Praagse burcht bezoeken? Alle info, bezienswaardigheden & tickets
Praktische info voor je bezoek aan de Praagse burcht + waar tickets kopen?
Het Praszký Hrad, ofwel de Burcht van Praag, is de grootste burcht en één van de grootste gesloten paleizencomplexen ter wereld. De burcht is gelegen op de Hradčany en bevat een grote verzameling van bouwwerken, waaronder kerken, paleizen en tuinen.
Hiermee heeft het naast een plaats op de Werelderfgoedlijst van UNESCO ook een plek in het Guinness Book of World Records. Het is dus ook niet verwonderlijk dat de burcht de meest bezochte bezienswaardigheid van Praag is! Lees alles over ons bezoek en hoe je online tickets kan boeken.
Georganiseerde tours & tickets Praagse Burcht
Graag de Praagse burcht bezoeken? Je kan kiezen uit een verschillende tickets:
Enkel toegangsticket € 16 tot de Praagse Burcht of
Kies je voor een gegidste tour met lokale gids door de Burcht van Praag en kom je op verborgen plekken die je zonder gids niet kan bezoeken?
Nog meer zien en doen in Praag? Koop dan een Praag Card vanaf € 42, zo kan je gratis openbaar vervoer in Praag gebruik en krijg je gratis toegang tot de musea + tal van kortingen.
Inhoud artikel
Geschiedenis van de Praagse burcht
1.1. De stenen burcht
De Burcht van Praag werd officieel gesticht door Prins Borivoj I, de eerste vorst van de Przemysliden, toen hij tegen het einde van de 9de eeuw een kerk gewijd aan Maria liet bouwen. Vervolgens lieten Vratislaus I en Sint-Wenceslas in de 10de eeuw de Basiliek van Sint-Joris en de Basiliek van Sint-Vitus bouwen. Die laatste kerk werd gebouwd om er de arm van Sint-Vitus te kunnen bewaren. Al deze gebouwen waren grotendeels gemaakt van hout en in de 11de eeuw liet koning Bretislav I dit vervangen door een stenen burcht.
1.2. Evolutie naar Gotische kathedraal
In de 14de eeuw liet de Roomse keizer Karel IV de burcht herbouwen in een gotische stijl, waarbij hij het koninklijke paleis liet bouwen. De fortificaties van de burcht werden versterkt en hij liet in de plaats van de oude Basiliek van Sint-Vitus een Gotische kathedraal bouwen, die de stijl van de Franse kathedralen in die tijd volgde.
1.3. Nieuwe toevoegingen
Tijdens de Hussietenoorlogen van 1419 tot 1434 werd de burcht niet bewoont en zo geraakte het paleis voor een tijdje in vergetelheid. In 1485 begon de nieuwe koning Ladislaus II Jagello echter met het herbouwen van de burcht, waarbij hij de Vladislav Zaal toevoegde aan het koninklijke paleis en nieuwe verdedigingstorens toevoegde.
1.4. Kunst & recreatie
- In 1523 nam de Habsburg dynastie de macht over en werd de zetel naar Wenen verplaatst. Het kasteel werd voor een tijdje alleen als recreatieplaats gebruikt en in 1534 liet Roomse keizer Ferdinand I onder andere de koninklijke tuinen en het Belvedere zomerpaleis bouwen.
- In 1541 verwoestte een grote brand een deel van de burcht, maar bepaalde delen werden al snel gerestaureerd. Ook werd er verder gebouwd aan de kathedraal en aan het koninklijk paleis.
- In 1575 werd de Roomse keizer Rudolf II de nieuwe Tsjechische koning en verplaatste hij het hof terug naar de Burcht van Praag. Hij voegde de noordelijke vleugel aan het paleis toe en liet zijn kunstcollectie tentoon stellen.
TICKETS: Bestel je tickets voor de Praagse burcht online op voorhand en vermijd de ellenlange wachtrijen!
1.5. Grote reconstructies
De Tweede Defenestratie van Praag in 1618 luidde de Derigjarige oorlog in, waarbij de burcht behoorlijkwerd beschadigd en leeggeroofd. Na de oorlog bleef het kasteel voor lange tijd leeg, tot keizerin Maria Theresa in de tweede helft van de 18de eeuw een grote reconstructie liet plaatsvinden. Een halve eeuw later, in 1848, keerde de Oostenrijke keizer Ferdinand I na zijn aftreden terug naar de Burcht van Praag, waarbij hij zijn hofhouding meenam.
