Roadtrip door Noord-Bohemen: 10-daagse route langs de mooiste bezienswaardigheden

Volledige reisgids kopen voor € 10

Roadtrip door Noord-Bohemen: 10-daagse route langs de mooiste bezienswaardigheden

Op roadtrip door Boheems Zwitserland? Ontdek onze uitgestippelde 10-daagse door Noord-Bohemen + verblijftips

Noord-Bohemen, een pittoreske streek in Tsjechië, is doordrenkt van natuurlijke schoonheid, geschiedenis en avontuur. Een 10-daagse roadtrip door deze regio zal je je doen afvragen waarom Noord-Bohemen niet bekender is bij het brede publiek.

In deze blogpost ontdek je alvast een uitgestippelde route die garant staat voor een onvergetelijke reis langs de meest fascinerende plekken in Noord-Bohemen.

Inhoud artikel

Dag 1: Děčín

Je roadtrip door Noord-Bohemen begint in de charmante stad Děčín, gelegen aan de schilderachtige oevers van de Elbe. Deze regio staat bekend om de hopproductie, de bron van het Tsjechische bier. Zodra je aankomt in de stad, kijk je vol verwondering omhoog naar het imposante Děčín-kasteel, dat hoog boven de stad uittorent. Dit middeleeuwse meesterwerk biedt niet alleen een fascinerende blik in de geschiedenis, maar ook een adembenemend panoramisch uitzicht over de omgeving.

OVERNACHTINGSTIP: Geniet bij je eerste nacht op deze roadtrip meteen van een heerlijke overnachting bij Wellness Hotel Zlatá Lípa, gevestigd in een voormalig jachthuis aan de rand van Děčín. Er is een restaurant met wijnbar en gratis privéparking.

Dag 2: Edmund-kloof

Na een heerlijke nachtrust bij Wellness Hotel Zlata Lipa, dompel je jezelf onder in de rotsachtige omgeving van Děčín. Rijd na je bezoek aan Děčín meteen door naar de Edmund-kloof. Die kloof is vooral bekend om zijn schilder achtige boottochten op de Kamenice-rivier. Rijd naar de parkeerplaats van de Edmund-kloof (bekijk de ligging hier) en koop even verderop een ticketje voor de boottocht.

Je glijdt over het water langs majestueuze rotsformaties en weelderige groene vegetatie. Onderweg vertelt een lokale gids interessante verhalen over de geschiedenis en formaties van de kloof. Wandel nadien terug door de historische straten van Děčín, bewonder de indrukwekkende architectuur, proef lokale gerechten en geniet van de sfeer van deze prachtige stad . Je overnacht terug in hetzelfde hotel als gisteren.

Dag 3: Pravčická Brána en Hrubá Skála

Vandaag wacht een van de meest indrukwekkende natuurlijke wonderen van Europa op je: Pravčická Brána, Europa's grootste zandstenen boog. Na een schilderachtige autorit bereik je deze adembenemende plek van Moeder Natuur. Wandel over het pad door weelderige bossen en geniet van panoramische vergezichten over het nationaal park Boheems Zwitserland. Het uitzicht vanaf de boog zelf is ronduit spectaculair. Vergeet vooral geen foto’s te nemen!

Na je bezoek aan Pravčická Brána zet je de reis verder naar Hrubá Skála, een plaats die rechtstreeks uit een sprookje lijkt te zijn gekomen. Hier vind je niet alleen een prachtig kasteel, maar ook rotsformaties die je fantasie prikkelen. Een bijzondere plek.

OVERNACHTINGSTIP: Verblijf in Hrubá Skála of in de nabije omgeving afhankelijk van je voorkeur. Verblijf je in de stad? Dan raden we Hotel Štekl - Hrubá Skála aan, een door een familie beheerd hotel middenin het Boheems Paradijs op een rotsformatie. Het biedt kamers in een gebouw met een kasteelstijl. Meer info en boeken.

Dag 4: Tisa-rotsen en rotssteden

Op dag vier gaat je avontuur verder naar de intrigerende Tisa-rotsen, in het Tsjechisch bekend als de Tiské Stěny. Deze unieke formaties lijken rechtstreeks uit een kunstenaarsverbeelding te zijn ontsproten. Wanneer je door de kronkelende paden van dit natuurlijk labyrint wandelt, voel je je als het ware een ontdekkingsreiziger op een andere planeet.

De Tisa-rotsen, met hun grillige vormen en uitgesneden paden, zijn een hoogtepunt op deze roadtrip door Noord-Bohemen. Je reist daarna verder naar Ústí nad Labem en Litoměřice, twee van de betoverende rotssteden van Noord-Bohemen. In deze historische steden ontdek je de typische architectuur van de regio.

OVERNACHTINGSTIP: Kies een accommodatie in een van deze steden voo r je overnachting. Wij geven de voorkeur aan Litoměřice, bekijk hier het aanbod hotels en pensions.

