De Fishermens Trail bewandelen in Portugal: alle info & tips over deze meerdaagse kustwandeling

Volledige reisgids kopen voor € 10

De Fishermens Trail bewandelen in Portugal: alle info & tips over deze meerdaagse kustwandeling

23 juli 2024 in Portugal0 reacties

Praktische info over de Fishermens Trail, meerdaagse langeafstandswandeling langs de kustlijn van Portugal

Op zoek naar een mooie, pittige wandeling tijdens je verblijf in Portugal? De Fishermens Trail (Trilho dos Pescadores in het Portugees) is een langeafstandswandelpad waar je maar liefst 2 weken zoet mee bent. Deze prachtige wandelroute brengt je langs de spectaculaire kustlijn van Portugal met idyllische stranden, dramatische kliffen en charmante dorpen die een kijkje in het traditionele kustleven van Portugal bieden.

In deze blogpost kom je alles te weten over de Fishermens Trail, trek alvast je beste paar wandelschoenen aan!

Inhoud artikel

  1. Waar ligt de Fishermens Trail?

De Fishermens Trail, of Trilho dos Pescadores in het Portugees, is een prachtige meerdaagse wandelroute langs de kust van de Alentejo en de Algarve in het zuidwesten van Portugal. In totaal is het wandelpad 226,5 kilometer lang en loopt langs de kust van São Torpes naar Lagos. Het pad kan enkel te voet afgelegd worden. Het verbindt de verschillende vissersdorpjes langs de kust en de stranden tussenin.

Het “Visserspad” dankt zijn naam aan de lokale vissers. Zij gebruikten dit wandelpad eeuwenlang om hun boten en visgronden te bereiken. Vandaag is dat echter niet meer het geval. Toeristen en fervente wandelaars op zoek naar rust, stilte en natuur hebben hun plek ingenomen.

Dit wandelpad vormt onderdeel van de Rota Vicentina, een netwerk van wandelpaden dat in totaal meer dan 750 kilometer beslaat. De twee bekendste trails zijn de Fishermens Trail, die langs de kustlijn loopt, en de Historical Way, een route van 263 kilometer die door het binnenland trekt.

REISGIDS: Download onze reisgids Portugal en mis niets tijdens je verblijf.

  1. De verschillende etappes van de Fishermens Trail

De Fishermens Trail is opgedeeld in 13 verschillende etappes waar je ongeveer twee weken over doet. Je hoeft natuurlijk niet de hele trail af te leggen. 13 volle dagen wandelen is niet voor iedereen weggelegd, bovendien is de ene etappe al wat zwaarder dan de andere. Op ieder begin- en eindpunt vind je een informatiebord waarop duidelijk vermeld staat wat de moeilijkheidsgraad is. Hieronder lees je de verschillende etappes van het ene dorpje naar het andere inclusief de kilometers.

Ga na welke dorpjes het meest aanspreken en wandel daar eventueel in de buurt, of wandel slechts een deel van de trail. Het pad is goed gemarkeerd en je vindt ook informatieborden onderweg.

De etappes van de Fishermens Trail zijn de volgende:

EtappeVertrekAankomstAfstand (km)
Etappe 1São TorpesPorto Covo10 km
Etappe 2Porto CovoVila Nova de Milfontes20 km
Etappe 3Vila Nova de MilfontesAlmograve15,5 km
Etappe 4AlmograveZambujeira do Mar22 km
Etappe 5Zambujeira do MarOdeceixe18,5 km
Etappe 6OdeceixeAljezur22,5 km
Etappe 7AljezurArrifana17,5 km
Etappe 8ArrifanaCarrapateira20 of 21,5 km
Etappe 9CarrapateiraVila do Bispo16 km
Etappe 10Vila do BispoSagres20,5 km
Etappe 11SagresSalema19,5 km
Etappe 12SalemaLuz12 km
Etappe 13LuzLagos11 km

OVERNACHTINGSTIP: Boek je verblijf voor de Fishermens Trail hier bij booking.com op voorhand, zo ben je zeker dat je na een lange (misschien ook wel vermoeiende) tocht een slaapplaats hebt waar je even de batterijen kan heropladen.

