Edinburgh Castle bezoeken? Hoe je tickets boeken + info, tips & video
Het kasteel van Edinburgh bezoeken: alle info & waar tickets boeken?
In het historisch centrum van Edinburgh ligt op een hoge rots het prachtige kasteel van Edinburgh. Vanaf hier kan je heel Edinburgh zien. Het Edinburgh Castle is het icoon van de stad en één van de bekendste bezienswaardigheden van Schotland.
Het kasteel is een van de drukstbezochte bezienswaardigheden van het hele Verenigd Koninkrijk. Een bezoekje aan het kasteel dan ook zeker aan te raden, zo kom je alles te weten over de turbulente geschiedenis van de stad.
Tours, tickets voor je bezoek aan Edinburgh Castle
Zelf het Edinburgh Castle bezoeken of wil je liever mee met een georganiseerde tour of gids? Boek je tickets voor het Edinburgh Castle online vanaf € 21.
Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.
Inhoud artikel
Geschiedenis van Edinburgh Castle
De hoge rots in het centrum van Edinburgh, ook bekend als "Castle Rock" nu, wordt waarschijnlijk al sinds de late Bronstijd bewoond. Die eindigde in 800 voor Christus en dat maakt Castle Rock dus de oudste nederzetting van Schotland.
Volgens een kaart van Ptolemaeus uit de tweede eeuw voor Christus zou er op deze plaats een nederzetting zijn genaamd ‘Alauna’, ofwel ‘rots plek’. Daarna zijn er pas weer referenties naar de plek rond 600 na Christus, in het Welshe gedicht ‘Y Gododdin’. Daarin wordt gesproken over ‘Din Eidyn’, de vesting van Eidyn, wat zou wijzen op een versterkte vesting op Castle Rock.
11de eeuw - Edinburgh Castle als het Castle of Maidens
In de 11de eeuw ontstond het huidige kasteel op Castle Rock. De eerste beschrijving ervan dateert uit een beschrijving van de dood van de Schotse koning Malcolm III. Zijn weduwe, de heilige Margaret, zou tijdens zijn dood verbleven hebben in het Castle Of Maidens. Malcolm III had Edinburgh tot een belangrijke koninklijke stad uitgebouwd en het kasteel dat op de Castle Rock werd geplaatst was één van de belangrijkste koninklijke woningen van Schotland.
Malcolms jongste zoon, David I, werd in 1124 de koning van Schotland na het overlijden van twee van zijn oudere broers die in de tussentijd koning waren geweest. David I breidde Edinburgh nog verder uit als de koninklijke zetel, en hij liet zelfs de voorganger van het Schotse parlement bijeenkomen in het kasteel.
De meeste gebouwen van het kasteel waren in deze periode gemaakt van hout, maar in 1130 liet David een stenen kapel bouwen ter ere van zijn moeder, Margaret of Wessex. Ook liet hij een kerk ter ere van de heilige Maria van steen bouwen.
REISGIDS: Wil jij ook graag het Edinburgh Castle bezoeken tijdens je rondreis door Schotland? Download dan zeker onze reisgids Schotland met een compleet uitgewerkte route.
Het kasteel werd in de latere eeuwen meerdere malen veroverd door de Engelsen en heroverd door de Schotten. In deze periode werd het kasteel deels beschadigd, maar werd het complex ook verbouwd, gerenoveerd, en uitgebreid.
In de 15de eeuw werd het kasteel steeds meer gebruikt als arsenaal en werkplaats voor het maken van wapens en uniforms. In deze periode werd onder andere het kanon ‘Mons Meg’ aangeschaft en bewaard in Edinburgh. De koninklijke familie verbleef steeds meer in het Holyrood klooster wat verderop in de stad. Desondanks werd het kasteel nog verder uitgebreid, met de bouw van de Great Hall door koning James IV.
16de eeuw - De Lang Siege
Op 9 september 1513 werd koning James IV gedood tijdens de slag van Flodden Field. De Schotten bouwden daarom een stadsmuur rondom Edinburgh om de verdediging van het kasteel te verbeteren.
