De Leeuw van Waterloo bezoeken & beklimmen? Alle info, tips + foto's

Volledige reisgids kopen voor € 8,5

De Leeuw van Waterloo bezoeken & beklimmen? Alle info, tips + foto's

2 september 2024 in Reisinfo5 reacties

Tijdens een verblijf in Brussel kun je een bezoek brengen aan de Leeuw van Waterloo. Het herdenkingsmonument staat symbool voor de Slag bij Waterloo, uitgevochten op 18 juni 1815 nabij Brussel. Toen was het een van de grootste veldslagen ooit in Europa.

Napoleon Bonaparte verloor hier tegen de geallieerde legers en de Pruisische strijdkrachten. Twee eeuwen later komen bezoekers nog steeds naar het slagveld om de overblijfselen van de strijd en de belangrijkste tegenstanders te ontdekken. Vanuit Brussel kun je eenvoudig met de auto of met het openbaar vervoer de slagvelden en de museums in Waterloo bezoeken.

Inhoud artikel

  1. Bezienswaardigheden van de Slag bij Waterloo op 3 locaties

  • Het slagveld met hierbij het bezoekerscentrum, de heuvel van de leeuw, Het Panorama en historische films.
  • Het stadscentrum van Waterloo met het Wellingtonmuseum en de Sint-Jozefskerk.
  • Het museum in het laatste hoofdkwartier van Napoleon Bonaparte ten zuiden van het slagveld.
  1. Het slagveld van Waterloo

Tijdens de Slag bij Waterloo op 18 juni 1815 kwamen er meer dan 250.000 mannen uit minstens zeven landen in actie. Er vielen meer dan 11.000 doden en ongeveer 33.000 gewonden. Het was een van de grootste en bloedigste Europese veldslagen van vóór de 20ste eeuw.

Er is echter verrassend weinig te zien op het slagveld zelf. Het bekendste herkenningspunt is de Leeuwenheuvel met het standbeeld van de leeuw. Naast deze heuvel staat een rond gebouw met binnenin een groot panorama-schilderij van de veldslag. In het bezoekerscentrum zijn 2 films van de Slag bij Waterloo te zien, je kan er tevens een kaart kopen om de veldslag nog beter te begrijpen. Voor zij die willen is er ook de mogelijkheid om een rondleiding te volgen.

Het slagveld zelf is eigenlijk is nu in gebruik als landbouwgrond, velden en weiden. Gedenktekens en monumenten zijn hier en daar terug te vinden als herdenking aan de gesneuvelden Het toerisme kende in 2015 haar hoogtepunt toen de Slag bij Waterloo werd herdacht (200ste verjaardag).

  1. De Leeuw: het herdenkingsmonument

Het herdenkingsmonument is een 40 meter hoge piramide, met op de top de enorme gietijzeren leeuw van ongeveer 4,5 meter hoog. De constructie en de heuvel werden gebouwd tussen 1823 en 1826. Nederlanders denken vaak ten onrechte dat het monument is opgericht ter nagedachtenis van de plek waar de Prins van Oranje gewond raakte tijdens de veldslag, toen een kogel in zijn schouder hem van zijn paard sloeg.

De ware aard van het monument is er echter als herdenking van de vele slachtoffers en de veldslag op zich, en als symbool voor rust en vrede die terugkeerde in Europa. Voor de Prins van Oranje werd echter wel een monument in Soestdijk opgericht, met de naam de Naald van Waterloo.

De Prins van Oranje

De Prins van Oranje vocht eerder met de Britten in verschillende conflicten en was commandant in zowel de Slag van Quatre Bras (16 juni 1815) als de Slag bij Waterloo (18 juni 1815). In Nederland, dat destijds het huidige België omvatte, werd hij geprezen als de held van Waterloo.

Vrede in de wereld

De leeuw staat hier met één poot op een wereldbol. De symboliek is dat de strijd, vrede in de wereld bracht. In Europa duurde de vrede na Waterloo zo’n 40 jaar tot aan de Krimoorlog. De Fransen en de Duitsers gingen pas opnieuw (na 55 jaar) in 1870 terug met mekaar in conflict. Beide oorlogen waren belangrijk maar klein in vergelijking met wat vooraf gebeurde en wat er nog stond te gebeuren in de 20ste eeuw.

  1. De beklimming van de Leeuw van Waterloo

Om de top van het monument te bereiken klim je 226 treden naar omhoog. Vanaf deze plek heb je een fantastisch uitzicht op het voormalige slagveld. Voor bezoekers zonder veel kennis van het gevechtsveld, is het maar vrij gewone landbouwgrond. Een eenvoudige maquette toont het basisgevechtsplan van toen. In het toeristisch centrum zijn er kaarten te verkrijgen waarmee je een nog beter zicht krijgt op het slagveld van toen.

