg te zien en te doen. Vanuit Roses en Cadaqués kan je een georganiseerde tour boeken om de mooiste plekken van Cap de Creus te verkennen.

Dag 3: Figueres - Besalu

We laten de prachtige natuur en gezellige badplaatsen in natuurpark Cap de Creus achter ons en trekken wat meer het binnenland in, eerste bestemming van vandaag: Figueres. Figueres is vooral gekend als de geboortestad van de grote Catalaanse kunstenaar Salvador Dalí. In 1904 werd de surrealistische meester geboren in deze stad, en in zijn jonge jaren exposeerde hij vaak in het oude theater van Figueres.

Dit theater doet tegenwoordig dienst als het Teatru-Museu Salvador Dalí, één van de meest bezochte musea van Spanje. Het Dalí Museum is ontworpen door de kunstenaar zelf en je vindt er maar liefst 1500 van zijn werken terug. Daarnaast kan je ook zijn crypte bezoeken onder het podium van het theater.

BESPAAR TIP: Bezoek de belangrijkste Dalí-bezienswaardigheden met de Dalí Triangle Pass. Hiermee heb je toegang tot het Gala Dalí Kasteel, Dalí Theater-Museum, en Dalí Huis-Museum.

Figueres heeft echter nog veel meer te bieden naast Dalí. Zo kan je het kasteel van Sant Ferran uit de 18de eeuw bezoeken, of een kijkje nemen in de gotische Església de Sant Pere. Daarnaast vind je nog een aantal andere musea in de stad, zoals het kunstmuseum Museu de l’Empordà en het Technisch Museum van de Empordà, waar je onder andere een collectie antieke typmachines kan bewonderen.

Overnachten in het charmante Besalú

Na je bezoek aan Figueres rijd je verder naar Besalú, een klein dorpje waarvan gedacht wordt dat ze al in 902 na Christus ontstaan is. Daarmee is het één van de best bewaarde Middeleeuwse dorpen van Catalonië.

  • Je vindt er dan ook verschillende middeleeuwse monumenten, waaronder de prachtige Pont Vell over de Fluvia rivier.
  • Ook het Monestir de Sant Pere de Besalú en de Sant Vincente de Besalú zijn mooie bezienswaardigheden.
  • Daarnaast was de plaats ook een belangrijke Joodse nederzetting, waardoor je er een oude synagoge en Joodse baden uit de 12de eeuw terug kan vinden.

OVERNACHTINGSTIP: Verblijf tijdens je bezoek aan Besalú bij Cal Capó alojamiento, een ruim, gezellig ingericht appartement met jacuzzi op het terras. Puur genieten. Meer info en boeken.

Dag 4: Besalú - Olot

Heb je nog tijd over? Dan kan je nog even een korte tussenstop maken in Banyoles met het grootste natuurlijke meer van Catalonië (bekijk ligging). Aan het water vind je veel vissershuisjes waar vissers de hele dag hun hengel uitlaten, terwijl je op het water veel roeiboten terug kan zien.

Na een goede nachtrust kan je de roadtrip verder zetten naar Castellfollit de la Roca, een klein dorpje dat spectaculair gelegen is op een basaltklif, gevormd door oude lavastromen. Het dorp biedt een van de meest dramatische uitzichten in Catalonië, met huizen die op de rand van de klif lijken te balanceren.

Nadien rijd je verder door naar Sant Joan les Fonts. Hier kan je een van de oudste bewoonde kastelen in de regio bezoeken. Het huisvest een klein museum over de lokale geschiedenis en je hebt er een schitterend uitzicht over de omgeving. Ook het romaanse klooster met zijn indrukwekkende kerk en mooie tuinen is een bezoekje waard.

WANDELTIP: Heb je zin of tijd voor een mooie wandelroute? Hier kan je de Ruta de les Tres Colades wandelen, een wandelroute langs de indrukwekkende lavastromen die de geologische geschiedenis van het gebied laten zien. Bekijk de wandelroute hier.

Olot is de eindbestemming van deze dag

Olot is de hoofdstad van de regio Garrotxa en ligt in het hart van het vulkanische gebied (ook wel gekend Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa). Deze stad biedt een interessante mix van natuur, cultuur en geschiedenis, en is een uitstekende uitvalsbasis voor het verkennen van de omliggende vulkanen en het natuurpark.

