7 praktische tips voor een rondreis door Zuid-Afrika
Van het spotten van olifanten in het Kruger Nationaal Park tot het fenomenaal uitzicht vanaf de Drakensbergen: we hoeven vast geen extra activiteiten op je to-dolijstje te zetten. Daarover hebben niet alleen wij maar het voltallig internet al meer dan voldoende gepubliceerd. Toch lijkt men door de verblindende schoonheid van Zuid-Afrika al eens de praktische kant te vergeten. En dat terwijl je vast wel een aantal praktische tips kan gebruiken
Inhoud artikel
Neem voldoende kleding mee
- In Zuid-Afrika zijn de temperaturen altijd aangenaam, zelfs tijdens de wintermaanden. Luchtige katoenen kleding krijgt dan ook de voorkeur. Maar voorzie toch ook maar warmere kleding voor ’s avonds. Dat is ook het geval indien je in Drakensbergen verblijft: dan draag je best een fleece.
- Neem daarnaast shirts mee met lange mouwen om prikgrage muskieten op afstand te houden en voorzie een windjack en een warme trui indien je ’s ochtends al op safari vertrekt. Kies dan uiteraard niet voor opvallende kleding, want dat schrikt de dieren af.
- Denk ook aan een pet of een mooie hoed, want tijdens de zoektocht naar een fotogeniek luipaard moet je urenlang in een open jeep vertoeven. En dan wil je echt wel wat extra bescherming tegen de brandende zon.
- Ga je op restaurant? Dan hoef je je weinig zorgen te maken. Bij de meeste restaurants mag je ook in je dagdagelijkse outfit eten als een paard. Of moeten we zebra zeggen? Hoe dan ook: je hoeft heus niet je beste kostuum mee te nemen tijdens je rondreis door Zuid-Afrika.
Zoek naar de juiste wandelschoenen
Wat de kleding betreft is het maken van je rugzak eigenlijk niet zo heel moeilijk. Het vinden van de juiste wandelschoenen is daarentegen een moeilijkere opgave. Lange wandelingen zijn eerder regel dan uitzondering en onverharde ondergronden sieren het decor. Kies daarom voor makkelijk zittende wandelschoenen met een goed profiel.
Wij raden halfhoge wandelschoenen aan die voldoende bescherming bieden aan de enkel, maar die anderzijds de flexibiliteit bieden om goed door te stappen. Vergeet uiteraard niet om ze vooraf goed in te wandelen opdat je tijdens je reis niet met ongemakjes hoeft af te rekenen.
Let op met reisstekkers
Vooraleer je op reis gaat, controleer je of die wereldreisstekker ook geschikt is voor Zuid-Afrika. Het is niet ongewoon dat je Zuid-Afrika op de korte lijst met uitzonderingen vindt. In Zuid-Afrika gebruiken ze per slot van rekening stopcontacten van het type D, M en N. Die stekkers van type D en M worden bijna nergens anders gebruikt, behoudens in enkele landen in Centraal- en Noord-Afrika.
Dat is meteen ook de reden waarom je soms even moet zoeken naar een gepaste reisstekker en dat de internationale adapter van de ANWB hier niet werkt.
Aandachtspunten bij het huren van een auto
Een internationaal rijbewijs is in Zuid-Afrika niet verplicht. Toch raden we het aan, want als Zuid-Afrikaanse agenten moeilijkheden hebben met ons gek Nederlands taaltje kan je een bekeuring krijgen. Zo’n internationaal rijbewijs kan je eenvoudig verkrijgen bij een ANWB-verkooppunt.
Wanneer je een auto wil huren in Zuid-Afrika, is het belangrijk om steeds goed de autohuurovereenkomst te lezen. De prijzen verschillen sterk, maar dat kan je ook zeggen over de voorwaarden. Soms zijn bijvoorbeeld niet alle verzekeringen inbegrepen, terwijl er andere keren extra kosten worden aangerekend. Ga ook na of er een gps in de wagen aanwezig is. Eventueel kan je een eigen gps meenemen, maar vergeet dan niet om vooraf de kaart van Zuid-Afrika naar je toestel te uploaden.
