North Coast 500 route in Schotland: Alle info voor een geweldige roadtrip
Alle praktische info en tips om de North Coast 500 te rijden + roadbook
Er zijn heel wat prachtige autoroutes te vinden in Europa, die je langs de mooiste plekjes, idyllische plaatsjes en uitgestrekte landschappen brengen. Een van de beste autoroutes is de North Coast 500 in Schotland. Deze route brengt je langs de meest schitterende locaties langs de noordelijke kust van Schotland, en is dan ook zeker een aanrader als je binnenkort een autovakantie wilt maken! We zetten de belangrijkste bezienswaardigheden op een rijtje en delen onze tips voor een geslaagde roadtrip in Schotland!
Inhoud artikel
North Coast 500
De North Coast 500 is 1 van de mooiste autoroutes ter wereld. De iconische autoroute is in totaal 516 mijl lang, wat omgerekend zo’n 830 km is, en brengt je langs de volledige kustlijn van het noordelijke deel van Schotland. De route bestaat sinds 2015, toen het toerismebureau van Schotland bedacht dat de oude wegen die al eeuwenland door de Hooglandse Schotten worden gebruikt goed te combineren waren tot een lange rondrit.
- De route begint en eindigt officieel bij het kasteel van Inverness, de hoofdstad van de Schotse Highlands.
- De route gaat eerst naar het westen en vervolgens rij je via de westkust naar het noorden en weer via de oostkust terug naar Inverness, of andersom kan ook natuurlijk.
- Door de route met de klok mee te rijden blijf je met de auto aan de kant van de kust rijden, aangezien je hier links dient te rijden.
- Als je de route tegen de klok in rijdt kan je de North Coast 500 makkelijk verbinden met bijvoorbeeld een bezoek aan het Isle of Skye.
- Ongeacht de richting waarin je de route rijdt kom je langs allerlei prachtige kastelen, uitgestrekte landschappen, imposante rotsformaties, kleine dorpjes en lokale whiskystokerijen.
Hoeveel tijd uitrekken voor deze route?
Hoe lang je precies over de route doet hangt natuurlijk van je eigen wensen af. In principe is het aan te raden om minstens 5 dagen over de route te doen. Je rijdt dan dagelijks zo’n 4 à 5 uur en hebt genoeg de tijd om tussendoor te stoppen, wandelingen te maken of uitstapjes buiten de North Coast 500 te maken.
Als je onderweg vaker wilt stoppen voor bijvoorbeeld langere wandelingen, of meer bezienswaardigheden wilt bezoeken buiten de route om is het aan te raden om er 7 of 8 dagen voor uit te trekken.
Wat is de beste periode voor je roadtrip?
Schotland staat natuurlijk bekend om de vele regen, maar eigenlijk kent Schotland meer het principe van 4 seizoenen in 1 dag. Weersomstandigheden zoals zon, regen en wind wisselen elkaar regelmatig en snel af. Natuurlijk gebeurt het wel eens dat het meerdere dagen na elkaar regent, maar het gebeurt vaker dat je de dag met een zonnetje begint en tegen de avond een bui tegenkomt (of andersom).
Wat is de beste periode voor je roadtrip in Schotland?
- In principe zijn de maanden mei, juni en september de beste maanden om de Hooglanden van Schotland te bezoeken. Gemiddeld valt er in deze maanden minder neerslag, waarnaast je ook minder last hebt van de lokale steekmugjes die er in de zomer zeer actief zijn.
- Het is wel aan te raden om altijd goede regenkleding bij de hand te hebben wanneer je naar Schotland gaat, zodat je goed voorbereid bent en ook in de regen nog van de prachtige landschappen kan genieten.
Praktische tips voor je roadtrip
Smalle wegen
- In Schotland wordt er, net als in de rest van Groot-Brittannië, aan de linkerkant gereden (lees hier onze tips om links te rijden)
- In Schotland wordt dat nog wat lastiger gemaakt (of juist makkelijker, net hoe je het ziet), doordat er in de meest afgelegen delen in het noordwesten en westen veelal single track wegen te vinden zijn. Dit zijn wegen die de breedte hebben voor 1 auto.
