Dé beste hotels voor de laagste prijs? 13 x tips om goedkoop te overnachten (update 2024)
Wanneer je op vakantie gaat, is het kiezen van het juiste hotel soms een moeilijke opgave. Het is je tijdelijke verblijfplaats en je wil er goed tot rust kunnen komen om de volgende dag fris de stad in te kunnen trekken. Op vakantie gaan is niet goedkoop, maar gelukkig kan je er heel wat aan doen om je droomreis een stuk minder duur te maken. Er zijn er heel wat manieren om voor een klein prijsje in een mooi hotel te overnachten.
Hoe je precies de goedkoopste hotels en overnachtingen vindt? Wij hebben 13 x tips op een rijtje gezet om je een handje te helpen.
Inhoud artikel
Tip 1: Boek je overnachting vlak voor je op reis vertrekt
1.1. Boek tussen 20 en 12 dagen voor je vertrek
Veel hotels zijn een stukje goedkoper als je ze net voor je vertrek boekt. Hotels proberen namelijk om zo vol mogelijk te zitten en daarom zijn ze bereid om hun prijzen te verlagen in de hoop alsnog meer gasten over de vloer te krijgen die de lege kamers kunnen vullen. Over het algemeen liggen de prijzen het laagst in de periode tussen 20 en 12 dagen voor je vertrek.
1.2. Boek ruim vooraf voor grote toeristische steden
Let er wel op dat in bepaalde grote steden net het omgekeerde geldt. Steden zoals Amsterdam, Parijs en New York zijn zo populair dat hotels vaak al ruim op voorhand volgeboekt zijn. De laatste kamers worden soms zelfs duurder aangeboden omdat de vraag naar accommodatie in die steden zo hoog ligt. Het is daarom aan te raden om voor grote toeristische steden wel op tijd een slaapplaats te boeken.
Tip 2: Vergelijk de prijzen op verschillende websites
2.1. Vergelijkingswebsites
Wanneer je naar accommodatie zoekt, doe je er goed aan om de prijs van het hotel waar je graag zou verblijven te vergelijken op meerdere websites. Gebruik sites als Booking, Trivago of HotelSpecials om er zeker van te zijn dat je de kamer aan de laagste prijs boekt.
2.2. De website van het hotel
Vergeet ook zeker niet om op de website van het hotel zelf te kijken. Soms bieden hotels op hun eigen websites een speciale deal aan die niet opgenomen wordt in vergelijkingswebsites als Trivago. Het is ook mogelijk dat je op de website van het hotel meer verschillende soorten kamers terugvindt dan de standaardkamers die in de vergelijkingswebsites zijn opgenomen en zo ben je misschien goedkoper af.
Wist je dat je ook gewoon het hotel even kan opbellen of e-mailen om te vragen of ze iets speciaal kunnen aanbieden als je rechtstreeks bij hen boekt. Sommige hotels bieden een gratis taxi transfer aan van/naar de luchthaven of een gratis kamer upgrade.
Onze tip: Boek je hotel bij een van de grote hotel boeking-en vergelijkingssites: Booking en Trivago
Tip 3: Gebruik websites die kortingen aanbieden
Op het internet zijn naast vergelijkingswebsites ook heel wat websites te vinden die acties of kortingen aanbieden op hotelovernachtingen. Sites als HotelSpecials bieden mooie promoties aan. Soms krijg je korting op je overnachting, maar soms kan je ook een goedkope vlucht bij je verblijf boeken of zijn er leuke activiteiten inbegrepen in je reservatie. Secret Escapes focust dan weer op de exclusieve hotels en biedt kamers aan met een grote korting.
Tip 4: Zoek naar combinatiepakketten
Hou het niet alleen bij het vergelijken van hotels zelf, maar kijk ook eens naar combinaties die worden aangeboden.
Verschillende reisorganisaties zoals TUI, Prijsvrij, Eliza Was Here of Sunweb bieden een volledige reis aan waarbij zowel de accommodatie als de vlucht inbegrepen zijn. De reisorganisaties hebben vaak deals met bepaalde hotels en vliegtuigmaatschappijen waardoor ze grote kortingen kunnen geven als je beide in één keer boekt. Het komt daardoor goedkoper uit om het pakket te kopen.
Tip 5: Verblijf net buiten het centrum
5.1. Duurdere hotels in het centrum
Wanneer je ergens naartoe reist, wil je waarschijnlijk het liefst zo dicht mogelijk bij alle winkels, restaurants, uitgaansgelegenheden en bezienswaardigheden verblijven. Om in het centrum te verblijven betaal je wel heel wat extra. Omdat alles zo dichtbij is, zijn de hotels in het centrum een heel stuk duurder dan in de rest van de stad. Je betaalt namelijk niet alleen voor het hotel, maar ook voor de ligging.
5.2. Goedkopere hotels buiten het centrum
De goedkopere hotels vind je net buiten het centrum van de stad. Kijk eens naar hotels in een straal van vijf of zelfs tien kilometer van het centrum en je zal zien dat de prijzen soms bijna halveren.
