Kasteel van Versailles bezoeken? Tips, tickets + hoe wachtrijen vermijden?
Praktische info voor je bezoek aan het Kasteel van Lodewijk XIV + waar tickets Versailles kopen?
Versailles is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Frankrijk en met recht en rede opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het paleis van Versailles ligt zo'n 15 kilometer van Parijs en is dan ook een een perfecte daguitstap in combinatie met een een stedentrip Parijs.
Hoe kan je het kasteel bezoeken, wat valt er allemaal te zien en waar kan je tickets bestellen om wachtrijen te vermijden? Je komt het allemaal te weten in dit blogartikel.
Praktische info & tickets voor je bezoek aan het Kasteel van Versailles |
---|
Reisgids | Download je reisgids Parijs hier |
Adres | Place d'Armes, 78000 Versailles, Frankrijk |
Tickets | |
Openingsuren | - Van 1 april tem 31 oktober elke dinsdag tot en met zondag van 9u tot 18u30 geopend.
- Van 1 november tem 31 maart is het paleis geopend van 9u tot 17u30 en het Trianon landgoed van 12u tot 17u30.
Bestel hier je tickets vanaf €19,5 online |
Verblijven | |
|
Inhoud artikel
Een woordje geschiedenis van Versailles
In 1607 kwam Louis XIII naar Versailles voor de jacht op de fazanten, herten en zwijnen die in de bossen rondzwierven. Na zijn kroning in 1610 kwam hij nog meerdere keren terug en besloot hij in 1623 om er een gebouw neer te zetten waar hij tijdens de jacht kon verblijven.
Het was een simpel gebouw, maar in 1631 liet de koning het herbouwen. Het nieuwe gebouw dat in 1634 klaar was, werd uiteindelijk de basis van het paleis dat nu te zien is.
1.1. Verbouwingen en uitbreidingen
Zijn zoon Louis XIV kwam in 1641 voor het eerst in Versailles om te ontsnappen aan de pokkenepidemie die het Saint-Germain-en-Laye paleis had bereikt. Tien jaar later kwam hij terug voor de jacht, waarna hij vaak terug bleef komen. I
n 1661 liet hij het paleis uitbreiden, en in 1682 verplaatste de koning het Franse Hof naar Versailles. Tot aan zijn dood in 1715 was er altijd wel een deel van het paleis waar verbouwingen plaatsvonden.
1.2. Het volk in opstand
- Na de dood van Louis XIV verplaatste het hof zich naar Vincennes en later naar Parijs, waardoor Versailles in lichte vergetelheid raakte.
- Pas in 1722 kwam Louis XV, de nieuwe koning, terug naar Versailles en liet hij de bouwwerken opnieuw starten.
- De volgende koning, Louis XVI, spendeerde veel tijd in het paleis en gaf de Petit Trianon aan zijn vrouw Marie-Antoinette.
- Uiteindelijk werd de koninklijke familie in oktober 1789 geforceerd door het volk om het paleis te verlaten. Zij waren boos dat Louis XVI en Marie Antoinette in grote luxe woonden terwijl zij zelf amper brood konden kopen.
Onze tip: Koop je tickets vooraf online zodat je bij Versailles zonder aanschuiven door kan lopen naar ingang A. Koop bij de trein in Parijs meteen ook een retour ticket, zodat je op de terugweg niet in de rij hoeft te staan.
1.3. Plezierpaleis en andere functionaliteiten
Tijdens de Franse Revolutie werden veel meubels en kunstwerken uit het paleis gehaald, maar desondanks bleef het paleis een attractie. In 1796 werd het kasteel van Versailles tijdelijk geopend als een museum.
Uiteindelijk werd het paleis pas in 1830 door Louis-Philippe terug tot leven gebracht door het creëren van een nieuw museum dat in 1837 geopend werd. Later gebruikte Napoleon III het paleis voor feesten en politieke redenen, ontving hij er onder andere koningin Victoria en werd het Duitse Keizerrijk er benoemd.
1.4. Een nieuwe bloeiperiode
Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd Versailles gesloten om de verbouwingswerken in het paleis te beschermen. In 1919 werd het gekozen als de plek voor het ondertekenen van het vredesakkoord, mede doordat het dezelfde plek was waar eerder het Keizerrijk was ontstaan. Hierdoor kreeg het paleis opnieuw veel aandacht, maar afgezien daarvan was het in een staat van verval gekomen en was er niet voldoende geld voor restauraties.
Dankzij de Amerikaanse biljonair John D. Rockefeller die een enorm bedrag aan het paleis doneerde, herleefde het opnieuw. Samen met belangrijke bezoeken van onder meer de Kennedy’s en koningin Elizabeth II zorgden de restauraties ervoor dat Versailles weer groot werd.