- Tegenliggers passeren en trage voorliggers inhalen gaat hier dan ook een stuk lastiger. Op deze wegen zijn er om de paar 100 meter passeerhavens aangelegd, waar de ruimte is gecreëerd om elkaar te passeren. Soms zullen mensen die langzamer rijden deze passeerhavens ook gebruiken om achterliggende auto’s voor te laten gaan.
- Gebruik deze plekken echter nooit om even snel stil te staan om een foto te maken van de omgeving. Hierdoor blokkeer je namelijk de passeerhaven wanneer er anderen aankomen. Bij bekende uitzichtpunten en bezienswaardigheden zijn speciale parkeergelegenheden aangelegd waar je even stil kan staan.
Ga op tijd tanken!
- Doordat het noorden van Schotland minder inwoners heeft en daarnaast ook minder toeristisch is dan andere delen zijn er ook minder tankstations te vinden. Dit betekent dat je goed bij moet houden wanneer er getankt moet worden, omdat het soms lang kan duren voor je bij het volgende tankstation terecht komt, en je wilt halverwege uiteraard niet zonder brandstof komen te staan.
- Wanneer je niet zeker weet hoe ver het rijden is tot het volgende tankstation kan je beter met een halfvolle tank bijpompen dan een lege tank riskeren.
Schapen op de weg
- Als laatste moet je er ook rekening mee houden dat er het grootste deel van de route geen afrasteringen langs de weg te vinden zijn. Schapen en Schotse Hooglanders kunnen hier grotendeels vrij rondlopen en zijn dan ook regelmatig vlak langs de weg of zelfs op de weg te vinden. Je moet dan ook goed op blijven letten en bij onoverzichtelijke punten rustig blijven rijden.
- Wanneer er dieren naast of op de weg staan kan je heel voorzichtig op een laag tempo door rijden. De dieren zijn auto’s gewend en zullen dan gewoon opzijgaan.
Inverness
Inverness is het officiële start- en eindpunt van de North Coast 500. De hoofdstad van de Highlands is dan ook het eerste punt van de route dat je tegenkomt wanneer je naar het noorden van Schotland rijdt.
Naar Inverness
Er zijn zowel vanuit Brussel als Amsterdam regelmatig vluchten naar Inverness. Ook als je met de ferry vanuit IJmuiden naar Newcastle upon Tyne reist of met de auto door Engeland naar Schotland rijdt rij je makkelijk via Edinburgh door naar Inverness. De grootste weg van Schotland, de A9, loopt dan ook tussen deze 2 steden.
Bezienswaardigheden
Het is zeker aan te raden om een dag of 2 in Inverness te verblijven, ofwel aan het begin of aan het einde van je rondreis. Het stadje is redelijk klein maar is zeer belangrijk voor de cultuur van de Highlands.
- In de stad zelf kan je een bezoek brengen aan het 19de-eeuwse Inverness Castle, de imposante St. Andrew’s Cathedral en de Old High Church.
- Jaarlijks vindt de Northern Meeting, een groots doedelzak evenement, in september plaats in Inverness, waarnaast er ook jaarlijks Highland Games worden georganiseerd.
- Buiten Inverness kan je een bezoek brengen aan Culloden Moor, waar de 18de-eeuwse Battle of Culloden tussen de Engelsen en de Jacobieten plaatsvond, waarbij vele Schotten omkwamen. Op het slagveld zijn gedenkstenen en graven te vinden die de slachtoffers herdenken.
- Verder kan je vanuit Inverness ook een bezoek brengen aan Fort George, een 18de-eeuws fort dat nu openbaar is voor het publiek, waardoor je er een kijkje kan nemen in de barakken en meer kan leren over de geschiedenis van het fort. Ook kan je hier het Highlanders Museum bezoeken.
- Daarnaast kan je vanuit Inverness gemakkelijk een bezoek brengen aan Loch Ness en de bezienswaardigheden rondom het meer.
