10 x typisch Sloveense gerechten: wat moet je zeker proeven tijdens je vakantie in Slovenië?
Wat zeker proeven tijdens je bezoek aan Slovenië? Ontdek deze bekende gerechten en dranken uit Slovenië
Ben je van plan om binnenkort naar Slovenië op vakantie te gaan? Dan moet je zeker eens de lokale specialiteiten proeven! De Sloveense keuken kent namelijk heel wat traditionele en culinaire gerechten.
In dit blogartikel lees je meer over de Sloveense eetcultuur en de Sloveense gerechten die je zeker een keer geproefd moet hebben!
Inhoud artikel
Pršut, luchtgedroogde ham
Pršut is het populairste vlees in Slovenië. Het is een luchtgedroogde ham uit de karstregio waarvan de smaak deels te danken is aan de noordoostelijke wind. Het kan als voorgerecht gegeten worden samen met zwarte olijven, lavendelhoning en gezouten peren, of op een ander manier.
LEESTIP: Kan je haast niet wachten om je vakantie naar Slovenië te plannen? Download je reisgids Slovenië en doe alvast wat inspiratie op voor je volgende vakantie!
Štruklji of gerolde knoedels
Štruklji of gerolde knoedels zijn een van de bekendste Sloveense gerechten. De eerste recepten dateren uit de 16e eeuw, toen gekookte gerolde knoedels deel uitmaakten van de keuken in kloosters. De knoedels kunnen zowel hartig als zoet zijn, afhankelijk van de vulling en de bereidingswijze die men gebruikt. De populairste vullingen zijn o.a. met vlees (spek en worsten), aardappelen, kool maar ook ingrediënten zoals fruit, rozijnen en noten.
TIP: Op stedentrip in de Sloveense hoofdstad? Dan kan je deelnemen aan een begeleide foodtour in Ljubljana en geniet van 9 traditionele gerechten uit verschillende Sloveense regio's.
Žlikrofi, soort ravioli met varkensgehakt
Idrija heeft haar eigen gerecht dat een beetje op ravioli lijkt. Het heet Žlikrofi en de deeglapjes zijn gevuld met varkensgehakt, ui en kruiden zoals marjolein. Ze worden opgediend met verschillende sausjes zoals gewone boter, paddenstoelenjus of een zware saus die wordt gemaakt met lamsvlees.
Prekmurska Gibanica, zoete laagjescake
Als je een zoetekauw bent, dan kan je in Prekmurje een zoete laagjescake eten. Het is het meest populaire dessert van het land. De kaloriebom is in laagjes opgebouwd met een koekjeslaag, monchou, walnoten, appels en maanzaad.
Potica, gerold deeg Sloveense cake
Een ander populair dessertje of gebakje is Potica. Het feestelijke gebakje wordt gemaakt van opgerold en gezuurd deeg, dat ze bedekken met een vulling. De dag van vandaag zijn er verschillende soorten Potica, de ene verkiest een zoete vulling de andere een hartige. Veel voorkomende potica-vullingen zijn dragon, maanzaad, cracknels en walnoot. Welke is jouw favoriet?
Kremna Rezina, roomcake
Kremna rezina is een specialiteit van het Sloveense Meer van Bled. Het is een heerlijke slagroomtaart met een gouden, krokant, boterachtig deeg als basis. De basis is bedekt met smaakvolle vanillevla, slagroom en een laag dun, boterachtig deeg. Als afwerking wordt de cake bestrooid met poedersuiker en in blokjes gesneden geserveerd.
Het verhaal van deze Bled-slagroomtaart begon met de komst van chef-kok Ištvan Lukačević naar Bled's Park Hotel, waar hij de Hongaarse slagroomtaart aanpaste door er de juiste verhoudingen slagroom aan toe te voegen.
Ajdovi žganci, een stevige pap van boekweitmeel
Ajdovi žganci wordt beschouwd als een nationaal gerecht in de Sloveense keuken. Vroeger werd het beschouwd als voedsel voor de armen en als vervanging voor brood. Tijdens je roadtrip door Slovenië zal je merken dat vandaag de dag bijna elke regio in Slovenië zijn eigen versie heeft, maar de basis blijft hetzelfde.