Het nadeel is dan natuurlijk dat je je moet verplaatsen naar het centrum om bezienswaardigheden te bezoeken. Voor het openbaar vervoer betaal je vaak niet meer dan 10 euro per dag en zo bespaar je toch al snel enkele tientallen euro’s per dag. Je houdt dan geld over om meer dingen te bezoeken of om leuke souvenirs te kopen.
Tip 6: Probeer eens een hostel in plaats van een hotel
Vind je het niet erg om met andere mensen in een kamer te slapen of om de badkamer te delen met andere reizigers? Dan is een hostel of een jeugdherberg een uitstekende optie. Je betaalt hier een stuk minder omdat je de slaapkamer en de faciliteiten met anderen deelt. Het is bovendien de ideale plek voor soloreizigers om nieuwe mensen te leren kennen.
Natuurlijk is een hostel niet de beste plek voor iedereen. Lichte slapers of mensen die wat meer privacy willen, overnachten er beter niet. Het is namelijk mogelijk dat je met een snurker op de kamer ligt of een groep feestgangers hun bed opzoeken in het midden van de nacht. Heb je daar geen problemen mee en reis je met een beperkt budget, dan is een bed in een hostel boeken een goede manier om heel wat geld te besparen. Zo heb je in veel westerse landen al een plek in een hostel voor zo’n 20 euro per nacht terwijl je voor een hotel al snel het driedubbele betaalt.
Onze tip: Je kan ook kiezen voor de gulden middenweg en een privé kamer boeken in een hostel (is echter niet in elke hostel mogelijk), zo slaap je alsnog goedkoper en heb je toch de nodige privacy.
Tip 7: Boek incognito
Je hebt vast al wel eens gehoord dat websites van vliegtuigmaatschappen bijhouden wat je opzoekt zodat ze vluchten waar jij geïnteresseerd in bent iets duurder te maken. Hetzelfde gebeurt ook op websites van hotels en op vergelijkingssites. Maak daarom gebruik van de incognito- of privémodus van je internetbrowser om accommodatie te zoeken (lees hier hoe je dit kan doen).
Je zoekgegevens worden niet opgeslagen door de cookies die de websites gebruiken en de prijzen blijven constant. Zo boek je zeker goedkoop, de laagste mogelijke kamerprijs.
Tip 8: Probeer eens Airbnb
8.1. Goedkoop alternatief
Een andere optie is Airbnb. Je verblijft dan in het huis van iemand die een kamer over heeft of zelf even de stad uit is. Er worden zowel kamers in een huis aangeboden als volledige appartementen. Airbnb is in de laatste jaren behoorlijk gegroeid en biedt dan ook in de meeste steden al heel wat opties aan. vaak is het ook nog een stuk goedkoper dan een kamer in een hotel.
8.2. Boek je Airbnb op tijd
Je moet er bij Airbnb wel goed op letten dat je ruim op tijd bent met boeken. In populaire steden wordt alles snel verhuurd en bovendien moet je aanvraag om in de Airbnb te verblijven ook goedgekeurd worden door de verhuurder en dan kan soms even duren.
Tip 9: Grote groep? Ga voor een appartement
Reis je met meerdere personen? Dan is het misschien een goed idee om naar appartementen te kijken in plaats van hotelkamers of hostelbedden. In een hotel moet je vaak meerdere kamers boeken terwijl een appartement makkelijk slaapplek biedt aan een groep van vier, vijf, zes of nog meer personen.
Als je voor een hotel gaat, is het soms ook moeilijk om een hotel te vinden dat genoeg kamers vrij heeft voor de hele groep. Bovendien is een appartement vaak stukken goedkoper dan verschillende hotelkamers. Daarnaast heb je in een appartement vaak een eigen keuken waardoor je zelf kan koken. Zo bespaar je nog eens heel wat geld.
Tip 10: Gratis overnachten? Ga couchsurfen!
Net als AirBnB is Couchsurfing de laatste jaren steeds populairder geworden. Het voordeel van Couchsurfing is dat je helemaal gratis bij een echte local kan slapen. Er wordt enkel van je verwacht dat je wat optrekt met de gastheer of gastvrouw en misschien wat helpt met koken of een ander klusje doet.
Rondom Couchsurfing is er een grote community van mensen ontstaan die allemaal een slaapplaats ter beschikking van anderen stellen. Het is de ideale manier om leuke contacten te leggen met mensen die in de stad wonen en om de mooiste verborgen plekjes te leren kennen.
Tip 11: Ga huizenruilen of huisoppassen
Wist je dat je naast gratis overnachten bij mensen thuis je ook gratis op reis kan door je eigen huis of appartement te ruilen?
Beschik je zelf over een woning dan kan je via gespecialiseerde websites zoals Love Home Swap je huis ruilen met iemand die ook op vakantie wil en die zijn woning aan jou ter beschikking stelt. Een win-win situatie voor beide partijen. Jij kan in het woning van de tegenpartij intrekken en andersom.