Chanonry Point
Wanneer je de route tegen de klok in rijdt, trek je vanuit Inverness via de A9 naar het noorden. Je kan echter ook bijna direct nadat je Inverness uit bent gereden een kleine omweg maken. Nadat je ten noorden van Inverness de Beauly Firth over bent gestoken kan je rechts afslaan naar het Black Isle. Dit schiereiland is zo’n 15 km breed en 30 km lang en heeft een zeer variërende natuur, van moerassen, bossen en grasland tot hoge kliffen, stranden en kleine baaien.
Rij hier naar Chanonry Point, een landtong aan de oostzijde van het schiereiland bij het plaatsje Fortrose. Vanaf Chanonry Point kan je over Moray Firth Inverness Airport in het zuiden zien liggen en Fort George in het oosten. De echte reden waarom Chanonry Point zo populair is zijn echter de vele dolfijnen en zeehonden die vanaf de landtong in Moray Firth te zien zijn.
Bonar Bridge
Wanneer je weer op de A9 richting het noorden zit kan je bij Tain de brug nemen over Dornoch Firth. Het is echter aan te raden om hier alweer een kleine omweg te rijden en eerst een stukje de A836 landinwaarts te nemen om vervolgens bij Bonar Bridge het water over te steken. De uitzichten die je tijdens deze omweg tegenkomt zijn prachtig en Bonar Bridge geeft je een prachtig uitzicht over Dornoch Firth.
REISGIDS: Ontdek nog meer van Schotland, download onze reisgids Schotland, zo kom je langs prachtige stranden, besneeuwde bergtoppen, fenomenale meren en nog zo veel meer.
Dunrobin Castle
Een stuk verder naar het noorden kom je langs de A9 Dunrobin Castle tegen bij het plaatsje Golspie. Dit kasteel is 1 van de bekendere kastelen van Schotland en het is dan ook zeker een groot en indrukwekkend bouwwerk.
- Het kasteel stamt origineel uit de 13de-eeuw, maar het huidige gebouw werd vanaf het begin van de 15de-eeuw opgebouwd.
- Het huidige gebouw volgt de Franse stijl en heeft vele torentjes, maar ook de 19de-eeuwse tuinen zijn beïnvloed door de Franse stijl en zijn geïnspireerd door de tuinen van Versailles.
- Het kasteel heeft in de Eerste Wereldoorlog dienstgedaan als een oorlogsziekenhuis, waarna het een tijdje een kostschool voor jongens was.
- Het kasteel is nog steeds het bezit van de Sutherland clan maar staat open voor het publiek in de zomermaanden.
Dunbeath Castle
In het noordoosten van Schotland, in de regio Caithness, vind je bij Dunbeath nog een kasteel, Dunbeath Castle. Dit kasteel is gelegen op de rand van een steile rotswand, waarbij het witte gebouw sterk afsteekt tegen de groene heuvels erachter. Dit kasteel is in privébeheer en is zelf niet te bezoeken, maar het publiek is wel welkom om op reservering door de kasteeltuinen te wandelen.
Nog meer Schotse kastelen ontdekken? Lees hier ons artikel over de mooiste kastelen in Schotland.
John o´Groats
John o’Groats is het meest noordoostelijke plaatsje op het vasteland van Groot-Brittannië en je voelt je hier dan ook bijna aan het einde van de wereld.
- Het plaatsje is vernoemd naar Jan de Groot, een Nederlander die in 1496 het veerrecht tussen het vasteland van Schotland en de Orkney-eilanden kreeg van de koning van Schotland.
- Het plaatsje zelf is niet heel bijzonder maar het beeld van de witte John o’Groats House op het duin, met daarnaast een aantal gekleurde huizen uitkijkend op de haven laat het doen lijken alsof je zo een postkaart ingewandeld bent. Je vindt hier ook een wegwijzer die aangeeft dat je er op het meest noordoostelijke punt bent.
- John o’Groats is verder het eindpunt van de LEJOG Route. Deze route begint bij Land’s End in Cornwall in het zuidwesten van Engeland en is met een afstand van 1410 km de langste route die je over het vasteland van Groot-Brittannië kan maken.