Weet overigens dat er in Zuid-Afrika links wordt gereden, maar dat de kwaliteit van de wegen en de bewegwijzering echt wel degelijk is. Let enkel op voor auto-inbraken en laat geen bagage op de achterbank liggen. Ook ’s nachts rijden is om gelijkaardige redenen niet aangeraden.
Draag zorg voor je gezondheid
- Wanneer je naar Zuid-Afrika reist, laat je je maar beter vaccineren.
- Onder andere een vaccin tegen DTP en Hepatitis A is toch wel aangeraden.
- Eventueel laat je je ook vaccineren tegen gele koorts. Daarvoor kan je onder andere terecht bij het Tropen Centrum AMC in Amsterdam of Antwerpen.
- Wanneer je tijdens een rondreis Zuid-Afrika nog enkele andere Afrikaanse landen bezoekt, leg je bij het Tropen Centrum best integraal jouw reistraject voor.
- Vervolgens zal je ook voldoende DEET moeten gebruiken, beschermende kleding moeten dragen en voeg je best ook malariapillen aan je reisapotheek toe. Denk niet dat een fleece je wel zal beschermen, want de Zuid-Afrikaanse muggen zijn echte doorzetters.
- Let ten slotte op voor de halfbakken hygiëne in Zuid-Afrika. Sommige hotels geven aan dat je water uit de kraan mag drinken, maar de opvattingen over hygiëne zijn er toch van een andere orde dan wat we in Nederland gewoon zijn. Koop daarom mineraalwater in de winkel en zorg ervoor dat de flessen verzegeld zijn, want sommige malafide verkopers vullen zelf hun flesjes.
- Probeer ook rauwe groenten, ongekookte melk, schelpdieren en ijs(blokjes) te vermijden zo loop je minder kans op torista of diarree op reis.
Neem je pinpas en kredietkaart mee
Bij bijna alle geldautomaten in Zuid-Afrika kan je gewoon pinnen. Let er dan wel op dat je vooraf even je pinpas op werelddekking zet. Op restaurant of in de winkel is een kredietkaart vaak handiger. Het is zelfs aangeraden om zo’n kredietkaart mee te nemen, omdat hotels en autoverhuurmaatschappijen vaak borgsommen vragen. En zo hoef je die borgsommen niet contant neer te leggen.
Fooien, fooien en nog meer fooien
In Zuid-Afrika is het niet verplicht om fooien te geven. Je zal de servicekost dan ook niet op het bonnetje terugvinden.
- Wel zijn fooien er op zijn zachtst gezegd gebruikelijk.
- Niet alleen horecamedewerkers maar zelfs pompbedienden en parkeerwachters verwachten een fooi. Je hoeft daar natuurlijk niet mee te overdrijven.
- Een parkeerwachter of pompbediende zal al blij zijn met een fooi van vijf tot zes rand.
- Horecamedewerkers en taxichauffeurs geef je dan weer een fooi van tien procent.
- Indien je in een lodge verblijft en er een tip box aanwezig is, volstaat een fooi van vijftig rand per persoon per dag.
- Rangers geef je dan weer een fooi van ongeveer honderd rand per persoon per dag en een tracker zal ten slotte blij zijn met vijftig rand per persoon per dag.
Maar laat jouw tevredenheid natuurlijk ook de hoogte van de fooi bepalen. Als je echt ontevreden bent, hoef je deze richtlijnen uiteraard niet na te leven. Maar ga dan ook niet kafferen, want dat verpest de reis voor iedereen.
Gratis ebook met een handige inpaklijst en reisapotheek
Met bovenstaande info zou je prima voorbereid moeten zijn om op vakantie te vertrekken. Speel sowieso altijd op safe, dan geniet je het meeste van je vakantie!
Vertrek je op reis, vergeet dan zeker niet onze gratis ebooks te downloaden
Download ons gratis ebook met een handige inpaklijst en reisapotheek of een van de 150 gratis reisgidsen.
Inspiratie nodig voor je volgende vakantie? Download alvast een van onze uitgewerkte route voor je rondreis, zo vertrek je zorgeloos en relax op reis.