Dit unieke natuurpark heeft meer dan 40 vulkanische kegels en talrijke lavastromen. Het park biedt een gevarieerd landschap van bossen, weilanden en vulkanische formaties en is een paradijs voor wandelaars en natuurliefhebbers. Heb je tijd genoeg dan of heb je interesse in dit bijzonder natuurpark, dan raden we volgende bezienswaardigheden zeker aan:

Enkele highlights in dit natuurgebied:

  • Volcà Santa Margarida, een van de bekendste vulkanen in het park. Je kunt een wandeling maken naar de krater, waar je een kleine romaanse kapel vindt.
  • Fageda d'en Jordà, een betoverend beukenbos, dat is gegroeid op een oude lavastroom. Het is een van de meest magische plekken in het park. Er zijn diverse wandelroutes beschikbaar die je door dit prachtige bos leiden.
  • Volcà Croscat, een andere interessante vulkaan die gedeeltelijk is afgegraven, waardoor je de vulkanische lagen kunt zien.
  • Santa Pau, een middeleeuws dorpje midden in het natuurpark van de Garrotxa. Het dorp heeft zijn historische charme behouden met geplaveide straatjes, oude gebouwen en een prachtige omgeving. Breng er ook zeker een bezoek aan het middeleeuwse kasteel van Santa Pau.
  • Kom meer te weten over het vulkanische gebied bij Espai Cràter, koop je tickets voor het Espai Cràter Volcanology Center hier.

OVERNACHTINGSTIP: Overnachten kan in Olot bij El Jardinet de Sant Esteve, een appartement met patio en uitzicht op de stad. Meer info en boeken.

Dag 5: Olot - La Seu d'Urgell

Wanneer jet Olot verlaat, rijd je door het adembenemende landschap van de Vall de Bianya, een schilderachtige vallei die bekend staat om haar groene weiden, bossen en rustige dorpjes. De vallei biedt tal van wandelmogelijkheden en is een perfecte plek om even de benen te strekken en te genieten van de rust en de natuur.

Na een klein uur rijden, bereik je Ripoll, een stad die bekend staat als "de geboorteplaats van Catalonië". Bezoek hier zeker het klooster van Santa Maria de Ripoll, een van de belangrijkste romaanse bouwwerken in de regio. Dit klooster, gesticht in de 9e eeuw, speelde een cruciale rol in de middeleeuwse geschiedenis van Catalonië. Wandel door de prachtige oude kloostergangen, bezoek de indrukwekkende kerk bezoekt en kom meer te weten over het spirituele belang van deze plek. De voorgevel van de kerk is versierd met prachtige reliëfs die scènes uit de Bijbel en de geschiedenis van het klooster uitbeelden, wat het een meesterwerk van romaanse kunst maakt.

Net ten noorden van Ripoll ligt Ribes de Freser, waar je de adembenemende Cremallera (tandradspoorweg) treinreis naar Núria kan nemen. Meer info.

De rit naar La Seu d'Urgell brengt je door de schilderachtige valleien en bergpassen van de Pyreneeën, met adembenemende uitzichten op de omliggende bergen en dorpen. De stad zelf biedt een aantal bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. Bezoek zeker de indrukwekkende kathedraal van Santa Maria, die bekend staat om zijn romaanse kunst, het historische monument de Sagrada Familia d'Urgell, en interessante musea, zoals Sala Sant Domènec en Espai Ermengol Museu de la Ciutat.

Wandel nog even door het historische centrum met smalle straatjes, pleinen en traditionele gebouwen die je terug in de tijd voeren en geniet van een heerlijk diner in een van de lokale restaurants alvorens je naar het hotel gaat. Overnachten kan bij het driesterrenhotel Andria.

REISGIDS: Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Catalonië.

Dag 6: Andorra (optioneel)

Je kan een optionele dag inplannen om de dwergstaat Andorra te bezoeken. Andorra is een klein land gelegen midden in de Pyreneeën op de grens tussen Frankrijk en Spanje. Ondanks het kleine oppervlak van het land heeft het ontzettend veel te bieden: zo staat Andorra onder andere bekend om de vele wintersportgebieden en de prachtige natuur. Maar ook het centrum van Andorra met tal van bezienswaardigheden is zeker de moeite waard om te verkennen.

