14-daagse roadtrip door Turkije: autoroute langs de mooiste plekken van Turkije

14-daagse roadtrip door Turkije: autoroute langs de mooiste plekken van Turkije

20 juni 2024 in Turkije0 reacties

Op roadtrip door Turkije met de auto? Gebruik onze uitgestippelde rondreis route

Turkije, je zou het misschien niet durven denken, maar het is een prachtige bestemming voor een roadtrip. Het land kent niet alleen een bizar rijke geschiedenis: zo bevat het bijvoorbeeld twee van de zeven wereldwonderen van de oudheid, maar ook menig natuurschoon waar andere landen alleen maar jaloers op kunnen zijn.

De auto is de perfecte manier om op je eigen tempo van al dit moois te genieten. Wij stippelden alvast deze epische route voor je uit langs de mooiste trekpleisters van Turkije.

Inhoud artikel

Kaartje met roadtrip door Turkije

Dag 1 & 2: Istanboel

Je begint je Turks avontuur in Istanboel, een unieke stad die zich op zowel het Europees als het Aziatisch continent bevindt. Het voormalige Constantinopel en Byzantium omvat zoveel geschiedenis en cultuur dat je hier gerust twee weken kan spenderen, maar in dit programma zijn er twee dagen voorzien, wat je zeker genoeg tijd geeft om de hoogtepunten te bewonderen (gebruik daarvoor eventueel onze stadswandeling door de Sultanahmet-wijk in Istanbul).

TIP: Zeker zijn dat je niets mist van je stedentrip Istanboel? Gebruik onze planning voor je bezoek aan Istanbul en ontdek de belangrijkste plekken van de stad.

Daarbij denken we meteen aan de Aya Sofya oftewel de Hagia Sophia Moskee: een oud architectonisch wonder met fantastische mozaïeken. Ook de Blauwe Moskee (Sultan Ahmet Cami) mag je niet missen, net zoals de Topkapo Sarayi oftewel het Topkapi Paleis dat ongeveer 400 jaar lang de hoofdverblijfplaats van de Ottomaanse sultans was.

RONDLEIDING: Bezoek deze topattracties met deze sightseeingtour door Istanbul.

Verder zijn er nog de Grote Bazaar (Kapali Carsi): een van de grootste en oudste overdekte markten ter wereld, de Galatatoren in de Beyoğlu-wijk en Yerebatan Sarnici oftewel de Basilica Cisterne, een ondergronds wonder dat ooit het water van de stad opsloeg. Heb je nog tijd over? Dan kan je nog het Dolmabahce Paleis en Gulhane Park bezoeken, of een cruise op de Bosphorus boeken.

BESPAARTIP: Wil je graag zoveel mogelijk zien tijdens je bezoek? Om zoveel mogelijk tijd en geld te besparen, raden we de Toeristenpas Istanbul aan. Met deze stadskaart heb je toegang tot Istanbul's topattracties.

Dag 3 & 4: Cappadocië

Na je bezoek aan de metropool Istanbul, is het tijd om je op de Turkse wegen te begeven. Op dag drie rijd je meteen naar een van de absolute hoogtepunten van het land. Het is wel even rijden, onderweg kan je altijd stoppen aan het Tuz Gölü (Zout Meer), het tweede grootste meer van Turkije dat vanwege haar zoutgehalte voor schitterende reflecties zorgt.

LEESTIP: Download onze reisgids Cappadocië hier en zie de mooiste plekjes van de streek

Afhankelijk van hoe laat je aankomt in Cappadocië, kan je alvast de zogenaamde “feeënschoorstenen” bewonderen, unieke rotsformaties die vermoedelijk zijn ontstaan door een uitbarsting van de nabijgelegen berg Erciyes zo’n 30 tot 60 miljoen jaar geleden.

De volgende dag kan je de misschien wel mooiste ballonvaart (of op zijn minst toch de beroemdste) ter wereld ervaren. Elke ochtend vertrekken hier honderden luchtballonen die over de wonderbaarlijke valleien vliegen. Vanuit de lucht kan je de verbazingwekkende rotsformaties, magnifieke landschappen en andere attracties bekijken. Dit is een van de meest bijzondere excursies in Turkije en een ervaring die je altijd zal bijblijven.

In de namiddag kan je het openluchtmuseum van Göreme verkennen, waar je duizend jaar oude grotten kan ontdekken die ook nog eens zijn versierd met fresco’s en tekeningen. Ook het dorpje zelf is zeer charmant, vanwege de uit rotsen gehouwen gebouwen. Als het kan, moet je zeker in een zogenaamd grothotel verblijven zoals het Lunar Cappadocia Hotel.

