15 nadelen van een Digital Nomad, die niemand vertelt
Een leven als digital nomad klinkt natuurlijk fantastisch. Je kan je geld verdienen door op je computer te werken en dit kan je op de prachtigste locaties ter wereld doen. Je ziet jezelf al werken in een gezellig caféetje in Auckland of in een hangmat uitkijkend over de Caribische zee.
Maar helaas is het in werkelijkheid niet altijd zo’n feest. Neem deze 15 nadelen van digital nomad zijn in je achterhoofd als je zit te denken aan deze grote verandering in je leven.
Inhoud artikel
Je moet je constant aanpassen
Steeds van locatie veranderen is natuurlijk fantastisch, want de onafhankelijkheid van locatie is nou eenmaal de reden dat jij digital nomad bent geworden of wilt worden. Maar het kan ook lastig zijn. Afscheid nemen is altijd vervelend en het kan jammer zijn als je de nieuwe vrienden die je gemaakt hebt niet meer zal zien.
Daarnaast is een nieuwe plek altijd even wennen en je zal altijd even moeten acclimatiseren voor je weer vol aan de slag kan. Daar moet je dan ook vooral de tijd voor nemen. Neem na aankomst één of twee dagen de tijd om je nieuwe locatie te leren kennen. Hoe goed is de wifi? Waar zijn de stopcontacten? Waar zijn de dichtstbijzijnde supermarkt en bank?
Je kan je eenzaam voelen
Ook als je dagelijks nieuwe mensen leert kennen of met nieuwe vrienden op pad gaat kan je leven als digital nomad eenzaam zijn. Je mist misschien je familie of je vrienden thuis, of je zou weer eens heel graag in je eigen vertrouwde kamer slapen. Ga dan eens op zoek naar mensen uit dezelfde omgeving, om contacteer het thuisfront. Natuurlijk zou je er ook voor kunnen kiezen om een vliegticket terug naar huis te boeken en even een tijdje thuis te werken voor je doorgaat naar je volgende exotische bestemming.
Een relatie hebben kan lastig zijn
Als je niet in een relatie zit kan het als digital nomad lastig zijn om er één op te bouwen, omdat je van plan bent op gegeven moment ook weer door te reizen. Als je wel een relatie hebt kan een lange afstand relatie lastig en moeilijk te onderhouden zijn als je steeds op een andere locatie zit, en als je samen reist kunnen jullie in situaties terecht komen waar jij goed kan werken op een locatie maar je partner daar geen werk kan vinden. Natuurlijk kan het ook heel goed gaan.
Er zijn speciale dating apps voor nomades zodat je iemand kan ontmoeten die in dezelfde situatie zit als jij, en samen reizen met je partner kan juist heel fijn en gezellig zijn. Ook een "long-distance" relatie kan te onderhouden zijn door bijvoorbeeld elkaar op te zoeken of regelmatig te bellen.
Je mist bepaalde zaken van thuis
Dit gaat eigenlijk om twee zaken.
Ten eerste mis je in het buitenland dingen die je in België/Nederland veel doet of makkelijk kan krijgen. Denk bijvoorbeeld aan de kaas die je normaal altijd op brood eet of de gerechten die je ’s avonds altijd at. Als je dit mist kan je kijken of je het toch ergens zou kunnen kopen. Misschien is een stuk kaas wel behoorlijk duur, maar jij beslist natuurlijk of dat het waard is.
Daarnaast mis je ook evenementen en gebeurtenissen thuis. Je kan niet aanwezig zijn bij elke verjaardag, maar het kan ook zijn dat je grootvader naar het ziekenhuis moet en komt te overlijden terwijl jij in Argentinië zit. Dit is vervelend, maar helaas niet echt te voorkomen.
Je hebt geen eigen stekje
Het kan soms ook heel vervelend zijn dat je niet even je eigen ruimte heb waarin je je kan terugtrekken. Natuurlijk kan je jezelf opsluiten in je hotelkamer of heb je een eigen AirBnB tot je beschikking, maar het is niet ‘jouw’ ruimte. Wanneer je voor langere tijd in één locatie blijft kan je je kamer natuurlijk een beetje eigen maken. Toch, op een gegeven moment zal je toch weer doorreizen en daardoor zal het nooit echt als een thuis voelen. Dat kan soms knagen.
Je levensstijl is niet voor iedereen even normaal
Niet iedereen begrijpt waarom je zou gaan leven als digital nomad, en veel mensen begrijpen al niet wat het precies inhoud. Dat jij alleen met een laptop en wifi kan werken en dit kan doen waar je maar wilt zal niet voor iedereen even logisch zijn, en dat kan tot veel vragen leiden. Probeer mensen te negeren die vragen wanneer je eindelijk eens een normale baan gaat zoeken, want het steeds maar blijven uitleggen kost je alleen maar veel tijd en moeite.
Als er geen internet is kan je niet werken
Als digital nomad ben je afhankelijk van het internet. Wanneer het internet op een bepaalde locatie dus niet erg goed of helemaal niet werkt betekent dat dus ook dat jij je werk niet kan doen. Dit kan veel stress opleveren omdat jij deadlines dient te halen. Gelukkig kan je voor je afreist naar een bestemming controleren hoe het internet daar is, en je kan ook altijd op zoek naar grote internationale ketens die gratis internet aanbieden (denk hierbij bijvoorbeeld aan McDonalds en Starbucks).