Orkney-eilanden
Daarnaast kan je vanaf John o’Groats een dagtocht maken naar de Orkney-eilanden, die je vanaf het dorpje kan zien liggen. De boottocht duurt zo’n 40 minuten, waarna je met een touringcar langs bezienswaardigheden als Skara Brae, Scapa Flow, de Ring of Brodgar en de Standing Stones of Stennes wordt gebracht.
Wat je bij John o’Groats zeker niet mag missen is Duncansby Head. Hier is in 1924 een vuurtoren gebouwd op de kliffen om het meest noordoostelijk puntje van het vasteland te markeren. Vanaf de kust kijk je uit over een aantal bijzondere, puntige rotsformaties die zo’n 200 meter uit de zee steken, de Duncansby Stacks. Ook heb je vanaf hier een prachtig uitzicht over de Orkney-eilanden.
OVERNACHTEN IN JOHN O'GROATS: Ontdek deze leuke Shepherd hut Pipowagen met hot tub in John O Groats, ideaal om te ontspannen na een dagje ontdekken.
Dunnet Head
John o’Groats mag dan wel het meest noordoostelijke puntje van het vasteland van Groot-Brittannië zijn, iets verderop vind je bij het plaatsje Dunnet het meest noordelijke puntje. Dunnet Head is een schiereiland dat bekend staat om de ruige kustlijn en de vele vogels die er te zien zijn op en langs de kliffen. Bij Easter Head, in het noorden van het schiereiland, vind je een steen die aangeeft dat je op het meest noordelijke punt van het vasteland bent aangekomen.
Bettyhill
Het ruige, kale en vaak verlaten landschap dat je tot nu toe hebt gezien maakt bij Bettyhill in North West Sutherland plaats voor groene, heuvelachtige landschappen vol slingerende wegen. Vanaf hier zal je ook meer schapen en Schotse Hooglanders langs de weg tegen komen, waarnaast de weg ook veelal overgaat op een single track weg met passeerhavens om de paar 100 meter.
Bettyhill zelf is niet zo’n heel bijzonder plaatsje. Het dorp staat vooral bekend om Torrisdale Bay, de stranden waar je heerlijk langs kan wandelen, en het Strathnaver Museum. Dit kleien museum wordt gerund door lokale vrijwilligers maar is zeer informatief. Het leert je meer over de Highland Clearances, waarbij lokale kleine boeren in de 19de-eeuw door grootgrondbezitters met geweld werden verdreven, en andere lokale geschiedenis. Bij het museum is ook een begraafplaats te vinden, waar je de Farr Stone kan bewonderen. Deze grafsteen is ruim 1200 jaar oud en is daardoor een belangrijk monument van het plaatsje.
Kyle of Tongue
Voorbij Bettyhill rij je volgens de officiële North Coast 500 route via de brug over de Kyle of Tongue, maar het is aan te raden om hier een omweg te maken om juist om het water heen te rijden. De omgeving van de Kyle of Tongue is benoemd tot een National Scenic Area. Het brengt je langs verschillende prachtige uitkijkpunten over het water, maar ook over de bergen Ben Loyal en Ben Hope, die met hoogtes van 764 m en 972 m respectievelijk de hoogste bergen in het noorden van Schotland zijn.
Durness
Na de Kyle of Tongue rij je om Loch Eriboll heen, waar je ook weer van prachtige uitzichten kan genieten. Voordat je vervolgens bij Durness terecht komt rij je eerst langs Ceannabeinne Beach. Hier vind je de meest noordelijke zipline van West-Europa. Met de Golden Eagle Zip Line ga je vanaf een 38 m hoge klif met snelheden tot 45 mijl per uur over het strand naar beneden, waarbij je ondertussen kan genieten van het uitzicht over de Atlantische Oceaan.
Smoo Cave
Daarna kom je terecht bij Smoo Cave, de grootste grot van Groot-Brittannië. Je loopt gemakkelijk vanaf de weg naar het eerste deel van de grot, die mooi uitgelicht is en je een prachtig beeld geeft van de grootte van de kalksteengrotten. Vervolgens kan je ervoor kiezen om voor een aantal pond met een rubberbootje naar het tweede deel van de grot te varen.