Tijdens de regering van koning James V en zijn dochter Mary, Queen of Scots, werd het kasteel meerdere malen aangevallen. Na Mary’s geforceerde troonafstand in 1567 kwam het kasteel in de handen van James Stewart, Earl of Moray, die als regent in de naam van Mary’s kind James VI over Schotland regeerde.
Mary had het land in tweeën verdeeld door te trouwen met James Hepburn, de vermoedelijke moordenaar van haar eerdere man Henry Stuart. Na haar troonafstand werd zij vastgehouden in het kasteel, maar Mary wist in 1568 te ontsnappen en vluchtte naar Engeland. Een deel van het land bleef loyaal aan Mary, terwijl de andere helft de regent volgde.
Regent Moray werd echter in 1570 vermoord, waarna Sir William Kirkaldy of Grange, de Keeper of the Castle, van kant wisselde en Edinburgh voor Mary claimde. Hierop volgde een aanval op Edinburgh in mei 1571 door de volgers van koning James VI.
TOUR: Nog meer te weten komen over de geschiedenis van Edinburgh Castle? Tijdens een begeleide tour kom je alle verhalen en anekdotes te weten!
De belegering, de Lang Siege genoemd, duurde tot 1573. Kirkaldy’s volgers gaven in juli 1572 de stad over aan de aanvallers en trokken zich terug in het kasteel. Na 6 maanden rust werd het kasteel vanaf 1 januari 1573 opnieuw aangevallen en werd de waterbron van het kasteel vergiftigd. Koningin Elizabeth I van Engeland kwam het leger van koning James VI bijstaan.
In mei werd het kasteel voor tien dagen lang gebombardeerd, en het werd toen bijna helemaal verwoest. Kirkaldy en zijn mannen gaven zich over op 28 mei en werden met de dood bestraft voor hun hoogverraad.
Het kasteel werd na de Lang Siege aan James Douglas, Earl of Morton, gegeven. Hij was toen regent van Schotland. De Earl of Morton herbouwde het kasteel volledig, met uitzondering van de overgebleven St Margaret Kapel, de Royal Palace en de Great Hall. Dat waren de enige plekken van het kasteel die de bombardementen hadden overleefd.
17de eeuw - Edinburgh Castle als militaire kazerne
Het kasteel bleef echter ongebruikt doordat James VI naar Engeland vertrok in 1603 om daar koning te worden. In 1615 werden grote reparaties gedaan aan het kasteel in afwachting van de terugkomst van de koning. James hield zijn hof in het heropgebouwde kasteel, maar verbleef zelf vooral in Holyrood. De opvolger van James, koning Charles I, gebruikte het kasteel maar één keer, voor een feest vlak voor zijn Schotse kroning in 1633.
In 1639 en 1640 werd het kasteel meerdere malen aangevallen door de Covenanters, een Schotse Presbyteriaanse beweging die het oneens waren met de koning. Een aantal delen van het kasteel werden hierbij beschadigd en in de volgende jaren geheel verwoest.
Sinds de restoratie van de Stuarts in 1660 werd het kasteel gebruikt als militaire kazerne, dat bleef zo tot 1923. Het koninklijke kasteel werd hiervoor omgebouwd tot een fort. Het was het strijdtoneel van meerdere aanvallen en op de stad, onder andere tijdens de Jakobitische opstanden in 1715 en 1745.
Tickets voor Edinburgh Castle boek je best vooraf online, zo ben je zeker van je ticket en sla je de wachtrij over. Je kan ook tickets kopen aan de kassa, maar deze zijn alleen geldig voor de middagen en zijn £2 duurder.
18de en 19de eeuw - Edinburgh Castle als krijgsgevangenis
Door de eeuwen heen werden politieke gevangenen en oorlogsgevangenen vastgehouden in het kasteel. Dat was onder andere zo tijdens de Zevenjarige Oorlog, de Amerikaanse War of Independence en de Napoleontische oorlogen. In 1811 wisten 49 Franse oorlogsgevangenen echter te ontsnappen door een gat in de zuidelijke muur van het kasteel, waarna werd besloten om het kasteel niet meer als gevangenis te gebruiken.
In 1818 kreeg sir Walter Scott toegang om het kasteel te doorzoeken voor de kroonjuwelen van Schotland, die hij later vond in wat nu de Crown Room is.
