Caen bezoeken? Alle bezienswaardigheden: wat zien & doen?
Caen is een stad van meer dan 100.000 inwoners en is uniek omdat er zeer veel groenzones zijn. Bij de landing in 1944 heeft de stad serieus te lijden gehad; ze werd pas door de Canadezen bevrijd op 9 juli '44, precies één maand na de landing. Meerdere wijken waren volledig vernield en de stad kreeg de bijnaam 'het aambeeld van de overwinning'. Precies omdat er heel wat moest heropgebouwd worden heeft men veel aandacht kunnen besteden aan groen. Wij hebben alvast een overzicht gemaakt van wat je kan zien in Caen.
Inhoud artikel
Abbaye-aux-Hommes en Abbaye-aux-Dames
Caen werd zo'n 1000 jaar geleden gesticht door Willem de Veroveraar. Hij wou in het huwelijk treden met zijn nicht Mathilde maar de kerk stond hierop niet te wachten. Bij wijze van genoegdoening heeft hij dan twee kloosters laten bouwen ten oosten en ten westen van zijn kasteel: Abbaye-aux-Hommes en Abbaye-aux-Dames. Rondom deze beide kloosters is de stad gegroeid.
Het meest indrukwekkend is de Abbaye-aux-Hommes. Van beide abdijen moet je zeker de kerk bezoeken. Willem de Veroveraar ligt begraven in Abbaye-aux-Hommes en Mathildes graftombe kan je vinden in Abbaye-aux-Dames. In de kloostergebouwen zelf zijn officiële diensten ondergebracht van stad en departement.
Musée de Normandie
In het kasteel van Caen heb je een eerder klein museum voor een publiek met uitgesproken interesse voor archeologie en volkskunde. In het Musée de Normandie krijg je een inzicht in hoe de eerste Normandiërs leefden. Hoe is Normandië economisch geëvolueerd en welke waren de ambachten en de specifieke kenmerken hiervan, zijn de vragen die een antwoord krijgen in dit museum.
Museé des Beaux-Arts
Het Museum voor Schone Kunsten, eveneens in het kasteel, bevat uiteraard schilderijen naast een paar andere kunstvormen. De periode vanaf de 15e eeuw tot nu is hier vertegenwoordigd en daardoor krijg je in een kort tijdsbestek een overzicht van de evolutie in de schilderkunst. Meer info op de website
Le Mémorial Caen
Even buiten het centrum van de stad Caen ligt het unieke oorlogsmuseum Le Mémoral. Sommigen noemen het een oorlogsmuseum anderen een vredesmuseum. Het is het grootste en modernste museum over de landing in juni '44. Als je van plan bent om slechts één museum te bezoeken rond dit thema dan moet je zeker voor Le Mémorial kiezen. Zelfs mensen die minder geïnteresseerd zijn in de details van de Landing zullen dit museum boeiend vinden.
Er zijn 2 hoofdthema’s, de wereld vóór en de wereld na 1945. Met foto’s, leesborden, visuele technieken enz krijg je een boeiend overzicht van beide periodes. Je kan een film bekijken (20’) en afdalen naar een ondergrondse bunker, die een dominante rol speelde tijdens de oorlog.
Le Monde avant 1945
In ‘vóór ‘45’ krijg je een verhelderend overzicht van wat leidde tot de Tweede Wereldoorlog. Hoe is het zover kunnen komen, welke gebeurtenissen speelden een rol in de jaren ’20 en ’30 van die eeuw, wie waren de politieke zwaargewichten in die tijd? Op deze en vele andere vragen wordt dieper ingegaan, weliswaar met zin voor detail zodat je een poosje bezig bent indien je werkelijk álles en overal wil lezen bij de infoborden. Verder is er een heel interessante kijk hoe Frankrijk de woelige tijden beleefde. En uiteraard is er veel aandacht, maar opnieuw, heel erg knap voorgesteld en begrijpelijk voor jong en oud, voor de D-day en de strijd erna die zich afspeelde in Normandië.