  • Wandel het oude gedeelte van Andorra la Vella, dat nog steeds gekenmerkt wordt door historische stenen straatjes en oude huizen.
  • Bekijk het Kunstwerk 'The nobility of time' een sculptuur gemaakt door de Catalaanse kunstenaar Salvador Dalí.
  • De Sant Esteve kerk in Romaanse stijl gekenmerkt door sierlijke houten versieringen.
  • Last but not least: shoppen, shoppen en nog eens shoppen! Andorra is namelijk gekend als het belastingparadijs.

VERBLIJFTIP: Wil je graag Andorra als tussenstop? Dan kan je verblijven in Hotel & Aparthotel Cosmos, gelegen in het centrum van Escaldes, naast de rivier. Meer info en boeken.

Dag 7: La Seu d’Urgell - Sort

Op dag 7, een dag vol avontuur en schilderachtige vergezichten, rijd je van La Seu d’Urgell naar Sort. Je rijdt door enkele van de mooiste en meest ongerepte landschappen van de Pyreneeën, met panoramische uitzichten op diepe valleien en majestueuze bergtoppen en tussenstops in charmante dorpjes waaronder:

  • De rit naar Ordina, een rustig dorpje waar de tijd lijkt stil te staan, met zijn traditionele stenen huizen en vriendelijke bewoners. Een perfecte plek om even te stoppen, te genieten van een kop koffie en de rustige sfeer van het platteland.
  • Na een korte stop in Ordina vervolg je je reis naar Encamp, een pittoresk dorpje dat ligt op een hoogte van 1.230 meter. Encamp is een ideale uitvalsbasis voor avontuurlijke activiteiten en biedt tal van mogelijkheden voor wandelen en fietsen. Het dorp is ook de toegangspoort tot het natuurpark van de Vall d’Incles, een prachtige vallei die bekend staat om zijn weelderige flora en fauna, waar je heerlijk kan wandelen en van de rustgevende stilte van de natuur kan genieten.
  • Alvorens je Sort bereikt, kom je eerst nog langs Pobla de Segur, een charmant stadje dat wordt doorkruist door de Noguera Pallaresa. Dit stadje, met zijn oude stadsmuren en smalle straatjes, ademt een rijke geschiedenis uit.

Sort is het hart van de wildwaterrafting in deze regio

Sort ligt in de comarca Pallars Sobirà, een gebied dat bekend staat om zijn ruige en schilderachtige berglandschappen. De ligging aan de rivier de Noguera Pallaresa, een van de belangrijkste rivieren in de regio, maakt het een van de populairste plekken voor wildwateractiviteiten.

Meer zelfs, het is een van de beste rivieren in Europa om te wildwaterraften en kajakken, met verschillende stroomversnellingen. Voor degenen die liever de rivier vanaf de kant bewonderen, zijn er tal van uitzichtpunten waar je de boten kan zien stuiteren over de golven.

Dag 8: Sort - Benasque

Na een ontspannen ontbijt en misschien een korte wandeling door de pittoreske straatjes van Sort, vertrek je richting Vall de Boí, een vallei die beroemd is om zijn romaanse kerken en prachtige landschappen.

De vallei heeft de grootste verzameling romaanse kerken ter wereld, elk met hun eigen unieke charme en historische betekenis. De kerken, met hun karakteristieke klokkentorens en prachtig gedetailleerde fresco's, zijn een getuigenis van de rijke middeleeuwse geschiedenis van de regio.

Terwijl je door de dorpen als Boí, Durro en Taüll wandelt en de serene sfeer in je opneemt, kun je genieten van de rust en de prachtige architectuur die deze vallei zo bijzonder maken. Meer info over Vall de Boí.

Parque Nacional Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

Na het verkennen van Vall de Boí rijd je verder naar het Parque Nacional Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, een van de meest indrukwekkende nationale parken van Spanje. Het park staat bekend om zijn schoonheid en de ongeveer 200 meren die in het park rijk is. Je vindt er verschillende bergen die tot wel 3017 meter hoog zijn, en waartussen zich een hele hoop rivieren, vijvers, gletsjervalleien, watervallen en natuurlijk bergmeren bevinden.

Het bekendste meer van het gebied is het Sant Maurici meer, vlak bij het dorpje Espot, aan de voet van de Encantatsbergen. Er zijn veel wandelingen door het park uitgestippeld, waarbij je de verschillende soorten planten, vogels en zoogdieren en de prachtige omgevingen van dichtbij kan bewonderen.

Overnachten in Benasque

Aan het einde van de dag kom je aan in Benasque, een schilderachtig bergdorpje dat omringd wordt door majestueuze bergtoppen (waaronder de Aneto, de hoogste top van de hele bergketen) en groene valleien. Daarnaast is het ook een populaire bestemming voor outdooractiviteiten zoals wandelen, klimmen en skiën.