Het kasteel werd gerenoveerd en nog licht uitgebreid. In de negentiende eeuw waren er ook plannen om het kasteel om te bouwen tot een Schots Barional kasteel, waarvoor het werk in 1858 begon, maar deze plannen werden al snel gestopt. Het ziekenhuisgebouw werd later in 1897 wel nog omgebouwd, en het poortgebouw werd vervolgens als laatste onderdeel van het kasteel toegevoegd.
20ste en 21ste eeuw - Edinburgh Castle als monument
Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog werd het kasteel weer even gebruikt als gevangenis. In 1991 kwam het kasteel uiteindelijk in de handen van de organisatie Historic Scotland, en in 1993 werd het kasteel tot nationaal monument benoemd.
In 1995 werd Edinburgh Castle als onderdeel van het historisch centrum van de stad aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO toegevoegd.
In 2014 werd er onderzoek gedaan naar de geschiedenis van het kasteel. Hieruit bleek dat Edinburgh Castle in een periode van zo’n 1100 jaar maar liefst 26 keer werd belegerd. Daarmee werd het niet alleen tot de meest belegerde plek in Groot-Brittanië benoemd, maar ook tot één van de meest belegerde plekken ter wereld.
Waar is de toegang tot Edinburgh Castle?
Edinburgh Castle ligt op een hoogte van 130 meter aan het einde van de Royal Mile, en is omgeven door kliffen van tot wel 80 meter hoogte gelegen zijn aan de zuid-, west- en noordzijden van het kasteel. De enige toegang tot het kasteel is aan de oostkant van het kasteel. Ticket voor het kasteel boek je best online, voor nog meer mogelijkheden kijk hieronder:
Het poortgebouw van het kasteel
Bij binnenkomst kom je langs het poortgebouw uit het einde van de 19de eeuw, wat de laatste toevoeging aan het kasteel was. Aan beide kanten van het gebouw staan bronzen standbeelden. Het beeld van Robert the Bruce, de koning van Schotland tussen 1306 en 1329, werd door Thomas Clapperton gemaakt.
Het andere beeld werd door Alexander Carrick gemaakt en beeldt William Wallace af. Wallace was een belangrijke Schotse ridder tijdens de Eerste Oorlog voor Schotse Onafhankelijkheid. Beide beelden werden in 1929 toegevoegd aan het gebouw.
Royal Palace
Het koninklijk paleis is gelegen aan het Crown Square. Het paleis dateert nog uit de 15de eeuw maar werd in 1617 grondig herbouwd en er werden appartementen voor de koning en koningin toegevoegd. Op de begane grond is een kleine kamer te vinden waar koningin Mary, Queen of Scots, werd geboren in 1566. Op de eerste verdieping is de Crown Room te vinden, waar de Honours of Scotland te zien zijn.
Honours of Scotland
De Honours of Scotland zijn de kroonjuwelen van Schotland. Deze bestaan uit een kroon, scepter en het Sword of State. De scepter en het zwaard werden aan koning James IV gegeven door Paus Alexander VI, terwijl de kroon gemaakt in Schotland zelf werd gemaakt. De drie regalia werden voor het eerst gebruikt bij de kroning van Mary, Queen of Scots, in 1543. Voor een tijd waren de kroonjuwelen verborgen tot Sir Walter Scott ze herontdekte in 1818.
TICKETS: De kroonjuwelen zijn samen met nog heel wat andere juwelen in de Crown Room te zien. Mis niets van de prachtige kroonjuwelen, boek je tickets op voorhand online en sla de wachtrij over!
Stone of Scone
De Stone of Scone, ook wel de Stone of Destiny genoemd, is ook in de Crown Room te zien. Deze steen wed door de Schotse monarchie gebruikt bij kroningen tot 1296. Toen nam de Engelse koning Edward I de steen mee naar Londen om het daar als onderdeel van de kroningstroon te installeren. Sindsdien werd de steen gebruikt voor kroningsceremonies van alle Engelse en later Britse monarchen. Pas in 1996 werd de steen teruggebracht naar Schotland. Enkel bij een kroning van een nieuwe koning of koningin zal de steen even terugkeren naar Westminster Abbey.
