11 x typisch Baskische gerechten: welke moet je zeker proeven tijdens je vakantie in Baskenland

Koop de volledige reisgids voor € 10

11 x typisch Baskische gerechten: welke moet je zeker proeven tijdens je vakantie in Baskenland

5 juni 2024 in Noord-Spanje0 reacties

Wat zeker eten tijdens je bezoek aan Baskenland? Ontdek dit bekend Baskische eten en drinken

Vertrek je binnenkort naar Baskenland, dan is het handig om te weten wat je zoal moet proeven, ideaal om de verrukkelijke Baskische keuken uit te testen. De puurheid en eenvoud staat veelal centraal bij de typisch Baskische gerechten. Hoe je daaraan begint? We geven je hieronder een lijstje van tien klassiekers uit de Baskische keuken!

Inhoud artikel

  1. Bacalao al Pil Pil

Vis speelt een centrale rol in elk Baskisch restaurant. En een van de beroemdste visgerechten is ongetwijfeld bacalao al Pil Pil, een voltreffer die je op heel wat menukaarten zal terugvinden. Het belangrijkste ingrediënt is kabeljauw (bacalao), dat wordt bereid met knoflook, olijfolie en gedroogde pepers. De kabeljauwblokjes worden op een relatief lage temperatuur gegaard, bovenop de gebakken pepers, waardoor zich op natuurlijke wijze een heerlijke, romige saus vormt uit het visvocht en de olijfolie. Een gerecht met amper vier ingrediënten dus, en dat typeert de eerlijke Baskische keuken.

  1. Marmitako: visstoofpot

Nog een echte klassieker in Marmitako. Deze traditionele visstoofpot is een stevig gerecht dat perfect is voor koude dagen. Het wordt niet bereid met kabeljauw, maar wel met tonijn, aangevuld met aardappelen, ui, paprika en tomaten. Een hartig gerecht dat nog beter smaakt na een stevige wandeltocht of lange dag de toerist uithangen. Ook hier merk je de eenvoudige combinatie van ingrediënten, die de essentie van de Baskische keuken weerspiegelt.

REISGIDS: Wil jij ook graag deze rondreis maken door Galicië? Download je gratis preview reisgids Noord-Spanje met onze uitgestippelde rondreis.

  1. Txangurro

Tijdens je rondreis door Noord-Spanje is Txangurro - een gerecht waar krab de hoofdrol speelt - een niet te missen specialiteit. Het vlees van de krab wordt gemengd met ui, knoflook, paprika, tomaten en witte wijn. Het mengsel wordt dan in de schaal van de krab gelepeld en afgebakken met broodkruimels.

Een gerecht dat bijzonderlijk feestelijk aanvoelt, maar je hier gerust het hele jaar door kan proeven. Een absolute aanrader!

  1. Pintxos

In heel Spanje wordt menig tapa gegeten. In het Baskenland worden die pintxos genoemd, kleine gerechtjes die je in zowat elke bar en elk restaurant terugvindt. De keuze is legio, van kleine visgerechtjes tot de beroemde ansjovissen uit de regio, maar de allerbekendste is zonder twijfel de gilda.

Deze klassieke pintxo bestaat uit ansjovisfilets, groene Spaanse pepers en olijven, samen geregen op een tandenstoker. De combinatie van zoute ansjovis, pittige pepers en hartige olijven zorgt voor een interessante explosie van smaken. En het kost je niet meer dan een euro of twee!

  1. Merluza a la vasca

Merluza, een vis die een vaste plaats heeft gewonnen in de Baskische keuken. Het wordt vaak bereid "a la vasca", wat betekent op Baskische wijze. De vis wordt gestoofd in een saus van ui, knoflook, paprika, witte wijn en tomaten. Dat geeft de vis een sappige textuur en een rijke smaak. Het wordt vaak geserveerd met mosselen, eieren en witte asperges. Elke kok geeft er zijn eigen twist aan, dus er kan je ook een kleine verrassing te wachten staan.