De paleizen en tuinen van Versailles
De gehele grond van Versailles is maar liefst 1070 hectares groot. Naast het kasteel van Versailles bevinden zich ook nog twee kleinere paleizen, een boerderij, een kanaal en verschillende tuinen. Het gehele complex bevat meer dan 2000 ruimtes waar op het hoogtepunt van Versailles maar liefst 5000 mensen woonden.
2.1. De eerste verdieping van het paleis
Op de eerste verdieping van het paleis is een tentoonstelling neergezet van Franse schilderijen. Daarnaast is er informatie te vinden over de geschiedenis en de bouw van het paleis.
2.2. 'Le Grand Appartement du Roi'
De appartementen van de koning zijn 7 luxe ruimtes die gebruikt werden voor parades, feesten en het ontvangen van gasten. De 7 ruimtes zijn vernoemd naar Griekse en Romeinse mythen en tegelijk naar planeten, om zo het thema van de zonnemythologie die aan Versailles verbonden is te versterken.
Zo heb je de Salon d’Hercule, de Salon de l’Abondance, de Salon de Vénus, de Salon de Diane, de Salon de Mars, de Salon de Mercure en de Salon d’Apollon. Alle ruimtes zijn rijkelijk versierd met Italiaanse decoraties, marmeren panelen en schilderijen op de plafonds.
2.3. De Spiegelgalerij
Galerie des Glaces ofwel de Spiegelgalerij, is waarschijnlijk de bekendste ruimte van Versailles. De ruimte is 73 meter lang en eert belangrijke politieke, economische en kunstzinnige successen van Frankrijk.
Op het plafond zijn in 30 schilderijen de geschiedenis van Louis XIV te zien. De 17 bogen in de ruimte zijn bedekt met in totaal 357 spiegels die geplaatst waren om te laten zien dat Frankrijk een ware rivaal was voor de Venetiaanse spiegelmarkt.
Klik hier om je tickets voor Versailles te reserveren
2.4. De Oorlogskamer
De Oorlogskamer, is een ruimte uit 1686 waarin alle militaire overwinningen die tot het vredesakkoord van Nijmegen leidde. De muren zijn bedekt met marmeren panelen die versierd zijn met trofeeën en wapens.
Daarnaast is er een kunstwerk van Louis XIV te paard te zien, samen met een beeld in de valse openhaard van Clio, beter bekend als de muse van de geschiedenis. Ook zijn er afbeeldingen van de godinnen Victories en Bellona, of Overwinning en Oorlog, te zien.
2.5. De Vredeskamer
De ruimte symmetrisch aan de Oorlogskamer, is de Vredeskamer. Deze ruimte heeft dezelfde marmeren decoraties, maar in de plaats van overwinningstaferelen zijn hier de voordelen van vrede uitgebeeld.
2.6. De galerij van grote slagen
Dit is de grootste ruimte van het paleis met een afmeting van 120 meter lang bij 13 meter breed. Het werd in 1833 toegevoegd aan het paleis. Er zijn hier onder andere 33 schilderijen te vinden die de grootste slagvelden uit de Franse geschiedenis weergeven, samen met 80 borstbeelden van officieren die op de slagvelden omgekomen zijn.
2.7. De fonteinen
Bij het paleis zijn heel wat grote tuinen te vinden die allemaal netjes bewerkt en onderhouden zijn. Naast de groene pracht zijn er veel standbeelden en vazen te vinden, maar de grootste bezienswaardigheid van de tuinen zijn de fonteinen. Deze dateren grotendeels uit de tijd van Louis XIV en hijzelf had ook één van de fonteinen ontworpen, namelijk de Three Fountains Grove. Op de fonteindagen heeft de 'Basin de Miroir' een show waarbij de fontein gesynchroniseerd is met muziek.
In de tijd van Louis XIV verbruikten de fonteinen meer water op één dag dan dat iedereen in heel Parijs gebruikte. Tegenwoordig werken ze maar 3 keer per week als daadwerkelijke fontein op de zogenaamde 'fonteindagen'.
Vanaf maart tot eind oktober worden ze op zaterdag en zondag aangezet en tussen eind mei en eind juni ook nog op dinsdagen. De fonteinen zijn per dag twee keer te bewonderen in actie, één keer ’s ochtends van 11u tot 12u en ook eenmaal ’s middags van 15u30 tot 17u.
2.7. De Grand Trianon
De Grand Trianon is een kleiner paleis uit 1687 die Louis XIV liet bouwen voor zijn affaire met Mme de Montespan. Dit gebouw is gebaseerd op Italiaanse architectuur, waardoor het maar één verdieping heeft en omgeven is door tuinen.