Het gerecht wordt gemaakt van boekweitmeel en heeft een unieke smaak (je kan het wat vergelijken met een aardse en nootachtige smaak). Het boekweitmeel wordt geroosterd voordat het wordt gekookt en vervolgens wordt het meel vermengd met water en gekookt tot een dikke, stevige pap. Traditioneel wordt ajdovi žganci geserveerd met bijgerechten zoals een stoofpot, gestoofde paddenstoelen of worstjes.
Ontdek hier enkele leuke proeverijen in Slovenië
Belokranjska Pogača, flatbread
Belokranjska pogača is een soort flatbread dat afkomstig is uit de regio Bela Krajina in het zuidoosten van Slovenië. Je kan het wat vergelijken met de Italiaanse focaccia maar dan dikker. Het deeg wordt gemaakt met bloem, gist, zout, water en een beetje suiker en olie. Vervolgens wordt het gegarneerd met grof zout en karwijzaad. Het brood is het lekkerst wanneer het nog warm is een een licht krokant korstje heeft.
Jota, een stevige stoofpot of soep
Jota is een stevige groente- en vleesstoofpot dat vaak gegeten wordt in de wintermaanden. De belangrijkste ingrediënten van jota zijn bonen (meestal witte bonen), zuurkool, aardappelen, uien en soms varkensvlees, spek of worst. Het gerecht wordt op smaak gebracht met kruiden zoals knoflook, laurierblaadjes en peper.
RONDREIS: Proef deze traditionele Sloveense gerechten tijdens je rondreis door Slovenië.
Kranjska klobasa, beroemde Sloveense worst
Welke zeker niet mag ontbreken op dit lijstje is de Kranjska klobasa, een traditionele Sloveense worst op basis van varkensvlees (+- 80%) en gezouten spek (+- 20%). Na de bereiding worden de worsten lichtjes gerookt. Meestal wordt de Kranjska klobasa geserveerd met aardappelpuree, zuurkool, mosterd en vers brood. Je kan de worsten ook gewoon in plakjes snijden en opeten als een snack.
Maak kennis met de Sloveense keuken
Wat zijn de bekenste Sloveense gerechten?
Slovenië mag dan een klein land zijn, het heeft een lekkere keuken met verschillende accenten per regio. Etnografen hebben het land in 23 verschillende gastronomische regio’s verdeeld, elk met zijn eigen culinaire specialiteiten. Soep zoals Jota is populair in het land en er wordt meestal gebruik gemaakt van dagverse lokale ingrediënten. Een ingrediënt dat vaak in Slovenië wordt gebruikt is de paardenbloem. Deze wordt al eeuwen van de velden geplukt.
Zoeken naar andere eetbare planten, ingrediënten en paddenstoelen in het bos, is een populair tijdverdrijf onder Slovenen. Honing wordt ook veel gebruikt en tijdens je roadtrip door Slovenië, zal je veel bijenkorven tegenkomen. Er wordt ook veel honing langs de weg verkocht. Honing, kaas, verschillende broodsoorten en gedroogde worsten zijn officiële beschermde producten binnen de Europese Unie.
De Sloveense keuken leent veel van de keukens uit buurlanden dus doet veel van het eten Centraal-Europees aan. Italiaans eten heeft ook een grote invloed, net als schotels die geassocieerd zijn met andere Slavische en Balkan landen. Met zoveel variatie en verschillende invloeden, zit er altijd wel iets bij wat je lekker vindt. Naast het eten is de wijn, het bier, vruchtenbrandewijn – en voor de mensen die geen alcohol drinken – water van uitstekende kwaliteit.
Mis niets tijdens je vakantie in Slovenië met onze reisgids!
Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Slovenië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Slovenië met heel wat beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Slovenië met een gratis stadswandeling Ljubljana.