Wat is de beste route naar Oostenrijk met de auto? Tolwegen, tanken, hotels + tips
Met de auto naar Oostenrijk? De beste route + info voor tol, tanken, hotels & tips
Wil je graag op vakantie naar Oostenrijk met de wagen? Oostenrijk is perfect met de auto te bereiken en je komt onderweg heel wat mooie plekjes en natuurgebieden tegen. Maar, wat is nu de beste route naar Oostenrijk?
Wij hebben voor jou de beste route, de leukste hotels en de mooiste stopplaatsen onderweg verzameld in één handige blogpost.
Inhoud artikel
Op vakantie naar Oostenrijk? Gebruik onze routes en rondreizen
Op reis naar Oostenrijk? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Oostenrijk.
FAQ - Veelgestelde vragen over de beste route naar Oostenrijk
Hoe lang is het rijden naar Oostenrijk?
Oostenrijk is een bestemming dat je binnen één dag kan bereiken. De gemiddelde afstand bedraagt ongeveer 900 tot 1100 kilometer. Alles hangt natuurlijk af van je vertrekpunt en de uiteindelijke bestemming binnen Oostenrijk.
Vanuit Brussel en Amsterdam rijd je ongeveer 10 à 12 uur naar Oostenrijk. Uiteraard is dit afhankelijk van de snelheid die je rijdt en de verkeersdrukte op dat moment. Houd hier dus wel rekening mee als je je reis inplant.
Met de auto naar Oostenrijk: wat is de best route?
Wat de beste route naar Oostenrijk is, hangt af van meerdere factoren. Niet alleen is het belangrijk om te weten waar je vertrekt maar ook naar welke bestemming je heen wilt. Daarnaast heb je natuurlijk ook nog de eventuele wegwerkzaamheden en de files onderweg.
Vanuit België
- Vanuit Brussel volg je de A3. Dit is de snelste route met een normale verkeersdrukte.
- Verder kan je ook de A60 op de A3 en de A6 volgen.
- Op deze routes dien je echter tol te betalen.
Vanuit Nederland
- Vanuit Amsterdam volg je de A3. Dit is de snelste route met ene normale verkeersdrukte.
- Verder kan je ook de A45 en A3 volgen.
- Op deze routes dien je ook tol te betalen.
Snelwegen in Duitsland
Hoe dan ook, wanneer je naar Oostenrijk rijdt vanuit België of Nederland, zal je door Duitsland moeten. Over het algemeen zijn de snelwegen in Duitsland in uitstekende staat. Echter houd je wel best rekening met de grote verschillen in snelheidslimieten en de wegwerkzaamheden die je in kan tegen komen onderweg.
Een van de redenen waarom men graag op de Duitse autosnelwegen rijdt, is omdat er op de Duitse Autobahn vaak geen snelheidslimiet geldt. Op deze soort stukken wordt er aangeraden om een snelheid aan te houden van 130 km per uur. Maar in de praktijk zou je in principe meer dan 200 km per uur kunnen rijden. Houd natuurlijk wel rekening met de snelheidslimieten die worden aangegeven aan de rand van de weg.
De snelheidsbeperkingen in Duitsland: Het wordt aanbevolen om 130km/u te rijden. Dit is dan ook een maatstap voor de verzekeringsmaatschappijen. Rijd je meer dan 130 km/u en veroorzaak je een ongeval? Dan zal de verzekering hoogstwaarschijnlijk niet tussenkomen wegens ‘onaangepaste snelheid’.
Verschillende routes naar Oostenrijk via Duitsland
Zoals hierboven reeds vernoemd, hangt de beste route naar Oostenrijk af van de regio waar je naartoe trekt. Wanneer je via Duitsland naar Oostenrijk rijdt, heb je de keuze uit twee hoofdroutes:
De Linksrheinische route naar Oostenrijk
- De Linksrheinische route gaat door Duitsland naar Oostenrijk langs de grensovergang Venlo en de Duitse steden Koblenz, Karlsruhe, Stuttgart, Ulm en München (of Memmingen Kempten, A7).
- Het grootste deel van de route bestaat uit twee- en driebaanswegen.
- Het grote voordeel van deze route is dat er bij files veel mogelijkheden zijn om een alternatieve route te kiezen.
- Tip: kies je voor de A7 naar Ulm, dan ontwijk je de drukke wegen rondom Stuttgart en Ulm.
De Rechtsrheinisch route naar Oostenrijk
- De meeste Nederlanders zullen over de A3 door Duitsland naar Oostenrijk kiezen.
- Deze route over de A3 gaat langs Arnhem en vervolgens over Düsseldorf, Frankfurt en Würzburg tot aan Nürnberg. Hiervandaan volg je de A8 naar München, of de A7 naar Ulm.
- Onderweg rij je voornamelijk over driebaanswegen waardoor er weinig kans is op files.
