Op vakantie met je baby? 13 x tips + handige checklist voor je volgende reis
Reizen met een baby, het brengt soms wat extra stress met zich mee. Op reis gaan met de baby lijkt dan ook een gigantische onderneming, maar het is zeker niet onmogelijk! Zeker met een goede voorbereiding en een goede inpaklijst kan je er ook heerlijk op uit gaan met je kindje.
Wil je weten waar je best rekening mee moet houden als je op vakantie gaat met je baby? Lees dan gerust even verder en bereid je optimaal voor voor je volgende reis.
Inhoud artikel
Kies bewust een bestemming
Of het reizen met de baby goed zal gaan hangt deels af van de bestemming die je kiest
Bij het kiezen van een geschikte bestemming moet je letten op de veiligheid van het land, de hygiëne en de kwaliteit van de gezondheidszorg, evenals de kwaliteit van de infrastructuur en de aanwezigheid van basisvoorzieningen.
Zelfs wanneer je kindje oud genoeg is voor bepaalde vaccinaties is het aan te raden om te wachten tot het kind wat ouder is. Ga echter altijd voor vertrek langs bij je kinderarts om te controleren of ja baby een vaccinatie nodig heeft. Je arts kan je ook nog tips geven over waar je op bestemming op moet letten en wat je het beste aan je reisapotheek kan toevoegen.
Welke vaccinaties je nodig hebt of kan krijgen verschillen per bestemming, evenals de manier waarop je ze kan krijgen en de duur van het vaccinatieschema. Lees meer informatie over vaccineren als je op reis gaat.
Let echter ook op het klimaat van de mogelijke bestemmingen
- Baby’s kunnen nog niet goed tegen extremere klimaten.
- Een warm klimaat zorgt voor extra risico op dehydratatie, zeker wanneer je kindje nog onder de 18 maanden oud is, en ook veel directe zon is af te raden.
- Ook een koud klimaat zorgt voor risico op dehydratatie, en doordat je kindje minder beweegt kan die het sneller koud krijgen.
Hoge hoogtes zijn ook niet fijn voor baby’s, en bestemming boven de 2000 m hoogte zijn met kinderen jonger dan 1 jaar sterk af te raden. Het verschil in zuurstofgehalte op deze hoogtes kan voor hevige duizeligheid zorgen.
Verder wil je ook niet te ver op reis. Niet alleen kan de reis naar je bestemming zelf vermoeiend zijn, maar wanneer je naar een bestemming gaat waar je je in een andere tijdzone bevindt kan dit ook het ritme van je baby verstoren. Daarom is het aan te raden om een maximum tijdverschil van 3 uur te behouden zodat je het ritme van je kindje zo veel mogelijk kan behouden.
Ga je toch verder op reis? Lees dan hier hoe je best je jetlag kan overwinnen.
Beter nog... kies voor een kindvriendelijke bestemming
Er zijn genoeg vakantiebestemming die erg fijn zijn om met je baby te bezoeken
- Denk bijvoorbeeld aan het Spaanse eiland Menorca. Dit eiland wordt gezien als een van de meest kindvriendelijke vakantieoorden, mede door het fijne klimaat, maar ook door de langzaam aflopende strandjes en de vele kindvriendelijke accommodaties.
- Dichterbij zijn ook de Ardennen of de Waddeneilanden perfecte bestemmingen met je baby. Niet alleen hoef je niet ver te reizen met je kindje, je kan je prima vermaken met een wandeling of een fietstocht, waarnaast er ook genoeg kindvriendelijke campings en andere accommodatie te vinden is.
- Wanneer je toch iets verder wil zijn familievakanties naar Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk ook altijd een succes. Je hoeft niet ver te reizen maar bevind je al snel in een hele andere omgeving vol prachtige natuur. Daarnaast vind je in deze landen ook heel wat kindvriendelijke accommodaties.
Op reis met het vliegtuig of de auto?
Bij het kiezen van je bestemming moet je ook even nadenken over hoe je op de bestemming wilt geraken. Met het vliegtuig kan je in dezelfde reistijd naar verdere oorden, maar vliegen kan ook een extra uitdaging zijn voor je kindje. Op pad met de auto kan juist weer extra vermoeiend zijn doordat je niet alleen moet letten op je kindje maar ook op de route, maar je kan wel makkelijker meer spullen meenemen.
Reizen met het vliegtuig
- Vliegen is van harte af te raden wanneer je baby nog geen 6 maanden oud is. De longen van je kindje kunnen slecht tegen de luchtdruk. Vanaf 6 maanden zijn korte reizen naar bijvoorbeeld het Middellandse Zee gebied wel goed te doen, maar wacht tot ten minste 10 maanden voor je aan langere reizen begint.
