De Conciergerie in Parijs bezoeken? Info, tips & tickets
Veel mensen lopen de Conciergerie gewoon voorbij, maar toch is de plek een bezoekje waard. De Conciergerie is namelijk het oudste paleis in Parijs en een belangrijk monument voor de stad. Het bouwwerk werd opgetrokken als een paleis voor de koninklijke familie, maar later deed het dienst als gevangenis. De beroemde Marie-Antoinette spendeerde hier toen haar laatste dagen. Tegenwoordig huist de Conciergerie het Palais de Justice.
Hieronder kom je alles te weten over de Conciergerie in Parijs, hoe je de wachtrijen kan vermijden en je kan hier ook online je tickets boeken.
Tickets om de Conciergerie te bezoeken
Wil je graag de Conciergerie in Parijs bezoeken? Boek dan zeker je tickets online, zo kan je direct naar binnen en moet je niet in de wachtrij aanschuiven. Bekijk hieronder het volledige aanbod, bestel veilig en snel bij GetYourGuide.
Inhoud artikel
Het verhaal van de Conciergerie
1.1. Een middeleeuws paleis
De Conciergerie bevindt zich op het Île de la Cité, het oudste deel van de stad op een eiland in de Seine. Van de tiende tot de veertiende eeuw woonden de Franse koningen daar in het zogenaamde Palais de la Cité. In de dertiende eeuw werd het paleis uitgebreid en versterkt. Lodewijk IX gaf de opdracht om de indrukwekkende Sainte-Chapelle op te trekken en Filips IV liet de architecten Nicolas Chaumes en Jean de Saint-Germer een grote hal en een nieuwe façade ontwerpen.
1.2. Gevangenis
In 1358 besloot de toenmalige koning Karel V om de koninklijke familie te verhuizen naar het Louvre, dat groter en indrukwekkender was dan de Conciergerie. De Conciergerie op het Île de la Cité werd enkele jaren later omgebouwd tot een gevangenis.
De gevangenen die in de Conciergerie verbleven waren vooral straatcriminelen en politieke gevangenen. De rijkere gevangenen hadden hun eigen cel, maar de armeren moesten in de “oubliettes” verblijven, de zogenaamde “vergeten plaatsen”. Dat waren donkere en natte cellen waar veel ongedierte rondkroop.
1.3. Beroemde gevangenen tijdens de Franse Revolutie
Tijdens de Franse Revolutie verbleven er ruim 4000 gevangenen in de Conciergerie. Als ze niet vrijgesproken werden, overleden ze ofwel in de cellen ofwel werden ze openbaar geëxecuteerd. Maar liefst 2700 gevangenen werden geëxecuteerd met de guillotine. De bekendste slachtoffers die ook in de Conciergerie verbleven, zijn Marie-Antoinette, Robespierre en Charlotte Corday.
Ook na de Revolutie bleef de Conciergerie in gebruik als gevangenis. Onder andere Napoleon III verbleef in het gebouw.
1.4. Renovaties
Het paleis werd halverwege de negentiende eeuw grondig gerenoveerd. Het gebouw ziet er tegenwoordig uit als een middeleeuws fort, maar de huidige gevel dateert eigenlijk pas uit 1858. De cel van Marie Antoinette werd omgebouwd tot een kapel waar haar dood herinnerd wordt.
1.5. Nationaal monument
In 1914 werd een deel van het gebouw opengesteld voor het publiek en werd het officieel benoemd tot nationaal monument. Enkel de kelderruimtes zien er nog steeds uit zoals ze in de middeleeuwen waren. Het andere deel van het gebouw huist het Justitiepaleis.
De Conciergerie bezoeken
2.1. De gevel
Je kan de gevel van de Conciergerie het beste zien vanaf de Mégisserie Quay aan de rechteroever van de Seine. De façade ziet er erg middeleeuws uit dankzij de lichte bakstenen van de muren, de donkere daken en de vier torens.
2.2. De torens
De oudste toren van de vier, de Bonbec, dateert uit de elfde eeuw. Daar bevond zich de martelkamer van de gevangenis. De toren werd echter grotendeels verwoest bij een brand en moest in 1935 grondig gerenoveerd worden.
De Zilveren Toren en de Caesar-toren zijn de twee ronde torens die vlak naast elkaar staan. De Tour de César dankt zijn naam aan de Romeinse keizer Caesar en de Tour d’Argent wordt zo genoemd omdat zich daar de koninklijke schatkamer bevond.
De Tour de l'Horloge is de meest recente toren en dateert uit 1350. Met zijn 47 meter is het bovendien ook de hoogste toren van de vier en het is ook de enige rechthoekige toren. De klok van de toren werd pas in 1371 toegevoegd. Dit is het oudste publieke horloge dat er in Parijs nog te vinden is.
2.3. Salle des Gens d'Armes
Wanneer je de Conciergerie binnengaat, kom je terecht in de Salle des Gardes en de grotere Salle des Gens d’Armes. In beide statige zalen wandel je langs hoge pilaren en sierlijke bogen. In de Salle des Gens d’Armes aten elke dag maar liefst 2000 medewerkers van het paleis terwijl de koninklijke familie zelf hun rijkelijke buffetten hielden in de Grande Salle er net boven.