Wanneer vertrek je best naar Oostenrijk?
Je weet nu ongeveer langs waar je zal rijden maar wanneer vertrek je het best? Over het algemeen kan je wel stellen dat het beste moment om naar Oostenrijk te rijden is, wanneer anderen dat niet doen. Wanneer je voor of na de massa vertrekt, kan je alleszins files voorkomen, vooral in de vakantieperiodes. De fileproblemen zijn natuurlijk het grootst tijdens de schoolvakanties en de weken dat veel Duitsers vakantie hebben.
Enkele tips om de files te vermijden
- Op zondag rijden tussen 0.00 en 22.00 uur mag er op zondag geen vrachtverkeer over de Duitse wegen rijden. Er zijn wel enkele uitzonderingen.
- Overnacht langs de snelweg. Je kan ook rijden wanneer de ergste drukte op de wegen achter de rug is. Zo kan je ’s avonds ergens overnachten om de dag nadien weer vroeg te baan op te gaan.
- ’s Nachts rijden is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd maar het is en blijft de grootste kans om filevrij te reizen met de wagen. In de nacht is het namelijk rustiger door het mindere verkeer op de weg.
- Kijk op voorhand naar wegwerkzaamheden. Gebruik een goede GPS. Een goede GPS zal je steeds weergeven waar er eventuele werkzaamheden én files zijn en wat alternatieve routes zijn.
Tolvignet en tolwegen in Oostenrijk
In Oostenrijk dien je een autowegenvignet aan te kopen voor het gebruik van snelwegen en Schnellstrassen. Maar het kan zijn dat je op sommige snelwegtrajecten, tunnels of autowegen apart moet betalen (Streckenmaut). Je vindt alle informatie op de website van Asfinag.
De vignetplicht is hier niet van toepassing. Deze trajecten zijn moeilijk te bereiken zonder gebruik te maken van een ander traject waar een vignet wel vereist is. Praktisch gezien is het wel aangeraden om een vignet aan te kopen.
Wat moet je weten over het Oosterijks tolvignet?
- Er zijn verschillende soorten tolvignetten: een 1-daags vignet, 10-daags, 2-maandelijks of jaarlijks. Welk vignet voor jou het voordeligst is, hangt dus sterk af van je reisplannen.
- Op de Autobahnen (A) en Schnellstrassen (S) in Oostenrijk is een tolvignet verplicht voor ieder voertuig met een toegestane maximummassa tot en met 3500 kg.
- Sinds december 2017 kan je kiezen tussen een gewoon tolvignet (zelfklevende sticker) of een digitaal tolvignet dat wordt gekoppeld aan je kenteken. De kostprijs en de geldigheid van een gewoon tolvignet en de digitale zijn hetzelfde.
- Motorvoertuigen en ook campers die zwaarder zijn dan 3500 kg moeten op de tolwegen uitgerust zijn met een zogenaamde GO-Box en per gereden kilometer betalen.
- Op een aantal Sondermautstrecken geldt geen vignetplicht, maar moet apart tol betaald worden.
Onze tip: Koop je tolvignet voor Oostenrijk bij een van de vele Duitse tankstations langs de snelweg, net voor de grens of nog eenvoudiger, bestel je vignet Oostenrijk hier online.
Tanken in Oostenrijk
Tanken in Oostenrijk is over het algemeen niet veel duurder dan bij ons in België of in Nederland. Al kan het wel per deelstaat verschillen hoeveel je per liter betaalt aan diesel of benzine.
- In Oostenrijk mogen de brandstofprijzen slechts één keer per dag verhoogd worden om 12u00. Indien de prijzen daarna niet verlagen, kan je dus best altijd voor 12u00 tanken.
- Op zondag en maandag zijn de prijzen over het algemeen het laagst en op vrijdag en zaterdag het hoogst.
- Daarnaast is er ook merkloze brandstof verkrijgbaar waarvan de prijzen gemiddeld 10% lager zijn.
Niet vergeten als je met de auto naar Oostenrijk reist
Als je met de wagen naar Oostenrijk op vakantie gaat, zijn er een aantal zaken die verplicht in de auto aanwezig moeten zijn. Je vergeet deze best niet mee te nemen.
- Gevarendriehoek
- Veiligheidshesje voor de bestuurder (bestel er snel een 2de online)
- Verbanddoos
- Niet verplicht maar wel handig: ga je vaak skiën in Oostenrijk? Dan kan je altijd een dakkoffer bevestigen op je wegen. Hier passen namelijk je eigen ski's in!
Ga je vaak naar Oostenrijk voor wintersport? Hou er dan rekening mee dat in de winterperiode winterbanden verplicht zijn. Ook kan het bij hevige sneeuwval soms verplicht zijn om met sneeuwkettingen om te rijden. Lees meer over de beste sneeuwkettingen.
Sneeuwkettingen in Oostenrijk
Wanneer verplicht sneeuwkettingen gebruiken?