  1. Enkele highlights op de Fishermens Trail

Porto Covo

Porto Covo, een charmant vissersdorpje is de eerste bestemming op de wandelroute. Met zijn witgekalkte huisjes en geplaveide straatjes biedt Porto Covo een schilderachtige aanblik. Wandel door het gezellige centrum met winkeltjes, restaurants en cafés en bezoek het strand. Vlak voor de kust van Porto Novo ligt het kleine eilandje Ilha do Pessegueiro, dat je enkel kan bereiken met de boot. Deze historische plek herbergt nog enkele ruïnes van een Romeins fort en biedt een adembenemend uitzicht op de Atlantische Oceaan.

Vila Nova de Milfontes

Deze kleine schilderachtige stad aan de monding van de rivier Mira is een absolute must-see. Zoek de schaduw op tussen de gebouwen in het oude centrum, breng een bezoek aan het Fort van São Clemente voor een stukje geschiedenis en geniet van het panoramische uitzicht over de rivier en de oceaan. De stranden aan beide zijden van de rivier (Praia da Franquia en Praia do Farol) zijn dan weer perfect voor een verfrissende duik.

Azenha do Mar

Azenha do Mar is een klein vissersdorpje dat je een authentieke blik geeft op het traditionele Portugese vissersleven. De natuurlijke haven is een mooie plek om te stoppen en te genieten van verse zeevruchten in een van de lokale restaurantjes.

Aljezur

Dit historische stadje is beroemd om zijn kasteelruïne, die een prachtig uitzicht biedt over de omliggende vallei. Wandel ook even door de oude binnenstad met typische witgekalkte huizen en de overdekte Mercado Municipal de Aljezur. Aljezur staat ook bekend om zijn zoete aardappelen, en een bezoek aan het stadje is dus niet compleet zonder een gerecht te proberen gemaakt op basis van zoete aardappelen!

Alleen maar mooie stranden op deze wandelroute

Tijdens deze wandelroute kom je het ene strandje na het andere tegen, het ene al wat idyllischer dan het andere. Afhankelijk van wat je voorkeur is kan je even halt houden bij de verschillende stranden, genieten van de omgeving en een frisse duik nemen alvorens je de wandeling verder zet.

Enkele stranden die je kan overwegen als tussenstop zijn onder andere Praia do Malhão (goed om te surfen), Praia das Furnas (omringd door rotsformaties en grotten), Praia da Arrifana (zandstrand bij Aljezur) en het strand van Odeceixe.

  1. Waar overnachten langs de Fishermens Trail?

Langs de route kan je kiezen uit diverse accommodaties, waaronder gezellige pensions, boutique hotels en campings. Het grote voordeel van de Fishermens Trail is dat je eigenlijk gewoon van dorpje naar dorpje wandelt. Je hoeft dus niet met een tent te reizen. In alle dorpjes vind je overnachtingsmogelijkheden voor elk budget, bekijk hier het volledige aanbod hotel. Vergeet niet dat je een lange wandeling aan het maken bent, af en toe een beetje luxe en comfort zal welkom zijn.

Wil je het toch liever wat avontuurlijker, dan kan je natuurlijk een tent meebrengen en kamperen. Het is dan wel belangrijk om te weten dat wildkamperen niet toegestaan is, maar er ook niet veel campings in de buurt zijn. Daarom wordt wildkamperen in de praktijk wel gedoogd, al raden we natuurlijk aan om de regels te volgen. Wij hebben alvast enkele verblijven opgelijst waar je kan overnachten op deze wandelroute.