De Salle des Gens d’Armes is maar liefst 64 meter lang en het plafond is 8,5 meter hoog. De zaal werd verwarmd met 4 grote open haarden, de Cuisines. Tegenwoordig doet de Salle des Gens d'Armes dienst als concertzaal.
2.4. Salle des Gardes
De Salle des Gardes is een kleinere zaal die ook met pilaren en bogen opgetrokken werd. In tegenstelling tot de Salle des Gens d’Armes kan je hier wel nog de oude ramen zien. De Salle des Gardes was de voorkamer van de Grande Salle en speelde een belangrijke rol tijdens de Franse Revolutie.
2.5. De cellen
Naast de Salle des Gardes ligt de Rue de Paris. Deze ruimte was vroeger onderdeel van de Salle des Gens d’Armes, maar werd later omgebouwd tot een aparte ruimte die toegang verleende tot het gevangenisgedeelte van de Conciergerie. Je kan hier verschillende oude cellen bekijken, waaronder de cel van koningin Marie Antoinette, de echtgenote van koning Lodewijk XVI.
De cel waarin zij voor haar executie verbleef, werd in 1815 omgebouwd tot een kapel ter nagedachtenis van de koningin. Er hangen ook portretten van haar en er worden persoonlijke voorwerpen tentoongesteld. Even verderop kan je een reconstructie van de cel van Marie Antoinette bekijken. Ook de cel van Robespierre werd omgebouwd tot een kapel.
2.6. De binnentuin
Verderop vind je de Binnentuin van de Vrouwen. Hier werden de vrouwelijke gevangen elke dag even naartoe gebracht. Ze konden er hun kleren wassen aan stenen tafels in een waterbron.
Je vindt hier ook de Côte des Douzes, de plek waar mannelijke en vrouwelijke gevangenen met elkaar konden praten door de tralies van het hek. De Côte des Douzes heeft zijn naam te danken aan het feit dat gevangenen daar in groepen van twaalf op wagens werden geladen om naar de guillotine gevoerd te worden.
Openingstijden van de Conciergerie
- De Conciergerie is dagelijks open van 09:30 tot 18:00, met uitzondering van 1 januari, 1 mei, en 25 december.
- De kassa’s sluiten een half uur voor sluitingstijd.
Tickets om de Conciergerie te bezoeken
- Tickets voor de Conciergerie kan je vooraf online kopen.
- Iedereen tot 26 jaar oud uit de Europese Unie kan de Conciergerie gratis bezoeken.
- Ter plekke kan je een bezoekersgids meenemen in onder andere het Frans, Nederlands en Engels.
- Er worden ook tours georganiseerd, maar die kan je enkel ter plekke boeken.
- Met een Stadspas Parijs kan je de Conciergerie gratis bezoeken.
Hoe vermijd ik de wachtrijen?
Je kan de wachtrijen aan de kassa makkelijk vermijden door je ticket vooraf online te kopen. Op die manier kan je de wachtrij meteen overslaan en dat kan je heel wat tijd uitsparen.
Hoe bereik ik de Conciergerie?
7.1. Te voet
De Conciergerie ligt centraal in het centrum van de stad op het Île de la Cité. Afhankelijk van je startpunt is het dan ook eenvoudig om naar het voormalige paleis te wandelen. Vanaf de Eiffeltoren is het een klein uurtje wandelen langs de oever van de Seine, maar vanaf het Louvre ben je amper een kwartier onderweg.
7.2. Met het openbaar vervoer
- De Conciergerie is het beste met de metrolijn 4 te bereiken.
- Je stapt dan uit bij de halte Cité. Het is ook mogelijk om de lijnen 1, 4, 5, 11 en 14 naar de halte Châtelet te nemen.
- Je kan ook lijn 4 nemen en uitstappen bij de halte Saint-Michel of de RER-lijnen B of C naar die halte te nemen.
- Ook de bussen 21, 24, 27, 38, 58, 81, 85, 96 en de Balabus rijden naar de Conciergerie.
7.3. Met de auto
- Parkeren kan bij de parkeerplaats Parking Indigo Lutèce-Cité aan de Boulevard du Palais tegenover de Conciergerie.
- Je kan ook parkeren op de Parking Indigo Pont Neuf aan de Quai des Orfèvres achter de Conciergerie of op de parkeerplaats Parking Saemes Notre Dame tegenover de Notre-Dame.
Filmpje: een mini-rondleiding door de Conciergerie
Benieuwd naar hoe de Conciergerie er vanbinnen uitziet? Bekijk dit filmpje voor een korte virtuele rondleiding in het gebouw. Als je de historische plek in het echt wil bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar Parijs moeten reizen!
Waar overnachten in Parijs?
Op zoek naar een leuke hotel op de juiste plek in Parijs? We hebben een volledig artikel geschreven met de leukste hotels per wijk in Parijs. Zo weet je in welke wijk wat te zien is en waar te overnachten.
Bekijk onze 3 favoriete hotels in Parijs
Mis niets tijdens je verblijf in Parijs met onze reisgids!
Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Parijs? Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Parijs met een volledige uitgestippelde route door de stad langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Liever eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Parijs.