Wandel ook even door de smalle straatjes van het charmante dorpscentrum en geniet van de authentieke sfeer die hier rondhangt. De architectuur van Benasque weerspiegelt de traditionele bouwstijl van de Pyreneeën, met stenen huizen, houten balkons en leistenen daken. Een van de opvallendste gebouwen in het dorp is het Casa Juste, een mooi voorbeeld van de lokale architectuur. Na een dag vol avontuur en verkenning, kan je dineren in een van de lokale restaurants en proeven van de traditionele gerechten uit deze regio.

OVERNACHTINGSTIP: Verblijf tijdens je bezoek aan Benasque in Hotel Ciria.

Dag 9: Benasque - Jaca

Na een heerlijke nachtrust in Hotel Ciria begin je aan een schilderachtige rit naar Jaca. Je eerste stop is Ainsa, een middeleeuws dorpje dat prachtig bewaard is gebleven. Ainsa ligt op een heuveltop met uitzicht op de samenvloeiing van de Cinca en Ara rivieren en biedt een spectaculair uitzicht op de omliggende bergen. De oude binnenstad, met zijn geplaveide straatjes en historische gebouwen, ademt een sfeer van vervlogen tijden. Vanop Plaza Mayor heb je uitzicht op de oude kerk van Santa María.

Vanuit Ainsa rijd je naar de Canon de Anisclo, een indrukwekkende kloof die diep in de Pyreneeën is uitgesneden. Deze kloof, met zijn steile wanden en wilde rivier, biedt enkele van de meest spectaculaire uitzichten van de regio. Maak een korte wandeling en geniet van de ruige schoonheid van het landschap. Bekijk hier de wandelroute.

  • Geen tijd of zin om door de kloof te wandelen? Rijd dan direct door naar het kleine dorp Mediano dat bekend staat om zijn ondergelopen kerk, die boven het water van het Mediano-reservoir uitsteekt.
  • Volgende stop is Boltana, een charmant dorpje met een prachtig kasteel dat boven de stad uittorent. Boltana is een ideale plek voor een lunchpauze, waarbij je kunt genieten van de lokale keuken in een van de traditionele restaurants. Na de lunch kun je het kasteel verkennen en genieten van het panoramische uitzicht over de vallei.
  • Alvorens je Jaca berekt, rijd je eerst nog naar Torla, een prachtig bergdorpje dat de toegangspoort is tot het Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido. Het nationale park biedt enkele van de mooiste wandelroutes in de Pyreneeën, met spectaculaire uitzichten op watervallen, gletsjers en diepe valleien en Biescas.

We eindigen de dag in Jaca met een rijke geschiedenis en een levendige sfeer

Jaca is bekend om zijn imposante Ciudadela, een 16e-eeuws fort. Wandel nog even door het historische centrum, met zijn smalle straatjes, gezellige pleinen en indrukwekkende kathedraal.

Dag 10: Jaca - Pamplona

Vandaag verken je de prachtige regio Navarra. Vroeg in de ochtend verlaat je Jaca en rijd je door de serene bergen en bossen naar het Monasterio de San Juan de la Peña. Dit klooster, gelegen op een spectaculaire locatie onder een overhangende rots, is een van de meest iconische bezienswaardigheden van Aragón.

Het klooster heeft een fascinerende geschiedenis die teruggaat tot de 10e eeuw en speelde een cruciale rol in de vroege christelijke geschiedenis van Spanje. Volg een rondleiding door de oude kloostergangen, bewonder de prachtige romaanse architectuur en adembenemende uitzichten op de omliggende bergen. De koninklijke pantheon, waar enkele koningen van Aragón begraven liggen, is een van de hoogtepunten van je bezoek. Meer info op de website.

Nadien rijd je verder naar het Loarre-kasteel, een van de best bewaarde romaanse kastelen in Europa. Het imposante kasteel werd gebouwd in de 11e eeuw en diende als een belangrijk verdedigingsbolwerk tijdens de Reconquista. Terwijl je door de oude zalen, kapellen en torens dwaalt, krijg je een beeld over hoe men hier eeuwen geleden leefden.