Great Hall
De Great Hall is gelegen aan het Royal Palace en wordt vaak als één van de mooiste ruimtes van het Verenigd Koninkrijk gezien. De ruimte is 29 meter bij 12,5 meter en werd in 1511 voltooid ter ere van James IV. De muren van de hal zijn versierd met wapens en schilden. Het houten dak van de Great Hall wordt ondersteund door balken met stenen waarin distels zijn gegraveerd, het nationale symbool van Schotland.
St. Margaret’s Chapel
St. Margaret’s Chapel werd in 1130 gebouwd door David I om zijn moeder te eren die in 1093 overleed. De kapel is hiermee het oudste gebouw in heel Edinburgh. Margaret werd in 1249 heilig verklaard omdat ze in haar leven de kerk van Schotland hervormde. Sinds 1673 is ze de officiële beschermheilige van Schotland. Haar portret is te zien op een glas-in-loodraam in de kapel. Het gebouw wordt nog steeds voor religieuze ceremonies gebruikt, zoals dopen en bruiloften.
LEESTIP: Mis niets tijdens je verblijf aan de Schotse hoofdstad met onze reisgids Schotland.
Mons Meg
Naast de kapel is het 15de eeuwse kanon Mons Meg te zien. Dit kanon werd in de Belgische stad Mons gemaakt als een cadeau aan koning James II. In 1681 barstte de loop van het kanon bij het vuren van een saluutschot ter ere van de komst van de Duke of Albany, de toekomstige koning James II van Engeland en Ierland en James VII van Schotland.
One o’Clock Gun
Het One o’Clock Gun is gelegen aan de noordoost kant van het kasteel. Het kanon werd in 1861 voor het eerst afgevuurd, zodat de schepen in de Firth of Forth de maritieme klokken juist konden zetten. Het kanon werd sindsdien elke dag om 13:00 afgevuurd, en nog steeds kan je het kanon dagelijks op dit tijdstip af horen gaan. De enige uitzonderingen zijn op zondagen, Eerste Kerstdag en Goede Vrijdag.
Onze tip: De tickets voor Edinburgh Castle werken met tijdslots, om de One o'Clock Gun te laten aansluiten bij je bezoek aan Edinburgh Castle boek je best je tickets op voorhand. Dat kan je gemakkelijk online doen hier!
National War Museum of Scotland
In een gebouw uit de 18de eeuw, dat eerst voor de opslag van munitie en later als ziekenhuis werd gebruikt, vind je het National War Museum of Scotland. In dit museum wordt over 400 jaar militaire geschiedenis van Schotland verteld door middel van uniformen, wapens, medailles en andere militaire artefacten. Je vindt er ook informatie over de verschillende oorlogen waar Schotland bij betrokken was en welke rol ze speelden. Nog meer musea bezoeken? Ontdek hier de mooiste musea in Edinburgh.
Scottish National War Memorial
Aan de noordzijde van Crown Square vind je het Scottish National War Memorial. Deze memorial werd in 1923 gebouwd ter herdenking van de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog, en in 1927 werd het officieel geopend. In het gebouw vind je monumenten voor de verschillende individuele regimenten. Het War Memorial herdenkt ook de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van andere recentere conflicten.
Wat zijn de openingsuren van Edinburgh Castle?
- In de zomerperiode van 1 april tot en met 30 september tussen 9u30 en 18u.
- In de winterperiode van 1 oktober tot 31 maart tussen 9u30 en 17u.
- De laatste toegang is een uur voor sluitingstijd.
- Het kasteel is gesloten op 25 en 26 december. Op 1 januari is het kasteel geopend tussen 11u en 17u.
- Meer info op de website.
Waar tickets kopen voor Edinburgh Castle?
Tickets voor Edinburgh Castle boek je best vooraf online, zo ben je zeker van je ticket en sla je de wachtrij over. Je kan ook tickets kopen aan de kassa, maar deze zijn alleen geldig voor de middagen en zijn £2 duurder.
De tickets werken met tijdsloten en je dient een datum en tijdstip te selecteren bij het boeken. Kaartjes zijn tot anderhalf uur voor aanvang van het tijdslot te boeken, behalve voor het eerste tijdslot van de dag. Deze dien je de dag van tevoren te boeken.
