15 x mooiste bezienswaardigheden in Leeds: wat zien & doen tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

15 x mooiste bezienswaardigheden in Leeds: wat zien & doen tijdens je bezoek?

De mooiste plekken en bezienswaardigheden in Leeds + verblijftips

Leeds was oorspronkelijk een bescheiden gemeente in de 13e eeuw, maar groeide in de 16e eeuw uit tot een bruisende marktstad. Het ontwikkelde zich tot een belangrijk productiecentrum, vooral vanwege zijn rol in de wolhandel. Vandaag de dag heeft de Noord-Engelse stad een culturele dynamiek en kan ze uitpakken met indrukwekkende historische gebouwen, prachtige Victoriaanse architectuur en een bloeiende kunst- en cultuurscene.

Ontdek in deze blogpost de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Leeds.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Leeds

Duur1 - 3 dagen ()
Vliegtickets1u25 vliegen naar Manchester Airport (MAN), vliegtickets vergelijken bij Cheaptickets of Momondo
FerryMet de boot vanuit België of Nederland naar Noordwest-Engeland?
VerblijvenOvernachtingen voor je bezoek aan Leeds:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
HuurautoWil je graag een rondreis maken, dan is een auto onmisbaar, boek je huurauto bij SunnyCars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)

Inhoud artikel

  1. Kaartje met bezienswaardigheden in Leeds

Leeds is een stad in West Yorkshire, in het noorden van Engeland, op 1u30 rijden van Manchester. De ligging van Leeds aan de rivier de Aire draagt bij aan de charme en het pittoreske karakter van de stad. Langs de rivier lopen mooie wandel- en fietspaden en de meeste bezienswaardigheden liggen op wandelafstand van elkaar. Wil je graag meer van Leeds en omgeving ontdekken? Gebruik dan onze rondreis door Noordwest-Engeland.

Ligging van Leeds en de mooiste bezienswaardigheden op de kaart

  1. Leeds Arcades

Leeds heeft historische winkelgalerijen (ook wel gekend als de Leeds Arcades) die een van de pronkstukken van de stad zijn. Deze winkelgalerijen zijn niet alleen architectonisch interessant, maar bieden ook shoppers de kans om hun hart op te halen, met een mix van internationale merken en fantastische, plaatselijke winkels met een breed aanbod.

  • Queen's Arcade is een Grade II-gebouw dat sinds 1889 op deze plek staat. Er was ooit een hotel in gevestigd en hoewel het hotel nu verdwenen is, kun je de indrukwekkende voorgevel van vier verdiepingen nog steeds zien. Historische kenmerken zijn onder andere een klassiek glazen dak, ijzeren bogen en een gebogen balkon.
  • Thornton's Arcade uit 1878 was de eerste van de vele winkelpassages die werden gebouwd. Het heeft een neogotisch ontwerp met hoge gotische bogen, lancetvensters en gevleugelde leeuwendecoraties. In deze galerij staat de beroemde Ivanhoe-klok, met een band van Robin Hood-figuren die elk kwartier de klok slaan.
  • Grand Arcade werd opgericht in 1897. Het is een van de mooiste winkelgalerijen in Leeds en richt zich nu, in vergelijking met andere galerijen, meer op horeca en minder op winkelen. Naast de altijd populaire Merrion Street dragen de slingers, die over deze galerij zijn gespannen, en de unieke kasteelvormige Potts Clock bij aan de charme van deze galerij.

Misschien wel de populairste en beroemdste van alle winkelpassages in Leeds is het gebied dat bekend staat als het Victoria Quarter. Deze galerij heeft een theatrale grandeur - wat logisch is, want het is ontworpen door Frank Matcham, een beroemde theaterarchitect. Te midden van de roze terracotta gevels, vergulde mozaïeken en smeedijzeren details is het meest opvallende kenmerk het gebrandschilderde glazen dak - het grootste in Europa. Dit wordt omringd door gedetailleerde muurschilderingen, rijkelijk bewaard gebleven.