RONDLEIDING: Boek hier je privé rondleiding door beroemde openluchtmuseum van Goreme.

Dag 5 & 6: Antalya

Dan is het tijd om de bergen achter ons te laten en naar de kust te trekken: meer bepaald Antalya; een schatkamer vol historische en natuurlijke bezienswaardigheden. Verdwaal in Kaleiçi, de oude stad, die een doolhof van prachtig gerestaureerde Ottomaanse herenhuizen bevat.

Bezoek de oude haven en eet verse vis met zicht op de Middellandse Zee. Ook het Aspendos Theater en de oude stad Perge mag je niet missen. Heb je liever wat meer natuur? Dan kan je de Duden watervallen bezoeken, of gewoon relaxen op de schitterende stranden van Konyaalti en Lara. Ten slotte zijn er nog de ruïnes van Termessos: een oude stad in een nationaal park.

OVERNACHTINGSTIP: Geen zin om te overnachten in één van de all-in resorts? Verblijf dan in het centrum van Antalya, Hotel Alp Pasa is een kleinschalig boetiekhotel met schitterend ingerichte kamers, die allemaal een uniek Ottomaans karakter hebben.

Dag 7 & 8: Saklikent kloof + Fethiye

Op je weg naar Fethiye, dat gelegen is aan de zuidwestelijke Turquoise kust van het land, kan je nog even stoppen aan de Saklikent kloof. Deze ligt in het gelijknamige nationaal park en is met zijn diepte van 300 meter een van de diepste kloven ter wereld. Je kan de 18-kilometer lange kloof verkennen via houten hangbruggen en verkoeling zoeken in het koude water.

Na je bezoek aan dit natuurschoon rijd je verder naar Fethiye, waar je zeker de oude stad Paspatur moet bezoeken. Geschiedenisliefhebbers mogen dan weer de Lycische rotsgraven niet missen, waaronder de beroemde tombe van Amyntas.

Spendeer je jouw vakantie liever in de natuur? Dan kan je een dagtocht maken naar de schitterende Vlindervallei of ontspannen op een van de vele betoverende stranden. Je kan vanuit Fethiye ook veel boottochten maken, onder meer naar de oude ruïnes van het eiland Sint Nikolaas, de Blue Lagoon of de twaalf eilanden.

TOUR: Boek hier je daguitstap vanuit Fethiye.

Dag 9 & 10: Pamukkale

Als je zou denken dat het naar het einde toe van onze roadtrip minder spectaculair wordt, heb je het bij het verkeerde eind. Pamukkale, dat “katoenen kasteel” betekent, is namelijk een van de meest spectaculaire landschappen ter wereld. Het zijn glimmend witte terrasvormige poelen die zijn gevormd door oude warmwaterbronnen die over de rand van de berg stromen. Sinds de tweede eeuw voor Christus trekt deze plek al bezoekers, die willen baden in het thermische water dat temperaturen van 35° tot zelfs 100° bereikt.

Nadat je hebt kunnen ontspannen in het water, trek je naar de oude Grieks-Romeinse stad Hierapolis

Deze “Heilige stad” is bezaaid met goed bewaarde Byzantijnse ruïnes en maakt deel uit van het UNESCO-werelderfgoed. Naast een Romeins badhuis is er ook een indrukwekkend theater, dat plaats bood aan maar liefst tienduizend mensen. Ook het Antieke Zwembad mag je niet missen, met de keermuren en marmeren zuilen die op de bodem liggen is dit werkelijk een van de meest unieke plekken ter wereld om te zwemmen. Cleopatra zou er volgens de overlevering ooit hebben gezwommen. Je kan haar moeilijk ongelijk geven!

Dag 10: Efeze

Na je bezoek aan Pamukkale, reis je verder richting de kust naar Efeze, dat in de tiende eeuw voor Christus gesticht werd door Attische en Ionische Grieken. De havenstad stond vooral bekend vanwege de Tempel van Artemis, een van de zeven wereldwonderen uit de oudheid.

Andere belangrijke gebouwen waren een theater dat zo maar even plaats bood aan 24000 mensen en de Bibliotheek van Celsus. Het was zelfs na Rome de tweede belangrijkste cultuurstad. Vandaag is het nog steeds een van de best bewaarde steden uit de oudheid en niet te missen tijdens je roadtrip.

Dag 11 tot 13: Izmir

Op weg naar eigenlijk de laatste halte van onze fantastische rondreis, maken we nog eerst een korte stop in Hisarlik. Dit is door historici geïdentificeerd als het voormalige Troje. Nu goed, een van de zeven Trojes om precies te zijn. Want geschiedkundigen hebben bepaald dat de stad uit zeven ringen bestond, waarbij er telkens een stad boven een andere werd gebouwd.