1.6. Zetel van de president
In 1918, na het ontstaan van de Eerste Republiek van Tsjechoslowakije, werd de burcht de zetel van de nieuwe president Tomáš Garrigue Masaryk. De burcht werd grondig gerenoveerd door de Sloveense architect Jože Plečnik en de Sint-Vituskathedraal werd na 600 jaar eindelijk afgemaakt en officieel ingewijd in 1929. De president van Tsjechië huist tegenwoordig nog steeds in de Burcht van Praag, maar sinds 1989 zijn veel delen van de burcht ook geopend voor het publiek.
Praagse burcht: de gebouwen
De Burcht van Praag heeft in totaal een oppervlakte van zo’n 7,5 hectare en is aan de voorzijde alleen al ruim een halve kilometer lang. De gebouwen binnenin de burcht zijn een combinatie van romaanse, gotische en classicistische stijlen. Een groot deel van de burcht is geopend voor het publiek, waaronder de Sint-Vituskathedraal, de Sint-Jorisbasiliek en het Oude Koninklijke Paleis.
2.1. De Sint-Vituskathedraal
De Sint-Vituskathedraal is de grootste kerk van Praag en is 124 meter lang en 60 meter breed. De kerk bevat 2 torens aan de voorkant die beide 82 meter hoog zijn en ook nog eens 1 hoofdtoren van 102 meter hoog. De kerk is grotendeels gebouwd in een gotische stijl, maar door de langdurende bouw van de kathedraal zijn er ook barokke en renaissance details terug te vinden.
Klik hier om je tickets online te reserveren
- Binnen in de kerk zijn onder andere de praalgraven van Wenceslas, Karel IV en Ferdinand I te vinden en in de Sint-Vaclavkapel rechts van het hoofdaltaar zijn 14de eeuwse muurschilderingen te zien.
- De Wenceslaskapel, gewijd aan de belangrijkste patroonheilige van het land, is één van de bijzonderste ruimtes van de kerk en bevat schilderingen van het leven van Christus. Hier kan je ook het deurtje naar de schatkamer boven de Wensceslaskapel vinden.
2.2. De kroonjuwelen
In de Wenceslaskapel ligt een kluis met 7 sleutelgaten, waarin de kroonjuwelen verborgen liggen, waaronder de kroon van St. Wenceslas, de koninklijke scepter en de kroningsmantel. De kroonjuwelen worden echter maar eens in de ongeveer 8 jaar tentoon gesteld, waarvoor de 7 verschillende mensen die de sleutels voor de kluis hebben allemaal tegelijk naar Praag moeten komen.
2.3. De Sint-Jorisbasiliek
De Sint-Jorisbasiliek en het bijbehorende klooster dateren uit de 10de eeuw en zijn daarmee de oudste gebouwen binnenin de Burcht van Praag. De façade van de basiliek dateert echter uit de 17de eeuw en is gemaakt in een barokke stijl. In de basiliek zijn nog de tabernakels van Vratislav en Boleslaus II te vinden, maar het gebouw huist ook de 19de eeuwse Boheemse kunstcollectie en er worden concerten in het gebouw georganiseerd.
2.4. Het Oude Koninklijke Paleis
Het Oude Koninklijk Paleis is gebouwd in zowel een gotische als een renaissance stijl en bevat tegenwoordig een tentoonstelling over de geschiedenis van de burcht. Daarnaast kan je de Vladislav Zaal bezoeken die gebruikt wordt voor de inwijdingen van de presidenten.
De zaal is gemaakt in een gotische stijl en is met afmetingen van 62 meter lang, 19 meter breed en 13 meter hoog de grootste ridderzaal van Europa. Via de ruitertrap konden de leiders van het land dan ook te paard de zaal betreden.
2.5. De Daliborka Toren
De Daliborka Toren was voor jaren lang de oude gevangenis van de burcht, maar tegenwoordig is hier een museum te vinden waar Middeleeuwse marteltechnieken tentoon gesteld worden.
2.6. De Mihulka Buskruittoren
Relatief nieuw bouwwerk uit de 15de eeuw. Je kan er en permanente tentoonstelling over de bewakers van de Praagse burcht bezoeken. Ooit de thuis van grote kanonnen, daarna gebruikt als opslagplaats en werkplaats.
2.7. Het Gouden Straatje
De Zlatá ulička, het Gouden Straatje, is één van de bekendste plekken in Praag. Het is een smal straatje met kleine gekleurde huisjes dat ontstaan is toen de bewoners van de wijk in de 16de eeuw voor een brand zich naar deze straat verplaatsten en hier hun nieuwe huizen bouwden. De meeste huisjes stammen echter uit de 18de eeuw.
In het straatje vindt je op nummer 22 het huis waar Franz Kafka voor een tijdje heeft gewoond en verderop ligt een klein museum met Middeleeuwse wapentuig en harnassen.
