7 x daguitstappen en excursies vanuit Leipzig: leukste tours & excursies + tickets boeken

Volledige reisgids kopen voor € 10

7 x daguitstappen en excursies vanuit Leipzig: leukste tours & excursies + tickets boeken

2 oktober 2024 in Saksen0 reacties

Overzicht met de leukste daguitstappen vanuit Leipzig + waar tickets boeken?

Hoewel Leipzig een stad is die zelf genoeg te bieden heeft om meerdere dagen te verkennen, is het ook de ideale uitvalsbasis voor daguitstappen. Wil je de drukte van de stad even ontsnappen? Of heb je het even gehad met alle musea? Dan kan je een van onderstaande daguitstappen en excursies vanuit Leipzig maken.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Leipzig

Duur1 à 3 dagen ()
VliegticketsJe kan een rechtstreekse vlucht boeken naar Leipzig/Halle (LEJ), vergelijk je vliegtickets bij Momondo of Cheaptickets
VerblijvenOvernachtingen in Leipzig:
HuurautoDaguitstap maken vanuit Leipzig? Dan is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Ontdek Leipzig vanop het water met een kano

Op zoek naar een leuke manier om de stad te verkennen? Wat dacht je van een 3 uur durende kanotocht door Leipzig? Stap bij de pittoreske stadshaven, Stadthafen Leipzig (bekijk ligging) aan boord van je eigen kano en ga op ontdekking met een gediplomeerde gids. Peddel voorbij enkele topbezienswaardigheden en bewonder de historische industriële gebouwen in de haven.

Op deze kanotocht passeer je onder meer langs de prachtige villa van uitgeverij Baedeker en vaar je door naar de Palmengartenwehr (die niet alleen een technologisch monument is, maar ook een belangrijk facet van de openbare voorzieningen voor bescherming tegen overstromingen in Leipzig). Je peddelt ook voorbij het grootste park van de stad en de renbaan Scheibenholz uit 1867. Verder ga je ook langs de Canoe-Club, de thuisbasis van de kano-wereldkampioen Franz Anton. Misschien kom je Tina Dietze wel tegen op het water, een bekende kanovaarster (geboren te Leipzig) die tijdens de Olympische Zomerspelen 2012 de gouden medaille won.

  1. Daguitstap naar de Leipzig Zoo

Zin in een leuke daguitstap? Breng dan een bezoekje aan de Leipzig Zoo. De dierentuin werd opgericht in 1878 en is daarmee een van de oudste dierentuinen van Europa. Bij een bezoekje aan het dierenpark zie je een grote verzameling schattige dieren in hun natuurlijke habitat verdeeld over 6 verschillende themawerelden. Het is de thuis van enkele zeldzame dieren als de Afrikaanse okapi en de Siberische tijger. Een daguitstap naar de Leipzig Zoo bezorgt je hoe dan ook een onvergetelijke dag vol plezier.

TICKETS: Wacht niet langer en bestel je tickets voor de Leipzig Zoo online.

  1. Geniet van de natuur in het Ertsgebergte

Natuurpark Ertsgebergte/Vogtland (in het duits beter bekend als Naturpark Erzgebirge/Vogtland) strekt zich uit over de bovenste hellingen van het Vogtland- en Ertsgebergte in het zuidoosten van Duitsland, grenzend aan de grens met Tsjechië. Het strekt zich uit over 120 gebieden en is daarmee het langste natuurpark van Duitsland. In het park ligt ongeveer 5.000 kilometer aan gemarkeerde wandelpaden. In de winter verandert het Ertsgebergte in een populair wintersportgebied met Oberwiesenthal als een van de grootste skigebieden in Oost-Duitsland.

Daarnaast doorkruist de bekende vakantieroute, bekend als de Zilverroute (Silberstraße), een aanzienlijk deel van het park en biedt een uitstekende introductie tot het Ertsgebergte. Deze 275 kilometer lange route volgt het historische spoor van edele metalen in het Ertsgebergte waarbij je langs meer dan 30 bezoekersmijnen en talloze kilometers educatieve mijnbouwpaden komt.

Het Ertsgebergte staat ook wereldwijd bekend om zijn ambachtelijke houtsnijkunst en de rijke kersttradities. Dorpen zoals Seiffen zijn beroemd om hun handgemaakte houten kerstdecoraties, waaronder de traditionele notenkrakers, rookmannetjes en kerstpiramides. Dit vakmanschap wordt van generatie op generatie doorgegeven en speelt een belangrijke rol in de cultuur van de regio. Kom er meer over te weten in het Speelgoedmuseum Ertsgebergte.

Boek je daguitstap naar het Ertsgebergte vanuit Leipzig

  1. Verken de Groene Gordel vanuit Leipzig

Wil je graag meer te weten komen over de lokale geschiedenis van deze regio? Dan is deze dagtocht naar de Groene Gordel een aanrader. Tijdens deze daguitstap verken je de prachtige regio rondom Leipzig en bezoek je de steden Röcken, Lützen, Mödlareuth, Burgstein en Sachsgrün, onder begeleiding van een lokale gids. Je komt meer te weten over de Groene Gordel van de voormalige binnen-Duitse grens, terwijl je geniet van de vredige natuur en de lokale keuken.