Uiteraard staat er een replica van het beruchte houten paard. Vandaag blijft er niet veel over van de ooit zo machtige stad, maar het geeft toch een speciaal gevoel om deze legendarische plek te aanschouwen.

Van daaruit rijden we door naar Izmir, het voormalige Smyrna en de derde meest dichtstbevolkte stad van Turkije. Al 8500 jaar geleden was het een menselijke nederzetting, mede vanwege haar gunstige ligging aan de kop van een golf die naar beneden loopt in een diepe inkeping.

Vandaag is het een van de meest liberale steden van het land, ideaal om je reis in schoonheid af te sluiten. Er valt ook heel wat te beleven en bezichtigen, zoals het iconische Konakplein en haar klokkentoren, die symbool is van de stad. De Kemeralti Bazaar is een bruisende marktplaats en verder mag je de Hisar Moskee, de promenade langs de Egeïsche Zee en het Alsancak District niet missen.

WANDELTIP: Download onze stadswandeling Izmir en ontdek de highlights van de stad.

Maak ook zeker een uitstap naar de Akropolis van Pergamon, die in de derde eeuw voor Christus gebouwd werd. Alleen al het zicht dat je vanop de heuvel hebt is de tocht waard. Ooit lag hier het steilste theater van de oudheid en een bibliotheek die maar liefst 200.000 rollen had, totdat ze door Marcus Antonius allemaal aan Cleopatra werden weggegeven.

Dag 14: terug naar Istanboel

Op de laatste dag rijd je terug naar Istanboel, waar je jouw huurauto weer kan inleveren en afhankelijk van je terugvlucht misschien nog een paar uur kan doorbrengen in deze fantastische stad. Of je kan nog een extra dag inplannen om nog meer van deze stad te ontdekken.

Nog meer inspiratie voor je roadtrip Turkije

Deze prachtige plekken liggen min of meer op de route, dus deze kan je perfect aan je road trip toevoegen als je langer dan twee weken door het land wil trekken.

Çanakkale

Çanakkale ligt ten oosten van Istanboel en is de toegangspoort tot Troje. Leer meer over de geschiedenis van de stad in het Archeologisch museum en bezoek het fort Kilitbahir. Leuk weetje: je kan hier het houten paard zien dat in de verfilming van 2003 (met onder andere Brad Pitt) werd gebruikt, aangezien de crew dit na het filmen aan de stad schonk.

Ankara

Ankara is de hoofdstad van het land en minder toeristisch dan Istanboel. De stad kent eveneens een rijke geschiedenis, waar je meer over te weten kan komen in het Museum van Anatolische beschavingen. Ook de Anitkabir mag je niet missen, dit is het mausoleum van Mustafa Kemal Atatürk, de grondlegger en eerste president van Turkije.

Er is ook een kasteel of citadel, van waar je een fenomenaal uitzicht hebt over de stad. De Haci Bayram Moskee uit de 15de eeuw is een ander architectonisch pareltje en ten slotte mag je ook de Oude Wijk niet overslaan.

Bodrum

Bodrum heeft bij ons misschien een eerder kwalijke reputatie omdat het vooral geliefd is bij vakantiegangers die in een all-in hotel onder de Turkse zon willen verblijven. Echter kent deze bruisende stad een rijke geschiedenis. Haar kasteel (van Sint Pieter) werd gebouwd in de 15de eeuw en herbergt het Museum voor Onderwaterarcheologie.

Verder is er met het Mausoleum van Halicarnassus nog een van de zeven wereldwonderen uit de oudheid en is het theater van diezelfde Halicarnassus ook niet te missen. En uiteraard kan je hier ook heerlijk uitblazen op het strand.

Bursa

Bursa is de op drie na grootste stad van Turkije en biedt heel wat fantastische bezienswaardigheden, zoals de Ulu Cami (Grote Moskee), die een prachtvoorbeeld van de Ottomaanse architectuur is. Met de Yeşil en Muradiye Moskee zijn er nog twee andere gebedshuizen met een prachtig ontwerp.

Er zijn ook heel wat interessante musea, zoals het Ataturk Museum en het Tofas Bursa Museum van Anatolische Auto’s en Rijtuigen. Bezoek ook zeker de Citadel voor een weergaloos zicht op Bursa. Daarnaast moet je ook absoluut de Bursa Teleferik (kabelbaan) nemen naar de Uludağ berg of even ontspannen in de thermale baden van Çekirge.