Noordelijke deel van de Fishermens Trail

  • Sines: Casa do Médico de São Rafael, op wandelafstand van het Vasco da Gama-strand en 5 km van het São Torpes-strand waar de trail begint.
  • Porto Covo: MUTE Hostel Porto Covo, mogelijkheid tot boeken van een privé- of gedeelde kamer. Er is ook een buitenzwembad, een terras en continentaal ontbijt.
  • Vila Nova de Milfontes: Quinta das Varandas by Umbral, moderne appartementen op 300 meter van het dichtstbijzijnde strand, in een rustige omgeving.
  • Almograve: Fishermans House, een pension met ruime kamers en een gedeeld terras, op wandelafstand van het strand.
  • Zambujeira do Mar: Rosa dos Ventos, een hotel in Andalusische stijl met kleurrijke kamers en een patio.
  • Odeceixe: Bohemian Antique Guesthouse, gevestigd in een mooi oud pand aan een centraal plein. Zowel privé- als gedeelde kamers.

Overnachten in het zuidelijke deel van de Fishermens Trail

  1. Wat is de beste periode voor deze kustwandeling?

De ideale tijd om de Fishermens Trail te bewandelen is tijdens de lente (april-juni) of de herfst (september-oktober). Het milde weer en de bloeiende natuur maken deze periodes perfect voor een aangename wandelervaring. De zomer kan je best vermijden. Je wandelt kilometerslang over zand, wat op hete zomerdagen allesbehalve aangenaam is. Bovendien is er niet veel schaduw op de Fishermens trail. Je wandelt vaak in de volle zon.

  1. Handige tips en info voor de Fishermens Trail

  • De Fisherman's Trail is een veilig pad om zelfstandig te wandelen
  • Zorg voor goede wandelschoenen, een comfortabele rugzak, waterdichte kleding en een pet of hoed.
  • Je kan van september tot juni bagagevervoer boeken via Vicentina Transfers.
  • Zonnecrème mag ook zeker niet ontbreken op warme zomerdagen, een zonneslag loop je tegenwoordig snel op.
  • Vergeet niet voldoende water en snacks mee te nemen voor onderweg. Koop die voor je begint met wandelen in elk dorpje. Onderweg, op de wandeling zelf, is het soms moeilijk om water in te slaan.
  • De Fishermen’s Trail is goed gemarkeerd. Je volgt de bordjes met een blauw-groene markering. Vaak staan ze geschilderd op stenen of je ziet bordjes staan. Kijk dus goed rond om de markeringen niet te missen. Op de website van Rota Vicentina kan je een GPX-file met de volledige route downloaden op je gps-toestel.
  • Volg je de officiële route en weet je dus wanneer je waar zal zijn, dan is het aan te raden om op voorhand accommodatie te boeken. Plan de overnachtingen in om zeker te zijn van een plekje. In het hoogseizoen kunnen de hotels in de dorpjes snel uitverkocht raken. Een gewaarschuwd man is er twee waard!
  1. Hoe bereik je de Fishermens Trail?

  • Het beginpunt São Torpes ligt vlakbij de stad Sines (bekijk ligging), vlot te bereiken vanuit Lissabon met de bus.
  • Vanaf Sines gaat helaas geen openbaar vervoer naar São Torpes, maar je kan wel een taxi of een Uber nemen naar São Torpes, dat ritje duurt een tiental minuten.
  • Eventueel kan je ook wandelen, maar we raden je aan om je krachten niet te verspillen aan die wandeling langs een weinig inspirerende weg. Voor de bus en de taxi neem je het best contant geld mee!
  • Het eindpunt Lagos is wel uitstekend verbonden met de rest van de Algarve en het land. Je kan er de bus nemen naar grootsteden vanwaar je het vliegtuig terug naar huis kan nemen, Faro of Lissabon bijvoorbeeld.
  1. Filmpje: Sfeerbeelden van de Fishermens Trail

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten van de Fishermens Trail in Portugal? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken van deze prachtige langeafstandswandeling langs de kustlijn. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar het zuidwesten van Portugal.

  1. Mis niets met onze reisgids Portugal

Wil je nog meer info over wat je kan zien en doen in Portugal? Koop onze reisgids Portugal met 4 stadswandelingen + een complete rondreis met meer dan 89 bezienswaardigheden en heel wat leuke adresjes (+ GPS coördinaten)! Download zeker ook de gratis reisgids preview Portugal en ga op pad!

Portugal

Gratis reisgids Portugal downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?