Kylesku
Kylesku ligt weer wat meer naar het zuiden, langs de westelijke kust van Schotland. Bij dit plaatsje heb je uitzicht op 1 van de prachtigste baaien van Schotland, de Loch a’ Chàirn Bhàin. Vervolgens rij je over de Kylesku Bridge, een bekende, bijzonder gebogen brug, waarna je voorbij Unapool een uitstapje kan maken naar Loch na Gainmhich. Hier vind je 1 van de mooiste watervallen van de Schotse Hooglanden, de Wailing Widow. Deze waterval valt zo’n 15 m naar beneden vanuit Loch na Gainmhich en ziet er zeker na een flinke regenval erg imposant uit.
Stoer
Wanneer je vervolgens de route vervolgt richting Ullapool kan je een korte uitstap maken richting Culkein. Hier vind je op het noordwestelijke puntje van het schiereiland de Old Man of Stoer. Dit is een van de imposante pilaarvormige rotspartijen van Schotland, die samen met de ruige kustlijn van de Atlantische Oceaan voor een prachtig plaatje zorgt.
Ullapool
Vanuit Stoer rij je via Loch Assynt verder. Aan dit langwerpige meer zie je de ruïnes van Ardveck Castle liggen, een eeuwenoud bouwwerk dat aan het einde van de 15de-eeuw werd geplaatst.
Vervolgens kom je aan in Ullapool, één van de mooiste stadjes aan de westkust van Schotland. Het is dan ook een relatief toeristisch plaatsje, en je vindt er veel hotels en restaurants. Het stadje ligt aan Loch Broom, en je kan hier heerlijk genieten aan en op het water. Het is ook een ideale plek om te overnachten in Ullapool.
Braemore
Na Ullapool kan je bij Braemore een bezoek brengen aan het Corrieshalloch Gorge National Nature Reserve. In dit natuurgebied vind je de Corrieshalloch Gorge, een kloof die 2,6 miljoen jaar gelden door smeltwater van een gletsjer is uitgesneden. Tegenwoordig stroomt de rivier Droma door de kloof, die via meerdere watervallen over 1 km een totaal hoogteverschil van 100 m overbruggen, waarvan de hoogste waterval de 46 m hoge Measach is.
Bealach Na Ba
Uiteindelijk kom je terecht in Applecross, gelegen in het zuidwesten van de North Coast 500. Vanaf hier kijk je uit op het Isle of Skye. Bij Applecross kan je vervolgens de Bealach Na Ba rijden richting Tornapress. Dit ‘pad van het vee’ werd in 1822 aangelegd en is de hoogste weg van Schotland, met een hoogteverschil van 626 m.
De weg wordt gezien als één van de gevaarlijkste wegen, wat vooral komt door de stijgingspercentages van tegen de 20 procent en de kleine hoeveelheid vangrails, maar wanneer je rustig rijdt is deze weg zeer goed te doen. Het uitzicht dat je vanaf deze weg krijgt is verder ook zeker de moeite waard, en dit wordt dan ook wel gezien als een van de mooiste wegen van Schotland.
Terug naar Inverness of verder rijden
Na de Bealach Na Ba rij je volgens de officiele route via de A896, A890 en A835 weer terug naar Inverness via Achansheen en Dingwall. Dit is echter niet zo’n hele bijzondere route, en je kan er ook voor kiezen om vanuit Tornapress naar Kyle of Lochalsch te rijden voor een bezoek aan Eilean Donan Castle, om vervolgens via Loch Ness weer naar Inverness te rijden of verder te rijden naar de Isle of Skye.
Hoe met de boot naar Schotland?
Hoe met de boot naar Schotland?
- Vanuit België en Nederland zijn er geen rechtstreekse verbindingen naar Schotland. Je kan dus niet de boot naar Edinburgh nemen.
- Overtochten vanuit België zijn er niet (meer), je dient naar Nederland ter rijden en dan varen naar Engeland (Newcastle upon Tyne, is 190 ten zuiden van Edinburgh)
- Van hier rij je verder naar het noorden richting Schotland.
Auto of camper mee op de boot of niet?
