Top 10 x bezienswaardigheden in Chartres: Ontdek alle hoogtepunten
Chartres wordt de stad genoemd van het licht en parfum. De cosmetica-industrie zorgt in de wijde omgeving van Chartres voor flink wat werkgelegenheid. De stad ligt geografisch in het centrum van de ‘Cosmetic Valley’.
Wat de binding met licht betreft is er het befaamde Chartresblauw. Een begrip dat geboorte kreeg in de kathedraal. In vele van de tientallen glas-in-loodramen zitten immers blauwe tinten verwerkt wat voor een mysterieuze blauwe lichtinval zorgt.
Wij hebben alvast een overzicht gemaakt van de bezienswaardigheden in Chartres die je zeker moet gezien hebben.
Inhoud artikel
Kathedraal van Chartres
Al vele eeuwen lang geldt de kathedraal van Chartres als één van de meest bezochte kerkgebouwen van het westelijk halfrond. Niet enkel door toeristen maar evenzeer door pelgrims uit gans Europa. De geschiedenis begon reeds in 1020 toen de bouw werd opgestart in romaanse tijden. Een serieuze brand in 1194 verwoestte helaas een groot gedeelte.
Enkel de crypte Saint-Lubin (intact), delen van de westgevel en de zuidtoren én de Sluier van Maria (Sancta Camisa) bleven gespaard. Enkel door het enthousiasme van de boeren en edelen die de handen in mekaar sloegen, zou 25 jaar later de kathedraal al opnieuw overeind staan, ditmaal aangepast in een gotisch kleedje. Omdat Chartres tijdens de Godsdienstoorlogen wonderwel niet onder vuur lag, kon het kerkgebouw ‘overleven’. Weet dat de huidige versie reeds het zesde kerkgebouw in rij is.
2.1. Het Chartresblauw
Opvallend van bij de intrede is de opmerkelijke blauwkleurige lichtinval, omwille van de kleur ook wel het Chartresblauw genoemd. De ontzettend vele glasramen (44 in totaal!) in lood zijn werkelijk overal ter wereld bekend. Om je een idee te geven, alle glas-in-loodramen beslaan liefst 3000 m² oppervlakte. De oudste dateren uit de 12de en 13de eeuw. Het zijn uitbeeldingen van bijbelverhalen, het leven van Christus en de H. Maagd.
2.2. Sluier Sancta Camisa
Helemaal achterin kom je in de kapel van St. Piat uit halfweg de 14de eeuw. Hier wordt de Sluier van de H. Maagd bewaard. Over die sluier bestaan verschillende theorieën. De H. Maagd zou die gedragen hebben toen ze wenend bij het gekruisigde lichaam van haar zoon zat. Een andere bron vermeldt dat ze deze sluier droeg bij het baren van Jezus. Feit is, Karel de Kale schonk de relikwie aan de kerk. Bovendien bleef de sluier ongeschonden tijdens de grote brand van 1194, wat als een mirakel werd aanzien.
Ook een koorhek uit de 13de eeuw dat in 1763 werd uitgebroken, vond gelukkig in deze kapel een nieuw onderkomen.
Een ander markante bezienswaardigheid is het labyrint op de vloer van het schip, een typisch iets voor de middeleeuwen toen de pelgrims als boete op hun knieën gezeten de lijnen van het labyrint dienden te volgen. In het labyrint zit een pen die tijdens de midzomerdagen op één moment van de dag beschenen wordt als de zon precies door een gat komt piepen van een brandglas.
Crypte van de Kathedraal Notre-Dame
Van alle crypten in Frankrijk is die van de kathedraal Notre-Dame de grootste. De oudste gedeelten dateren uit de 11de eeuw. Je loopt er in twee evenwijdige galerijen, vindt er enkele kapellen en een grafkelder die nog ouder is, uit de 9de eeuw. De crypte bevindt zich onder het schip van de kerk.
Cosmetic Valley
Cosmetic Valley is een overkoepelende naam voor een internationaal onderzoekscentrum van cosmetische parfums dat in drie Franse regio’s actief is (Centre, Haute Normandie en Ile-de-France). Meer dan 800 bedrijven die betrokken zijn bij de ontwikkeling en productie van parfums, verschillende universiteiten, labo’s, ontwikkelingscentra zijn erbij aangesloten. Chartres bevindt zich in het geografische middelpunt van de ‘Cosmectic Valley’. Er wordt aan research, opleiding en know-how verspreiding gedaan.
