Dé 12 x mooiste bezienswaardigheden in Sibiu en omgeving + Info en tips
Sibiu is een van de mooiste steden in Transsylvanië. De stad staat vooral bekend om de Saksische architectuur in de oude stadskern, maar daarnaast valt er nog veel meer te zien en te beleven. Je vindt in Sibiu bijvoorbeeld ook een groot aantal historische bezienswaardigheden zoals de overblijfselen van de middeleeuwse muren en torens en je kan er ook musea van wereldklasse bezoeken. Ook wie de natuur wil intrekken hoeft niet al te ver te rijden.
Hieronder hebben we de 12 niet-te-missen bezienswaardigheden in Sibiu op een rijtje gezet en we geven je ook enkele tips voor leuke daguitstappen vanuit Sibiu.
Inhoud artikel
Je verkent Sibiu het beste met een gids. Dankzij de weetjes van de gids tijdens een begeleide stadswandeling leer je de stad kennen als een local! Boek je tickets voor een stadswandeling door Sibiu online.
Piaţa Mare
Een goede plek om de stad te leren kennen is Piaţa Mare, het centrale plein in het oude centrum van Sibiu. Piaţa Mare is ook het culturele hart van Sibiu waar het hele jaar door verschillende evenementen georganiseerd worden. Het plein wordt omlijnd door enkele van de meest opmerkelijke historische gebouwen van Sibiu zoals de Raadstoren en het Brukenthal-paleis waar het Nationaal Museum is gevestigd.
Nationaal Museum
Het Nationaal Museum werd gevestigd in het Brukenthal-paleis dat aan het einde van de 18e eeuw gebouwd werd in opdracht van Samuel von Brukenthal, de Habsburgse gouverneur van Transsylvanië. Hij plaatste de eerste kunstcollecties in het paleis rond 1790 en de tentoonstellingen werden voor het eerst publiek in 1817. Het is daarmee het oudste kunstmuseum van Roemenië!
Binnenin kan je een indrukwekkende kunstcollectie bewonderen die zowel Roemeense als internationale kunst omvat. Je vindt er ook gravures, boeken, munten en mineralen. Naast het museum staat het stadhuis, een gebouw uit 1905 dat in 2007 officieel het stadhuis werd.
Raadstoren
De Raadstoren, ook rond het centrale plein Piaţa Mare, is een van de symbolen van de stad. Het bouwwerk werd opgetrokken aan het einde van de 13e eeuw en nog steeds kunnen bezoekers de toren beklimmen om van de uitzichten te genieten. Bovenaan kan je ook het mechanisme van de torenklok bekijken en je hebt uitzicht op het oorspronkelijke stadhuis dat in gebruik was tot eind jaren 1490.
Rooms-katholieke kerk
Aan de noordkant van het plein staat een ander belangrijk historisch gebouw, de rooms-katholieke kerk. Deze kerk werd gebouwd tussen 1726 en 1733 op de plaats van een voormalig jezuïetenseminarie. Het is een van de meest opvallende barokke kerken in Transsylvanië. De grootste trekpleister binnenin is een mooi orgel uit de jaren 1860.
Standbeeld van Gheorghe Lazăr
Rond het plein Piaţa Mare kan je ook nog heel wat andere bouwwerken ontdekken die de titel van beschermd historisch monument dragen. Een daarvan is het standbeeld van Gheorghe Lazăr, een door Brukenthal geadopteerde boerenjongen die de eerste Roemeense taalschool in Boekarest heeft gesticht.
Cetăţii-straat
Langs de Cetăţii-straat kan je een aantal overblijfselen van de oorspronkelijke vestingwerken van de stad bekijken. De 'Dikke Toren' bijvoorbeeld is één van de vier verdedigingstorens die deel uitmaakten van de derde vestingmuur van Sibiu. De andere torens zijn de Wapensmidstoren, de Timmermanstoren en de Pottenbakkerstoren. De Dikke Toren in de Cetăţii-straat werd in 1788 omgevormd tot een theater en huist nu het filharmonisch orkest van de stad.
Nicolae Bălcescu-straat
De Nicolae Bălcescu-straat maakt deel uit van de voetgangerszone in de historische kern van Sibiu. Je vindt er heel wat bars en restaurantjes en het is dus een geweldige plek om een drankje of een hapje te eten. Er zijn ook tal van winkels waar je onder andere souvenirs kan kopen.
Evangelische kerk op Piața Huet
Piața Huet is de plaats waar ooit de eerste vestingmuren van de stad stonden. Nu wordt het plein gedomineerd door de Evangelische kerk van Sibiu, een van de meest bezochte bezienswaardigheden van de stad. De bouwwerken startten in 1350, maar de kerk was pas voltooid in 1520.
De toren van de evangelische kerk is 73 meter hoog en het uitzicht vanaf de top is de toegangsprijs en de lange klim meer dan waard. Binnenin kan je enkele mooie fresco's en het grootste orgel van Roemenië bewonderen. Je vindt er ook een standbeeld van Georg Teutsch die hier aartsbisschop was in de jaren 1860 en '70.
Pasajul Scărilor
Achter de evangelische kerk vind je op Piața Huet ligt de Pasajul Scărilor een stenen en bakstenen doorgang die in de 18e eeuw werd gebouwd om de bovenstad met de benedenstad te verbinden. Het geheel maakte deel uit van de derde vestingslinie van de stad.