- Het gebruik van sneeuwkettingen in Oostenrijk is verplicht als dit staat aangegeven met een blauw verkeersbord waarop een band met een sneeuwketting staat afgebeeld, zeker te vinden in Tirol.
- Ook als het sneeuwt is het rijden met sneeuwkettingen verplicht.
- Daarnaast wordt er in Oostenrijk ook een beroep gedaan op je eigen verantwoordelijkheid. Je mag ze dus ook gebruiken als je niet zeker bent van voldoende grip op de weg.
- De plicht geldt van 1 november tot en met 15 april.
- De maximumsnelheid met sneeuwkettingen ligt op 50 km/h.
Verplicht in de auto?
Nee, in Oostenrijk is het niet verplicht om sneeuwkettingen bij je te hebben in de auto. Je hoeft dus niet na te denken over het huren of kopen van sneeuwkettingen als je alleen door Oostenrijk heen rijdt. Toch is het verstandig om ze wel met je mee te nemen, ook al bezoek je geen wintersportgebied. Zeker in het winterseizoen kunnen de wegen in Oostenrijk verraderlijk glad worden door sneeuwval.
Op alle wielen?
Sneeuwkettingen op de 4 wielen is enkel verplicht bij achterwiel aangedreven wagens. Bij voorwiel aangedreven wagens volstaat om enkel vooraan sneeuwkettingen te leggen.
Waar overnachten op je route naar Oostenrijk?
Graag onderweg ergens overnachten? Hieronder vind je alvast enkele hotels die ideaal zijn voor een tussenstop op je route naar Oostenrijk!
Hotel Adler in Ulm
Hotel Gasthof Adler ligt op het platteland, net buiten de stad en biedt moderne en verzorgde kamers en een restaurant met regionale Zwabische gerechten en een heerlijk ontbijt. Wil je na een vermoeiende dag rijden, nog even ontspannen? Dan kan je altijd terecht in de spa met sauna. Meer info en boeken.
Bavaria Hotel in Ingolstadt
In Ingolstadt, tussen Nürnberg en München vind je het Bavaria Hotel. Dit driesterrenhotel is ideaal voor wanneer je op doorreis bent naar Oostenrijk. Het hotel heeft een uitstekende verbinding met de snelweg A9. Hier geniet je van een goed ontbijt vooraleer je terug de baan op gaat. Meer info en boeken.
BG Hotel in Memmingen
Op weg naar Tirol of Vorarlberg? Dan kan je in het BG Hotel in Memmingen overnachten vlak voor de Oostenrijkse grens. Het hotel is gevestigd in Bad Grönenbach naast de Mc Donalds. Ideaal voor als je na het rijden nog even een snackje lust. Je overnacht in moderne kamers voorzien van alle comfort. Meer info en boeken.
Ben je van plan om binnenkort op vakantie te vertrekken? Lijkt Oostenrijk je wel een leuk bestemming maar weet je niet goed waar naartoe? Hieronder vind je alvast een beknopt lijstje met de top-bezienswaardigheden, mooiste steden en verborgen plekjes in Oostenrijk!
Bezoek de klassiekers Wenen en Salzburg
Wenen is dé muziekstad van Europa, maar naast de bekendheid die Strauss, Mozart, Haydn en Beethoven naar de stad brachten, zijn er daarnaast ook tal van prachtige bezienswaardigheden te bezoeken. Ga zeker eens langs Schloß Schönbrunn! De grandeur van paleis Schönbrunn is goed te vergelijken met het paleis van Versailles in Frankrijk. Een bezoekje waard, toch?
Liever een modernere stad? Dan moet je in Salzburg zijn. Het is met voorsprong de meest bijzondere stad van Oostenrijk, iets wat ze in Wenen niet graag zullen horen. Op het eerste zicht lijkt alles rond Mozart te draaien in Salzburg, maar de stad heeft zo veel meer te bieden.
Genieten van de schoonheid van Zell am See
Liever de natuur opzoeken? De Zellersee is één van de bekendste meren in de Oostenrijkse Alpen. Aan de rand van het meer vind je het sfeervolle stadje Zell am See, waar je heerlijk kan winkelen, kan neerstrijken op een terrasje of kan genieten van een maaltijd in een van de gezellige restaurants.
Vanuit het stadje kan je met de gondel naar de Schmittenhöhe om van het uitzicht over het meer te genieten, en in de omgeving kan je terecht voor excursies canyoning, themawandelingen en meer.
Wil je graag een rondreis maken langs Zell am See? Rondreis Grossglockner langs Zell am See, Lienz en Heiligenblut brengt je bij het hoogste punt van het land. Wellicht een van de mooiste routes die je in Oostenrijk kan maken.
Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Oostenrijk?
Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Oostenrijk? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Oostenrijk met meer dan 100 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en uitgewerkte stadswandelingen. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Oostenrijk.