2.8. De Petit Trianon
Dit is het kleinste paleis uit 1758 en werd door Louis XV gebouwd ten midden van de tuinen van Versailles om zich rustig terug te kunnen trekken. Het werd gebouwd in Griekse stijl met twee verdiepingen. Vlak na zijn dood gaf Louis XVI het paleis aan Marie-Antoinette, die het opnieuw decoreerde en de botanische tuinen liet omtoveren in Anglo-Orientaalse tuinen.
2.9. De Queens Hamlet
De Queens Hamlet is een klein nagemaakt dorpje gebouwd voor Marie-Antoinette, waar ze het rijke leven even kon ontvluchten en zich kon verkleden als een boerin.
Openingsuren Kasteel van Versailles
Wil je graag het Kasteel van Versailles bezoeken tijdens je stedentrip Parijs? Het paleis is het gehele jaar door geopend, behalve op maandagen, 25 december, 1 januari en 1 mei.
Van 1 april tot en met 31 oktober
- Het is van 1 april tot en met 31 oktober elke dinsdag tot en met zondag van 9u tot 18u30 geopend.
- De tuinen zijn al vanaf 8u te bezichtigen en sluiten pas om 19u30.
- Het Trianon landgoed opent ’s middags om 12u.
Van 1 november tot en met 31 maart
- Van 1 november tot en met 31 maart is het paleis van 9u tot 17u30 open en het Trianon landgoed van 12u tot 17u30.
- De tuinen zijn open van 8u uur tot 18u.
Hoe tickets kopen om Versailles te bezoeken?
Tickets zijn zowel ter plaatse als online te kopen (bij voorkeur zo kan je de wachtrijen overslaan). Tickets zijn te verkrijgen voor elk apart deel van het landgoed, maar er zijn ook tickets die je toegang tot alle delen bieden.
4.1. Prijzen
Hoe kan je Versailles verkennen?
5.1. Te voet
Zorg dat je voor je bezoek aan Versailles frisse beentjes hebt, want het grootste deel zal je te voet moeten verkennen. De binnekant van het paleis en het landgoed van Marie-Antoinette kan je namelijk niet anders bezoeken dan al wandelend.
Het kasteel alleen al is gigantisch groot en er zijn ook verschillende verdiepingen te verkennen. Verwacht je dus maar aan een stevige wandeldag!
5.2. Verken de tuinen van Versailles al fietsend
Er zijn verschillende verhuurpunten waar je de fiets kan ophalen en terug afzetten. Door een fietsje te huren in Versailles zal je de grote afstanden meteen veel sneller kunnen afleggen, maar ook al wandelend zijn de tuinen zeker de moeite waard.
5.3. Of met een golfkar
Wanneer je bezoekje aan de tuinen van Versailles wat dynamischer mag zijn, kan je ook een golfkar huren. Rondrijden in een golfkarretje kan met 4 tot 5 mensen.
5.4. Verken Versailles vanop het water in een bootje
Tot slot kan je achteraan in de tuinen van Versailles rustig op het meertje dobberen wanneer je er een bootje huurt. Peddel tussen de eenden, zwanen en ganzen en zie het kasteel van Versailles op een volledig andere manier.
5.5. Met een treintje
Je kan de tuinen ook verkennen als passagier van een toeristisch treintje dat je van het ene domein naar het andere brengt.
Hoe de wachtrijen van Versailles vermijden?
Enkele tips om wachtrijen te vermijden, kunnen handig zijn voor je je bezoek aan het kasteel van Versailles vastlegt.
6.1. Online tickets kopen = wachtrijen overslaan
Koop je tickets vooraf online zodat je bij Versailles zonder aanschuiven door kan lopen naar ingang A. Koop bij de trein in Parijs meteen ook een retour ticket, zodat je op de terugweg niet in de rij hoeft te staan.
6.2. Tips voor drukke periodes
Vermijd de zomerperiode en bezoek Versailles bij voorkeur in de lente of de herfst. Wanneer je toch in de zomer gaat is het aan te raden om het kasteel zelf tegen het einde van de dag te bezoeken en eerst de tuinen in te gaan.
6.3. Te vermijden bezoekdagen
Versailles wordt het drukst bezocht op dinsdagen en in weekenden (fonteindagen), bij voorkeur verkies je niet deze dagen als je in (wat meer) rust wilt rondlopen.
Hoe reis je van Parijs naar Versailles?
Versailles is zo’n 20 kilometer van Parijs vandaan verwijderd en op verschillende manieren bereikbaar. We sommen hieronder even de mogelijkheden voor je op:
7.1. Het openbaar vervoer
- Als je met de trein naar Versailles wil reizen vanuit het centrum van Parijs, dan kan je de ‘RER C’ trein richting Versailles nemen.
- Stap hiervoor op de VICK of VITY trein. Vergeet ook zeker niet om je ticketje te valideren.
