15 x mooiste bezienswaardigheden in Meissen: wat zien & doen tijdens je bezoek aan Meißen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

15 x mooiste bezienswaardigheden in Meissen: wat zien & doen tijdens je bezoek aan Meißen?

7 oktober 2024 in Saksen0 reacties

De mooiste plekken en bezienswaardigheden in Meissen + verblijftips

Meissen is een charmante stad in de Duitse deelstaat Saksen, gelegen langs de oevers van de Elbe, op slechts 25 kilometer van Dresden. De stad staat wereldwijd bekend om het beroemde Meissen-porselein, dat al meer dan 300 jaar met de hand wordt vervaardigd in de legendarische Meissen Porseleinfabriek.

Echter heeft de stad veel meer te bieden dan alleen haar porselein. Met een rijke geschiedenis, prachtige architectuur en een schilderachtig landschap omgeven door wijngaarden, is Meissen een van de mooiste steden van Duitsland en dus zeker een bezoekje waard. Ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Meißen.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Saksisch Zwitserland

Duur5 - 10 dagen ()
VliegticketsBoek een rechtstreekse vlucht naar Leipzig/Halle (LEJ), vergelijk je vliegtickets bij Momondo of Cheaptickets
Met de treinJe kan ook met de European Sleeper naar Dresden reizen, tickets vanaf € 149 (boek hier je treintickets)
VerblijvenWaar overnachten in Saksisch Zwitserland:
BespaartipsZie de mooiste bezienswaardigheden van Dresden en bespaar tijd & geld met de Dresden City Card, €17 Malerweg wandelen? Koop dan best je eigen Gästekarte en geniet van het openbaar vervoer (bussen, overzetboten)
Leuke tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Kaartje met de mooiste bezienswaardigheden in Meissen

Op 25 kilometer van Dresden (de hoofdstad van Saksen) ligt de stad Meissen, gelegen aan de oevers van de Elbe rivier. De omgeving van Meissen wordt gekenmerkt door schilderachtige wijngaarden en heuvels, wat bijdraagt aan het prachtige landschap van de Elbevallei. De strategische ligging aan de Elbe heeft door de geschiedenis heen een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de stad.

Je kan de oude binnenstad van Meißen makkelijk te voet en op eigen houtje verkennen. Parkeer je wagen bij de gratis parkeerplaats bij de oude stadsbrug over de Elbe (bekijk ligging) of bij de kathedraallift (24u geopend - bekijk ligging) als je dicht bij de Albrechtsburg wilt parkeren. Er is ook een grote, gratis parkeerplaats direct aan de Elbe (bekijk ligging). Als je hier een plekje wilt bemachtigen, kom je best zo vroeg mogelijk in de ochtend (vooral bij mooi weer en het hoogseizoen).

RIVIERCRUISE: Je hoeft de auto niet te nemen om een bezoekje te brengen aan Meissen. Je kan vanuit Dresden een riviercruise maken over de Elbe naar Meissen. Tijdens deze rondvaart langs de Saksische wijnroute met raderstoomboot bezoek je de Albrechtsburg, wandel je door de historische stad en heb je tijd om de porseleinfabriek te bezoeken voordat je terugkeert Boek hier je riviercruise over de Elbe naar Meissen.

Ontdek hieronder alvast de mooiste plekken en bezienswaardigheden in Meissen op de kaart

  1. Wandel door de kleurrijke oude binnenstad

De oude binnenstad van Meissen ligt aan de voet van de kasteelheuvel en weet je ongetwijfeld te betoveren met haar middeleeuwse charme. Het historische centrum is gevuld met geplaveide straatjes, kleurrijke vakwerkhuizen, enkele charmante inkijkjes, romantische hofjes en prachtige gebouwen zoals het laatgotische stadhuis en de Frauenkirche aan de Marktplatz. Er zijn ook heel wat ambachtelijke winkeltjes waar je leuke souvenirs kan vinden en rustieke wijnbars waar je de lokale wijnen kan proeven.

