Last van heimwee op reis? Wat is heimwee? Wat kan je eraan doen?
Heb je je wel eens triestig en neerslachtig gevoeld op vakantie, zonder dat daar direct een aanwijsbare reden toe was? Dan is de kans zeer groot dat je last had van heimwee. Heimwee is een enigszins vreemde mentale toestand, die weliswaar symptomen van ziekte veroorzaakt, maar op zich niet beschouwd wordt als een ziekte.
Inhoud artikel
Niettemin kan heimwee erg ingrijpend zijn en mensen totaal overvallen. Een zeer groot deel van de bevolking heeft op één of andere manier wel eens last gehad van heimwee, ongeacht de omstandigheden of leeftijd van de personen. Heimwee komt gewoonweg vaak voor. Wat is heimwee precies? Kan je heimwee voorkomen en hoe er het best met omgaan? In dit artikel geef ik een antwoord op deze vragen.
Hoe herken je heimwee?
Gevoelens gerelateerd aan een bepaalde vertrouwde omgeving
Heimwee gaat gepaard met een verlangen naar een bepaalde vertrouwde omgeving, doorgaans je eigen huis. Daar voel je je immers veilig, daar kun je jezelf zijn. Wanneer je heimwee hebt, wordt dit verlangen als het ware extra sterk. Waardoor je soms de waarheid zelfs ietwat mooier maakt dan ze in werkelijkheid is.
Heimwee uit zich in gevoelens van verdriet, ongelukkigheid en een gevoel van malaise. Iets dat vaak als tegenstrijdig wordt ervaren, zeker wanneer je op dat specifieke moment op reis of op vakantie bent.
Heimwee kan ook stress veroorzaken, waardoor je tegelijkertijd fysieke klachten kunt ervaren. Denk aan hoofdpijn en buikpijn, in sommige gevallen ook huidirritaties of hartkloppingen.
Het is soms moeilijk om heimwee te herkennen bij je kinderen. Kinderen zijn nu eenmaal wat vaker ziekjes, of treurig. Maar als dit langer duurt dan normaal en je bent een tijdje van huis, dan is de kans realistisch dat het om heimwee gaat.
Symptomen van heimwee
Heimwee kent zowel fysieke als mentaal/emotionele symptomen. Ze hoeven niet altijd allemaal tegelijk aanwezig te zijn, soms gaat het slechts om één of twee herkenbare verschijnselen. In elk geval gaan de symptomen gepaard met een gevoel van gemis, een gemis van het gevoel van thuis.
Mogelijke lichamelijke klachten:
- Niet goed kunnen eten, misselijkheid
- Slecht in slaap vallen en onrustig slapen
- Hoofdpijn en mogelijk duizeligheid
- Een zwak gevoel, slapjes zijn
- Huidklachten zoals jeuk en allergieën die plotseling opspelen
- Een verhoogd stressgevoel
- Soms ook hartproblemen door het stressgevoel
Emotionele klachten kunnen zoal zijn:
- Steeds aan thuis denken en met een zeker melancholisch gevoel
- Huilen
- Depressieve gevoelens
- Niet kunnen genieten van de omgeving en mensen
- Gevoelens van apathie en lusteloosheid
- Chagrijnige buien
- Kinderen kunnen vaak ineens erg tegendraads worden
- Terugtrekking in een eigen wereldje
Is heimwee eigenlijk een stoornis?
Hoewel de diverse klachten kunnen lijken op een (emotionele/sociale) stoornis, is heimwee dit zeker niet..
Het is eigenlijk gewoon een soort verlatingsreactie, je hebt je vertrouwde omgeving tijdelijk verlaten.
Daardoor voel je je onbewust misschien iets minder veilig en zeker, waardoor je hevig kunt terugverlangen naar het vertrouwde gevoel.
Er zijn hypotheses dat heimwee iets is dat teruggaat naar de jaren als kind. Toen hechtte je je aan je ouders en vertrouwde personen, wanneer je deze personen om één of andere reden tijdelijk moest missen werd je ongelukkig. Je geheugen kan dan als het ware een terugvluchten naar die tijd en je hetzelfde gevoel bezorgen, omdat je je huis mist. Maar het is ook iets dat snel weer overgaat, in tegenstelling tot een stoornis.
Kan je heimwee gedurende je hele leven ervaren?
Heimwee is iets dat niet alleen door kinderen wordt ervaren; integendeel. Iedereen kan worden overvallen door heimwee.
Zeker 65% tot 75% van de mensen heeft wel eens last gehad van heimwee.
Het is echter wel zo, dat kindjes er iets meer last van kunnen hebben omdat ze het niet zo makkelijk kunnen classificeren. Ze hebben het gevoel niets te kunnen doen, terwijl je als volwassene het besef kunt hebben dat je heimwee hebt en er daardoor beter mee om kunt gaan.
Kun je heimwee voorkomen?
Het lijkt alsof heimwee onvermijdelijk is, maar dat is zeker niet zo! Er zijn veel kleine dingen die je kunt ondernemen, om heimwee van tevoren al een (kleine) halt toe te roepen. Investeer je wat tijd in een voorbereiding, dan is de kans groot dat de heimwee minder sterk zal zijn of zelfs helemaal uit zal blijven.
Handige tips om heimwee te voorkomen:
- Neem allereerst enkele spulletjes mee van huis waar je je goed bij voelt. Een hoofdkussen dat naar je bed ruikt, of in het geval van kinderen een lievelingsknuffel. Een geurkaarsje dat je thuis vaak brandt kan ook een zeer gunstig effect hebben.