  1. The Grand Theatre & Opera House Leeds

Tussen de winkelgalerijen moet je ook zeker het Grand Theatre bezoeken, een ander architectonisch juweeltje van de stad. Sinds de oprichting in 1878 is de 'Grand Old Lady of Leeds' niet meer weg te denken uit de gemeenschap als het gaat om entertainment en vermaakt het publiek met verschillende voorstellingen.

Het heeft een Romaanse en Schotse baroniale stijl aan de buitenkant, met gotische architecturale kenmerken aan de binnenkant. Dit hoge Victoriaanse gebouw heeft een indrukwekkende gevel van rode baksteen, die het bekijken waard is, zelfs als je niet een van de evenementen en shows bijwoont die tijdens je verblijf in de stad worden opgevoerd.

STADSWANDELING: Ontdek de mooiste plekjes van de stad tijdens onze stadswandeling door Leeds.

  1. St John The Evangelist Church

De St John the Evangelist Church is een Anglicaans kerk uit de jaren 1630 en toont het complexe vakmanschap uit het Jacobean-tijdperk, waaronder een gedetailleerd balkon. Deze prachtige plek is zeker een bezoekje waard voordat je dit deel van de stad verlaat.

  1. Kirkgate Market

In het zuidwesten ligt Kirkgate Market, nog zo'n beroemd winkelgebied. Deze markt vormt al sinds 1857 het hart van de detailhandel in de stad. Hier vind je een overvloed aan karakteristieke handelaren die de vele culturen in de stad vertegenwoordigen. Elke woensdagochtend is hier een Aziatische bazaar en elke eerste en derde zaterdag van de maand wordt er een boerenmarkt gehouden op Briggate (bekijk ligging).

  1. Leeds Minster

Leeds Minster is de grootste Church of England kerk in Leeds en heeft een aantal middeleeuwse kenmerken, waaronder het Leeds Cross, dat dateert uit de 10e eeuw. Het huidige bouwwerk op deze plek is het Victoriaanse Gothic Revival-gebouw, maar er staat al sinds de 7de eeuw een kerk op deze plek. De kerk werd twee keer herbouwd, de eerste keer na een brand in de 14de eeuw en de tweede keer in de 19de eeuw. Meer info op de website.

  1. Royal Armoury Museum

Steek The River Aire over via de Crown Point Bridge in het zuiden en wandel verder langs de zuidelijke oever van de rivier om het Royal Armoury Museum te bezoeken. Dit museum heeft tentoonstellingen zoals de wapenuitrusting van Henry VIII en nog tal van andere displays gericht op oorlogsgeschiedenis en experimentele wapens. Meer info op de website.

  1. The Tetley

The Tetley is een avant-gardistische kunstgalerie. Deze galerie voor hedendaagse kunst is gevestigd in een voormalig hoofdkantoor van een brouwerij, populair vanwege de art-decoarchitectuur. Het complex biedt onderdak aan verschillende tentoonstellingen en heeft een bar en restaurant. Meer info op de website.

  1. Leeds City Square

Het Leeds City Square is hét middelpunt van de stad. Vergeet niet de interactieve QR-codes te scannen die rond standbeelden staan. Ze helpen je om delen van de geschiedenis van de stad te ontdekken. Het plein is niet alleen een populaire ontmoetingsplaats voor de plaatselijke bevolking en bezoekers, maar ook voor de schijnbaar onbeperkte duiven die hier samenkomen.

In de Leeds Art Gallery, gelegen aan het Victoria Square, kan je een grote collectie 20e-eeuwse kunst vinden met mixed media displays, ambachtelijke workshops en een café.

  1. Leeds Central Library

Naast en aangrenzend aan de Leeds Art Gallery vind je de prachtige historische openbare bibliotheek van de stad, die bovendien gratis te gebruiken is. De Leeds Central Library, gebouwd in de jaren 1880 en overal klassiek betegeld, is alleen al een bezoek waard om dit architectonische hoogstandje te bewonderen.