WANDELTIP: Ontdek de mooiste bezienswaardigheden van de stad tijdens een begeleide wandeling door Meissen met gids.

  1. Frauenkirche met de eerste porseleinen beiaard

De Frauenkirche, met 's werelds eerste stembare porseleinen beiaard, staat op een steenworp afstand van het marktplein en draagt bij aan de bijzondere sfeer van de stad. De geschiedenis van de Frauenkirche gaat terug tot de 13de eeuw en in de loop van de 15e eeuw werd de kerk uitgebreid tot een laatgotische hallenkerk.

's Werelds eerste stembare beiaard van Meissen-porselein

Wanneer je voor de kerk staat, zal ook zeker de kerktoren met zijn achthoekige barokke koepel je aandacht vestigen. Het vormt niet voor niets het stadsbeeld van Meissen. De kerktoren bevat eerste porseleinen beiaard ter wereld die in 1929 werd geïnstalleerd ter gelegenheid van het 1000-jarig jubileum van de stad Meißen.

Vanaf de historische kerktoren van de Frauenkirche kan je de stad van bovenaf bekijken. Als je de kerktoren wilt beklimmen, dien je een kleine vergoeding te betalen en moet je zo’n 193 treden omhoog gaan. Op weg naar het uitkijkplatform kan je een kijkje nemen in het voormalige appartement van de torenwachter.

Hoogtevrees? Niet getreurd, dan kan je nog altijd even de kerk binnenwandelen want ook het kerkinterieur is de moeite! Gotische gewelven, kleurrijke ramen met bijbelse taferelen en sierlijke altaren maar de kerk herbergt ook enkele waardevolle kunstwerken uit verschillende tijdperken.

  1. Het Stadhuis Meissen

Een van de mooiste gebouwen op het marktplein, is ongetwijfeld het stadhuis. Het oude stadhuis dateert uit de 15de eeuw en heeft door de eeuwen heen verschillende uitbreidingen en renovaties ondergaang. Het diende als het administratieve centrum van de stad en weerspiegelt de historische betekenis van Meissen als een belangrijk Saksisch handelscentrum.

Architectonisch gezien is het stadhuis een prachtig voorbeeld van laatgotische stijl, met elementen van de renaissancestijl. De gevel is rijkelijk versierd met verschillende architectonische details, waaronder torentjes, bogen en ornamenten. De binnenruimtes van het stadhuis zijn fraai en de historische zalen zijn ingericht met kunstwerken en decoratieve elementen die de geschiedenis van Meissen weerspiegelen. Er worden ook rondleidingen georganiseerd waarbij bezoekers meer leren over de geschiedenis van het gebouw en de rol van Meissen in de regio.

  1. Albrechtsburg Meissen bezoeken

Meissen heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 9e eeuw, toen keizer Hendrik I hier in 929 een houten fort liet bouwen op de heuvel boven de Elbe. Later, in 1471 werd de Albrechtsburg gebouwd door de keursvorsten van Wettin en de hertogen van Saksen. Als representatief gebouw en teken van macht was het kasteel eigenlijk bedoeld als woonruimte en administratief hoofdkwartier. Echter werd het kasteel nooit gebruikt voor wat het oorspronkelijk moest dienen. Het heeft jarenlang leeg gestaan, op een paar recepties na. Pas later, in 1710 werd het weer in gebruik genomen als Europa's eerste porseleinfabriek.

Tot op de dag van vandaag wordt de Albrechtsburg beschouwd als een van de oudste kasteelcomplexen in Duitsland en domineert nog steeds de skyline van de stad en de omliggende Elbevallei.