De boerderijen waar het gevecht plaatsvond

Op het slagveld staan ongeveer 130 kleinere monumenten, gedenktekens en beelden verspreid. De boerderijen Mont-St-Jean, Papelotte, Belle-Alliance, Haie Sainte en Hougoumont waar het gevecht toen plaatsvond, bestaan nog steeds. De meeste van deze sites kunnen gratis bezocht worden.

  1. Panoramisch schilderij van de Slag bij Waterloo

In speciale ronde gebouw (Het Panorama) aan de voet van het monument kan je een bezoek brengen aan het grote panoramisch schilderij. Het werd onthuld net voor de herdenking van de 100ste verjaardag van de Slag bij Waterloo. Het cirkelvormige schilderij van 110 meter lang en 12 meter hoog, werd gemaakt door Louis Dumoulin en toont verschillende scènes uit de veldslag.

Het Panorama

Het Panorama heeft een diameter van 35 meter en wordt grotendeels ingenomen door het schilderij. Naast het panorama kan je er ook een een schaalmodel van de Hoeve van Hougoumont vinden.

Deze soort panoramische schilderijen waren in de tweede helft van de 19e eeuw enorm populair in Europa. Bezoekers kunnen het schilderij aanschouwen vanaf een verhoogd platform op 5 meter hoogte, zo krijg je het gevoel alsof je zelf bij de veldslag aanwezig bent.

  1. Het Wellingtonmuseum

In het centrum van Waterloo bevindt zich het Wellingtonmuseum, waar de hertog van Wellington toen zijn hoofdkwartier had. Het museum heeft een authentiek karakter en je vindt er dan ook veel overblijfselen, info en kaarten van de Slag bij Waterloo. Met de audiogids kom je meer te weten over het museum en de veldslag.

Tegenover het Wellington Museum kan je de Sint-Jozefskerk met z'n Koninklijke Kapel bezoeken en een prachtige koepel uit 1690. Je vind er tal van van gedenkstenen ter ere van de gesneuvelden van de Slag bij Waterloo. Meer info over het museum op de site

Adres museum: Chaussée de Bruxelles 147, 1410 Waterloo

  1. Het laatste hoofdkwartier van Napoleon

Op ongeveer 4 km ten zuiden van het monument van de Slag bij Waterloo kan je het Musée Dernier Quartier Général de Napoléon vinden. Het is in deze voormalige boerderij Caillou dat Napoleon de nacht vóór de strijd doorbracht. Het museum telt 5 kamers waar je tal van bijzondere voorwerpen kan bezichtigen die van dicht of ver te maken hebben met de veldslag.

Wie nog meer over de kleine generaal wil te weten komen ... hij is geboren op Corsica, in de stad Ajaccio meerbepaald. Ontdek hier meer over de geboorteplaats van Napoleon via onze stadswandeling door Ajaccio.

  1. Tickets kopen

  • Er zijn drie soorten tickets beschikbaar om de attracties in Waterloo te bezoeken. Individuele tickets, groepstickets en de combinatie Pass 1815.
  • Wij raden aan om de combinatie Pass 1815 te kopen hiermee kan je de 3 sites bezoeken. Meer info over tickets.
  • Kaartjes kunnen ter plaatse gekocht worden of online. De combinatie Pass 1815 kun je bij elke attractie verkrijgen.
  1. Openingsuren

  • De museums rond het slagveld van Waterloo zijn het hele jaar door geopend.
  • De gedenkstenen en het slagveld zelf kan je vrij bezoeken.
  • Wil je graag een rondleiding volgen, dan is het aangeraden even vooraf de website van het museum te raadplegen of contact op te nemen.

Openingsuren Memoriaal

  • September – oktober: 09h30 – 18h30
  • November – maart: 09h30 – 17h30
  • April – juni: 09h30 – 18h30
  • Juli – augustus: 09h30 – 19h30

Openingsuren Hougoumont

  • September – oktober: 10:00-18:15
  • November – maart: 10:30-17:15
  • April – juni: 10:00-18:15
  • Juli – augustus: 10:00-19:15

Openingsuren Het laatste hoofdkwartier van Napoleon

  • Oktober – maart: 10 u. tot 17 u
  • April – september: 9.30 u. tot 18 u
  1. Hoe bereik je Waterloo

Met de auto of het openbaar vervoer geraak je heel gemakkelijk op het slagveld van Waterloo.

Met de auto

  • Neem afrit 25 "Butte du Lion" op de Ring O-snelweg tussen Brussel en Mons / Charleroi. In de buurt van de heuvel kun je gratis parkeren.

Met de bus

  • De bussen naar Waterloo worden beheerd door de vervoersmaatschappij Tec en zijn geel-rood gekleurd. Neem BUS W of BUS 365 aan het Zuidstation in Brussel naar Waterloo.

