9 x top bezienswaardigheden in en rond Cluj-Napoca: zoutmijnen, grotten en meer
Cluj-Napoca is een bijzondere stad die bol staat van de historische panden. De stad draagt dan ook een eeuwenlange geschiedenis mee. Er wonen enerzijds Hongaren en anderzijds Roemenen. Ook in de buurt van Cluj-Napoca valt er heel wat te beleven. Je kan er bijvoorbeeld een mooi natuurpark bezoeken, de zoutmijn Salina Turda ontdekken en nog zo veel meer.
Hieronder zetten we de mooiste bezienswaardigheden in en rond Cluj-Napoca op een rijtje.
Inhoud artikel
Cluj-Napoca
Cluj, officieel Cluj-Napoca genoemd, werd in de 12e eeuw door Duitsers gesticht op de plaats van een voormalig Romeins municipium. De stad stond bekend als culturele hotspot. In de cafés van Kolozsvar, de Hongaarse naam voor Cluj, kwamen beroemde literairen samen om er hun kunsten met elkaar te delen.
Cluj was tot de jaren 1920 de stad waar Hongaarse landheren woonden. Vandaag maakt die zogenaamde Magyaarse bevolking nog een vijfde van de inwoners van de stad uit. De Hongaren verwijzen nog steeds met “Kolozsvar” naar de stad, terwijl de Roemenen het steevast over “Cluj” hebben. De relaties tussen beide gemeenschappen verlopen wel vredevol. De naam Napoca werd pas in 1974 aan de stad toegevoegd om de Dacische voorouders te herdenken die zich in Cluj gevestigd hadden voordat de Hongaren dat deden.
De zoutmijn Salina Turda (must-see!)
De Salina Turda-zoutmijn wordt al sinds de oudheid onafgebroken gebruikt als zoutmijn. Ook tijdens de middeleeuwen en zelfs tot 1932 werd hier tafelzout geproduceerd. Sinds de mijn in 1992 werd geopend als toeristische attractie zijn er al meer dan twee miljoen bezoekers geweest. Het is dan ook een van de meest unieke ondergrondse plekken ter wereld!
De mijn werd een tiental jaar geleden nog gerenoveerd en is sindsdien een van de meest eigenzinnige bezienswaardigheden in heel Roemenië. Naast rondleidingen in de mijn volgen, kunnen bezoekers er ook een amfitheater bezoeken, een ritje maken op reuzenrad, minigolf spelen en in boten varen. Je kan makkelijk een hele middag doorbrengen in deze ondergrondse zoute omgeving. Een bezoek aan de zoutmijn Salina Turda is een must voor iedereen.
Filmpje: Salina Turda, 's werelds coolste mijn!
Benieuwd hoe de bijzondere Salina Turda eruitziet? In dit filmpje vlieg je door deze indrukwekkende mijn in Roemenië. Als je al dat moois in het echt wil bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar Transsylvanië moeten afzakken!
Het etnografische park Romulus Vuia
Het fascinerende etnografische park Romulus Vuia in Cluj-Napoca is het oudste etnografische museum in Roemenië. Net zoals het openluchtmuseum van Boekarest herbergt dit etnografische park een verzameling historische architecturale pareltjes. Naast die eeuwenoude panden kan je er ook kunstvoorwerpen bewonderen en meer leren over de volkskunst en traditionele ambachten van Roemenië. De oudste stukken dateren uit 1678.
Romulus Vuia is een fantastische bezienswaardigheid die bezoekers in staat stelt om meer te weten te komen over hoe het leven op het Roemeense platteland eruitzag door de eeuwen heen. Dit openluchtmuseum werd opgericht in 1929 en vernoemd naar professor Romulus Vuia, de oprichter van het park.
Corvin-kasteel in Hunedoara
Hunedoara is een betonnen industriestadje op zo’n 200 kilometer van Cluj-Napoca, maar de bijzondere historische gebouwen in de stad maken Hunedoara absoluut een bezoekje waard. De belangrijkste bezienswaardigheid is zonder twijfel het Castelul Corvinilor of het Corvin-kasteel.