Tegenwoordig huisvest de Albrechtsburg een museum met verschillende tentoonstellingen

  • Tijdens een rondleiding kom je meer te weten over de prinselijke familie Wettin, het alledaagse leven in de middeleeuwen en de Saksische geschiedenis.
  • Je krijgt ook wat meer inzicht in de geschiedenis van Meissen en de productie van het wereldberoemde porselein.
  • Met de zogenaamde HistoPads (interactieve tablets met 3D-weergave) kan je je beter inbeelden hoe men hier vroeger woonden en wat er zich afspeelde in de Albrechtsburg.
  • Bekijk ook zeker de muurschilderingen die de belangrijkste historische gebeurtenissen in Saksen weergeven.
  • Na je bezoek aan het kasteel(museum) kan je nog even nagenieten op het uitkijkplatform vanwaar je een panoramisch uitzicht hebt over de stad.
  • Meerinfo op de website.

TOUR: Boek een interactieve avontuurlijke rondleiding door kasteel Meissen Albrechtsburg met graaf Brühl.

  1. De kathedraal van Meissen

De kathedraal van Meissen, officieel bekend als de Dom zu Meissen, is een van de meest prominente gotische bouwwerken in Oost-Duitsland en een iconisch symbool van de stad. Gelegen op de kasteelheuvel naast de Albrechtsburg, torent de kathedraal hoog boven de oude binnenstad van Meissen uit en is een indrukwekkend voorbeeld van de architectuur uit de middeleeuwen.

De bouw van de kathedraal begon in de 13de eeuw en duurde tot in de 15de eeuw, waarbij verschillende bouwstijlen hun sporen hebben nagelaten. De huidige gotische domkerk is gewijd aan St. Johannes en St. Donatus en diende als het religieuze centrum van het bisdom Meissen tot de reformatie in de 16e eeuw. De slanke torens, die pas in de 20e eeuw werden voltooid, zijn al van ver herkenbaar en vormen dan ook een belangrijk kenmerk van de skyline van de stad.

Binnen in de kathedraal vindt men een sober maar indrukekkwend interieur, met hoge gewelven, gotische spitsbogen en prachtig gebeeldhouwde altaren en grafmonumenten. Een van de meest opmerkelijke onderdelen van het interieur is het hertogelijke praalgraf van de Saksische keurvorsten uit de Wettin-dynastie.

Je kan de kathedraal bezoeken mits een kleine vergoeding. Wel kan je gratis de kloostergang met de aangelegde binnenplaats en de stilteruimte bezoeken. Eventueel kan je deelnemen aan een rondleiding door de toren, en daarna ook de kathedraal bezichtigen; deze toegang is inbegrepen in de prijs van de torenrondleiding. Meer info op dewebsite.

  1. Het porselein van Meissen

Meissen: de stad van de wijn en porselein

De stad is niet alleen bekend om zijn kwaliteitswijnen, maar ook om het porselein dat hier al eeuwenlang geproduceerd wordt. Meer nog, Meissen is de oudste porselijnfabrikant van Europa. Oorspronkelijk werd het porselein gemaakt in de Albrechtsburg, later in de 19de eeuw werd er een fabriek geopend waar men sindsdien de meest indrukwekkende porseleinproducten produceert. Je kan de Meissen-fabriek bezoeken, een kijkje nemen in de winkel (vaak met outlet-artikelen) en er is ook een café en restaurant waar je na je bezoek iets kan eten of drinken. Uiteraard wordt alles hier geserveerd op het eigen porseleinen servies!

TICKETS: Ontdek het vakmanschap achter de productie van het wereldberoemde Meissen-porselein, boek hier je tickets voor de Meissen porseleinfabriek.

Rondleiding volgen en een live workshop bijwonen

Er zijn twee mogelijkheden: verken de porseleinfabriek op eigen houtje of volg een rondleiding met gids. De rondleiding neemt je mee over de drie verschillende verdiepingen waar je zelf even kan rondkijken. In deze ruimtes kan je diverse porseleinen producten bewonderen, van porceleinen bordjes en kopjes tot indrukwekkende sculpturen. Bij elk exemplaar vind je ook informatie over het jaar waarin het is vervaardigd. De tentoonstelling is zowel chronologisch als thematisch georganiseerd, zodat je een duidelijk overzicht krijgt van de verschillende stijlen en tijdperken.