- Tot 2 jaar oud mogen kindjes bij je op schoot in het vliegtuig of in een bassinet voor de stoelen, maar daarna zal je een aparte stoel voor je kindje moeten boeken.
- Hou er rekening mee dat jonge kinderen tijdens het vliegen last kunnen hebben van hun oren door de wisselende luchtdruk. Door ze wat te eten te geven tijdens het opstijgen en landen kunnen ze de grootste druk in hun oren goed weg slikken en zijn ze ook gelijk afgeleid van de vele beweging en het lawaai, maar niet elk kindje is hier even makkelijk mee.
- Wanneer je verder weg reist kan het aan te raden zijn om een nachtvlucht te nemen om het slaapritme van je kindje in stand te houden, maar voor korte vluchten is een vlucht overdag fijner. Een tussenstop bij langere vluchten kan ook erg fijn zijn om even de benen te kunnen strekken.
- Hou er rekening mee met wat je wel en niet mee mag nemen in je handbagage. Neem extra luiers mee, maar ook babyvoeding en kleding, zodat je een paar dagen uit de voeten kunt in het geval dat je vertraging hebt of je koffer kwijtraakt. Een buggy mag meestal mee als gratis extra stuk handbagage, waarbij de buggy bij de gate wordt ingenomen om in het ruim geplaatst te worden.
- Zorg dat je zelf ontspannen en in een goed humeur bent wanneer je het vliegtuig instapt. Vliegen is een spannende ervaring voor je baby en jouw gedrag kan dat van je baby beïnvloeden. Leidt je kindje eventueel af met een leuk nieuw speeltje.
Je bent met je baby op de luchthaven, niets vervelender dan te moeten wachten tot wanneer je eindelijk mag boarden. Hoe kan je best de tijd doden op de luchthaven? Lees onze anti-verveeltips voor op de luchthaven. Lees ook ons uitgebreid blogartikel met enkele handige tips voor op het vliegtuig.
Reizen met de auto
- Met de auto ga je minder snel ver weg met je baby maar je kan nog goed richting bijvoorbeeld de zuidkust van Frankrijk rijden.
- Zorg echter altijd, of je nu 3 uur moet rijden naar bestemming of 13 uur, dat je regelmatig pauzes neemt. Dit is niet alleen voor jezelf beter, maar zo krijgt je kindje ook de tijd en de ruimte om even te bewegen, zodat het volgende stuk van de rit makkelijker uit te houden is.
- Voor langere stukken is het echter wel aan te raden om zo veel mogelijk ’s avonds of ’s nachts te reizen zodat je kindje het grootste deel van de rit kan slapen (en jij gelijk rustiger kan rijden).
- Zorg ervoor dat de temperatuur in de auto niet te warm maar ook niet te koud is. Zorg dat je goede zonnewering op de ramen hebt en dat je kindje luchtige kleding draagt om te voorkomen dat ze het snel te warm hebben, maar zorg ook dat de airco niet te hoog staat.
Tijdens de rit kan je je kindje goed afleiden met speeltjes, maar ook muziek in de auto kan een lange zit dragelijk maken. Wanneer je kindje wat ouder is kunnen jullie ook samen autospelletjes doen. Ontdek de leukste spelletjes voor in de auto en onderweg.
Download onderstaande spelletjes en inpaklijst
De leukste spelletjes voor onderweg | Inpaklijst en reisapotheek |
---|
| |
Met het openbaar vervoer
- Ook het openbaar vervoer is een prima manier om met je baby op reis te gaan.
- Het kan zelfs minder stressvol zijn dan reizen met het vliegtuig en zorgt voor meer ontspanning dan wanneer je zelf moet rijden.
- Sommige internationale treinen hebben ook een kindercoupé met bijvoorbeeld speelruimtes en een uitklapbare verschoontafel, maar in elke soort trein kan je kindje heerlijk de ogen uit kijken naar wat er allemaal voorbijschiet.
- In de trein heb je echter wel een beperkte bagageruimte, maar dit is enigszins te vergelijken met het vliegtuig. Het is dan ook aan te raden om alle essentiële benodigdheden in een tas te hebben die je in het rek boven je kan bewaren, terwijl je de grotere koffers in de daarvoor bestemde bagagerekken in de hallen van de trein kan laten.
- Zorg er daarnaast voor dat je een ruim reisschema hebt zodat je eventuele overstappen in rust kan maken.
