Welke 20 x bezienswaardigheden in Sighişoara bezoeken? Tips + waar overnachten?
De mooiste bezienswaardigheden in Sighişoara, de stad van Dracula + verblijftips
Sighişoara is een mooie 16-eeuwse stad met negen torens, geplaveide straatjes, herenhuizen en sierlijke kerken. Het is een UNESCO-werelderfgoedsite en een van de best bewaarde geheimen van Europa. Sighişoara was ook de geboorteplaats van Vlad Ţepeş (Vlad de Spietser), de inspiratiefiguur voor Graaf Dracula van Bram Stoker. Hij regeerde in de tweede helft van de 15e eeuw als Vlad III over Roemenië.
Hieronder zetten we de 20 niet-te-missen bezienswaardigheden van Sighişoara op een rijtje.
Inhoud artikel
Citadelplein
Het Citadelplein of Vestingsplein is het hart van de citadel. Rond dit kleine plein zouden de eerste huizen van de stad gebouwd zijn. Je vindt in de buurt leuke cafeetjes en restaurantjes en het is de ideale plek om het leven in Sighişoara te observeren.
Piaţa Hermann Oberth
Piaţa Hermann Oberth is het oude plein van Sighişoara en ook het sociale en economische hart van de stad. Het plein ligt net buiten de historische citadel en is de ideale plek om een wandeling door de pittoreske historische stad te starten. Wie met de auto komt, kan in de buurt enkele parkeerplaatsen vinden.
Klokkentoren
De klokkentoren is een symbool van Sighişoara en één van de meest iconische bezienswaardigheden van de citadel. Dit gebouw was bedoeld om de hoofdingang van de citadel te bewaken en deed tot 1575 ook dienst als stadhuis. De klokkentoren is de grootste en opvallendste toren van de stad en is zichtbaar vanuit bijna elke hoek van Sighişoara. Tijdens je rondreis door Transsylvanië kan een bezoek aan Sighişoara niet ontbreken.
Leerlooierstoren
Voordat je de citadel van Sighişoara betreedt, moet je zeker de Leerlooierstoren bekijken. Deze eenvoudige toren is onderdeel van de middeleeuwse vestingwerken van de stad en heeft een vierkante voet en een eenzijdig dak. Langs de toren ga je de citadel binnen.
Tinnegieterstoren
Net naast de Leerlooierstoren zal je een eerder ongebruikelijk voorbeeld van een verdedigingstoren zien opduiken. De Tinnegieterstoren heeft een rechthoekige basis en twee vijfzijdige bovenverdiepingen en daarbovenop ligt nog een achthoekige verdieping en een zeshoekig dak. De Tinnegieterstoren van Sighişoara is 25 meter hoog.
Het huis van Dracula
Dichtbij het Citadelplein staat een geel huis dat niet erg opvalt, maar toch is het één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Sighișoara. In dat gele huis werd de beroemde figuur Vlad Dracula namelijk geboren. Je kan het huis bezoeken en je komt er ook veel te weten over de bekendste persoon van Roemenië.
Onze tip: boek je tickets om het huis van Dracula te bezoeken vooraf online. Zo vermijd je de wachtrijen. We raden je aan om tickets te kopen waarin een stadstour ook inbegrepen zit. Je kan bovendien je bezoek aan het huis van Dracula combineren met het kasteel van Dracula (dagtour).
Overdekte Trap
De intrigerende Overdekte Trap werd gebouwd in 1642 en is het oudste bouwwerk dat nog overeind staat in Sighişoara. De trap wordt nog dagelijkse gebruikt door de kinderen die naar de School op de Heuvel gaan. De trap telt 175 houten treden.
Kerk op de Heuvel
De Kerk op de Heuvel is ongetwijfeld het pronkstuk van de stad. De kerk werd in de 13e eeuw gebouwd bovenop de overblijfselen van een voormalige kapel. Het architecturale pareltje werd gebouwd in gotische stijl en is een must-see in Sighişoara.
Vanuit de kerk heb je uitzicht op de naburige begraafplaats en vlakbij kan je ook de ruïnes van het Castaldo-bastion uit 1551 zien liggen. Dat bastion werd vernoemd naar een beroemde generaal.
Touwslagerstoren
De Ropemakers’ Tower (Touwslagerstoren) is de enige toren van Sighişoara die nog steeds bewoond is. De torens worden traditioneel bewoond door de bewaker van de nabijgelegen begraafplaats en in de Touwslagerstoren is dat nog steeds het geval.
Bonthandelaarstoren
De Bonthandelaarstoren, de Torle-poort en het onderliggende huis vormen samen met de Slagerstoren een geheel dat typerend is voor de architectuur van de middeleeuwse periode. Wanneer je door dit gebied van Sighişoara wandelt over de geplaveide straten, waan je je in de Roemeense middeleeuwen.
Kleermakerstoren
De Kleermakerstoren moest de achteringang van de citadel verdedigen. De oorspronkelijke toren werd tijdens een brand in 1676 vernietigd, maar de toren werd vervangen door het huidige exemplaar. Het is een van de grootste en indrukwekkendste torens van Sighişoara. Oorspronkelijk werden de twee poorten beschermd door een valhekken, maar dat is er vandaag niet meer.