Musée des Beaux-Arts
In een oud bisschoppelijk paleis is het Museum voor Schone Kunsten ondergebracht. Je vindt er Franse en Vlaamse schilderkunst uit de 17de en 18de eeuw. Ook een opmerkelijke collectie van klavecimbels eveneens uit de 17de en 18de eeuw. Verder ook wapenuitrustingen, wandtapijten, en een ruimte met speciale aandacht voor brandglaskunstenaar Gabriel Loire.
Op autovakantie door Normandië? Lees onze blogpost met een volledig reisschema of download onze reisgids Normandië en ontdek de mooiste plekjes van Normandië.
Centre International du Vitrail
De gebouwen van het Centre International du Vitrail behoorden tot de kapittelzaal van de kathedraal. Er zijn permanente tentoonstellingen over de glas-in-loodramen uit de renaissanceperiode van Chartres en een informatieve expositie waarin je ziet hoe een gebrandschilderd glas tot stand komt. Alles wat met het glas-in-loodraam te maken heeft wordt hier haarfijn uitgelegd: de technieken, maar ook de geschiedenis van ‘le vitrail’, hoe de ambacht vandaag wordt uitgevoerd. Eveneens tijdelijke exposities met oud en nieuw werk.
Eglise Saint André
De Eglise Saint André had heel wat voorgangers op dezelfde plaats. De oudst bewaarde delen van de kerk uit de 12de eeuw zijn nog verwerkt in de huidige versie. Ook de kapel Saint-Ignace (1513) overleefde alle eeuwen. De laatste renovatie vond plaats in 2003. In de gallo-romeinse tijden stond hier geen kerk maar een amfitheater. Overblijfselen daarvan zijn terug te vinden in één van de cryptes.
Eglise St.-Pierre
Vroeger was dit een benedictijnerabdij tot de Franse Revolutie. De kerk is één van de best bewaarde gotische kerkgebouwen in Frankrijk (begin 13de eeuw voltooid). Prachtig altaarkoor met glasramen uit 14de eeuw, die voor een bijzondere lichtinval zorgen.
Eglise Saint-Aignan
Van de eerste Eglise Saint-Aignan (het jaar 400) is niets overgebleven. Van de daaropvolgende versies is nog een 14de-eeuws portaal ingewerkt in de huidige kerk die dateert van begin 16de eeuw. Kenmerken van renaissance en gotiek. De glas-in-loodramen komen uit de 16de en 17de eeuw.
Place d’Evora
Franciscanen richtten op deze plaats een klooster op het eind van de 16de eeuw. Toen zij al lang verdwenen waren, kregen de gebouwen op de Place d’Evora vanaf 1791 een andere bestemming. Een college, bibliotheek en daarna een lyceum.
Wil jij ook graag Normandië verkennen? We hebben verschillende rondreizen in Normandië uitgestippeld. Download onze reisgids Normandië en ga zelf op ontdekking.
Maison Picassiette
Raymond Isidore begon, na enkele andere beroepen te hebben uitgeoefend, in 1935 als straatveger te werken. Op straat vond hij van alles natuurlijk waaronder ook scherven van allerlei voorwerpen. Hij vond er niet beter op die telkens mee te nemen naar huis en ze te gebruiken om zijn interieur mee op te smukken. Een voorwerp werden er twee, drie en toen was er geen ophouden meer aan. Meubels, vloer, plafond, gebruiksvoorwerpen (tot de naaimachine toe), … alles werd in een mozaïek van potscherven, glas, … omgetoverd. Toen hij binnen klaar was, verlegde hij zijn werkterrein naar buiten en pakte hij de huisgevel aan. Daarna ook de tuin, het tuinhuisje. Je kan er de contouren in herkennen van de kathedraal van Chartres, de Mont-Saint-Michel, religieus geïnspireerde afbeeldingen, en zelfs een kip.
Maison Picassiette werd in 1983 als historisch monument erkend. De brave man zou er na zijn werkuren in totaal 33 jaar aan spenderen. En die naam? ‘Pique assiette’: hij p(r)ikte scherven van borden op van de straat maar sommigen zien er ook een leuke link in met de kunstenaar Picasso.
Waar overnachten in Normandië?
Op zoek naar een leuk hotel, B&B of appartement voor jouw verblijf in Normandië? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Honfleur, Caen, Dieppe en Deauville. In deze steden is het aanbod aan hotels en B&B's het grootst.
Onze Tip: Bekijk hier onze 10 x favoriete hotels en gîtes in Normandië.
Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Normandië?
Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Normandië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Normandië met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Normandië.