Dag 5: Kasteel van Trosky en Ještěd-toren

Op deze dag betreed je het rijk van kastelen en torens

Maak de tocht van Litoměřice naar het kasteel van Trosky, de langste rit van de reis (reken hierover op een tweetal uur). Dit kasteel is gelegen op vulkanische rotspieken en lijkt recht uit een fantasie serie te zijn gekomen. Terwijl je door de ruïnes van dit kasteel wandelt, geniet je van het spectaculaire uitzicht over het landschap. Onze tip? Neem een picknick mee en laat je omringen door geschiedenis en natuur.

Na een heerlijke picknick met een adembenemend uitzicht rijd je door naar de Ještěd-toren, een architectonisch meesterwerk dat trots bovenop een bergtop prijkt. Het fungeert als een televisie - en radiotoren en kreeg zijn hypermoderne vorm om de ruige weersomstandigheden te doorstaan. Geniet ook hier van een panoramisch uitzicht over het omringende landschap en overweeg om bij zonsondergang terug te keren voor een onvergetelijk schouwspel.

OVERNACHTINGSTIP: Op dit moment bevind je je vlakbij Liberic, een leuke stad waar je heel wat hotels en restaurantjes zal vinden. Je zal er ook geen problemen ervaren om een restaurantje te vinden. Verblijf bijvoorbeeld bij Hotel Liberec, middenin het stadscentrum (mogelijk om te parkeren). Liever bijzonder overnachten? Boek dan een kamer in de Ještěd-toren!

Dag 6: Kanovaren bij Malá Skála

Maak je klaar voor een dag vol avontuur bij Malá Skála, een pittoresk stadje dat uitnodigt voor een onvergetelijk kanotocht op de Jizera-rivier. De kalme wateren en de prachtige omgeving vormen het perfecte decor voor een ontspannen dag op het water. Peddel door betoverende landschappen en geniet de serene schoonheid van de regio. Na een dag op het water keer je terug naar Malá Skála voor je overnachting. Deze charmante stad biedt de ideale setting om te ontspannen en de dag af te sluiten.

OVERNACHTINGSTIP: Op 15 minuten rijden van Malá Skála kan je overnachten bij het Hotel Petřín.

Dag 7: Kasteel van Frýdlant en kasteel van Sychrov

De zevende dag van je roadtrip brengt je naar twee indrukwekkende kastelen die doordrenkt zijn van geschiedenis en grandeur. Begin met het verkennen van het prachtige kasteel van Frýdlant, een perfect voorbeeld van renaissance-architectuur. Terwijl je door de weelderige zalen en kamers wandelt, word je ondergedompeld in het verleden. Het is niet moeilijk om je voor te stellen hoe het leven hier ooit was.

Je volgende stop is het betoverende kasteel van Sychrov, dat bekend staat om zijn prachtige tuinen en elegante interieurs. Dwaal door de tuinen, bewonder de kunstwerken en waan je heer en meester in de weelde van vervlogen tijden. Keer dan terug naar Liberic om er te overnachten.

Dag 8: & 9: Reuzengebergte (Krkonoše)

Vandaag begint je ontdekkingstocht van het majestueuze Reuzengebergte. Deze prachtige bergketen, die zich uitstrekt over Tsjechië en Polen, biedt een adembenemend landschap dat meer als de moeite waard is om ontdekt te worden. Je kan een verscheidenheid aan wandelpaden volgen die je dieper de wildernis in leiden. Geniet van kristalheldere berglucht en laat je verrassen door het variërende landschap dat zich voor je ontvouwt.

Een hoogtepunt van je bezoek aan het Reuzengebergte is de wandeling naar de Mumlava-watervallen. Hier kabbelt de rivier via verschillende watervallen naar beneden. Een absolute aanrader!

Trek best twee dagen uit om zoveel mogelijk van deze regio te verkennen. Zo heb je alle tijd om wandelingen uit te kiezen, uit te rusten in de natuur en neer te ploffen op een van de gezellige terrasjes. We raden je aan te overnachten in Špindlerův Mlýn, een bekend resortstadje middenin het Reuzengebergte. Hier vind je comfortabele accommodaties en de nodige voorzieningen.

Dag 10: Děčín of Praag

Na een mooie tien dagen langs de mooiste plekjes van Noord-Bohemen, komt de roadtrip aan zijn einde. Op de laatste dag van je roadtrip keer je terug naar Děčín, waar je deze reis begon. Als je de tijd hebt, kan je er eventueel voor kiezen om naar Praag door te rijden. Vanaf Špindlerův Mlýn is het een kleine drie uur rijden naar de Tsjechische hoofdstad, een lange rit maar zeker de moeite waard! Zo kan je nog een dag of twee doorbrengen in het bijzonder mooie Praag.