Slagersbastion
Het Butchers’ Bastion (Slagersbastion) is een stadstoren die gedeeltelijk omgeven wordt door een negenhoekig verdedigingsbastion. Het Slagersbastion werd gebouwd in de late 15e eeuw en oorspronkelijk ontworpen als een achtzijdig prisma. In de 16e eeuw kreeg de toren echter een zeshoekig jasje aangemeten. Het was de belangrijkste toren in Sighişoara om de westkant van de citadel te verdedigen.
Laarzenmakerstoren
Een ander verdedigingsbouwwerk van Sighişoara, de Laarzenmakerstoren, is nu de thuisbasis van een lokale krant en een radiostation. Hoewel deze toren eerder laag is vergeleken met andere torens uit de stad, is deze toch interessant vanwege het zeshoekige plan en het dak met twee elegante uitkijktorens.
Deze toren werd gebouwd in 1681 om een eerdere toren die verwoest werd te vervangen. De toren had ooit een bastion met artillerie, maar die werd in 1846 gesloopt. In de 20e eeuw werden wijzigingen aangebracht aan de ramen en deuren en in 2001 werd een houten buitentrap toegevoegd.
TIP: Wil jij ook deze rondreis door Transsylvanië maken? Download onze gratis reisgids Transsylvanië met een complete voorbeeldroute.
De rooms-katholieke kerk
De bijzondere rooms-katholieke kerk werd opgetrokken bovenop de ruïnes van een voormalig Franciscaans klooster tussen 1894 en 1896. Vooral de hoge klokkentoren aan de noordkant van de kerk valt op. De rooms-katholieke kerk werd gebouwd door Hongaren en is eclectisch van stijl met elementen van zowel de gotische als neo-romaanse bouwstijlen.
Het stadhuis
Het stadhuis, gebouwd rond 1885, is neoklassiek van stijl. In het bovenste gedeelte van het gebouw bevindt zich een barokke hal die tegenwoordig gebruikt wordt als concertzaal. Ook het Academisch Muziekfestival vindt er plaats.
De kloosterkerk
De kloosterkerk en het aangrenzende Dominicaanse kloostergebouw werden oorspronkelijk gebouwd in 1289. Het klooster werd in 1888 helemaal afgebroken, maar de bijhorende kerk bleef wel gespaard. De grootste trekpleister in de kerk is een oud en waardevol bronzen doopvont dat in een lokale werkplaats in Sighişoara gemaakt werd.
IJzersmidstoren
De enorme IJzersmidstoren flankeert de kloosterkerk en werd gebouwd om de kerk te beschermen in geval van een belegering. Het bouwwerk dateert uit 1631 en werd neergepoot op de plek van de voormalige Barbierstoren. Nadat de toren niet langer bruikbaar was als verdedigingsstructuur, werd het onder andere gebruikt als brandweerkazerne. Doorheen de jaren werd de toren vaak verbouwd.
Burgemeestershuis
Het Burgemeestershuis staat op het plein in het hart van de citadel. Tot de Tweede Wereldoorlog werd dit gebouw gebruikt om de ambtenaren van de stad te huisvesten, maar tegenwoordig worden de historische stadsarchieven hier bewaard.
Daguitstap naar Bezidu Nou
Op zo'n 55 kilometer van Sighişoara ligt een bijzondere plek. Het dorpje Bezidu Nou werd onder water gezet als onderdeel van de pogingen van dictator Ceauşescu om Transsylvanië op het platteland te 'systematiseren'. Dat moest deels gebeuren door het vernietigen van historisch Hongaarse en Duitse dorpen. De kerktoren van het dorp, die boven het waterniveau stond, stortte in in 2014. Het is een blijvende herinnering aan de harde dictatuur van Ceauşescu.
Daarvoor was Bezidu Nou ooit het centrum van de Szekely Sabbatariërs, een Transsylvanische religieuze groep waarvan de leden zich in de 19e eeuw tot het Jodendom bekeerden. Bezidu Nou werd voornamelijk bewoond door Hongaren met verschillende religies.
Daguitstap naar Biertan
Tegenwoordig is Biertan, op zo'n 30 kilometer van Sighişoara, een slaperig stadje, maar in de 16e eeuw was dit één van de belangrijkste steden in de regio. Tot vandaag is Biertan een bastion van cultuur en traditie. Het is een geweldige plek om het lokale Transsylvanische leven te observeren en om lokale producten te proeven, zoals jam, honing en wijn.
De belangrijkste reden om Biertan te bezoeken is echter om de versterkte kerk te zien. De kerk van Biertan is heel erg fotogeniek en verdiende ook een plekje op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Lees ook onze blog voor wie nog meer van deze fantastische versterkte kerken in Transsylvanië wil bezoeken.
Onze tip: online kan je tickets kopen voor een dagbezoek aan Sighişoara en Biertan. Je leert beide steden dan kennen op één dag, vooral interessant voor wie weinig tijd heeft!
Filmpje: een virtueel bezoek aan Sighişoara
Benieuwd naar Sighişoara? Bekijk dit filmpje en krijg een goede indruk van de sfeer van het stadje. Als je al dat moois in het echt wil bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar Roemenië moeten afzakken!
Wil jij ook niets missen tijdens je rondreis in Roemenië?
Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Roemenië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze digitale reisgids Transsylvanië en Noord-Roemenië met een uitgewerkte rondreis van 10 of 15 dagen met daarbij ook 4 uitgeschreven stadswandelingen (+ GPS coördinaten).
Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Transsylvanië.