De verschillende tarieven:
- Volwassenen: £17,50
- Kinderen tussen de 5 en 15 jaar oud: £10,50
- Iedereen ouder dan 60: £14.
- Kinderen jonger dan 5 jaar mogen gratis mee.
- In het kasteel is het mogelijk om met een gratis rondleiding mee te gaan. Deze vertrekken elk half uur in de zomer en minstens elk uur in de winter.
- Je kan ook een audiogids huren in het Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Pools, Russisch, Koreaans, Japans, Chinees en Braziliaans Portugees.
De wachtrijen voor Edinburgh Castle kunnen zeer lang zijn, zeker tijdens het hoogseizoen. Ter plekke kan je enkel tickets voor toegang in de namiddag krijgen. Het is dus aan te raden om vooraf je tickets online op de website te boeken om zo de wachtrij te vermijden.
Wegbeschrijving naar Edinburgh Castle
Te voet
Edinburgh Castle ligt in het centrum van Edinburgh, op maar tien minuten lopen afstand van het Edinburgh Waverley treinstation. Met onze stadswandeling door Edinburgh kom je alvast langs het kasteel en andere topbezienswaardigheden van de stad.
Met de auto
Parkeren kan in de buurt van Edinburgh Castle op Castle Terrace en Johnston Terrace. Beiden zijn op een paar minuten lopen afstand gelegen van het kasteel.
Hop on Hop off bus
Heb je geen vervoer in Edinburgh maar wil je wel alle bezienswaardigheden bezoeken? Dan kan je mee met een hop-on hop-off bus, deze heeft een traject langs alle top bezienswaardigheden, je kan uitstappen waar je wil, en zoveel je wil. Boek je ticket voor de hop on, hop off bus online.
Met een georganiseerde tour
Wil je graag zonder zorgen Edinburgh Castle bezoeken? Wat dacht je van een georganiseerde tour? Je krijgt uitgebreide rondleiding door Edinburgh Castle onder begeleiding van een deskundige gids. De gids vertelt in het Engels over het kasteel, de historische gebeurtenissen en de verhalen en legendes rondom het kasteel. Bekijk hier alle tours in Edinburgh Castle.
Wat is de ligging van Edinburgh Castle op de kaart?
Waar overnachten in Edinburgh?
Voor je bezoek aan de Schotse hoofdstad Edinburgh, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete verblijven in Edinburgh opgelijst.
- BrewDog DogHouse Edinburgh is een milieuvriendelijke accommodatie middenin het centrum. Het hotel is de ideale verblijfplaats voor bierliefhebbers en mensen met een heel specifieke smaak van interieur. Het hotel beschikt ook over een gezellig buitenterras en 's avonds kan je genieten in de bar van een lekker lokaal biertje. Meer info en boeken.
- Of verblijf in het luxe designhotel Kimpton Charlotte Square. Het vijfsterrenhotel kijkt uit op een van de mooiste privétuinpleinen van Edinburgh. Je verblijft in elegante kamers en het prachtige interieur combineert mooie houtsoorten, zachte stoffen en rijke kleuraccenten tot een luxueus effect. Geniet van het mooie weer op de prachtige binnenplaats en een lekkere keuken met invloeden uit het Midden-Oosten. Meer info en boeken.
- Verblijf je toch liever lowbudget? CoDE Pod – The CoURT – Edinburgh is een hostel en biedt accommodatie in een aangename buurt in The Real Mary King’s Close. Het hostel ligt op wandelafstand van dé hoogtepunten in de stad zoals de Royal Mile en het Nationaal Museum van Schotland. Vooraleer je deze gaat ontdekken, kan je nog genieten van een heerlijk continentaal ontbijt. Meer info en boeken.
Filmpje: breng een bezoek aan Edinburgh Castle
Benieuwd naar hoe het Edinburgh Castle eruit ziet? In deze video nemen we je mee naar dit prachtige kasteel in Schotland. Als je dit zelf ook eens wil ervaren, zal je natuurlijk zelf naar Edinburgh moeten afreizen.
Extra: Download onze reisgids Schotland, zo mis je niets
Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Schotland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Schotland met 157 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Schotland.