Konya en Adana

Konya is vooral bekend omdat hier het graf ligt van Mevlana Celaleddin Rumi, de stichter van de Wervelende Derwisjen. Deze voeren een spirituele ceremonie uit van actieve meditatie om dichter bij Allah te komen. In het Mevlana museum kan je hierover meer leren. Daarnaast kan je ook altijd een ceremonie bijwonen, wat een unieke ervaring is. Verder ligt hier Çatalhöyük, de grootste neolithische nederzetting die ooit is gevonden.

Adana is de zesde grootste stad van het land en haar meest iconische bezienswaardigheid is allicht de Sabanci Merkez Moskee, een van de grootste moskeeën in het Midden-Oosten. Verder moet je zeker de Taşköprü oftewel de Stenen Brug bezoeken, deze Romeinse brug met 21 bogen overspant de Seyhan rivier en van hierop heb je een fantastisch zicht op de stad.

Verder is er een interessant archeologiemuseum en ook de Yilankale (slangenburcht) mag niet gemist worden. Als je liever de natuur opzoekt, dan kan je de Kapikaya canyon en het Taurusgebergte verkennen. Ten slotte moet je zeker de Adana kebab proberen!

RONDLEIDING: Bezoek de hoogtepunten van de stad tijdens deze begeleide wandeling door Adana.

Vermijd roamingkosten in Turkije koop je eSIM

Opgelet, in Turkije betaal je roaming kosten als je met je smartphone wil surfen of bellen. Hoe dit vermijden? Koop een eSIM voor € 6 (7 - 30 dagen geldig) voor directe toegang tot het lokale hogesnelheids datanetwerk met uw eSIM-compatibele apparaat, waar en wanneer je ook bent. Koop je eSIM kaart online

Weet je precies wat wat eSIM is of hoe het werkt en of je telefoon compatibel is? Lees ons artikel over eSIM

Tips bij het huren van een auto in Turkije

Je hebt geen internationaal rijbewijs nodig, zolang je niet langer dan zes maanden blijft. Om een auto te huren moet je wel minstens 25 jaar zijn en al langer dan een jaar in het bezit zijn van een rijbewijs. Soms kan je een auto huren op jongere leeftijd, maar dien je hiervoor een meerprijs te betalen.

We raden je ook aan om verzekering te nemen, want een ongeluk is snel gebeurd. Wat het type auto dat je best huurt betreft, is een SUV allicht de beste keuze omdat we tijdens onze rondreis door het bergachtige oosten trekken.

Is het moeilijk om te rijden in Turkije?

Je hebt misschien al wat horrorverhalen gehoord, maar eigenlijk valt het heel goed mee om hier te rijden. Uiteraard moet je voorzichtig zijn, zeker wat het verkeer in en rond de grote steden betreft. Istanboel heeft op dat gebied de slechtste reputatie, maar dit kan je vermijden door je huurauto bijvoorbeeld pas op dag drie op te pikken. Neem gewoon het openbaar vervoer en bespaar jezelf heel wat stress.

Tolwegen in Turkije

Heel belangrijk om weten is dat de tolwegen in Turkije met een specifiek systeem werken: het HGS en OGS.

  • OGS (Otomatik Geçiş Sistemi) oftewel Automatisch Tolsysteem is een langzaam automatisch tolsysteem waarbij je langzamer (ongeveer 30 km/u) door een tolpoort rijdt en de OGS-transponder de tol betaalt.
  • HGS (Hızlı Geçiş Sistemi) ofwel Hoge Snelheidssysteem is een elektronische chip waarmee je automatisch tol kunt betalen.

Als je een auto huurt in Turkije is deze al automatisch uitgerust met een van deze systemen waarbij de tolkosten worden afgetrokken van de eerste aanbetaling op je kredietkaart.

Als je met je eigen auto op rondreis gaat in Turkije, moet je een van deze systemen registreren want alle tolhuisjes zijn verwijderd en als je geen tol betaalt, kan je een gigantische boete krijgen.

Je stopt gewoon bij het eerste PTT postkantoor of Shell-tankstation dat je tegenkomt, geeft hen een kopie van je paspoort en autoregistratie, betaalt een registratievergoeding en nadien krijg je een sticker die je op de vooruit moet plakken.

Let er op dat je op geen enkele website kan betalen voor Turkse tolwegen, je kan dit enkel ter plekke doen. Geloof dus geen websites die beweren dat ze dit voor jou kunnen doen.

Download onze gratis reisgidsen Turkije

Wil jij ook graag Turkije zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

IstanbulTurkse Kust & RivièraCappadocië
Reisgids IstanbulReisgids Turkse Kust & RivièraReisgids Cappadocië

Op reis naar Turkije? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Turkije.

Turkse Kust & Rivièra

Gratis reisgids Turkije downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?