  • Je dag begint in Lützen en Röcken, de geboorteplaatsen van de beroemde denkers Gustav Adolf en Friedrich Nietzsche. Hier krijg je de kans om hun erfgoed te ontdekken en meer te leren over hun invloed op de geschiedenis en cultuur.
  • Vervolgens maak je een kort bezoek aan Blankenstein, waar de Rennsteig begint, en de voormalige grensstad tussen Thüringen en Beieren.
  • Je brengt ook een bezoekje aan het Museum Mödlareuth, dat een fascinerende kijk biedt op de geschiedenis van de binnen-Duitse grens. Hier krijg je inzicht in het leven aan deze grens en de impact ervan op de lokale bevolking. Je bezoekt ook het grensstation Gutenfürst, dat een belangrijke rol speelde in de tijd van de deling van Duitsland.
  • Tenslotte geniet je ook van een prachtig uitzicht bij de kasteelruïne van Krebes.

TOUR: Boek hier je daguitstap naar de Groene Gordel vanuit Leipzig.

  1. Bezoek de steden Chemnitz of Dresden

Vanuit Leipzig kan je ook een daguitstap maken naar Chemnitz of Dresden, nog zo'n twee prachtige steden in de deelstaat Saksen. Beide steden liggen relatief dicht bij elkaar liggen en zijn makkelijk bereikbaar met de auto of trein. Chemnitz, op zo'n 80 km van Leipzig, heeft de laatste jaren een metamorfose ondergaan, maar het staat ook bekend om zijn industriële erfgoed en kunst. Je kan hier een begeleide dagtour naar Chemnitz boeken vanuit Leipzig.

Dresden ligt iets verder weg van Leipzig (ongeveer 120 km), maar is zeker een bezoekje waard. Dresden was aan het begin van de 20ste eeuw de mooiste stad van Duitsland. Het droeg zelfs de bijnaam Florence aan de Elbe. De stad stond vol met prachtige bouwwerken en stond daarnaast bekend om het schitterende porselein. Bezoek je deze stad voor het eerst? Gebruik dan zeker onze stadswandeling door Dresden als leidraad.

  1. Beleef het Harzgebergte in één dag

Een andere mooie daguitstap die ja kan maken is naar het Harzgebergte. Het Harzgebergte is een middelgebergte dat in de Duitse deelstaten Saksen-Anhalt, Thüringen en Nedersaksen ligt, tussen de steden Wernigerode, Goslar en Quedlinburg. De dichtbeboste heuvels en schilderachtige valleien vormen het ideale decor voor een wandelvakantie. Naast de adembenemende natuur kan de regio ook uitpakken met historische stadjes, oude mijnen én de langste Titan-RT hangbrug van Duitsland.

Tijdens deze daguitstap bezoek je onder meer het kasteel Bad Lauchstädt en verken je de ruïnes van het Walkenried-klooster (UNESCO). Daarnaast maak je een kleine trektocht naar Moorland vanuit het National Park Center Torfhaus en bezoek je Ilsenburg en Wernigerode. Boek hier je daguitstap naar het Harzgebergte.

LEESTIP: Plan je een daguitstap naar de Harz? Bekijk dan zeker ook onze preview reisgids Harzgebergte en kom alvast meer te weten over deze prachtige regio.

  1. Maak een daguitstap naar Saksisch Zwitserland

Ben je even uitgekeken op de binnenstad van Leipzig en wil je graag een uitstap maken? Trek er dan een dagje op uit naar het Nationaal Park Saksisch Zwitserland tegen de grens met Tsjechië. Leipzig ligt op 1 uur rijden van het Saksisch Zwitserland (afhankelijk van je eindbestemming) en is makkelijk op eigen houtje te verkennen.

Als je de kans krijgt, neem dan zeker eens een kijkje bij de beroemde uitkijkrots Bastei en een van de grootste vestingwerken van Europa, het fort Königstein. Je hebt ook de mogelijkheid om een stoomboottocht ter plaatse te maken op de grootste historische stoombootvloot met zijwieltjes!

  1. Waar overnachten in Leipzig?

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en vakantiehuizen in Leipzig.

  • Al van bij het binnenwandelen van Hotel Zur alten Stadtkellerei Leipzig zal je onder de indruk zijn van het idyllische interieur. Je wordt er werkelijk betoverd door authentieke trappen, weelderige lusters, fleurige huisplanten en traditionele stenen muren. Meer info en boeken.
  • Reis je low-budget? Bij Five Elements Hostel Leipzig kan je kamers en slaapplaatsen in gemengde slaapzalen boeken in het hartje van de stad. Elke kamer en slaapzaal is kleurrijk ingericht en voorzien van een eigen badkamer. Bovendien kan je er dagelijks smullen van een gezond ontbijtbuffet. Meer info en boeken.
  • B&B Hotel Leipzig City is een klassieke bed and breakfast met mooie kamers die worden opgevrolijkt door kleurrijke schilderijen. Je geniet er elke ochtend van een lekker ontbijt en voor diner of lunch hoef je gelukkig niet ver te wandelen. Verschillende gezellige restaurants en bars liggen immers vlakbij het hotel. Doordat ook het centraal station op wandelafstand gelegen is kan je het hotel bovendien makkelijk bereiken met de trein. Meer info en boeken.
  1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Saksisch-Zwitserland

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Saksisch-Zwitserland ? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Saksisch-Zwitserland met alle belangrijke bezienswaardigheden in Zuid-Duitsland en Noord-Tsjechië (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Saksisch-Zwitserland.

Saksisch-Zwitserland

Gratis reisgids Saksisch Zwitserland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?