Welke accommodatie kies je op bestemming?
Niet alleen je bestemming moet babyproof zijn maar ook de accommodatie waarin je verblijft
- Een huisje of appartement kan erg fijn zijn om niet nog extra zaken mee te hoeven nemen, maar hierbij moet je dan wel weer opletten dat de accommodatie bijvoorbeeld een babybedje heeft. Wanneer dit niet het geval is zal je deze alsnog zelf mee moeten nemen.
- Ook een kitchenette met op zijn minst een fornuisje en magnetron zijn handig om flesvoeding op te kunnen warmen.
Veiligheid en omgeving van de accommodatie
- Let ook altijd op de veiligheidsvoorzieningen van de accommodatie. Een goed kindvriendelijk huisje of appartementje heeft bijvoorbeeld een traphekje en beveiligde stopcontacten, zeker wanneer je baby al lekker aan het kruipen of zelfs aan het lopen is.
- Denk vervolgens ook aan de locatie van je accommodatie. Je wilt met een baby niet in een uitgaanswijk of in een druk stadscentrum terecht komen, maar een supermarkt in de nabije omgeving is wel weer aan te raden zodat je makkelijk een extra pak luiers kan aankopen.
- Ook kan het fijn zijn om een zwembad of strand in de buurt te hebben, evenals een restaurant, zodat je niet nog grote stukken moet rijden voor elk uitstapje dat je wilt maken.
Kamperen met je baby?
Een kindvriendelijk all-inclusive hotel met babyclub is erg ontspannend met een jong kind, maar ook kamperen is goed te doen met een baby. Voor het kiezen van een fijn vakantiepark gelden eigenlijk dezelfde tips als voor het kiezen van enige andere accommodatie: let op de locatie en de voorzieningen.
Een camping met een zwembad op het terrein, verschillende speeltoestellen en een kleine campingwinkel waar je terecht kan voor de essentials is al snel een fijnere verblijfplek dan een natuurcamping zonder veel faciliteiten. Lees hier nog meer tips om te kamperen + checklist.
Enkele tips voor als je gaat kamperen met je baby
- Zorg bij het kamperen in ieder geval dat je een goede slaapplek hebt voor je baby, of je nu de caravan achter de auto spant of met zijn allen in een tent verblijft.
- In de caravan is een bedje met omheining fijn zodat je kindje niet zomaar uit bed kan vallen, maar je kan ook een speciaal slaaptentje aanschaffen dat je op het bed kan leggen. In zo’n dergelijk tentje zit je kindje afgesloten en is gelijk ook beschermd tegen muggen.
- Een slaaptentje is ook in een tent te gebruiken, maar leg er dan wel een isolerend matje onder of een aantal dikke dekens tegen de kou van de grond.
- Wanneer je gaat kamperen zal je wel bepaalde zaken zelf mee moeten nemen die in kindvriendelijke huisjes of hotels al aanwezig zullen zijn. Denk bijvoorbeeld aan een kinderstoel voor het eten. Er bestaan opklapbare kinderstoelen zodat je ruimte kan besparen, maar je kan ook de buggy hiervoor gebruiken.
- Een opblaasbadje kan ook goed van pas komen, zowel om te zorgen voor verkoeling op warme dagen als voor eigen sanitair, of je kan het gebruiken als een box.
Wat moet je zeker meenemen op reis?
Wat je mee wilt nemen op reis voor je kindje is voor een deel natuurlijk afhankelijk van je bestemming. Voor een strandvakantie op Menorca neem je nou eenmaal andere dingen mee dan voor een rondreis door IJsland. Ook de manier van reizen, de bagageruimte en de leeftijd van je baby spelen een rol in je checklist, waardoor er niet echt 1 juiste paklijst bestaat. Wel kom je met een goede basislijst al een heel eind.
Gelukkig hebben wij een zeer uitgebreide inpaklijst opgesteld zodat je een duidelijke checklist hebt en weet wat je zeker niet mag vergeten. Of je nu op reis gaat naar een warm klimaat, een koud klimaat, op stedentrip vertrekt met de kinderen of met de auto reist, we hebben verschillende scenario's opgenomen in onze checklist.
Naast de standaard bagage neem je voor je baby ook best volgende zaken mee
- Paspoort en kopie
- Foto’s van je baby van de afgelopen tijd om eventueel bij de douane te kunnen tonen hoe je kindje is veranderd
- Belangrijke telefoonnummers zoals noodnummers en het telefoonnummer van je kinderarts
- Rompertjes (met lange en korte mouw)
- Zwemkleding en zwemluier
- Zonnehoedje of – petje
- Zonnebril
- Campingbedje
- Slaapzakjes of deken met lakens
- Speentjes
- Klamboe
- Babyfoon
- Draagzak of -doek
- Kinderwagen of buggy met regenhoes en muskietennet
- Autostoeltje
Ook babyvoeding en verzorging zijn extra belangrijke puntjes!