Heb je interesse in hoe men het MEISSEN-porselein maakt? Dan kan je ook deelnemen aan een rondleiding door de demonstratiewerkplaats van de porseleinfabriek (tegen een meerprijs). Bij de demonstratiewerkplaats krijg je een fascinerend inzicht in het ambachtelijke proces van porseleinproductie. Tijdens de rondleiding zie je onder andere hoe het vloeibare porselein zorgvuldig in vooraf gemaakte mallen wordt gegoten, waarna het wordt verfijnd en met de hand beschilderd wordt. Meer info op de website.

  1. Wijngaarden van Kasteel Proschwitz

Een bezoek aan Schloss Proschwitz is een absolute aanradre voor elke wijnliefhebber. Het kasteel ligt op een 40 minuten wandelen van het marktplein van Meissen. Je kan het zeker te voet bezoeken, maar het is best een pittige wandeling, het kasteel ligt namelijk iets hoger (bekijk hier de wandelroute). Kasteel Proschwitz is een van de oudste en meest prestigieuze wijnlandgoederen in Duitsland. Het elegante barokke paleis zelf kent een bewogen geschiedenis (denk maar aan de oorlog, de naoorlogse onrust en het DDR-tijdperk) maar bleef ondanks deze gebeurtenissen al die jaren goed bewaard.

Hier wordt al meer dan 850 jaar wijn verbouwd

Het kasteel en het omliggende wijngoed zijn vooral bekend vanwege hun uitstekende wijnproductie. Schloss Proschwitz staat aan de top van de Duitse wijnbouw, met wijngaarden die enkele van de beste wijnen van Saksen voortbrengen. De wijnmakerij produceert een breed aanbod wijnen, waaronder witte, rode en mousserende wijnen, vaak gemaakt van regionale druivenrassen zoals de Goldriesling en Weissburgunder.

Naast het produceren van heerlijke kwaliteitswijnen, worden er op het landgoed ook tal van evenementen, zoals wijnproeverijen, concerten, en feesten georganiseerd. Je kan er ook een rondleiding volgen door de wijngaarden en het kasteel en een kijkje nemen in de bijhorende wijnwinkel. Meer info op de website.

Uitzichtpunt vanaf de Bocksberg

Op wandelafstand van het kasteel vind je een van de mooiste uitzichtpunten: Weinbergsblick vom Bocksberg (bekijk ligging). Op het buitenterras van het Weinberghaus kan je genieten van een glas wijn met direct uitzicht op de wijngaarden en de stad in de verte.

  1. Stadsmuseum van Meissen

Wil je graag wat meer te weten komen over de stadsgeschiedenis? Breng dan zeker een bezoekje aan het Stadsmuseum van Meissen. Dit museum, gevestigd in de voormalige Franciscaner kloosterkerk vlakbij het marktplein, belicht het erfgoed van de oudste stad van Saksen en haar nabije omgeving aan de hand van boeiende tentoonstellingen.

Grootste handbediende wijnpers van Duitsland

Wandel door de grote hal, waar je de laatste Elbe-vissersboot, de "Schluppe," kan bewonderen, samen met de grootste handbediende wijnpers van Duitsland, die dateert uit 1788. De wijnbouw, die al jarenlang belangrijk is voor deze regio, wordt natuurlijk ook uitgebreid behandeld, met speciale aandacht voor de lokale tradities en ambachten. Daarnaast herbergt het Stadsmuseum ook archeologische vondsten, kunstvoorwerpen en traditionele ambachten.

  1. Kasteelheuvel Meissen

De kasteelheuvel in Meissen is een markante heuvel in de stad waar zowel de Albrechtsburg als de kathedraal zijn gelegen. Met een hoogte van 458 meter steekt de heuvel boven de oude stad uit en biedt het een prachtig panoramisch uitzicht over het omliggende landschap. Je kan de heuvel op verschillende manieren bereiken: te voet, met de auto of via een panoramische lift!