2.8. De Burchttuinen
- De koninklijke tuinen stammen uit 1534 en werden door Ferdinand I zelf ontworpen en bevatten onder meer fonteinen midden in grasvelden, amandelbomen, azalea’s en tulpen.
- Ook is hier een Oranjerie uit 1999 te vinden waar tropische planten bewaard worden wat volgens de traditie die Rudolf II in de 16de eeuw begon.
- Ook zijn er horticulturele tuinen te vinden: een paradijselijke tuin en een wijngaard.
2.9. Het Rosenberg paleis
Dit renaissancepaleis behoord toe aan de adellijke familie Rosenberg en werd herbouwd in barokstijl en gebruikt als een verblijf voor het Instituut der Edelvrouwen. 30 arme edelvrouwen woonden in het paleis, ze moesten allemaal 24 jaar of ouder zijn. Er was alleen een uitzondering voor wezen, die er vanaf 18 jaar konden wonen.
De residentie voor edelvrouwen werd in 1919 afgeschaft. Het paleis werd gedurende enkele decennia door het ministerie van Binnenlandse Zaken ingenomen. Tegenwoordig zijn er kantoren van de Praagse burcht en het kantoor van de president van Tsjechië.
Openingsuren van de Praagse burcht
- De Burcht van Praag is het hele jaar door geopend, maar de gebouwen zijn op 24 december gesloten.
- Het Burchtcomplex, met de tuinen en binnenplaatsen, is van 1 april tot en met 31 oktober van 5u tot middernacht geopend, en van 1 november tot en met 31 maart van 6u tot 22u.
- De gebouwen zijn van 1 april tot en met 31 oktober van 9u tot 18u geopend en van 1 november tot en met 31 maart van 9u tot 16u.
Waar tickets kopen voor de Praagse burcht?
4.1. Waar tickets kopen?
- Tickets zijn zowel ter plekke bij het informatiecentrum en aan de balie van het oude Koninklijke Paleis te krijgen.
- Tickets zijn ook online te koop, zo hoef je niet langs de kassa ter plekke en kan je direct naar binnen.
4.2. Soorten tickets?
Er zijn 3 verschillende combinatietickets te verkrijgen, en enkele losse tickets.
- Het eerste ticket is het Circuit A ticket die je toegang geeft tot de meeste gebouwen. Hiermee kan je de Sint-Vituskathedraal, het Oude Koninklijke Paleis, de tentoonstelling “Het verhaal van Praag”, de Sint-Jorisbasiliek, het Gouden Straatje met de Daliborkatoren en het Rosenberg paleis bezoeken.
- Het tweede ticket is het Circuit B ticket die je toegang geeft tot de Sint-Vituskathedraal, het Oude Koninklijke Paleis, de Sint-Jorisbasiliek, en het Gouden Straatje met de Daliborkatoren.
- Het derde ticket is het Circuit C ticket die je toegang geeft tot de "Schatten van de Sint-Vituskathedraal"-tentoonstelling en de schilderij-tentoonstellingen.
Voor kinderen tussen de 6 en 16 jaar, scholieren en studenten tot 26 jaar en senioren ouder dan 65 jaar is er telkens een korting op de tickets. Koop je ticket online, zo ben je zeker dat je binnen kan bij aankomst.
- Ook is er een los ticket voor de tentoonstelling “Het verhaal van Praag” te verkrijgen.
- Een ticket voor de tentoonstelling “Schatten van de Sint-Vituskathedraal” is een tweede optie.
- Je kan ook een los ticket voor de schilderij-tentoonstellingen kopen.
- Er zijn daarnaast tickets om de zuidelijke toren te beklimmen.
- Tot slot kan je ook kiezen voor een ticket om de kruittoren te bezoeken.
Toegang tot de tuinen en de straten van het burchtgebied is gratis. Kinderen tot 6 jaar kunnen ook gratis naar binnen.
4.3. Extra ticketinfo
- Om binnen te kunnen fotograferen dien je een vergunning aan te vragen.
- Tickets zijn geldig voor 2 dagen.
- Het is mogelijk om met een rondleiding van de St-Vituskathedraal en het Oude Koninklijke Paleis mee te gaan. Deze tour duurt ongeveer één uur en wordt gehouden in het Tsjechisch, Engels, Frans + nog wat andere talen. Tours wordt pas bij een groep van 4 personen gehouden. Deze kan je boeken bij het Informatiecentrum in de Derde Binnentuin.