- Je kan zo je auto of camper meenemen op de boot. De overtocht duurt zo'n 17u (naar Newcastle up Tyne) en vertrekt in de vooravond, zo heb j een ganse nacht die je kan doorbrengen op het schip. Je kan er heerlijk dineren of je vermaken in de bar of bioscoop. Ideale manier om je reis te starten en monter en fit aan te komen in de ochtend. Boek je ticket voor de ferry hier online
- Wil je graag met de boot reizen, zonder wagen, dat kan ook. Dan pik je een huurauto op bij aankomst in Engeland. Boek je huurauto bij Sunnycars or Easyterra.
Vanuit Nederland, België of Noord-Frankrijk
Welke auto huren voor je rondreis door Schotland?
Je zou verwachten dat door het ruige landschap van Schotland, je best op zoek gaat naar een 4x4 wagen. Maar dat is niet per se het geval. Als je met weinig bagage en maximaal 2 personen reist, kan je gerust een kleine auto huren. Met een kleine wagen kan je zelfs iets makkelijker op de kleine wegen rijden.
Ook in de winter zou een standaard model met winterbanden voldoende moeten zijn. Ook dan is het niet nodig om een 4×4 te huren. Ben je van plan om echt off road te gaan in de Hooglanden? Dan is het natuurlijk wel prettig om een 4×4 te huren. Schrikt het links rijden je toch wat af? Dan raden we je aan om een automaat te huren. Het links schakelen kan best wennen zijn, zeker op de steile wegen. Een automatic is dan de beste oplossing!
Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?
Waar deze Schotland rondreis als pakketreis boeken?
Je reis naar Schotland als een pakketreis boeken?
GoBoony → Huur een camper en verken Schotland
Schotland Nomads → Met een jeep met daktent door Schotland, 7 dagen va € 790
ANWB → Familierondreis Schotland, 10 dagen va. € 545 bij ANWB
TUI.nl → Rondreis TUI.nl, Schotland compleet va. € 2103
Voigt Travel → Bij Voigt Travel Fly-Drive Schotland, 10 dagen va € 1049
Uniek: → Treinrondreis Schotland 9 dagen ANWB va. € 2360
Waar overnachten in Schotland?
Ben je nog op zoek naar een aangename slaapplaats tijdens jouw vakantie in Schotland? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Edinburgh, Glasgow en Aberdeen. In deze steden is het aanbod het grootst. Wij hebben alvast onze selectie favoriete verblijven voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en B&B's in Schotland.
- Edinburgh: Opzoek naar een chic maar een betaalbaar hotel? Dan raden wij je Tigerlily aan. Dit boetiekhotel biedt fraaie kamers voorzien van alle luxe en comfort. Geniet van een heerlijke high tea en de gratis toegang tot de nachtclub ‘Lulu’ en de sfeervolle bar. Meer info en boeken.
- Glasgow: Aparthotel Native Glasgow is gevestigd in een Edwardiaans gebouw in het centrum, gebaseerd op een oceaanstomer uit 1920. In de appartementen zie je dan ook intact gehouden met terrazzovloeren, houten lambrisering, prachtige open haarden en de originele kluizen. Meer info en boeken.
- In het hart van St. Andrews, ligt het boetiekhotel Kinnettles dat alle wensen waarmaakt. Meer info en boeken.
- Loch Ness nabij Inverness: Verblijf in B&B Loch Ness Lodge, een elegant en intiem toevluchtsoord met uitzicht op het mysterieuze en mooie Loch Ness. Loch Ness Lodge is een luxe boetiek-bed & breakfast in een inspirerende omgeving en brengt het beste van traditionele Schotse architectuur en meer eigentijds design samen. Meer info en boeken.
- Fort William: Wil je graag eens een nachtje in de cel doorbrengen? Bij Garrison Cells kan je overnachten in een voormalige gevangenis.
- Isle of Skye: Hou je van kamperen, maar wil je lieven geen tent opzetten? Skeabost View Pods is een familiebedrijf op het het platteland van Peiness. Prachtige en unieke pods die ideaal zijn voor glamping. Geniet van de prachtige omgeving en de natuur. Meer info en boeken.
Extra: Download onze reisgids Schotland, zo mis je niets
Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Schotland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Schotland met 157 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Schotland.