LEESTIP: Download hier je reisgids Noordwest-Engeland en mis niets tijdens je verblijf.

  1. Leeds Town Hall

Leeds Town Hall is een grootse 19e-eeuwse gemeentehal met een neoklassieke gevel, waar nu het grootste deel van het jaar concerten en comedyshows worden gehouden. Neem een kijkje in dit indrukwekkende gebouw, of blijf even hangen en bekijk de evenementen die binnen plaatsvinden.

  1. Millennium Square

Als je vanaf Victoria Square via Calverly Street naar het noorden loopt, kom je bij Millennium Square. Millennium Square is een van de andere belangrijke pleinen van de stad en een locatie voor evenementen. In de winter wordt hier een beroemde kerstmarkt van Leeds gehouden en concerten en andere evenementen trekken het hele jaar door publiek. Meer info over Magical Leeds Christmas.

  1. Leeds City Museum

Leeds City Museum ligt ten oosten van het Millennium Square. Dit gebouw huisvest tentoonstellingen over natuur- en gemeenschapsgeschiedenis. Ook de archeologische collectie van de stad wordt hier met trots tentoongesteld.

  1. Leeds Industrial Museum

Net buiten het centrum van Leeds, in Armley Mills, vind je het Leeds Industrial Museum. Dit museum toont het industriële erfgoed van Leeds en omgeving, met tentoonstellingen over textielproductie, techniek en andere industrieën.

Je kan historische machines en apparatuur bekijken, deelnemen aan interactieve tentoonstellingen en activiteiten en leren over de rol van de stad in de industriële revolutie. Het museum organiseert ook tijdelijke tentoonstellingen, educatieve programma's en speciale evenementen gedurende het hele jaar, allemaal in een gebouw dat ooit de grootste wolspinnerij ter wereld was. Meer info op de website.

  1. Kirkstall Abbey

Deze goed bewaard gebleven 12e-eeuwse abdijruïne, omgeven door een boomrijk park, een andere noemenswaardige plek net buiten het stadscentrum. Direct tegenover The Abbey biedt het Abbey Museum tegen een kleine vergoeding inzicht in de geschiedenis van de locatie. Je kan de QR-codes scannen om meer te weten te komen over de ruïnes en de historische betekenis van de kamers in het complex.

  • Er is gratis parkeergelegenheid in de buurt van de kinderspeelplaats naast het Abbey Museum, hoewel het tijdens de zomermaanden vaak vol zit.
  • De abdij en het museum hebben elk een cadeauwinkel en er is ook een cafeetje waar je kan uitrusten.
  1. Waar overnachten in Leeds?

Wil je graag meerdere dagen in Leeds vertoeven en ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels, B&B's en appartementen in Leeds.

  • Blayds Yard is een prachtig herenhuis met twee slaapkamers in het hart van Leeds (accommodatie voor 4 personen). In de buurt van dit vakantiehuis zijn er talloze restaurants, winkels en bars.
  • Het Québecs zit gevestigd in een groots Victoriaans gebouw op wandelafstand van het stadsplein en het treinstation. Het boetiekhotel heeft een klassieke, eigentijdse inrichting en biedt gratis toegang tot de spa.
  • Liever je eigen appartement? Verblijf dan in een van de modern ingerichte appartementen van Urban Banana Apartments.
  1. Mis niets tijdens je bezoek aan Noordwest-Engeland met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door Noordwest-Engeland? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. Koop onze reisgids Noordwest-Engeland en laat je verbazen met onze uitgestippelde rondreis langs de mooiste en meest bijzondere bezienswaardigheden in deze regio in Noordwest-Engeland (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Noordwest Engeland hier.

Noordwest-Engeland

Gratis reisgids Noordwest-Engeland downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?