Met de trein

  • Eigenbrakel is het dichtstbijzijnde treinstation. Vanaf hier is het nog 2,8 km wandelen tot aan het slachtveld van Waterloo. Je kunt aan het station ook BUS W nemen.
  1. Ligging Leeuw van Waterloo op de kaart

Het adres voor de Leeuw van Waterloo is: Route du Lion, 1420 Braine-l'Alleud (zie ligging op de kaart)

  1. Filmpje: breng een bezoekje aan de Leeuw van Waterloo

Benieuwd naar hoe een beklimming van de Leeuw van Waterloo eruitziet? In deze video wandel je mee door het museum en beklim je de Leeuw van Waterloo. Als je dit zelf ook eens wil ervaren, zal je natuurlijk zelf Waterloo moeten bezoeken.

  1. Wat is er te zien in de omgeving?

Bezoek Walibi en Aqualibi

Louvain-la-Neuve is natuurlijk niet zo bijzonder groot, op een dag heb je de belangrijkste bezienswaardigheden wel gezien. Heb je toch een weekendje weg gepland? Dan kan je een onvergetelijke uitstap maken naar Walibi in Waver. Het pretpark Walibi ligt op een kleine 10 minuten rijden en is een leuke uitstap met het hele gezin! Naast de vele kinderattracties zijn er ook heel wat snelle achtbanen en sensationele attracties te vinden. Ideaal dus voor wie op zoek is naar een echte adrenalinekick! Boek je tickets hier online

Bovendien wordt ook waterpret gegarandeerd bij je bezoek aan Walibi Belgium dankzij het naastgelegen Aqualibi. Een combinatie van het attractiepark met het waterpark vol glijbanen en golfslagbaden is dan ook een echte aanrader voor wie veel energie heeft en het beste uit zijn dag wilt halen! Meer info op de website.

Louvain-la-Neuve en het Hergé museum van Kuifje

Louvain-la-Neuve staat vooral bekend als studentenstad - en dat is het ook - maar er valt nog wel wat extra te beleven. Fans van street-art kunnen hun ogen er rijkelijk de kost geven. En wie gek is van bevreemdende, brutalistische architectuur zal de stad als een ware speeltuin ervaren. Je kan er bovendien ook aangenaam rondwandelen. Er loopt een mix van (internationale) studenten, locals en toeristen door de straten. Veel om te ontdekken dus.

Het Hergé museum is volledig gewijd aan het werk en leven van de Belgische tekenaar en illustrator Hergé (pseudoniem van Georges Prosper Remi). Hergé moet zowat de beroemdste Belgische striptekenaar zijn, en een van de grootste kunstenaars van de 20e eeuw. Hij is de geestelijke vader van o.a. Kuifje en Bobbie, Kwik en Flupke,... Lees meer hier

TIP: Verken deze bijzondere stad met onze wandeling door Louvain-la-Neuve.

Breng een bezoek aan de Abdij van Villers-la-Ville

De Abdij van Villers la Ville is een verborgen pareltje ten zuiden van Brussel. De ruïnes van dit uitzonderlijk erfgoed zijn mooi bewaard gebleven en zijn zeker een bezoekje waard. Je kan ze bezichtigen in de gelijknamige stad Villers-la-Ville. Ideaal voor een weekendje Ardennen. Benieuwd naar je bezoek aan deze abdij? Ontdek hier alvast alle info voor je bezoek aan de Abdij van Villers-la-Ville.

  1. Wil jij ook niets missen tijdens jouw verblijf in Brussel?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Brussel? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Brussel met alle belangrijke bezienswaardigheden in de stad en unieke stadswandelingen. Download je gratis preview reisgids Brussel.

Brussel

Gratis reisgids Brussel downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 24 juli 2021 - ANJA CASTELEYN

het was een zalig dagje genieten alles super tof overal vriendelijk personeel super fijne ervaring een echte aanrader dagje toerist in eigen land

- 25 mei 2021 - Walter Vandecauter

Nog niet uitgeprobeerd maar op zicht een volledige, beknopte gids waar veel plezier aan te beleven valt.

- 26 december 2020 - Chari swinnen

Heb reeds een andere wandelgids van u gedownload. Zoals steeds zeer tevreden over. Duidelijke uitleg en foto's, handige parkeertips. Veel wandelingen zijn ter plaatse niet bewegwijzerd. Je moet ofwel met GPS of met een kaart wandelen. Dat vind ik wat onhandig. Had graag de wandeling vd leeuw van Waterloo gedaan, maar dan met wandelknooppunten. Dat vind ik het gemakkelijkst, je kan zo beter van de omgeving genieten.

- 2 december 2020 - Hilda Viroux

Spijtig dat het slecht weer was, koud, ook geen enkel 'stalletje' om iets te eten/ te drinken wegens COVID, geen beschikbaar toilet, en ook geen mogelijkheid om omhoog te wandelen op de heuvel.

- 19 november 2020 - JOKE

we zijn opstap gegaan in coronatijd. naar de iets wat vergeten leeuw van waterloo. jammer dat de poorten gesloten waren. zodat we de beklimming niet konden doen. maar dit geeft een reden om zeker eens terug te komen. omdat we ervan versteld stonden dat er zo veel te zien is. hopelijk gaan de deuren snel terug open en kunnen we de leeuw in volle glorie bewonderen.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?