De wandeling naar de kasteelheuvel loopt door schilderachtige straatjes en brengt je langs enkele mooie uitzichtpunten over Meissen en de Elbevallei. De route omhoog voert langs trappen met gotische en renaissancistische patriciërshuizen. Eenmaal boven bereik je de romaanse brug uit de jaren 1220, die naar de kasteelpoort leidt.

Of maak een ritje met de panoramische lift

De weg naar boven op de kasteelheuvel kan voor sommigen een beetje lastig zijn, vooral op warme zomerdagen wanneer de zon op je rug brandt. In 2011 werd er een panoramische lift (PANORAMA-Aufzug) geïnstalleerd die bezoekers in een glazen cabine naar boven brengt. Stap in bij Meisastrasse (bekijk ligging) en geniet van het uitzicht over de wijngaarden en de Elbevallei. Het is maar een korte rit van minder dan een minuut maar toch zeker de moeite waard!

  1. Maak een ritje op de raderstoomboot

Een rit op een raderstoomboot vanuit Meissen is een unieke ervaring die je meeneemt op een betoverende reis door het schilderachtige landschap van Saksen. Tijdens deze vaartocht vanuit Meissen aan boord van een raderstoomboot kan je even volledig ontspannen en genieten van het adembenemende uitzicht op de omgeving. De historische gebouwen van Meissen, zoals de imposante Albrechtsburg en de gotische kathedraal, zien er vanaf het water nog indrukwekkender uit. De gids aan boord vertelt met volle enthousiasme oude verhalen over de stad, de regio en de betekenis van de rivier de Elbe.

Naarmate je verder vaart, kom je langs charmante dorpjes als Radebeul en schilderachtige landschappen die je uitnodigen om te stoppen en te verkennen. De boottocht eindigt in Dresden, de hoofdstad van de Saksen.

  1. Kornhaus Meissen

Het Kornhaus werd gebouwd in de 15de eeuw en speelde een cruciale rol in de economische ontwikkeling van Meissen. Als graanopslagplaats zorgde het voor de distributie van voedsel in de stad en de omliggende gebieden in de Elbevallei. Het gebouw getuigt van de welvaart die Meissen in die tijd kende, vooral als belangrijk handelscentrum.

Architectonisch gezien is het Kornhaus een indrukwekkend voorbeeld van laatgotische stijl. Het gebouw heeft een karakteristieke gevel en is versierd met mooie details die de tijdsperiode weerspiegelen waarin het werd gebouwd. De grote binnenruimtes zijn ontworpen om de opslag en distributie van graan efficiënt te faciliteren.

Tegenwoordig huisvest het Kornhaus verschillende functies, waaronder restaurants en winkels en is mede dankzij de rustige ligging aan de Elbe een populaire ontmoetingsplek voor zowel bezoekers als de lokale bevolking.

  1. Schloss Siebeneichen

Het kasteel Siebeneichen bevindt zich op de zuidelijke helling van de Elbe, tegenover het Spaargebergte, op ongeveer 2 km van de oude binnenstad van Meißen (bekijk hier de ligging). Je kan het kasteel gemakkelijk te voet bereiken via schilderachtige wandelpaden of met de fiets langs het Elbe-fietspad (met de fiets doe je er 10 minuten over, te voet een halfuurtje).

Dit kasteel werd oorspronkelijk in de 16de eeuw gebouwd en is genoemd naar de zeven eiken die ooit in de buurt stonden. Het kasteel heeft door de eeuwen heen verschillende functies vervuld, waaronder als residentie en als defensieve structuur. Gedurende de 18de en 19de eeuw onderging het kasteel verschillende renovaties en uitbreidingen, wat leidde tot de huidige architectonische stijl.

Dit barokke kasteel, bestaat uit een oud en een nieuw gedeelte, met een binnenplaats ertussen. Het romantische bergpark rondom het kasteel, dat de eerste Engelse landschapstuin in Saksen is, is ook bijzonder indrukwekkend en nodigt uit voor een mooie, rustgevende wandeling in de natuur. Je vindt er ook enkele sculpturen en graven van de familie von Miltitz. Meer info op de website.