Na het verkennen van het kasteel van Loarre vervolg je je reis naar Sigüés, een klein dorpje aan de oevers van de rivier de Aragón dat een rustieke charme uitstraalt. Een wandeling door het dorp, met zijn traditionele stenen huizen en smalle straatjes, biedt een glimp van het authentieke plattelandsleven in deze regio.

Vanuit Sigüés rijd je naar Yesa, een dorp dat bekend staat om zijn stuwmeer, het Embalse de Yesa. Dit uitgestrekte waterreservoir, omringd door bergen en weelderige bossen, biedt tal van mogelijkheden voor recreatieve activiteiten zoals wandelen, vissen en watersporten. We raden je aan om je eigen picknick mee te nemen en te genieten van het serene uitzicht aan de oevers.

Monasterio de Leyre, een van de oudste kloosters van Spanje

Gelegen op een heuvel met uitzicht op de Yesa-dam, biedt Monasterio de Leyre een rustige en spirituele omgeving. Het klooster dateert uit de 9e eeuw en is tot op de dag van vandaag een belangrijk centrum van de benedictijnse spiritualiteit. De romaanse kerk, met zijn imposante façade en serene binnenkant, is het hoogtepunt van je bezoek. De crypte van de kerk is een bijzonder indrukwekkend onderdeel van het klooster, met zijn massieve kolommen en rustige sfeer.

Na je bezoek aan het klooster van Leyre rijd je naar Lumbier, een charmant dorpje dat bekend staat om zijn spectaculaire kloof, de Foz de Lumbier. Deze smalle kloof, uitgesneden door de rivier de Irati, biedt een prachtig landschap van steile kliffen en helder blauw water. De oude spoorlijn die door de kloof loopt, is nu een populair wandel- en fietspad zodat je het adembenemende landschap te verkennen. Bekijk de wandelroute hier.

OVERNACHTINGSTIP: Verblijf bij Hotel Rural Nobles de Navarra, op 5 minuten rijden van Lumbier.

Dag 11 & 12: Pamplona

De roadtrip door de Spaanse Pyreneeën loopt stilletjes aan op zijn einde. Vandaag bezoek je de grote stad Pamplona, de hoofdstad van de provincie Navarra. Pamplona is natuurlijk het bekendst om de stierenrennen. Deze (wellicht barbaarse)praktijk vindt elk jaar in juli plaats ter ere van de heilige San Fermín. De stieren rennen door de straten en achtervolgen waaghalzen die voor hen uit lopen.

Wat nog meer zien & doen in Pamplona naast stierengevechten bijwonen?

  • Wandel door de Casco Viejo, het bruisende hart van Pamplona. Hier speelt zich het grootste deel van het openbare leven af: je vindt er karakteristieke huizen, unieke monumenten, charmante pleintjes en pittoreske straatjes.
  • Vanaf de oude stadsmuur heb je een schitterend uitzicht over de stad.
  • Bezoek de Citadel van Pamplona. Je vindt ze in het zuidwesten van het historische centrum, omringd door grootste groene ruimte van de stad. Dit is de plek waar inwoners komen joggen, voetballen, picknicken en concerten bijwonen.
  • Het legendarische Café Iruña, de favoriete bar van schrijver Ernest Hemingway (bekijk ligging).
  • De ideale plek om even uit te rusten tussendoor is het prachtige stadspark Taconera, ook de Japanse tuinen zijn een uitstekende optie.
  • Wil je zoveel mogelijk zien van de stad, boek dan een privéwandeltour door centrum Pamplona.

Pamplona is ook een belangrijke stop langs de pelgrimsroute Camino De Santiago. Je kan je zelf even een pelgrim wanen en de route doorheen de stad afwandelen.

OVERNACHTINGSTIP: Soul Apartmet is ideaal gelegen op wandelafstand van de kathedraal. Het appartement is ruim, modern en stijlvol ingericht, voorzien van wifi, een volledig uitgeruste keuken én een balkon met uitzicht op de stad. Meer info en boeken.

Liefhebbers van wijn stippen ook best de wijngaarden van de Rioja-wijnstreek aan

Ten zuidwesten van Pamplona vind je de weidse wijngaarden van de La Rioja wijnstreek. Hier worden al sinds 2500 jaar de beste wijnen van Spanje geproduceerd. Vanaf de 12de eeuw werd de streek officieel erkend als wijnindustrie en startte de export.

Bezoek hier zeker de stad Logroño, die bekend staat als dé wijnhoofdstad van de Rioja-streek. Geniet hier van een flesje wijn in combinatie met lokale kaashapjes in één van de vele bodega’s (wijnkelders) die de stad sieren.