  1. Bacalao a la vizcaína

We hebben al kabeljauw op zijn Pil Pil gehad, dit keer kabeljauw a la vizcaína. En dat betekent: met een saus gemaakt op basis van choricero-paprika’s. Dat zijn felrode paprika’s die een heerlijke, zoetpittige smaak hebben. Er wordt ook knoflook en flink wat olijfolie in het gerecht verwerkt. Een absolute topper die je zeker zal weten te appreciëren!

  1. Kokotxas en salsa verde

Kokotxas zijn de kin- en kieuwgedeelten van kabeljauw of heek, die worden gestoofd in een groene saus gemaakt van knoflook, peterselie, witte wijn en olijfolie. Proef tijdens je autovakantie Noord-Spanje zeker de kokotxas, ze zijn delicaat van textuur en een echte delicatesse. Al denk je er beter niet te veel bij na wanneer je ze voorgeschoteld krijgt.

De heerlijke salsa verde voegt een verfrissende kruidigheid toe aan het gerecht. Een gerecht dat fijnproevers zeker niet aan zich voorbij mogen laten gaan!

  1. Piperrada: groente en paprika's

Paprika’s staan centraal in de Baskische keuken en piperrada is een soort eerbetoon aan de groente. De paprika’s worden langzaam gestoofd tot ze helemaal zacht zijn en op smaak gebracht met kruiden, tomaat en ui. Het wordt vaak geserveerd als een bijgerecht bij een stuk vlees of vis. Je zal piperrada ongetwijfeld eens voorgeschoteld krijgen, of je dat nu met opzet deed of niet. Een klassieker die je overigens makkelijk zelf thuis eens kan proberen namaken.

  1. Pastel Vasco: Baskische taart

Pastel Vasco, wat letterlijk Baskische taart betekent, is een traditioneel dessert bestaande uit een laag cakeachtig deeg gevuld met banketbakkersroom, en soms opgevuld met confituur of kersen. Het deeg is licht en luchtig, en de vulling heerlijk zoet. Het is oorspronkelijk een dessert uit het Frans Baskenland, maar het is overgewaaid naar de andere kant van de Pyreneeën en nu ook in Spanje bijzonder populair.

  1. Kalimotxo

Kalimotxo (uitgesproken als "kal-ee-mo-cho"), ook bekend als calimocho, is een populaire drank uit het Baskenland in Spanje. Het bestaat uit een eenvoudige mix van rode wijn en cola, meestal in gelijke delen (50/50). Het is vooral populair onder jongeren en wordt vaak geserveerd op feestjes, festivals en in bars. Het drankje kreeg zijn naam begin de jaren 1970 op het San Nicolás feest in de historische haven van Algorta.

  • Er wordt meestal goedkope rode wijn gebruikt, aangezien de smaak van de wijn grotendeels wordt gemaskeerd door de cola.
  • Het wordt vaak geserveerd in een groot glas met ijs om het drankje koud te houden. De combinatie van de droge, tanninerijke smaak van rode wijn met de zoetheid en koolzuur van cola creëert een verfrissend en makkelijk drinkbaar drankje.
  • Soms worden er extra ingrediënten aan toegevoegd, zoals een scheutje citroensap of een beetje suiker, om de smaak naar persoonlijke voorkeur aan te passen.
  1. Goxua: populair Baskisch dessert

Goxua is een ander populair Baskisch dessert, vooral in de provincie Álava. Het bestaat uit lagen cake, biscuit gedrenkt in likeur, slagroom, banketbakkersroom en bovenaan een laagje gekarameliseerde suiker. De combinatie van de romige banketbakkersroom en de zoete karamel is een droom voor elke zoetekauw. Het wordt doorgaans een dagje in de koelkast geplaatst vooraleer het op je bord verschijnt.

  1. Wil je niets missen tijdens je vakantie in het Baskenland?

Wil je er ook zeker van zijn dat je geen belangrijke of mooie plekjes mist tijdens je verblijf in het Baskenland? Dan is er goed nieuws, want wij deden al het opzoekingswerk voor jou. Download onze rondreis door het Spaanse Baskenland, nog meer bezienswaardigheden zien? Koop onze volledige reisgids Noord-Spanje en zie het mooiste van de regio met een complete voorbeeldroute.

Noord-Spanje

Gratis reisgids Noord-Spanje downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?