- Neem ook zeker foto’s mee. Zowel voor jou als je kinderen. Voel je je minder goed, dan kun je foto’s van je huis bekijken, van de mensen in de buurt en van je familie. Je kunt dit ook samen als familie doen. Zo voel je toch weer wat meer geborgenheid.
- Leer de omgeving alvast kennen. Maak je een verre reis, bekijk dan foto’s op internet. Zo herken je bij aankomst al enkele zaken, waardoor je je veiliger en vertrouwder voelt. Is je bestemming dichterbij, ga dan eens een keer kijken in de omgeving. Dan heb je het vast gezien, voordat je er lang verblijft.
- Neem een dagboek mee, om je ervaringen in te schrijven. Ook voor kinderen is dit handig. Wanneer je je gevoelens beschrijft, zijn ze vaak al voor een deel verwerkt. Je kunt je emoties daardoor beter op een rij zetten.
- Voor kinderen kan het helpen om ze een keer uit logeren te laten gaan, voordat je samen op een (lange) vakantie gaat. Bijvoorbeeld bij een familielid. Zo leren ze langzaamaan van huis te zijn en wennen ze aan het gevoel.
- Vertel ook zo vroeg mogelijk aan je kinderen, dat je van plan bent op reis te gaan. Zo kan je het kind er in betrekken en voelt het als een collectieve beslissing.
- De dagen aftellen op de kalender. Zo maak je het extra leuk en spannend, maar ook helder en duidelijk. Schrijf ook zeker de retourdatum op, zodat je kindje weet dat het iets tijdelijks is en niet permanent.
- Je kunt je kind over het algemeen ook goed afleiden door activiteiten in te plannen. Heimwee komt regelmatig om de hoek kijken, wanneer iemand niks te doen heeft. Is je kind echter druk bezig, dan zal de gedachte aan huis niet zo snel naar boven komen.
- Wees positief en optimistisch naar je kind. Heeft iemand heimwee, dan zal een positief persoon veel meer goed doen dan iemand die juist de nadruk legt op heimwee.
- Vertel je kindje over allerlei leuke dingen, die je samen kunt doen en ondernemen.
- Als laatste: heimwee is heel normaal! Zowel voor volwassenen als voor kinderen. Leg dit ook uit aan je kindje, dat ze een bepaald gevoel kunnen ervaren maar dat het heel normaal is. Dan zorg je ervoor dat ze zich veilig voelen bij jou en maakt de werkelijke locatie veel minder uit.
Hoe omgaan met het gevoel van heimwee?
Ben je op vakantie en bespeur je ineens gevoelens van heimwee? Dan kun je een aantal zaken ondernemen, om hier handig mee om te gaan en het niet je vakantie over te laten nemen.
Tips wat je kan doen als je dan toch heimwee hebt:
- Blijf vooral bezig, zo veel mogelijk. Blijf in beweging en onderneem leuke activiteiten waar je blij van wordt. Zoals we hierboven al beschreven; heimwee overvalt mensen vaak als ze even aan het niksen zijn. Dan heeft je geest ook meer ruimte om bepaalde gevoelens te ervaren. Leuke dingen doen is een gezond en leuk alternatief.
- Accepteer vooral ook je gevoelens. Acceptatie maakt vervelende gevoelens meer draaglijk, waardoor je er niet meer tegen zult vechten. Praat ook met anderen over je emoties, dit kan vaak ook helpen.
- Iets dat ook goed helpt, is bepaalde routines die je thuis hebt overnemen. Drink je standaard een kopje thee of koffie op een zeker moment? Doe dit op vakantie dan ook. Of een wandeling die je elke ochtend maakt. Dit geeft een vertrouwd gevoel.
- Probeer positief te blijven. Maak een lijstje van alle goede dingen op het moment, waar je blij mee bent. Of ga een mooie zonsondergang bekijken waar je happy van wordt. En bedenk: alles waait weer over, dit gevoel blijft niet voor altijd duren!
Gaat Heimwee vanzelf over?
Hoewel de gevoelens van heimwee erg intens kunnen zijn, is het geen blijvende toestand zoals we eerder hebben aangekaart. Heimwee kan soms een uurtje duren, in enkele gevallen een paar dagen. Maar niet langer.
Indien je probeert positief te blijven, de gevoelens te accepteren en leuke activiteiten te ondernemen, zal het gevoel vanzelf steeds een beetje wegtrekken. Totdat je ineens op een terras zit en beseft, dat je heimwee weg is!
Misschien heb je op dit moment wel heimwee naar vakantie? Na een jaar thuis te zitten is dit ook wel eens iets dat vaak voor komt. In dat geval raden wij je zeker aan een kijkje te nemen op de website van Reisroutes. Wij bieden een enorme keuze aan verschillende soorten reizen en bestemmingen. Van de vakantie voorpret die je hierdoor voelt, gaat je heimwee vanzelf in één keer over!
Andere ziektebeelden tijdens je reis
Gratis ebook met een handige inpaklijst en reisapotheek
Met bovenstaande info zou je prima voorbereid moeten zijn om op vakantie te vertrekken. Speel sowieso altijd op safe, dan geniet je het meeste van je vakantie!
Vertrek je op reis, vergeet dan zeker niet onze gratis ebooks te downloaden
Download ons gratis ebook met een handige inpaklijst en reisapotheek of een van de 150 gratis reisgidsen.
Inspiratie nodig voor je volgende vakantie? Download alvast een van onze uitgewerkte route voor je rondreis, zo vertrek je zorgeloos en relax op reis.