- Audiogidsen zijn ook verkrijgbaar, de gids is beschikbaar in het Engels, Frans en nog een paar andere talen en is alleen te verkrijgen bij de informatiecentra in de Tweede en de Derde Binnentuin.
Hoe de wachtrijen overslaan?
Er zijn verschillende rijen voor de Burcht van Praag: één bij de kassa, één bij het betreden en één bij de veiligheidscontroles. De rij voor de veiligheidscontroles is niet te vermijden en het is daarom aan te raden om vroeg te komen, voordat de meeste toeristen aanschuiven in de rij.
Houd rekening met de 5 verschillende ingangen:
- De hoofdingang is te vinden op het plein van Pražský Hrad, en hier is de rij het grootst.
- Ook de ingang bij Pohořelec, bij Malá Strana en bij de Na Opyši poort zijn vaak drukbezocht.
- De ingang bij het zomerpaleis bij Královský Letohrádek is echter minder druk bezocht, doordat deze aan de andere kant van het burchtcomplex te vinden is.
TIP: Zoals je hieronder kan zien, kan het er soms druk zijn met lange rijen, dit kan je vermijden door online je ticket voor de Praagse burcht te boeken.
Wegbeschrijving naar de burcht
6.1. Wandel naar de Praagse burcht
- Vanuit het centrum van Praag is de Burcht makkelijk te voet te bereiken, maar dit is wel op sommige plekken stijl omhoog.
- De afstand hangt van de gekozen ingang van de burcht af.
- Wanneer je vanaf de Astronomische Klok naar de Na Opyši poort loopt doe je er ongeveer 20 minuten over, maar naar de hoofdingang duurt het een halfuur.
- Of je kan ook altijd onze stadswandeling door Praag volgen die je langs de Praagse burcht brengt.
6.2. Neem het openbaar vervoer
- Neem tramlijn 22 naar Pražský Hrad die gelegen is voor de hoofdingang van de burcht.
- Ook kan je deze tram naar Pohořelec nemen, waarvandaan je nog 10 minuten door de wijk heen moet lopen voor je bij de burcht bent. Dezelfde tram stopt ook op de Malostranskestraat, vanwaar je met een zwaardere route omhoog in 20 minuten bij de burcht kan zijn.
- Tram 22 stopt ook bij Královský Letohrádek vanwaar je binnen enkele minuten bij de tuinen van de burcht bent.
- Het is ook mogelijk om de groene metrolijn A naar Malostranská te nemen, vanwaar je nog maar enkele minuten hoeft te lopen naar de Na Opyši poort.
6.3. RIjd met de auto tot aan de parking
De dichtstbijzijnde parkeerplaats is gelegen aan de Na Valech en ligt op een kwartiertje stappen van de hoofdingang van de burcht. Iets verderop ligt de Parking Hradcanska, vanwaar het 20 minuten lopen is naar de burcht.
Praktische info over je bezoek aan de Praagse burcht
- Bij de ingang dien je door een beveiligingscontrole heen te gaan.
- Er zijn 4 ingangen: Prašný most, Klárov, Malá Strana, Pohořelec.
- Dagelijks vindt om 12u de wisseling van de wacht plaats.
- Draag goede schoenen wanneer je de burcht gaat bezoeken. Door de grootte van het burchtcomplex zal je een groot stuk wandelen.
- Fotograferen is alleen toegestaan wanneer je een vergunning hebt aangeschaft, en mag dan alleen zonder flits en zonder het gebruik van een statief.
- Fotograferen is verboden in de tentoonstellingen “Het verhaal van Praag”, “De schatten van Sint-Vituskathedraal” en in de schilderijtentoonstellingen.
- Tickets zijn geldig voor 2 dagen en het is dus mogelijk om je bezoek aan de burcht te verdelen over 2 aaneengesloten dagen.
- Wachtrijen overslaan en zeker zijn van je toegang? Koop je tickets online, zo kan je zorgeloos de burcht bezoeken
TIP: Nog meer zien en doen in Praag? Koop dan een Praag Card vanaf € 42, zo kan je gratis openbaar vervoer in Praag gebruik en krijg je gratis toegang tot de musea + tal van kortingen.
Filmpje: Ontdek de kolossale Praagse burcht
Ben je al een beetje onder de indruk? Wacht dan maar tot je ziet hoe verbazingwekkend groot de Praagse burcht is! In dit filmpje kan je alvast een kijkje nemen naar de verschillende gebouwen, ideaal om je voor te bereiden op je bezoek aan de burcht.
Nog meer zien? Download je gratis stadswandeling Boedapest
Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je citytrip Boedapest? Geen zorgen! Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Hongarije met een stadswandeling in Boedapast + volledige uitgestippelde rondreis langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Hongarije.