Dag 13: Hondarriba en San Sebastian

Na twee dagen in Pamplona zet je de roadtrip verder richting Spaans Baskenland. Hondarriba is een gezellig en vooral kleurrijk vissersplaatje met mooie vakwerkhuizen, heerlijke restaurants en bars waar je de beroemde pintxos (lokale tapas) kan uitproberen.

Verder kan je er ook het prachtige gotisch kasteel van keizer Carlos V bezoeken of binnengaan in de 16de eeuwse kerk Iglesia del Manzano. Ook het Guadalupe Fort op de Jaizkibel-berg ten westen van het stadje zijn absoluut een bezoekje waard. Mis niets tijdens je bezoek aan Hondarriba tijdens deze begeleide wandeling door het centrum.

OVERNACHTINGSTIP: Parador de Hondarribia, gevestigd in een indrukwekkend kasteel uit de 10e eeuw, biedt uitzicht op de rivier Bidasoa. Het charmant ingerichte hotel biedt naast ruime, moderne kamers ook een leuke binnenplaats en een terras met een prachtig uitzicht op de omgeving.

Dag 14: San Sebastian

De laatste bestemming op deze prachtige roadtrip door de Spaanse Pyreneeën is San Sebastián, aan de Golf van Biskaje. Deze badplaats heeft een schilderachtige ligging aan een halfronde baai. Het lange, uitgestrekte zandstrand van Playa de la Concha biedt ruimte voor ontspanning en recreatie en surfers zullen in de zevende hemel zijn op het nabijgelegen Playa de la Zurriola, in de buurt van de hipster-enclave Gros.

Wat heeft San Sebastián nog meer te bieden?

  • De kustlijn en de gezellige straten van de oude stad liggen bezaaid met uitstekende cafés, restaurants en bars.
  • Het is een bestemming geworden voor fijnproevers die het beste van de Baskische keuken willen ontdekken.
  • Er worden ook het hele jaar door tal van evenementen, culturele voorstellingen en festivals georganiseerd en er valt dus altijd wel iets te beleven.

Neem de tijd om te genieten van de Baskische cultuur, bewonder de elegante art nouveau-architectuur en de geplaveide straten en maak misschien een uitstapje naar het kleine, heuvelachtige eiland Isla de Santa Clara net voor de kust. Je kan gerust nog een dag extra inplannen om zoveel mogelijk van San Sebastián en omgeving te ontdekken.

WANDELTOUR: Ontdek de mooiste bezienswaardigheden van San Sebastian tijdens een georganiseerde wandeltour met lokale gids en proef een traditionele pintxo. Boek hier je wandeltour.

Download onze gratis reisgidsen Spanje

Wil jij ook graag Spanje zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen, zo ben je zeker dat je niets mist.

AndalusiëBarcelonaBalearenCanarische EilandenCataloniëCastilla y LeónMadrid & ToledoMallorcaMurcia en ValenciaNoord-Spanje
Reisgids AndalusiëReisgids BarcelonaReisgids BalearenReisgids Canarische EilandenReisgids CataloniëReisgids Castilla y LeónReisgids Madrid & ToledoReisgids MallorcaReisgids Mucria en ValenciaReisgids Noord-Spanje

Op reis naar Spanje? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Spanje.

Noord-Spanje

Gratis reisgids Noord-Spanje downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 23 september 2024 - Gerri

Geweldige site, ik heb al veel tips genoteerd voor onze overwinteringsreis met de camper in Spanje!

- 27 augustus 2024 - Zj1 Croonnborghs

Was al vele keren in het Noorden van Spanje. Heb 2 keer de Camino gelopen. Deze keer was het een grote teleurstelling. De Camino is geïnternettialiseerd, iedereen heeft alleen oog voor zijn GSM, op elke paal, boom hangt er een hele reeks taxi-telefoonnummers. De steden zijn wel het bezoeken waard en telkens duiken er verrrassingen op. Wat baten kaars en bril, als de uil niet zienen wil.

- 27 augustus 2024 - Danny Ackx

Een must voor iedere reisfanaat. Zoveel te zien op zulke kleine afstand van ons in België.

- 27 augustus 2024 - maertens hilde

Top top top !!!

- 27 augustus 2024 - didier casier

zeer mooie regio en aanrader voor iemand die een andere kant van Spanje wil ontdekken

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?