Naast het ruilen kan je ook housesitten. Net zoals dogsitting of babysitting is het hier de bedoeling dat je gaat oppassen op het huis van de eigenaar. Jouw verblijf is volledig gratis en in sommige gevallen wordt je er ook voor betaald. Zo heb je wat zakgeld om te spenderen of zelfs om verder te reizen. Op de website Housecarers kan je je hier voor aanmelden.
Tip 12: Lees reviews om de prijs-kwaliteitverhouding te achterhalen
Je doet er altijd goed aan om de ervaringen van andere bezoekers op te zoeken. Soms zijn de foto’s op de website zo afwijkend van de waarheid dat je beter niet naar dat hotel kan gaan of misschien kom je net te weten dat de medewerkers erg gastvrij zijn en compenseert dat de kleine kamers.
Neem reviews wel met een korreltje zout. Sommige reviews zijn overdreven positief en zijn mogelijk geplaatst door hotelmedewerkers. Het is ook mogelijk dat concurrenten het hotel met negatieve reviews de grond proberen in te boren. Goede website om reviews te zoeken zijn Booking, Zoover en Tripadvisor.
Tip 13: Laat je niet misleiden door het aantal sterren
Het aantal sterren van hotels wordt vaak gerelateerd met de luxe van het hotel. In zekere zin klopt dat, maar het ene driesterrenhotel is het andere niet. Er is geen universele regelgeving als het gaat om het uitdelen van sterren aan hotels.
13.1. Grote verschillen tussen landen
Verschillende landen hebben verschillende manieren om de accommodaties te beoordelen waardoor er internationaal grote verschillen kunnen zijn. Omdat het sterrensysteem van hotels behoorlijk verwarrend kan zijn, hebben reiswebsites zoals Booking vaak hun eigen classificatie volgens de beoordelingen van gebruikers.
13.2. Uniformiteit binnen Europa
Veel landen in Europa gebruiken wel de organisatie Hotrec om sterren uit te delen waardoor je binnen Europa voor geen al te grote verrassingen zou mogen staan. De criteria waaraan een hotel moet voldoen worden steeds strenger als een hotel meer stellen wil. Binnen Europa zou je daarom voor geen al te grote verrassingen mogen komen te staan.
14. Hoe kies ik nu het ideale hotel voor mij?
Er zijn verschillende criteria waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van een hotel. Sommigen zoeken een luxueus hotel, terwijl anderen al tevreden zijn met een bed in een goedkoop hostel. Denk na over wat je wil. Niet alleen de luxe speelt een rol bij je keuze, ook de prijs, de locatie, de sfeer en de kindvriendelijkheid zijn voor jou misschien belangrijk.
14.1. Luxe of basic?
Hoeveel luxe wil jij hebben in je hotel? Is een kamer met een bed, een toilet en een douche al prima voor je? Of wil je een bad, een badjas, handdoeken en toiletartikelen van het hotel in je kamer en 24 uren roomservice? Hoe meer luxe, hoe duurder natuurlijk.
14.2. Formule van het hotel
- Kies je enkel om te overnachting
- Voor een kamer met ontbijt
- Een verblijf volgens half pension
- Een verblijf volgens vol pension
- Een all-in-formule
- Kies zelf welke formule het best aansluit bij jouw wensen.
14.3. De locatie
Wanneer je dichtbij de belangrijkste bezienswaardigheden in het centrum wil overnachten zal je meer betalen. Verblijf je buiten het centrum? Dan zal je hotel stukken goedkoper zijn, maar ben je wel afhankelijk van het openbaar vervoer of moet je een auto huren. Aan jou de keuze!
14.4. Faciliteiten van het hotel
Misschien zou je het wel fijn vinden als het hotel een zwembad heeft of wil je ’s avonds een drankje kunnen drinken aan de bar. Sommige hotels bieden ook pendelbussen naar het centrum aan of animatie aan het zwembad.
14.5. Kindvriendelijk of adults only?
Wanneer je met kinderen reist is de kindvriendelijkheid van het hotel erg belangrijk. Zijn de kamers ruim genoeg voor kinderen en zou er eventueel een extra bedje voor de kleinste in de kamer geplaatst kunnen worden? Is er kinderanimatie voorzien of is er een kinderzwembad?
Of wil je graag zeker zijn dat er juist geen kinderen in het hotel welkom zijn? Kies dan voor een adults-only hotel.
14.6. De sfeer
Misschien verblijf je altijd in hotels van dezelfde keten? Of vermijd je grote ketens liever? Kleine hotels zijn ideaal voor wie op zoek is naar rust. Wil je een echt familiegevoel? Dan zijn bed and breakfasts de ideale optie. Reis je alleen en wil je graag nieuwe mensen leren kennen? Dan zijn hostels dé optie voor jou. Er zijn ook hotels die een unieke ervaring aanbieden. Er bestaan bijvoorbeeld hotels in een boomhut en zelfs ijshotels.
14.7. De prijs
De prijs van een hotel hangt van veel verschillende factoren af. De ligging en de faciliteiten spelen een grote rol. We hebben hierboven een aantal tips opgelijst om je de laagste prijs te verzekeren.
15. Links om de goedkoopste hotels te vinden