Dit kasteel in gotische renaissancestijl werd gebouwd in de 15e eeuw en lijkt recht uit een sprookje te komen. (Harry Potter's Hogwarts zou hier op geïnspireerd zijn) Het Castelul Corvinilor kreeg zijn betoverende uiterlijk na een grootschalige renovatie in de 19e eeuw. Het is één van de “zeven wonderen van Roemenië” en een van de grootste kastelen in Europa. Er zou ook een link met de Dracula-legende zijn.
Wil je meer kastelen en forten zoals dat van Hunedoara zien? Ga dan mee op de 8-daagse rondreis door Transsylvanië en zie Hunedoara en nog veel meer. Boek je tickets voor de rondreis online.
De berengrot in Apuseni
Wie wat tijd heeft, kan in het Apuseni-natuurpark prachtige wandelingen maken. Er werden ook heel wat routes uitgestippeld die je langs magische plekken brengen. Wie minder tijd heeft, moet hier zeker de Berengrot bezoeken. Het is één van de meest toegankelijke plekken in het park.
Je belandt er in een kalkstenen onderwereld waar in 1975 het skelet van een beer uit de ijstijd gevonden werd. Er worden wel enkel rondleidingen in het Roemeens gegeven, maar zelfs als je de taal niet spreekt, is een bezoek aan de grot een absolute aanrader.
Roşia Montană
In het natuurreservaatgebied rondom de berg Roşia Montană kan je een reeks fascinerende rotsen bewonderen die door de eeuwen heen een unieke vorm hebben gekregen. Die bijzondere rotsen worden afgewisseld met massieve rotsstenen die in het gebied verspreid liggen als gevolg van een vulkaanuitbarsting in een ver verleden.
Een andere belangrijke trekpleister is het Romeinse Mijnbouwmuseum. Je kan er ronddwalen door een van de meest uitgebreide Romeinse goudmijnen. Iets verder in Abrud kan je een aantal historische kerken bezoeken waarvan de ruïnes van de Unitaire kerk de bekendste zijn. Daarnaast staat de regio vooral bekend om de vervuiling die de meren een felblauwe of oranje kleur geeft. Dat komt door de nabijgelegen kopermijnen. De bekendste plek is de kerk van een dorpje dat door het giftige water opgeslorpt werd.
De Densuş-kerk
De Densuş-kerk in het dorp Densuş ligt op zo'n 200 kilometer van Cluj-Napoca. De kerk, ook bekend als de kerk van Sint-Nicolaas, is een van de oudste kerken in het land die nog overeind staat. De kerk werd gebouwd in de 7e eeuw, maar er werd aan gewerkt tot in de 13e eeuw.
Het bouwwerk zou opgetrokken zijn op de plaats van een heidense Romeinse tempel uit de 2e eeuw en er zouden ook stenen van Daciaanse Sarmizegetusa-fort gebruikt zijn. Binnen in de kerk bevinden zich interessante reeksen 15e-eeuwse muurschilderingen waarop Jezus een traditioneel Roemeens gewaad draagt.
Deva
Deva is de hoofdstad van de provincie Hunedoara en ligt op 170 kilometer van Cluj-Napoca. Boven de stad torent een verwoeste dertiende-eeuwse citadel uit. Het was één van de sterkste vestingen van het land en er zou ook een gevecht plaatsgevonden hebben tussen de Djinn (geesten) van het Retezat-gebergte en de geesten van de lokale vlaktes. De heuvel wordt daarom ook wel de “heuvel van de Djinn” genoemd. Klim hier zeker eens naar de citadel om te genieten van het prachtige uitzicht op de Mureş-vallei.
Wil jij ook niets missen tijdens je rondreis in Roemenië?
Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Roemenië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze digitale reisgids Transsylvanië en Noord-Roemenië met een uitgewerkte rondreis van 10 of 15 dagen met daarbij ook 4 uitgeschreven stadswandelingen (+ GPS coördinaten).
Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Transsylvanië.