- Kolf met oplader en bewaarflesjes
- Flessen en flessenvoeding met eventueel maatschepje en bewaarbakjes
- Thermosfles en flessenwarmer
- Potjes babyvoeding
- Alles voor te eten: plastieken bordjes, lepeltjes, slabbetjes en tuitbekers
- Sapjes
- Luiertas, luiers en een verschoonmatje
- Billendoekjes
- Babykammetje
- Hydrofiele doeken
- Spuugdoekjes
- Thermometer
- Zonnebrandcrème (factor 50)
- Anti-insectenmiddel
- Baby zetpillen
- Babyneusspray
- Pleisters en gaasjes
- Inentingsboekje
- Middel tegen doorkomende tanden
- ORS voor baby’s
- Persoonlijke medicatie
- (Teken)pincet
Tips voor een goede vakantie met je baby
- Doe het rustig aan. Op vakantie gaat het altijd anders dan je thuis gewend bent en de vreemde omgeving kan even wennen zijn voor je kindje. Je hoeft er niet elke dag op uit om een geslaagde vakantie te hebben. Een dagje relaxen op de camping terwijl je kindje in de zandbak speelt of lekker in het peuterbadje aan het spetteren is kan soms zelfs fijner zijn dan een lange dag door een stad struinen.
- Neem een paar spullen mee van thuis waar je kindje aan gehecht is. Denk bijvoorbeeld aan het knuffeltje waar ze mee in slaap vallen of een deken die naar jou en/of je partner ruikt. Zo hebben zie iets vertrouwds bij zich op een vreemde plek.
- Ga je naar een zonnige bestemming? Zorg dan dat je kindje genoeg drinkt en smeer je baby in met zonnebrandcrème met factor 50.
- Vermijd ook zo veel mogelijk de directe zon in de vroege middaguren, wanneer de zon het sterkst schijnt.
- Zorg dat je genoeg entertainment hebt voor je kleintje, zoals speeltjes, boekjes, muziek en meer. Dit is niet alleen voor tijdens de reis fijn om je kindje af te leiden maar ook op je bestemming kunnen ze zo lekker blijven spelen.
- Zorg voor genoeg proviand, luiers en dergelijke voor onderweg, maar besef je ook dat flessenvoeding, luiers en billendoekjes overal ter wereld te verkrijgen zijn. Als je voor meerdere weken op vakantie gaat hoef je niet voor de gehele duur van je reis aan luiers in te slaan. Dit scheelt weer ruimte in je bagage.
- Let er echter wel op dat je altijd schoon drinkwater bij de hand hebt. Een slechte hygiëne of onhygiënisch drinkwater zijn één van de grootste dragers van ziektes dus het is altijd aan te raden om genoeg flessen schoon drinkwater in te slaan en met je mee te nemen.
- Wanneer er veel muggen aanwezig zijn op je bestemming is een klamboe of muggennet van harte aan te raden. Ook een antimuggenmiddel kan aan te raden zijn, maar let er op dat het geschikt is voor jonge kinderen. Zo mag er bij kinderen jonger dan 2 jaar maximaal 30% DEET in het middel zitten.
- Een draagzak is op reis eigenlijk onmisbaar. Als je lange stukken moet of wilt lopen is het een stuk makkelijker om je kind met je mee te dragen dan in een buggy mee te nemen. Daarnaast neemt het minder ruimte in dan een grote kinderwagen. Bekijk het volledige aanbod draagzakken.
- Voorzie jezelf van een paar goede wandelschoenen. Zeker wanneer je je baby de hele weg moet dragen in een draagzak. Dan kan je na lang wandelen niet alleen last krijgen in je onderrug maar ook aan je voeten.
Gratis ebook met een handige inpaklijst en reisapotheek
INPAKLIJST: Met bovenstaande info zou je prima voorbereid moeten zijn om op reis of vakantie te vertrekken. Speel sowieso altijd op safe, vergeet niets in je bagage, wij maakten een complete inpaklijkst en reisapotheek. Download ons gratis ebook met een handige inpaklijst + reisapotheek.
Inspiratie nodig voor je volgende vakantie? Download alvast één van onze uitgewerkte route voor je rondreis, zo vertrek je zorgeloos en relax op reis.