Tower of Steps
Er bestaat ook een andere nog steilere route naar de benedenstad, de Tower of Steps. Deze toren en het gedeelte van de muur dat naast het gebouw loopt zijn het enige deel van de originele 13e-eeuwse vestingwerken die tot op vandaag bewaard zijn gebleven. Aan de voet van de toren vind je Butoiul de Aur, de oudste herberg in de stad.
Piaţa Mica
Het plein Piaţa Mica is een ander niet-te-missen deel van de oude stad. Ooit prijkte rond het plein de tweede vestingmuur van de stad. Het plein wordt omringd door zestiende- en zeventiende-eeuwse historische gebouwen die versierd werden met traditionele loggia’s. In één van de gebouwen bevond zich de oudste apotheek van de stad. Dat gebouw staat er al sinds 1568 en huist vandaag een hostel en het Apotheekmuseum.
In de noordoostelijke hoek van het plein kan je door de Goudsmids-passage wandelen, een andere weg om de benedenstad te bereiken. Op Piaţa Mica 11 kan je het etnografisch museum bezoeken.
Bridge of Lies
Als je het plein Piaţa Mica nadert, zal je eerst de Bridge of Lies tegenkomen. Dit is zonder twijfel de mooiste brug van de stad. De Bridge of Lies, Brug van Leugens, wordt zo genoemd vanwege het oneerlijke gedrag van de handelaars die hier vroeger hun waren aanboden. Vanop de brug heb je ook een mooi uitzicht op het onderste deel van de stad en op Piaţa Mica.
De leukste daguitstappen vanuit Sibiu
Als je in Sibiu bent, kan je ook leuke daguitstappen maken naar enkele van de meest interessante bestemmingen in het zuidwesten van het land. De volgende plekken zijn zeker een bezoek waard.
13.1. Cisnădie
Het dorpje Cisnădie ligt slechts 12 kilometer ten zuiden van Sibiu. Het stond bekend als Heltau bij de Saksen en als de 'Rode Stad' bij de Turken, zowel door de kleur van de lokale muren als door het bloed dat vloeide tijdens pogingen om door de muren heen te breken.
Het lange en dunne plein Piaţa Revolutiei leidt bezoekers naar de plaatselijke kerk die gebouwd werd tussen 1460 en 1530. Zorg er zeker voor dat je de 13e-eeuwse toren beklimt voor een prachtig uitzicht over de rode daken en de sierlijke binnenhoven in de binnenstad. Het kleine Communistisch Museum en het Museum van de Tien Eeuwen in de toren tegenover de kerkdeur zijn ook een bezoekje waard.
13.2. Nationaal park Domogled-Valea Cernei
In het uitgestrekte nationaal park Domogled-Valea Cernei kan je mooie wandelingen maken in een prachtig bergachtig terrein. Er lopen tal van wandelpaden die je gidsen langs watervallen en grotten. Je kan ook met de auto door het park rijden op de routes 66A en 67D, maar wie de regio te voet verkent, wordt zeker beloond voor de moeite.
13.3. Rotssculptuur van Decebalus
Je kan al raden dat de rotssculptuur van Decebalus een groot beeld is van het hoofd van Decebalus. Hij was de laatste koning van Dacia en vocht tegen de Romeinse keizers Domitianus en Trajanus om zijn koninkrijk te behouden. De rotssculptuur prijkt op een rotspunt boven de rivier de Donau en werd tussen 1994 en 2004 gebouwd. Het is het hoogste rotsreliëf in Europa.
13.4. De watervallen van Bigar
De watervallen van Bigar werden door de lokale bevolking "het wonder van de Minis Canyon" genoemd. Deze watervallen zijn vredig mooi en zijn ook zeker de omweg waard. De waterval valt niet recht naar beneden, maar stroomt over een tapijt van levendig groen mos en afgeronde stenen. Een magische plek!
13.5. Timişoara
Timişoara is de plek waar de Roemeense revolutie van 1989 losbarstte. Het is een interessante en historische stad die een belangrijke rol speelde in de Roemeense geschiedenis. Timişoara was de eerste plaats in Europa met elektrische straatverlichting en het was ook de eerste plaats in Roemenië met openbare watervoorziening. Daarnaast was het ook een van de eerste steden waar men trams maakte die door paarden getrokken werden.
De meeste bezienswaardigheden in de stad liggen rond de twee belangrijkste pleinen, Piaţa Victoriei en Piaţa Unirii. Heel bijzonder zijn de barokke gebouwen, het Banat-museum en de Metropolitan Orthodoxe kathedraal, de rooms-katholieke kathedraal en het grote paleis met een kunstmuseum.
Onze tip: in Timişoara valt er zo veel te zien en te beleven dat je er makkelijk enkele dagen kan doorbrengen. Wie tijd heeft, kan dus zeker overwegen om te overnachten in Timişoara.
Filmpje: bezoek Sibiu van achter je scherm
Benieuwd naar Sibiu? Bekijk dit filmpje om een idee te krijgen van hoe Sibiu eruitziet. Als je al dat moois in het echt wil bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar Roemenië moeten afzakken!
Wil jij ook niets missen tijdens je rondreis in Roemenië?
Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Roemenië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze digitale reisgids Transsylvanië en Noord-Roemenië met een uitgewerkte rondreis van 10 of 15 dagen met daarbij ook 4 uitgeschreven stadswandelingen (+ GPS coördinaten).
Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Transsylvanië.