Le Monde après 1945
Aan de andere zijde van het gebouw kan je kijken naar hoe het er in de wereld aan toeging na de Tweede Wereldoorlog. Je zal leren dat het vaak … warm geweest is en heel wat diplomatie aan te pas kwam soms om een nieuwe wereldbrand te vermijden. De Koude Oorlog, de kunstmatige vredestijden, de bewapening tijdens de Koude Oorlog, … Heel bijzonder is een aparte hoek over Berlijn, toen het centrale punt van de Koude Oorlog.
Film La Bataille de Normandie
Er wordt in een echte bioscoopzaal een beklijvende film getoond (ca 20 minuten) waarin je beelden te zien krijgt die nog nergens anders in welke mediavorm dan ook konden gezien worden. Na het bekijken van ‘La Bataille de Normandie’ zal je een veel beter beeld kunnen vormen van hoe de Landing werd voorbereid, uitgevoerd werd en hoe de dagen, weken en maanden nadien verliepen. Er is hiervoor geput uit archieven die nog nooit eerder het daglicht zagen. De geluidseffecten zijn zo reëel dat je bijna zou denken midden in de debatten te zitten. (Bekijk de film hier)
Bunker Richter
Tot slot kan je via een loopbrug de lift nemen en dan in de kelders van het museum een bunker in te gaan. Nadat je de deur achter je keihard hoort dichtklappen (speciaal effect) loop je ondergronds in een gang van bijna 70 meter. Deze bunker is effectief gebruikt vanaf eind 1943. De bunker werd gehouwen in een kalkrots. Hier bevond zich de commandopost van de Duitse generaal Wilhelm Richter. De 716de Divisie nam er zijn intrek. Vanuit deze locatie werden belangrijke beslissingen genomen voor tijdens en na de Landing.
Drie thema’s komen aan bod: de bezetting, de weerstand en hoe de Duitse troepen zich verdedigden. Met voorwerpen, wapens, videobeelden, geluidseffecten, … krijg je een veel bredere kijk op wat de bezetters deden en wat de weerstand vermocht.
Musée Memorial Pegasus
Het Musée Memorial Pegasus gaat dieper in op één bepaalde landingsdivisie, die van de 6de Britse Luchtlandingsdivisie. Deze bestond uit Britse en Canadese troepen en hun taken waren heel belangrijk op D-day 6 juni 1944 en de dagen erna.
Het was in die nacht van 5 op 6 juni dat parachutisten en luchtinfanterie werden gedropt op de flanken van de landingszone, Amerikanen vlakbij Utah Beach, 11 000 Britten en Canadezen tussen Caen en de kustzone. Hun opdracht bestond er in om de bruggen te beschermen over het Kanaal (deze Pegasus Bridge in Ranville en de Horsa Bridge over de Orne). Dit waren immers de enige oversteekmogelijkheden tussen Caen en de zee voor de geallieerde troepen. Bovendien ging het erom om de batterij van Merville te vernietigen.
De 6de Luchtlandingsdivisie slaagde in alle opdrachten zodat hun strijd van levensbelang was voor de uiteindelijke Landing. Deze strijd om Normandië zou 100 dagen duren. 1000 mannen lieten hierin het leven. Hun lichamen liggen begraven in Ranville op het Brits militair kerkhof zowat 3 kilometer vandaan van het museum.
Hoewel maar in één ruimte alles is opgesteld kan je er minstens 2 uren in rondlopen. Zéker als je alles wil gelezen hebben. Elke vitrine heeft een QR code. Je ziet uitrustingen, wapens, veel verhelderende foto’s, legermateriaal en voertuigen, …
Buiten kan je in een park rondstappen waar legervoertuigen, wapens en een écht Horsa zweefvliegtuig staan opgesteld. Maar hét historisch belangrijkste object is dé originele Pegasus Bridge die gered werd van afbraak en hier een onderkomen vond. Deze brug werd gebruikt bij de opnames van de film ‘The Longest Day’.
Waar overnachten in Normandië?
Op zoek naar een leuk hotel, B&B of appartement voor jouw verblijf in Normandië? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Honfleur, Caen, Dieppe en Deauville. In deze steden is het aanbod aan hotels en B&B's het grootst.
Onze Tip: Bekijk hier onze 10 x favoriete hotels en gîtes in Normandië.
Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Normandië?
Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Normandië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Normandië met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Normandië.