Het is geen vakantie…
Hoe leuk het ook is om ergens op een nieuwe bestemming te zijn, je zal ook moeten werken. Hierdoor kan het zijn dat je minder tijd hebt om er op uit te gaan dan je zou willen, maar dit heeft ook met planning te maken. Als je maar korte tijd op een locatie blijft en tijdens die dagen ook heel veel werk hebt, hou je geen tijd meer over om omgeving te ontdekken.
Als je dus werkt en ook nog wat wilt zien terwijl je de wereld rondreist doe je er goed aan om wat langer op één plek te blijven, en je dagen goed in te delen. Plan vooruit en maak gebruik van creatieve buien. Als je vandaag eigenlijk gepland had om de stad in te gaan maar je in een positieve werkflow zit, doe dan het werk dat je eigenlijk later in de week had gepland en neem een andere dag vrij om de stad te ontdekken.
…en het is soms hard werken
Je zal ook niet altijd relaxed je werk kunnen doen. Zeker niet in het begin, wanneer je alles nog moet opzetten en nog bezig bent met het bouwen van een klantenbasis, kan het zijn dat je veel moet werken. Verwacht geen 40-urige werkweek of minder: in het begin zal je al snel veel meer uren maken. Op een gegeven moment zal het wat rustiger worden en kan je minder uren werken en meer uren genieten van de prachtigste locaties, maar dit kan ook zo weer omslaan.
Je hebt niet altijd een gegarandeerd inkomen
Als je als freelancer werkt of je eigen bedrijf hebt heb je niet echt een vast maandelijks inkomen. De ene maand kan je heel veel opdrachten van klanten krijgen en daarbij heel veel inkomsten hebben, maar een volgende maand is de vraag naar jou misschien kleiner. Dit kan vervelend zijn, omdat je niet weet waar je aan toe bent, en je dus opeens helemaal geen inkomsten kan hebben.
Zorg dat je een spaarpotje hebt voor dit soort momenten, dat je vult wanneer je een goede maand hebt.Weet waar je eventueel nieuwe klanten en opdrachten kan vinden als je vaste klanten je niet nodig hebben, en zorg dat je bij grote en langdurige projecten contractueel vast hebt gelegd dat het niet zomaar geannuleerd kan worden, maar dat er een afsluitende periode is zodat je de tijd hebt om op zoek te gaan naar iets anders.
Betaalde vakanties bestaan niet
Als je nog voor een bedrijf werkt of je eigen bedrijf hebt hoeft dit natuurlijk niet te betekenen dat je geen betaalde vakanties meer hebt, maar als freelancer ligt dat anders. Jouw klanten zullen je waarschijnlijk niet door blijven betalen als jij een maand niets levert, en je zal dus geld op moeten sparen voordat je een paar weken rust neemt en even niet werkt.
Aan de andere kant ben je steeds onderweg en kom je de mooiste plaatsen tegen. Als je een goed werkschema hebt hoef je misschien niet eens meer een vakantie te nemen.
Er komt soms een hoop bureaucratisch geregel bij kijken
Je werkt misschien via het internet, maar in sommige gevallen kan je er slim aan doen om een werkvisum of een speciale vergunning aan te vragen om zo niet in de problemen te komen. Het is ingewikkeld om te zeggen wat je precies moet regelen omdat dit afhangt van je situatie, en het kan ook heel goed dat je helemaal niets hoeft te regelen.
En dan zijn er ook nog de belastingen die je moet aangeven. Als je nog thuis ingeschreven staat dien je dat gewoon in je thuisland te doen, maar het kan zijn dat je niet ingeschreven staat of in een ander land bent gedomicilieerd. Om latere problemen en boetes te voorkomen kan je daar beter vooraf even uitzoeken hoe het precies zit, al kost het wel een hoop gedoe.
Het is soms lastig om jezelf aan het werk te zetten
Wanneer het lekker warm is, het zonnetje schijnt, en je kijkt uit op witte zandstranden en prachtig blauw water kan het soms moeilijk zijn om ook daadwerkelijk werk te verzetten, want je kan ook buiten genieten van de zon en een verkoelende duik nemen in het water. Je zal dus zeker een beetje discipline nodig hebben.
Een goede planning en/of een dagelijkse of wekelijkse takenlijst kan hierbij goed helpen. Lukt het werk even niet, dan kan je even een paar uurtjes genieten van de zon en daarna weer verder gaan met de taken die je die dag moet doen.
Je hebt geen eigen bezittingen
Je hebt maar beperkte ruimte in je koffer of rugzak en je kan dus ook niet heel veel meenemen. Je zal dus voor langere tijd heel minimalistisch moeten leven, met maar een beperkt aantal kledingstukken en weinig andere bezittingen. Veel boeken meenemen als je graag leest is bijvoorbeeld geen optie, je kan in plaats daarvan beter aan boekenruil doen of een e-reader meenemen.
Het kan heel bevrijdend voelen om niet veel bezittingen te hebben, maar je kan het soms ook allemaal wel missen.
Taal barrières en andere uitdagingen
Tenzij je 10 of meer talen spreekt zal communicatie ter plekken soms lastig zijn. Ook kan je in andere vervelende situaties terecht komen, zoals voedselvergiftiging of een gestolen paspoort. Dit is niet alleen lastig, maar kan ook voor veel stress zorgen en veel geld en tijd kosten.
Je kan hier op voorzien door bijvoorbeeld een taalapp te installeren zodat je straatbordjes kan begrijpen, door je groenten en fruit goed te wassen met schoon water of door goed op jezelf en je spullen te letten, maar helaas kan er toch altijd iets onverwachts gebeuren. Wees dan vooral rustig en blijf vriendelijk. Er is altijd een oplossing te vinden.