Niet-te-missen bezienswaardigheden bij je bezoek aan Praag

  • Verken zeker eens het Oude Stadsplein, het historische centrum van Praag. Hier vind je meteen enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden in de stad. Rondom het plein staan allerlei mooie historische bezienswaardigheden zoals het Raadhuis, de veertiende-eeuwse Týnkerk en de bijzondere astronomische klok (het oudste nog werkende astronomische uurwerk ter wereld).
  • Steek de Moldau over via een van de bruggen. De bekendste brug is ongetwijfeld de Karelsbrug, een knap staaltje architectuur uit de 14de eeuw met heel wat mooie gotische beelden van heilige figuren aan beide kanten van de brug.
  • Eenmaal de brug over kan je de Praagse burcht verkennen. Door het burchtcomplex kan je weliswaar uren rondwandelen. Je vindt er onder meer de Sint-Vituskathedraal, het Gouden Straatje en vlakbij bevindt zich de Petrin-toren.
  • Ontdek dé highlights van de stad aan de hand van onze stadswandeling door Praag. Tijdens deze wandelroute verken je de drie belangrijkste stadsdelen van Praag en bezoek je onder meer de Praagse Burcht, de Karelsbrug en de grote markt met het Astronomisch Uurwerk.

Hoe bereik je Noord-Bohemen?

De snelste manier om naar Noord-Bohemen te reizen is per vliegtuig

  • Je kan vliegen naar de luchthaven van Praag, die goed verbonden is met internationale luchthavens in Nederland en België.
  • Op de luchthaven van Praag kan je dan een auto huren om de roadtrip af te leggen.
  • Kom je liever met de auto? Rijd dan via Duitsland naar de grens met Tsjechië. De afstand tussen Brussel, België, en Děčín, Tsjechië, bedraagt ongeveer 850 kilometer, afhankelijk van de exacte route die je kiest. De reistijd schommelt tussen de 8 en 10 uren. Bekijk hier de beste route naar Tsjechië.

De Noord-Bohemen in Tsjechië moet je ook proeven

Tijdens je roadtrip door Noord-Bohemen zijn er enkele heerlijke traditionele gerechten die je absoluut moet geproefd hebben. Hier zijn onze drie favorieten:

  • Vepřo knedlo zelo: dit is een iconisch Tsjechisch gerecht dat bestaat uit geroosterd varkensvlees (vepřová pečeně), knoedels (knedlíky) en zuurkool (zelí). Het geroosterde varkensvlees wordt vaak vergezeld van een stevige saus.
  • Svíčková na smetaně: een mals stuk rundvlees dat langzaam wordt gestoofd in een romige saus, meestal op smaak gebracht met wortelen, selderij en kruiden. Het gerecht wordt geserveerd met knoedels en wordt vaak gegarneerd met zure room en een fruitsausje. Heerlijk!
  • Trdelník: zoetekauwen moeten zeker trdelník proberen, een traditioneel Tsjechisch gebak dat vooral populair is op markten en festivals. Trdelník is een gebakken deeg dat om een houten rol wordt gewikkeld, gegrild wordt en daarna vaak bestrooid wordt met suiker en kaneel. Het resultaat is een knapperig en smaakvol gebak met een unieke textuur. Je kunt ook variaties vinden met vullingen zoals ijs, chocolade of noten.

LEESTIP: Ontdek nog meer Tsjechische gerechten.

Handige tips voor je bezoek aan Noord-Bohemen

Beste reistijd voor Noord-Bohemen

Het beste reisseizoen voor Noord-Bohemen is het late voor jaar tot de vroege herfst (mei tot september), wanneer het weer aangenaam is en de meeste buitenactiviteiten mogelijk zijn. Wintermaanden zijn geschikt voor wintersportliefhebbers, aangezien het Reuzengebergte ideaal is om te skiën.

Tsjechisch vs. Engels

Hoewel Tsjechisch de officiële taal is, kan je vaak wel Engels spreken in toeristische gebieden. Het kan echter handig zijn om enkele basisuitdrukkingen in het Tsjechisch te leren om de lokale bevolking te begroeten en te bedanken. Begroet mensen met een beleefde "dobrý den" (goedendag) en vergeet niet om te bedanken met "děkuji".

Cash in Noord-Bohemen

De Tsjechische kroon (CZK) is de valuta. Zorg ervoor dat je wat lokale valuta bij je hebt voor kleine uitgaven, maar creditcards worden over het algemeen breed geaccepteerd. Cash is handig in landelijke gebieden of voor kleine aankopen, zoals een flesje water, in lokale winkels.

TIP: Nog meer weetjes, bezienswaardigheden en verblijftips kan je vinden in onze reisgids Tsjechië.

Filmpje: Sfeerbeelden van Boheems Zwitserland

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten van je bezoek aan Boheems Zwitserland in Tsjechië? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Boheems Zwitserland in Tsjechië!

Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Saksisch-Zwitserland

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Saksisch-Zwitserland ? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Saksisch-Zwitserland met alle belangrijke bezienswaardigheden in Zuid-Duitsland en Noord-Tsjechië (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Saksisch-Zwitserland.

Saksisch-Zwitserland

Gratis reisgids Boheems Zwitserland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?