  1. Kloosterruïnes van het Heilig Kruis

Het klooster werd in 1233 opgericht door de cisterciënzers en was een belangrijk centrum van religieuze en culturele activiteiten in de regio. De monniken die hier woonden, speelden een cruciale rol in de ontwikkeling van de landbouw en de economische groei in de omgeving. Het klooster bloeide gedurende de middeleeuwen, maar ondervond later veel ontberingen, vooral na de Reformatie in de 16e eeuw, toen het klooster werd opgeheven.

De kloosterruïnes omvatten delen van de voormalige kloostergebouwen, de kerk en de binnenplaats. De gotische en romaanse elementen zijn hier en daar nog steeds zichtbaar in de stenen structuren, wat getuigt van de vakmanschap van die tijd. De ruïnes zijn omgeven door een mooie tuin en een groene omgeving. Je kan de ruïnes bezoeken vanuit Meissen, op 30 minuten wandelen van de Albrechtburg. Er zijn informatieve borden en rondleidingen beschikbaar zodat je wat meer inzicht krijgt over de geschiedenis en architectuur van het klooster. Meer info op de website.

  1. Proef de Meissner-wijn

Proef tijdens je bezoek aan Meissen zeker eens van de Meissner-wijn. Deze wordt al meer dan 850 jaar in de Elbevallei verbouwd. Deze streek profiteert van een gunstig microklimaat met warme zomers en milde winters, ideaal voor de wijnbouw! Een proeverij in een van de sfeervolle wijnbars in de stad is dus zeker een aanrader. Je kan ook een rondleiding boeken op een van de wijngaarden rondom de stad Meissen.

Zo kan je een wijngaardwandeling boeken in de wijngaarden van Proschwitz inclusief een proeverij! De gids laat je kennismaken met de passie van de lokale wijnboeren en je komt meer te weten over de wijnbouwtraditie in deze regio (meer info) of volg een stadswandeling door Meissen inclusief wijnproeverijen in lokale wijnbars.

  1. Waar overnachten in Meissen?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je bezoek aan Meissen? Je kan ervoor kiezen om te overnachten in het stadscentrum van Meissen, aan de oevers van de Elbe met een prachtig uitzicht of net aan de rand om de stadsdrukte te vermijden. Hieronder alvast drie van onze favoriete verblijven of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en pensions in Meissen.

  • Het Knorre Hotel wordt door een familie beheerd en ligt aan de oevers van de rivier de Elbe, op wandelafstand van de oude binnenstad van Meißen. Het hotel biedt lichte kamers, gratis parkeergelegenheid en een traditioneel restaurant waar je kan proeven van Saksische specialiteiten en heerlijke wijnen. In de zomermaanden is het bovendien heerlijk vertoeven na een dagje wandelen in de traditionele biertuin. Meer info en boeken.
  • Op zoek naar een gezellig ingericht appartement voor je bezoek aan Meissen? Fynbos Apartments am Theater ligt op 5 minuten wandelen van Meissen en is geschikt voor max. 6 personen. Het appartement is ruim, modern ingericht, voorzien van een privéparking en uitzicht op de stad. Meer info en boeken.
  • Wat meer luxe kan je vinden bij Hotel Wellness Goldenes Fass Meißen. Je verblijft in ruime kamers waarvan sommigen beschikken over een eigen bubbelbad, 's avonds kan je lekker dineren in het landelijk ingerichte restaurant en in de spa met sauna en stoombad kan je even nagenieten van een mooie dag in het stadscentrum van Meissen. Meer info en boeken.
  1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Saksisch-Zwitserland

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Saksisch-Zwitserland ? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Saksisch-Zwitserland met alle belangrijke bezienswaardigheden in Zuid-Duitsland en Noord-Tsjechië (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Saksisch-Zwitserland.

Saksisch-Zwitserland

Gratis reisgids Saksisch Zwitserland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?