- Versailles is de laatste halte 'Versailles Rive Gauche' en stopt op zo’n 10 à 15 minuutjes wandelen van het paleis van Versailles.
Daarnaast is het is ook mogelijk om de SLOM trein te nemen naar Versailles Chantiers. Vanaf Paris Montparnasse kan je de N lijn nemen naar Versailles Chantiers, en vanaf Paris Saint-Lazare kan je de L lijn naar Versailles Rive Droite nemen.
Als laatste is het mogelijk om bus 171 vanaf Pont de Sèvres te pakken. Citytrip Parijs en Versailles bezoeken + wachtrijen vermijden? Het kan met een GetYourGuide ticket.
7.2. De auto
Vanuit Parijs neem je de A13 naar Versailles Centre. Parkeren kan op de Place d’Armes. Let wel op: het verkeer richting Versailles kan erg druk zijn, hou dus rekening met mogelijke files. Ook het prijskaartje van een hele dag parking in Versailles kan hoog oplopen (reken op ongeveer € 20/dag).
Praktische tips voor je bezoek aan Versailles
- Versailles is groot, dus draag comfortabele schoenen waar je lange stukken op kan wandelen.
- De eetplekken zijn redelijk prijzig en zijn vaak druk. In plaats daarvan kan je zelf wat te drinken en te eten mee nemen en aan het kanaal picknicken.
- Paraplu’s, buggy’s, grote tassen en koffers en scherpe objecten mogen niet mee naar binnen. Ook je selfie stick dien je thuis te laten.
- Vergeet in de zomer niet om zonnebril, zonnecrème en een hoed mee te nemen. Neem ook voldoende water mee.
- Bezoek Versailles vroeg genoeg op de dag. De wachtrijen zijn 's morgens véél minder lang dan in de namiddag. Ook binnen in het kasteel is het dan nog minder druk.
- Doe jezelf een plezier en regel je tickets online en op voorhand om te kunnen ontsnappen aan de ellenlange wachtrijen.
- Onderschat Versailles zeker niet: neem op z'n minst een volledige dag voor je bezoek.
- Wachtrijen zijn gemakkelijk te omzeilen door online je tickets voor Versailles te boeken voor je bezoek aan het domein.
7 leuke weetjes over Versailles
- De spiegelzaal is zo groots dat deze nog steeds met moeite te vatten is. De zaal is 73 meter lang en 10 meter breed en bevat meer dan 350 spiegels.
- De gronden rond het kasteel waren ooit moerassen, er was het nodige werk om er de huidige tuinen en het grote kanaal van te maken.
- Er werd een heuse machine van Marly uitgevonden om de tuinen van water te voorzien dat uit de Seine werd gepompt.
- Ooit vaarden er replica's van de Franse marinescherp op het grote kanaal, dit om de slagkracht van het Franse leger te tonen.
- In 1783 liet Marie-Antoinette een klein dorpje bouwen in de tuin van het kasteel, hier kon ze zich in alle rust terugtrekken. Het bestond uit een werkende boerderij met schuur, een molen en een vijver.
- Het ontdaan van het Kasteel van Versailles gaat terug tot 1623, toen Lodewijk XIII, vader van Lodewijk de XIV een jachtpaviljoen laat bouwen in het groen, buiten Parijs.
- Het kasteel bevatte een waar systeem van leiding en beerputten om de bewoners van het kasteel op een hygiënische en comfortabele manier hun gevoeg te laten doen.
Wat is de ligging van het Kasteel van Versailles?
Het Kasteel van Versailles ligt op zo'n 20 km ten zuidwesten van Parijs. Adres: Place d'Armes, 78000 Versailles, Frankrijk.
Filmpje: Sfeerbeelden van het Kasteel van Versailles
Benieuwd naar je bezoek aan Kasteel van Versailles? In onderstaand filmpje van het Kasteel van Versailles krijg je alvast een goed beeld van wat je mag verwachten bij je bezoek. Wil je het graag met eigen ogen waarnemen? Dan zal je zelf naar Versailles moeten afreizen.
Waar overnachten in Parijs?
Op zoek naar een leuke hotel op de juiste plek in Parijs? We hebben een volledig artikel geschreven met de leukste hotels per wijk in Parijs. Zo weet je in welke wijk wat te zien is en waar te overnachten.
Bekijk onze 3 favoriete hotels in Parijs
Parijs en Versailles combineren? Download je reisgids Parijs
Herkenbaar: Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Parijs. Ideaal om Parijs volledig te verkennen op eigen tempo. In de gratis stadsgids Parijs kan je 1 stadswandeling vinden. Nog meer goesting in Parijs? Koop onze volledige reisgids Parijs en ontdek alles over deze prachtige stad.